Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Καφέ - μπαρ η ΜΕΓΑΛΗ ΛΕΣΧΗ. Το διατηρητέο κτίριο με ιστορία 110 χρόνων στην Καβάλα "ξεπουλιέται" από τη δημοτική αρχή...



Μεγάλες αντιδράσεις θα προκαλέσει η χθεσινή απόφαση της δημοτικής αρχής Καβάλας να δώσει την υπεκμίσθωση τμήματος του ισογείου χώρου του ακινήτου της Μεγάλης Λέσχης, πρώην δημοτική βιβλιοθήκης, και συγκεκριμένα τμήματος 200 τ.μ. όπου ήταν η εφημερίδα Πρωϊνή, σε καφέ μπαρ. Η ιστορία του διατηρητέου κτιρίου της Μεγάλης Λέσχης των 110 χρόνων στην πόλη της Καβάλας και η μετατροπή του ισογείου χώρου σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος - καφέ μπαρ, ανατρέπει το συμφωνητικό συμβόλαιο μεταξύ του δήμου και της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Καβάλας, ιδιοκτήτριας του ακινήτου. Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε χθες το βράδυ μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, η διοίκηση του δήμου όμως ήταν ανένδοτη στην απόσυρση του θέματος. Ο Στάθης Εριφυλλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το συμβόλαιο δεν προβλέπει τέτοια χρήση, κι ότι είναι άλλοι οι λόγοι που νοικιάστηκε η Μεγάλη Λέσχη. «Με ποιο δικαίωμα σε αυτό το ιστορικό κτίριο» είπε, «να μπει μπαρ;». «Πρέπει όλοι να σεβαστούμε το κτίριο που έχει ιστορία 110 χρόνων στην Καβάλα». Δημήτρης Μητσίνης : «Κάναμε αρχιτεκτονική μελέτη. Χωρίς την έγγραφη συναίνεση της Φιλοπτώχου, αλλά και χωρίς δήλωση μηχανικού περί στατικής επάρκειας για υγειονομικού ενδιαφέροντος κατάστημα υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι. Ο δήμος θα μπει σε περιπέτειες». Βασίλης Λιόγκας : «Το όραμά σας δήμαρχε πάει μέχρι τα καφέ. Δυστυχώς. Έχουμε πολλές ελλείψεις χώρων πολιτισμού. Ακυρώνεται οποιαδήποτε προσπάθεια να αποδοθεί στην πόλη αυτό το μνημείο, με την πράξη σας αυτή. Αυτό που επιβάλλεται είναι να το συντηρήσουμε και να το αποδώσουμε στην κοινωνία». «Λύση ανακούφισης θα μας δώσει η λύση της υπεκμίσθωσης» τόνισε ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, ενώ ο επικεφαλής της ΑΚΕΠ Στάθης Εριφυλλίδης τόνισε ότι κανένας δεν μπορεί να τον πείσει για την αναγκαιότητα αυτής της πράξης. «Θα πράξω οτιδήποτε απαιτηθεί για την ματαίωση αυτών των σχεδίων», κατέληξε. Από το άρθρο 4 εξάλλου του ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης φαίνεται ξεκάθαρα ότι το ακίνητο θα χρησιμοποιείται από το δήμο Καβάλας ως εξής: ο ισόγειος χώρος από το δήμο για τη στέγαση υπηρεσιών, σχετικών με τον πολιτισμό ή μουσεία ή αίθουσες τέχνης ή για τη στέγαση υπηρεσιών του δήμου και ο πάνω όροφος όπου υπάρχει αίθουσα 300 τ.μ. θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα διοργανώνονται από το δήμο ή από άλλους επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς της πόλης, οι οποίοι θα παρέχουν εγγυήσεις για την καλή χρήση του χώρου. Ενώ στο άρθρο 6, αναφέρεται ότι σε κάθε περίπτωση (λόγω διατηρητέου ) απαγορεύεται η αλλοίωση της εξωτερικής όψης του κτιρίου, η κατασκευή προσθηκών ή η μεταρρύθμιση των εσωτερικών χώρων του κτίσματος. Και ακόμη στο άρθρο 7, για κάθε κατασκευή, προσθήκη ή άλλη εργασία, που τυχόν γίνεται κατά παράβαση των πολεοδομικών ή αστυνομικών ή άλλων διατάξεων, υπεύθυνος απέναντι στις αρμόδιες Αρχές είναι ο δήμος Καβάλας και οι νόμιμοι εκπρόσωποί του.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Καταδίκη Κυριατζή για συκοφαντική δυσφήμηση



Σε δέκα μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου ο αντιδήμαρχος Τάσος Κυριατζής για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του επιχειρηματία Απόστολου Αραμπατζή της δημοτικής Αγοράς.