Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Τα «Επίκαιρα» υποδέχονται το δίσεκτο 2012!




Με ένα τεύχος- έκπληξη, με διπλό εξώφυλλο, τα «Επίκαιρα», που κυκλοφορούν την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, αποχαιρετούν τη χρονιά που φεύγει και υποδέχονται το δίσεκτο 2012, αν όπως εύστοχα παρατηρεί ο σκιτσογράφος Στάθης… παραιτηθεί το 2011!
Τη δική του αστρολογική ματιά για το νέο έτος δίνει ο Κώστας Λεφάκης με προβλέψεις για όλα τα ζώδια.
Δυστυχώς, η εποχή και οι καταστάσεις δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για το νέο χρόνο, που προβλέπεται να είναι ο επίλογος ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος. Στο τελευταίο τεύχος για το 2011 παρατίθεται αναλυτικό ρεπορτάζ του Λάμπρου Καλαρρύτη για το νέο µνηµόνιο και τις ανατροπές που φέρνει στη ζωή των Ελλήνων πολιτών.
Αποκαλύπτουμε τα μέτρα εξόντωσης του λαού, όπως τα επιβάλλει η τρόικα και υπερψηφίζονται από τη «Συµµαχία των προθύµων» ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΛΑΟΣ. Σε αυτά περιλαμβάνονται:
- νέα οριζόντια μείωση μισθών - συντάξεων

- νέοι φόροι στα ακίνητα

- χιλιάδες απολύσεις

- βαθύτερη ύφεση
Αποκαλύπτουμε γιατί και πώς «στέγνωσε» από ρευστό η αγορά. Γιατί οι τραπεζίτες δεν δανείζουν πλέον τις επιχειρήσεις… του Μάκη Ντόβολου.
Σκάνδαλο Siemens: Οι κασέτες της ΕΥΠ «δείχνουν» γνωστό ρασοφόρο, δικηγόρους και πολιτικούς. Τι λέει αναφέρει το απαλλακτικό βούλευµα για τον Ζαγοριανό; Ένα διαφωτιστικό ρεπορτάζ του Γιάννη Κορωναίου.
Αποκαλύπτουμε το ρόλο των δύο ειδικών συμβούλων του Λουκά Παπαδήµου- Παναγιώτης Γκλαβίνης - Γιώργος Καραβοκύρης - που «ορκίζονται» στο Μνηµόνιο, αλλά και στο αγγλικό ∆ίκαιο! Ένα ενδελεχές ρεπορτάζ του Γιάννη Συμεωνίδη.
Ρίχνουμε «φως» στις πρόσφατες αποκαλύψεις του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλµάζ περί τουρκικού δακτύλου στους εμπρησμούς στην Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Τσιλλέρ. Αποκαλύπτονται Τούρκοι εµπρηστές και Έλληνες… προπαγανδιστές.
Επιπλέον μία αποκλειστική συνέντευξη του Αδαμάντιου Πεπελάση στην Χριστίνα Κοραή. «Πρώτα η κυβέρνηση Παπανδρέου µας οδήγησε στην καταστροφή και τώρα η κυβέρνηση Παπαδήµου» λέει μεταξύ άλλων ο πρώην διοικητής της Αγροτικής και της Εµπορικής Τράπεζας, σύµβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου και καθηγητής κ. Αδαµάντιος Πεπελάσης.
Τέλος τα «Επίκαιρα» και ο αρθρογράφος Γιώργος Διονυσόπουλος ασχολούνται με την υπόθεση Εφραίμ και αποκαλύπτουν πως οι Ρώσοι «βλέπουν» αµερικανικό δάκτυλο πίσω από την προφυλάκιση του ηγουµένου της μονής Βατοπαιδίου.

Στίγκλιτζ: Η Ημέρα της Κρίσης θα έρθει το 2012



Σε άρθρο του για λογαριασμό του ιστότοπου Project Syndicate, ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ χαρακτηρίζει το 2012 ως χρονιά της «αιτιολογημένης απαισιοδοξίας».
Πηγή αυτής της απαισιοδοξίας του νομπελίστα καθηγητή στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κολούμπια είναι οι ενδείξεις ότι «η ευρωζώνη έχει εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο» και «το μόνο που σώζει προς το παρόν το ευρώ, είναι η πολιτική αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ».
«Ωστόσο η πολιτική απάντηση (στην κρίση) είναι αρκετά αναιμική και καθυστερημένη για να μην πω κάτι περισσότερο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στίγκλιτζ. Γνωστός για την κριτική του στα προγράμματα εξοντωτικής λιτότητας, ο Αμερικανός οικονομολόγος εκτιμά ότι το πιο πιθανό σενάριο για το 2012 «θα είναι η αναπαραγωγή του ίδιου σχεδίου: λιτότητα, αποδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας, περισσότερη ανεργία και διαιώνιση των δημοσιονομικών προβλημάτων».
Ο ίδιος επισημαίνει το παράδοξο της πολιτικής που ακολουθείται από τους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι διακηρύσσουν τη δέσμευσή τους για στήριξη του κοινού νομίσματος, αλλά ταυτόχρονα το υποσκάπτουν εν γνώσει τους, καθώς ομολογούν ότι τα εφαρμοζόμενα μέτρα οδηγούν σε ύφεση.
«Η μέρα της Κρίσης, τότε που το ευρώ θα καταρρεύσει ή η Ευρώπη θα λάβει τα ριζοσπαστικά μέτρα που απαιτούνται για να λειτουργήσει το κοινό νόμισμα, θα έρθει πιθανότατα το 2012. Όμως όπως όλα δείχνουν οι ηγέτες θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μεταθέσουν αυτή τη μέρα. Η Ευρώπη όπως και ο υπόλοιπος κόσμος θα υποφέρει».
Ο Στίγκλιτζ επιμένει από καιρό ότι η «αναγκαία και ικανή λύση» για να λειτουργήσει η νομισματική ζώνη του ευρώ είναι η χρηματοδότηση των εθνικών χρεών από την ΕΚΤ (κατά το πρότυπο της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Fed), λύση που συναντά όμως σθεναρή αντίδραση από το Βερολίνο.
«Ελπίζω τα γεγονότα να με διαψεύσουν και η απαισιοδοξία μου να αποδειχθεί υπερβολική. Όμως φοβάμαι πολύ ότι αυτό είναι μάλλον απίθανο. Το 2012 μπορεί πράγματι να είναι η χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας η εμπειρία του ευρώ, το απόγειο 50 ετών οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης στην Ευρώπη, θα λάβει τέλος», προβλέπει ο Στίγκλιτζ.
Με πληροφορίες από tovima.gr

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Ευρώπη - Ελλάδα: Η μεγάλη παρεξήγηση

Του Etienne Roland, στη γαλλική “Le Monde” .

Το κείμενο αυτό είναι η απάντηση του κ. Ρολάν στο πρόσφατο δισέλιδο δημοσίευμα της «Monde» με τίτλο «Ελλάδα – Ευρώπη: η μεγάλη παρεξήγηση», όπου αμφισβητούνταν η ευρωπαϊκότητα της χώρας μας : Νιώθω βαθιά ταπεινωμένος, ως φιλέλληνας, όταν μια εφημερίδα τολμά να βάλει τίτλο πως η Ελλάδα είναι «μια χώρα ίσως λιγότερο “ευρωπαϊκή” απ’ ό,τι φαίνεται» κι όταν το περιεχόμενο αυτού του άρθρου είναι κακή σύνοψη μιας ιστορίας την οποία οι συντάκτες δεν έχουν ζήσει. Νιώθω ταπεινωμένος, ως Γάλλος, που….συμπατριώτες μου πληγώνουν με τέτοιο τρόπο την ιστορία και τροφοδοτούν τον μύθο του ψεύτη και πονηρού (poniros στο πρωτότυπο) Έλληνα.

Αν λοιπόν δεν είναι η Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα, ποιος αξίζει αυτόν τον τίτλο; Ο γερμανός βάρβαρος ή η ύπουλη Αλβιών, την οποία ο μεγαλύτερος ποιητής της, ο Βύρωνας, κατηγορούσε ήδη για λεηλασία της χώρας του Ομήρου; Περισσότερο ευρωπαϊκή η Αγγλία, που δεν επιθυμεί καμία ευρωπαϊκή αλληλεγγύη – και κυρίως όχι εκείνη που θα της κόστιζε χρήματα; Δεν είναι αυτή η χώρα που επανέφερε στην Ελλάδα τον στρατό και τον βασιλιά στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πυροδοτώντας έναν κατακλυσμό που η Ελλάδα έμελλε να πληρώσει πολύ ακριβά, μια χώρα που μπορεί εντούτοις να υπερηφανεύεται για την αντίσταση την πιο υποδειγματική απέναντι στον Ναζί κατακτητή. Η ιδέα της Ευρώπης δεν έχει και πολλά χρόνια ζωή, αμφιβάλλω αν μπορούμε να διανέμουμε διπλώματα ευρωπαϊκότητας. Τόσο η ιδέα όσο και το γεωγραφικό της περιεχόμενο είναι προς οικοδόμηση και όχι ένα ακέραιο δεδομένο.

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη διότι, λέει, από αυτή τη χώρα έρχονταν η δημοκρατία και ο πολιτισμός. Εστω, αν και μπορεί κανείς να πει πολλά για αυτή την αθηναϊκή δημοκρατία, την οπαδό της δουλείας, την ιμπεριαλιστική… Αλλά ο τόνος τοποθετείται εσφαλμένα, διότι το πρόβλημα δεν είναι να μάθουμε πού γεννήθηκε η δημοκρατία, το πρόβλημα είναι να αναγνωρίσουμε ότι ο ελληνικός ή, καλύτερα ας πούμε, ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός είναι το μόνο κοινό σκυρόδεμα σε μια ιστορία φτιαγμένη από αντιπαλότητες και παγκόσμιους πολέμους. Αυτός ο περίφημος ελληνικός πολιτισμός έθρεψε την Αναγέννηση, τα γράμματα και τις τέχνες, τους κλασικούς μας του 18ου αιώνα και γονιμοποίησε τις ελίτ του ίδιου αυτού αιώνα που συντάραξαν τον κόσμο.

Η θέση της Ελλάδας είναι στο κέντρο της Ευρώπης, πρόκειται άλλωστε για μία από τις πιο ζωντανές και τις πιο λαμπερές εστίες της ευρωπαϊκής κουλτούρας: με πρόσωπα αξιοσημείωτα σε όλους τους τομείς, και όχι μόνο στην ποίηση, με μια πρωτότυπη σχολή ζωγραφικής που αρχίζει από τον Θεόφιλο και οδηγεί στον Τσαρούχη μέσω του Εγγονόπουλου, με φιλόσοφους όπως ο Κορνήλιος Καστοριάδης… Δείτε ποιοι μεταφράζονται στην Ελλάδα: ο Βερνάν, ο Φουκό και ο Ντεριντά• δείτε πού διαπλάθονται οι ελίτ: στον τομέα της ιστορίας, η EHESS (Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών) έχει παίξει μεγάλο ρόλο. Και θα βρείτε στην Ελλάδα μια γενιά αξιόλογων ιστορικών που συμμετέχουν στην ανανέωση του κλάδου.

Ολοι λοιπόν ψεύτες και κλέφτες τους οποίους πρέπει να υπερασπιστούμε γιατί εφηύραν κάποτε τη λέξη «δημοκρατία»; Υπάρχουν πολλά ακόμα πράγματα να βάλουμε στη ζυγαριά: η φιλοσοφία (α λα δυτικά), η ιστορία, το θέατρο… Υπάρχουν σήμερα σε αυτή τη χώρα άνδρες και γυναίκες από τους πιο καλλιεργημένους και τους πιο πολιτισμένους που γνωρίζω• δεν δέχομαι να τους βάζουν «βάρβαροι» στον πάγκο της Ευρώπης. Οσο για τους αξιοθρήνητους κομπιναδόρους, σε ποια χώρα δεν υπάρχουν, έχοντας διασπαθίσει δεκάδες δισεκατομμύρια;

Το ερώτημα δεν είναι αν η Ελλάδα είναι περισσότερο ή λιγότερο ευρωπαϊκή: τα ίδια τα θεμέλια της Ευρώπης δεν υφίστανται χωρίς τον ελληνισμό.

Να θυμίσουμε πως η Ευρώπη ήταν μια πριγκίπισσα από τη Φοινίκη που απήχθη από Κρήτες προκαλώντας μία από τις πρώτες διαμάχες μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η Ευρώπη έχει λοιπόν και ανατολίτικες ρίζες κι αυτός είναι ένας πολύ χρήσιμος μύθος σε αυτές τις εποχές διασταύρωσης των πληθυσμών.

Τσιμέντο της Ευρώπης δεν είναι οι τράπεζες και οι τραπεζίτες αλλά ένας πολιτισμός, και ο ελληνικός πολιτισμός είναι ένα από τα στοιχεία που μας ενώνουν• αλίμονο, υπάρχουν τόσο λίγα!

Vive la Grece! Και ας μην αφήσουμε τεχνοκράτες να γονατίσουν φίλους και αδελφούς, πόσω μάλλον να τους ταπεινώσουν και να ταπεινώσουν κι εμάς.

* Ο Ετιέν Ρολάν είναι πρώην διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (EFA) και επίτιμος καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris I – Πάνθεον – Σορβόνη.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ



ΔΗΛΩΣΗ
«Επειδή τουλάχιστον για μένα, ως Γιώργο Καλαντζή, ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό, σχετικά με το θέμα των αναδρομικών, σας ενημερώνω ότι από τον Ιανουάριο του 2010 με εντολή στο δικηγόρο μου είχα παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση των αναδρομικών.
Μάλιστα, στην ίδια επιστολή μου, είχα εξουσιοδοτήσει το δικηγόρο μου–εάν για οποιονδήποτε νομικό λόγο δεν ήταν δυνατή η παραίτησή μου από τα αναδρομικά- να προβεί στην άμεση κατάθεση του ποσού που θα μου αποδιδόταν στο σύνολό του στο Ταμείο Ευποιίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου – Τμήμα Υποτροφιών, προκειμένου να διατίθενται τα χρήματα κάθε έτος ως υποτροφίες σε 2 αγόρια και 2 κορίτσια από την περιοχή της Καβάλας που εισάγονται στο Πανεπιστήμιο και προέρχονται από άπορες οικογένειες. Αυτό, λοιπόν, να καταγραφεί και στην πιθανή απόφαση του Δικαστηρίου».
Γιώργος Καλαντζής