Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Η Βουλή αποκαλύπτει: Μόνο επί Καραμανλή δόθηκαν χρήματα με διαφανείς διαδικασίες στους πυρόπληκτους Ν. Ηλείας

Καταπέλτης για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση του Γιωργου Παπανδρέου είναι το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής για την αποκατάσταση των πυροπλήκτων περιοχών από τις πυρκαγιές του 2007. Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στο πόρισμά της η Επιτροπή επιρρίπτει ευθύνες για το πάγωμα της χρηματοδότησης της αποκατάστασης κυρίως της Ηλείας στην διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι οδήγησε το Ταμείο Μολυβιάτη, το οποίο μέχρι τότε έδινε λεφτά στις πυρόπληκτες περιοχές σε ειδική εκκαθάριση κατ' απαίτηση της τρόικας.

«Μετά από εκείνο το χρονικό σημείο (σ.σ 2010), υπήρξε παύση χρηματοδότησης έργων», χωρίς μάλιστα να ολοκληρωθούν ούτε και κατοικίες πυρόπληκτων. Τα χρήματα (σ.σ χθες ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι το υπόλοιπο είναι 92 εκατομμύρια ευρώ) μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ετέθησαν υπό τους περιορισμούς των δημοσίων δαπανών που έθεσε η τρόικα, το καλοκαίρι του 2011, κατ΄ εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου Συνεργασίας.

Η εξέλιξη αυτή δεν είχε ανακοινωθεί αλλά έγινε γνωστή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. «Έκτοτετόσο μέσα από κοινοβουλευτικές πιέσεις όσο και από εξωκοινοβουλευτικές διαμαρτυρίες που έφτασαν ως την κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου, ασκήθηκε επαρκής πίεση από βουλευτές όλων των κομμάτων και, εν τέλει, διασφαλίστηκε ότι αυτά τα χρήματα θα κατετίθεντο σε έναν Ειδικό Λογαριασμό και παραμένουν, ως και σήμερα, διαθέσιμα, για τους πυρόπληκτους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής στην οποία προεδρεύει η βουλευτής της Ν.Δ Διονυσία Αυγερινοπούλου.

Παράλληλα στο πόρισμά της η Επιτροπή, δικαιώνοντας Κώστα Καραμανλή και Πέτρο Μολυβιάτη ξεκαθαρίζει ότι μόνο στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργία του Ταμείου, δηλαδή μέχρι το 2009 δόθηκαν λεφτά για την αποκατάσταση της Ηλείας "με διαφανείς διαδικασίες άνευ γραφειοκρατικών περιορισμών και καθυστερήσεων. "Είναι ενδεικτικό ότι τα μισά χρήματα του Ταμείου δόθηκαν κατά τα δύο πρώτα χρόνια από την ίδρυσή του, η πορεία χρηματοδότησης, όμως, των έργων μέσα από το Ταμείο αυτό δεν ήταν στη συνέχεια απρόσκοπτη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τους τελευταίους μήνες, το θέμα άνοιξε ξανά και έγινε δυνατή και πάλι η χρηματοδότηση των πυρόπληκτων περιοχών από το πρώην Ταμείο Μολυβιάτη με τα υπόλοιπα κονδύλια, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι «τα χρήματα που υπολείπονται θα διατεθούν αποκλειστικά σε έργα αποκατάστασης, ανοίγοντας παράλληλα τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν και νέα έργα".

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Τα βότανα της ευτυχίας...

Αν αληθεύει ότι η ευτυχία κρύβεται σε μικρές στιγμές της καθημερινότητας, οι βοτανολόγοι θα προσθέσουν ότι μπορεί να κρύβεται και σε μια κούπα ζεστού αρωματικού ροφήματος που χαρίζει διαύγεια, ζωτικότητα και διώχνει τη θλίψη. Το νόημα της ευτυχίας δεν είναι για όλους το ίδιο. Ορισμένοι την ταυτίζουν με τον πλούτο, άλλοι με την υγεία, την ομορφιά, τη νεότητα ή τη φήμη… Για πολλούς αρκεί μια αγκαλιά, ένας καλός λόγος, ένα χαμόγελο και η αίσθηση ότι οι άνθρωποι γύρω τους είναι καλά, για να νιώσουν και οι ίδιοι ευτυχισμένοι.

Είναι αλήθεια ότι η «συνταγή» της πολύτιμης ευτυχίας αλλάζει διαρκώς ανάλογα με την εποχή που ζούμε και τον τρόπο που ερμηνεύουμε τα πράγματα. Ωστόσο, κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι απαραίτητα συστατικά της «συνταγής» είναι η πνευματική διαύγεια, η ηρεμία και η καλή διάθεση. Με τη βοήθεια του φυσικοπαθητικού και ρεφλεξολόγου κ. Μιχάλη Κυριακίδη, επιλέξαμε τα βότανα που φημίζονται για την ιδιότητά τους να διώχνουν τη θλίψη, να τονώνουν το σώμα, να αυξάνουν την ενεργητικότητα και να «καθαρίζουν» το νου. Αναμφίβολα ένα φλιτζάνι με βασιλικό ή γλυκόριζα δεν έχει μαγικές ιδιότητες, είναι όμως ένας πολύτιμος σύμμαχος που θα μας φέρει πιο κοντά στην πνευματική ισορροπία και την ψυχική γαλήνη.

Ο κρίνος της χαράς
Ο κρόκος ή σαφράν είναι ένα είδος κρίνου που απαντάται σε πολλούς πολιτισμούς και στον οποίο αποδίδεται πλήθος ιδιοτήτων. Καταπολεμά το άγχος, βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία, ενισχύει τη μνήμη, ενώ θεωρείται ότι έχει και αντιγηραντική δράση. Λέγεται ότι ο Δαλάι Λάμα τρώει κάθε πρωί μια μεγάλη κουταλιά κρόκου για μακροζωία και πνευματική διαύγεια, ενώ στην Ινδία προστίθεται κρόκος στα γαμήλια εδέσματα, για να είναι φωτεινή και ευτυχισμένη η ζωή του ζευγαριού. Στην αγορά θα βρούμε κρόκο σε νηματίδια και σε σκόνη. Μπορούμε είτε να ρίξουμε μια πρέζα στη σαλάτα είτε να βάλουμε λίγα νηματίδια κάτω από τη γλώσσα για άμεση απορρόφηση.

Το μαγικό ταραξάκο
Ιαματικό, θεραπευτικό, καταπληκτικό, μαγικό… Η πληθώρα των χαρακτηρισμών που αποδίδονται στο ταραξάκο οφείλεται στο γεγονός ότι έχει πολύπλευρη δράση: τονώνει τον οργανισμό, αλλά και την πνευματική διαύγεια, χαρίζει αίσθημα ευεξίας και βοηθά στην καλή ηπατική λειτουργία. Φύεται σε όλη την Ευρώπη, την Βόρεια Ασία και την Αμερική. Είναι ασφαλές βότανο με ήπια δράση.

Η ρίζα της ζωής
Το τζίνσενγκ, η πασίγνωστη κινεζική ρίζα, διεγείρει το νευρικό σύστημα, τονώνει τις σωματικές και διανοητικές λειτουργίες, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως -ιδιαίτερα στην Ανατολή- ως αντικαταθλιπτικό. Από την άλλη μεριά, όμως, η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, υπερδιέγερση, καθώς και αύξηση της πίεσης, γι’ αυτό και καλό είναι να αποφεύγεται σε περιπτώσεις υπέρτασης και να μη γίνεται χρήση του για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς διαλείμματα.

Το γλυκό αγχολυτικό
Η γλυκόριζα ή γλυκύρριζα θεωρείται ότι ρυθμίζει την ενδοκρινική ισορροπία του οργανισμού, αλλά επειδή αυξάνει την πίεση του αίματος πρέπει να αποφεύγεται από τους υπερτασικούς. Δρα ως τονωτικό και συμβάλλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους. Αποτελεί, λοιπόν, μια γλυκιά λύση για πνευματική ισορροπία. Ωστόσο, καλό είναι να την αποφεύγουν όσοι έχουν υψηλό σάκχαρο, υπέρταση, προβλήματα στη χοληδόχο κύστη, ηπατική κίρρωση, νεφρική ανεπάρκεια, αλλά και οι εγκυμονούσες.

Το πράσινο γιατρικό
Το πράσινο τσάι (από τα χλωρά φύλλα του φυτού Camellia sinensis) είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά. Έχει τονωτική και διεγερτική δράση, ενώ θεωρείται και ενισχυτικό της μνήμης. Επιπλέον, πλήθος ερευνών έχουν συσχετίσει την κατανάλωσή του με την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη, της υψηλής χοληστερίνης, ακόμη και με τον καλύτερο έλεγχο του βάρους. Η λήψη του με μέτρο είναι ασφαλής, αλλά σε περίπτωση κατάχρησης μπορεί να προκαλέσει ναυτία και ευερεθιστότητα.

Το βότανο των πρωτόπλαστων
Το δεντρολίβανο λέγεται ότι είναι το δεύτερο βότανο μετά τη δάφνη που πήραν οι πρωτόπλαστοι μαζί τους όταν εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο. Θεωρείται ότι καταπολεμά την πνευματική κόπωση, καθώς και ότι ενισχύει τη συγκέντρωση και την αιμάτωση του εγκεφάλου. Μάλιστα, οι μαθητές στην αρχαία Ελλάδα φορούσαν στεφάνια από δεντρολίβανο όταν μελετούσαν για τις εξετάσεις τους, ώστε να αποδίδουν καλύτερα. Δεν συνιστάται η λήψη του κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς και η κατάχρηση, επειδή μπορεί να έχει την αντίθετη από την αναμενόμενη δράση (δυσκολία συγκέντρωσης, ακόμα και σπασμούς ή ίλιγγο).

Άρωμα ευτυχίας
Η λεβάντα με το χαρακτηριστικά ευχάριστο άρωμά της είναι ένα βότανο που θεωρείται ότι βελτιώνει τη διάθεση, ηρεμεί τα νεύρα, είναι υπναγωγό, χαρίζει πνευματική διαύγεια και επιδρά καταπραϋντικά σε περιπτώσεις ανησυχίας, υπερέντασης και εκνευρισμού. Καλό είναι όμως να αποφεύγεται από όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι, καθώς και από τις εγκύους.

Το βοτάνι της ψυχής
To βαλσαμόχορτο είναι γνωστό με διαφορετικά ονόματα, όπως υπερικό το διάτρητο, σπαθόχορτο, βοτάνι του Αγίου Ιωάννη, και του αποδίδονται πολλές δράσεις: είναι διεγερτικό, τονωτικό, καταπολεμά την αϋπνία, τη νευρικότητα και την ευερεθιστότητα. Επίσης, υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία ότι είναι ήπιο αντικαταθλιπτικό, αποτελεσματικό στις περιπτώσεις μέτριας κατάθλιψης. Το βαλσαμόχορτο φύεται σε πολλά μέρη της Ευρώπης, ενώ στην Κρήτη συναντάμε 9 διαφορετικά είδη του φυτού. Χρειάζεται, ωστόσο, μέτρο στη χρήση του, επειδή σε περίπτωση υπερβολικής λήψης μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία, ναυτία και ξηροστομία.

Το φυτό της μνήμης
Το Ginkgo biloba είναι ευρέως γνωστό ως το βότανο που ενισχύει τη μνήμη. Του αποδίδονται, ωστόσο, και πολλές ακόμη σημαντικές ιδιότητες, όπως η βελτίωση της διαταραγμένης ψυχικής ισορροπίας, η καταπολέμηση του άγχους, η δημιουργία αισθήματος ευεξίας, η ενίσχυση της συγκέντρωσης, η βελτίωση της διάθεσης και η πνευματική εγρήγορση. Συνήθως, πωλείται σε κάψουλες και καλό είναι να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του εκάστοτε σκευάσματος. Στις παρενέργειες της λήψης του αναφέρoνται ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η διάρροια, η ζάλη και η αλλεργική δερματίτιδα.

Το βότανο του θάρρους
Το θυμάρι, το όνομα του οποίου προέρχεται από τη λέξη θυμός, που σημαίνει θάρρος, στη λαϊκή μας παράδοση συνδέεται με τη γενναιότητα. Θεωρείται τονωτικό του νευρικού συστήματος και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις πνευματικής κατάπτωσης και άγχους, επειδή χαρίζει πνευματική διαύγεια. Ωστόσο, έχει την ιδιότητα να αυξάνει την πίεση του αίματος, γι’ αυτό δεν πρέπει να λαμβάνεται από υπερτασικούς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, σε πολύ υψηλές τοξικές δόσεις μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ίλιγγο και νεφρικές διαταραχές.

Όνειρα ευτυχίας
Σύμφωνα με τη λαϊκή μας παράδοση, αν κάποιος ονειρευτεί φρέσκο και ολόδροσο βασιλικό θα έχει ευχάριστα, ρομαντικά νέα, ενώ αν είναι νιόπαντρος θα έχει ευτυχισμένη ζωή. Ο βασιλικός βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθά σε προβλήματα μνήμης και στην κατάθλιψη, καταπολεμά το άγχος και τη νευρικότητα, ενώ λόγω της ιδιότητάς του να προκαλεί υπνηλία συμβάλλει σε έναν ήρεμο και καλό ύπνο. Θεωρείται ασφαλές βότανο, αλλά σε περίπτωση υπερβολικής λήψης μπορεί να έχει τις αντίθετες από τις αναμενόμενες δράσεις, δηλαδή να προκαλέσει υπερένταση και νευρικότητα. Μια πολύ καλή ιδέα είναι να τον προσθέσουμε στο φαγητό, τις σάλτσες και τις σαλάτες μας.

Χαλάρωση και ηρεμία
Η πασιφλόρα είναι ένα βότανο με κατευναστικές και ηρεμιστικές ιδιότητες που δρα ευεργετικά κατά του άγχους και της αϋπνίας, ενώ του αποδίδεται και αντικαταθλιπτική δράση. Η δράση της είναι πιο δυνατή από αυτήν του χαμομηλιού και του τίλιου. Είναι η κατάλληλη επιλογή για όσους αισθάνονται πιεσμένοι και έχουν μελαγχολική διάθεση. Είναι ασφαλές βότανο, αλλά σε μεγάλη δόση μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος.

Happy... ροφήματα
Μπορούμε να ετοιμάσουμε τα βότανα της επιλογής μας ως αφέψημα ή ως έγχυμα:
Έγχυμα Βάζουμε 1 κουταλάκι από το βότανο της αρεσκείας μας σε μια κούπα ζεστό νερό, το αφήνουμε 7-10΄ και το σουρώνουμε. Με τη μορφή εγχύματος, μπορούμε να πάρουμε το βαλσαμόχορτο, το ταραξάκο, το πράσινο τσάι, το δεντρολίβανο, τον βασιλικό, το θυμάρι, τη λεβάντα, την πασιφλόρα και το Ginkgo biloba.
Αφέψημα Όταν το νερό που έχουμε στο μπρίκι αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε 1 κουταλάκι από το βότανο της αρεσκείας μας, το αφήνουμε 3-5΄, το σουρώνουμε και το πίνουμε. Με τη μορφή αφεψήματος μπορούμε να πάρουμε το τζίνσενγκ και τη γλυκόριζα.
Μείξεις βοτάνων Μπορούμε να συνδυάσουμε ορισμένα βότανα για να ενισχύσουμε τη δράση τους. Η πασιφλόρα συνδυάζεται με το τζίνσενγκ, σε περίπτωση που θέλουμε να επιτύχουμε πνευματική καθώς και σωματική τόνωση. Επίσης, το ταραξάκο και ο κρόκος μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους σε περιπτώσεις που ο στόχος είναι η τόνωση, η ευεξία, η διαύγεια μνήμης, αλλά και η αντιμετώπιση του στρες.
Συχνότητα Μπορούμε να πίνουμε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα για 3 εβδομάδες. Στη συνέχεια, κάνουμε ένα διάλειμμα μίας εβδομάδας και αν χρειαστεί συνεχίζουμε για άλλες 3 εβδομάδες. Συνιστάται να εναλλάσσουμε τα βότανα που λαμβάνουμε, για να παρέχουμε στον οργανισμό μας νέα συστατικά. Καλό είναι, λοιπόν, να μην παίρνουμε το ίδιο βότανο πάνω από 2-3 μήνες.

Θα σώσει ο αγωγός ΤΑP την Ελλάδα;


Πολλαπλά τα οφέλη για την Ελλαδα από την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP αναφέρει το περιοδικό Forbes
- Νέες θέσεις εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια του έργου
- Η εισροή 1,5 δισ. δολάρια στην ελληνική οικονομία θα αντισταθμίσει το έλλειμμα από τις ιδιωτικοποιήσεις
- "Ο TAP στοιχείο ένδειξης ανάπτυξης και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων"
Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP έχει «τεράστια σημασία» για την Ελλάδα, αναφέρεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Forbes.

Όπως σημειώνεται, η απόφαση για τον αγωγό TAP προωθεί τις ενεργειακές φιλοδοξίες της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στις εταιρίες χωρών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού, υπογραμμίζοντας ότι αναμένεται εισροή 1,5 δισεκ. δολαρίων στην οικονομία της Ελλάδας, που θα αντισταθμίσει το έλλειμμα από τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ αναμένεται επίσης ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια κατασκευής και διαχείρισης του έργου, κάτι απαραίτητο σε μία χώρα, όπου η ανεργία έχει φτάσει το 27,6%.

Τέλος, αναφέρεται ότι η επιλογή του ΤΑP επιτρέπει στην Ελλάδα να την χρησιμοποιήσει ως «στοιχείο ένδειξης ανάκαμψης και προσέλκυσης ξένων επενδυτών».

Ο επικεφαλής έρευνας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης, δήλωσε παλαιότερα στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ότι «ο ΤΑP είναι πολύ σημαντικός για τη χώρα, αλλά πρόκειται μόνο για έμμεση επένδυση. Η Ελλάδα θα απομακρυνθεί από το φαύλο κύκλο μόνο, αν εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και υιοθετήσει ένα ευέλικτο σχέδιο επενδύσεων για να προσελκύσει ξένους επενδυτές».

Από ποιες περιοχές της Ελλάδας θα περάσει ο ΤΑΡ

Πέντε από τις επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας θα "διασχίζει" ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (ΤΑP) που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στη Νότια Ιταλία και τη Δυτική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας.Συγκεκριμένα, ο αγωγός θα έχει μήκος 543 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 224 θα διαπερνούν τις περιοχές των Σερρών, του Κιλκίς, της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας και της Πέλλας.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες του έργου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με το στέλεχος διοίκησης της Κοινοπραξίας Τ.Α.Ρ. A.E. Στάθη Θεοδωρόπουλο και τον τεχνικό Σύμβουλο Κώστα Τσιρίκη, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

"Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο υψίστης γεωστρατηγικής, οικονομικής και κοινωνικής σπουδαιότητας για την περιοχή μας" δήλωσε ο κύριος Τζιτζικώστας και σχολίασε ότι με την υλοποίησή του, η Ελλάδα και ειδικότερα η Κεντρική Μακεδονία, τοποθετούνται στο επίκεντρο του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης
και καλούνται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά πωλήσεων του φυσικού αερίου, αποκομίζοντας ταυτόχρονα πολλαπλά οφέλη.

"Πρόκειται για μια τεράστια επένδυση, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία, μεταξύ άλλων, θα δημιουργήσει άμεσα 2000 και έμμεσα 10.000 θέσεις εργασίας, δίνοντας ανάσα στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει την Κεντρική Μακεδονία" ανέφερε.

Παράλληλα, είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις ότι το έργο θα υλοποιηθεί με γνώμονα τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα για την υγεία των κατοίκων, την ασφάλεια και το περιβάλλον, θα εφαρμόσει βέλτιστες πρακτικές κατασκευής και θα τηρήσει συγκεκριμένο κώδικα συμπεριφοράς προς όλες τις πλευρές.

Η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει το 2015 και η μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν θα αρχίσει το 2019. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές Αυγούστου δημόσια διαβούλευση, που θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου 2013
ενώ παράλληλα έχει κατατεθεί πλήρης μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Ανησυχείς όλη την ώρα; Δες τι μπορείς να κάνεις για να χαλαρώσεις


Η ανησυχία δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι. Είναι μια πολύ κακή συνήθεια (όπως το άγχος) που μπορεί όμως να σου καταστρέψει τη ζωή. Οι περισσότεροι δεν το καταλαβαίνουν και τι θεωρούν αυτονόητο αν όμως κάποια στιγμή ακούσεις τις σκέψεις σου και πώς υποκινούνται θα καταλάβεις πως πολύ απλά το μυαλό σου έτσι έχει συνηθίσει να πράττει και να σκέφτεται (για πολλούς και διάφορους λόγους).

5 λοιπόν τρόποι για να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους:

1. Σταμάτα να ασχολείσαι με το τι λένε οι υπόλοιποι για σένα. Οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν καθορίζουν τη ζωή σου και δεν έχουν καμία δύναμη πάνω σου, εκτός και αν εσύ το επιτρέψεις. Επίσης οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απασχολημένοι με το να σκέφτονται για τον εαυτό τους και το τι σκέφτεσαι εσύ για αυτούς.. παρά τούμπαλιν.

2. Δες την αντικειμενική αλήθεια. Η δύναμη της συνήθειας μιας αρνητικής προσέγγισης μπορεί πραγματικά να διαστρεβλώσει την αλήθεια. Προσπάθησε να δεις κάτω από αυτό το πέπλο. Τις περισσότερες φορές τα πράγματα είναι καλύτερα από όσο νομίζουμε.

3. Εστίασε στο παρόν. Όσο δύσκολο και αν ακούγεται, βγάλε τις σκέψεις που έχουν να κάνουν με το χθες και το αύριο. Ενοχές, ανασφάλεια και άλλα τέτοια δε λύνουν το πρόβλημα. Αν έχει συμβεί κάτι κακό, προσπάθησε να επανορθώσεις ή απλά αποδέξου ότι την επόμενη φορά θα έχεις μάθει το μάθημά σου. Και όσον αφορά στο μέλλον, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί (όσο παράξενο και αν σου ακούγεται).

4. Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν. Κοινώς, αγάπησε περισσότερο τον αυτό σου, φρόντισέ τον.. σωματικά, ψυχικά, συναισθηματικά κλπ. Μην τον ταλαιπωρείς, μην τον χτυπάς και να θέλεις πάντα το καλύτερο για αυτόν σε όλα τα επίπεδα.

5. Πείσε τον εαυτό σου πως μπορείς (και αξίζεις) να είσαι χαρούμενος. Η ανησυχία είναι μια συνήθεια και όπως όλες οι συνήθεις έτσι και αυτή μπορεί να κοπεί. Βάλε τη θετική σκέψη στο μυαλό σου και θα δεις πως η καθημερινότητά σου θα αποκτήσει την ποιότητα που πάντα αναζητούσες.

Εννιά βήματα προς την ευτυχία: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως θα έρθεις πιο κοντά

Ακόμη και ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να δώσει διαφορετικές απαντήσεις για το τι είναι ευτυχία. Παρότι δεν μπορεί να το ορίσει, ο καθένας το… κυνηγά μετά μανίας σε όλη του τη ζωή. Οι επιστήμονες τώρα διευκολύνουν λίγο την κατάσταση. Δίνουν εννιά μικρές συμβουλές για ισάριθμα βήματα προς την ευτυχία.

Γυμναστείτε περισσότερο

Δεν χρειάζεστε μία ώρα την ημέρα, μερικά λεπτά αρκούν. Η γυμναστική έχει τόσο μεγάλη επίδραση στην ευτυχία, που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική ακόμη και για να ξεπεράσει κάποιος την κατάθλιψη.

Πέρα από τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις, η άσκηση προσφέρει χαλάρωση, ενδυναμώνει το μυαλό και βελτιώνει την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας- άρα και την ψυχολογία μας- ακόμη κι αν αυτό δεν αλλάζει ιδιαίτερα.

Κοιμηθείτε περισσότερο

Ο ύπνος βοηθά το σώμα να συνέλθει από την κόπωση της ημέρας, αλλά παράλληλα μας βοηθά να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί. Αυτά είναι γνωστά, όμως όπως προκύπτει είναι «κλειδί» για για την ευτυχία.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, η έλλειψη ύπνου επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό τον οργανισμό, ώστε οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά δεν μπορούν να φέρουν στο μυαλό τους ευχάριστες αναμνήσεις, παρά μόνο δυσάρεστες καταστάσεις που έχουν βιώσει.

Σε ένα πείραμα με άυπνους φοιτητές οι οποίοι προσπαθούσαν να αποστηθίσουν μία λίστα από λέξεις, μπορούσαν να θυμηθούν το 81% εκείνων που είχαν αρνητική έννοια, αλλά μόνο το 31% εκείνων που είχαν θετική.

Μετακομίστε πιο κοντά στη δουλειά σας

Η διαδρομή που κάνει κάποιος καθημερινά από και προς το χώρο εργασίας επηρεάζει σε εντυπωσιακό βαθμό το πόσο ευτυχισμένος νιώθει. Με τους ψυχολόγους να επισημαίνουν πως ο άνθρωπος αδυνατεί να συνηθίσει αυτή τη διαδρομή- «η οδήγηση στην κίνηση είναι μία διαφορετική κόλαση κάθε ημέρα» εξηγούν- αποδείχθηκε πως ακόμη και οι αυξημένες απολαβές δεν μετριάζουν τη δυστυχία που προκαλεί μία μεγάλη απόσταση από τη δουλειά.

Περάστε χρόνο με φίλους και συγγενείς

Αποδεικνύεται πως αυτοί οι άνθρωποι είναι «πηγή» ευτυχίας για τον καθένα. Για παράδειγμα, μία μελέτη που έκανε καθηγητής του Χάρβαρντ έδειξε πως το 93% των ανδρών που είναι ακμαίοι στα 65 τους, είχαν μικρότεροι εξαιρετική σχέση με τα αδέρφια τους. Αλλοι ερευνητές αναφέρουν πως όσοι φροντίζουν τους ανθρώπους γύρω τους και τους δείχνουν ότι τους αγαπούν, ζουν περισσότερο.

Βγείτε έξω

Για μία «ένεση» ευτυχίας οι επιστήμονες δίνουν την πιο απλή συμβουλή: βγείτε στον καθαρό αέρα. Σύμφωνα με μία μελέτη, 20′ σε εξωτερικό χώρο σε μία ημέρα με καλό καιρό δεν βελτιώνει απλά τη διάθεση, αλλά διευρύνει το νου και βελτιώνει τη μνήμη.

Βοηθήστε τους άλλους

Οπως προκύπτει, ακόμη και οι αγορές που κάνουμε για άλλους ανθρώπους ενισχύουν περισσότερο τη διάθεση από τα χρήματα που ξοδεύουμε για τον εαυτό μας. Μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρουν πως 100 ώρες το χρόνο- 2 την εβδομάδα- είναι ο ιδανικός χρόνος για να αφιερώσουμε στους άλλους προκειμένου να γίνουμε ευτυχισμένοι.

Χαμογελάστε

Το χαμόγελο από μόνο του μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα, αλλά όταν συνδυάζεται με ευχάριστες σκέψεις είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό. Σύμφωνα με έρευνα του Michigan State University, οι εργαζόμενοι που προσποιούνται ότι χαμογελούν όλη την ημέρα έχουν χειρότερη διάθεση, αλλά και απόδοση στη δουλειά τους. Αντίθετα, όσοι το κάνουν ειλικρινά καθώς σκέφτονται τις διακοπές ή τα παιδιά τους, αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και είναι πιο παραγωγικοί.

Σχεδιάστε ένα ταξίδι

Ακούγεται περίεργο, αλλά το έχουν δείξει μελέτες. Ο σχεδιασμός των διακοπών ή ενός ταξιδιού προκαλεί μεγαλύτερη ευτυχία από την πραγματοποίησή του. Συγκεκριμένα, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ευτυχίας ακόμη και για οχτώ εβδομάδες.

Διαλογιστείτε

Η κοινή πεποίθηση είναι πως ο διαλογισμός βοηθά τη βελτίωση της συγκέντρωσης και της καθαρής σκέψης, όπως βέβαια και της ηρεμίας. Φαίνεται όμως πως είναι χρήσιμη και για τη βελτίωση του αισθήματος ευτυχίας

Ισχυρά αντιοξειδωτικά στις φλούδες των φρούτων. Δες πώς μπορείς να τις καταναλώσεις


Βρείτε τρόπο να τρώτε τα φρούτα και τα λαχανικά με τη η φλούδα τους συνιστούν τώρα κάποιοι ειδικοί, διότι περιέχουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Όπως εξηγεί η δρ Μέριλιν Γκλένβιλ, τέως πρόεδρος του Φόρουμ Διατροφής & Υγείας της Βασιλικής Εταιρείας Ιατρικής της Βρετανίας, «όλα τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μια “βιοσυνέργια”, δηλαδή τα θρεπτικά οφέλη του ενός τμήματός τους ενισχύονται από εκείνα των υπολοίπων».

Ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να προσπαθούμε να τρώμε ολόκληρα;

Ακτινίδιο
Το τριχωτό κέλυφός του είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που πιστεύεται ότι διαθέτουν αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές ιδιότητες, κατά την δρα Γκλένβιλ. «Η φλούδα του ακτινίδιου περιέχει τριπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών από τον καρπό του», τονίζει. «Επιπλέον, έχει την ιδιότητα να καταπολεμά μικρόβια, όπως ο σταφυλόκοκκος και το e. coli, που είναι υπεύθυνα (και) για τις τροφικές δηλητηριάσεις».

Πως να την καταναλώσετε: Εάν νομίζετε ότι είναι πολύ σκληρή η φλούδα του ακτινίδιου, περιμένετε να ωριμάσει καλά το φρούτο για να το φάτε. Όταν μαλακώσει (και) η φλούδα, στίψτε ολόκληρο το φρούτο και πιείτε τον χυμό.

Ανανάς
Μην πανικοβάλεστε. Δεν χρειάζεται να φάτε το σχεδόν ξύλινο περίβλημα, αλλά τον κεντρικό, σκληρό πυρήνα του.
Εκτός από τις φυτικές ίνες και τη βιταμίνη C, ο ανανάς είναι πλούσιος σε ένα ένζυμο που λέγεται βρωμελίνη και το οποίο διασπά γρήγορα τα εναπομείναντα τρόφιμα στο πεπτικό σύστημα, προστατεύοντας έτσι το στομάχι.
«Ο πυρήνας του ανανά περιέχει διπλάσια ποσότητα βρωμελίνης απ’ ό,τι ο καρπός που συνήθως τρώμε», διευκρινίζει η δρ Γκλένβιλ.

Πως να τον καταναλώσετε: Λιώστε τον πυρήνα και προσθέστε τον σε smoothies, σε σούπες ή σε βραστά κρέατα.

Μπρόκολο
Αν και τα ανθύλλιά του μοιάζουν πιο ελκυστικά, έχετε κάθε λόγο να τρώτε πρώτα τους μίσχους του.
«Οι μίσχοι του μπρόκολο μπορεί να είναι λιγότερο εύγευστοι απ’ ό,τι τα ανθύλλιά του, αλλά περιέχουν σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις ασβεστίου και βιταμίνης C», λέει η δρ Γκλένβιλ. Οι μίσχοι περιέχουν επίσης περισσότερες διαλυτές φυτικές ίνες, οπότε θα αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Πως να το καταναλώσετε: Κόψτε τους μίσχους σε λεπτές λωρίδες και φάτε τους βραστούς, μαζί με τα ανθύλλια.

Μπανάνες
Επιστήμονες από την Ταϊβάν ανακάλυψαν ότι το εκχύλισμα από την φλούδα της μπανάνας μπορεί να καταπραϋνει την κατάθλιψη, διότι είναι πλούσιο σε σεροτονίνη – την χημική ουσία που εξισορροπεί την ψυχική διάθεση. Διαπίστωσαν επίσης ότι η φλούδα κάνει καλό στα ματιά, διότι περιέχει την αντιοξειδωτική ουσία λουτεϊνη, η οποία προστατεύει τα κύτταρα των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου που με τη σειρά της αποτελεί κύρια αιτία καταρράκτη.

Πως να την καταναλώσετε: Οι ερευνητές της Ταϊβάν συνιστούν να βράσετε σε νερό την φλούδα επί 10 λεπτά και στη συνέχεια να πιείτε το νερό (αφού πρώτα κρυώσει). Μια άλλη λύση είναι να περάσετε την φλούδα από τον αποχυμωτή και να πιείτε τον χυμό.

Σκόρδο
Η φλούδα του σκόρδου περιέχει έξι διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, σύμφωνα με έρευνα στην Ιαπωνία. «Το ξεφλούδισμα του σκόρδου αφαιρεί τις αντιοξειδωτικές ουσίες του, οι οποίες καταπολεμούν την γήρανση και προστατεύουν την καρδιά», εξηγεί η δρ Γκλένβιλ.

Πως να το καταναλώσετε: Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο πάνω σε μισό ή ένα κεφάλι σκόρδο και προσθέστε το σε ψητά κρέατα ή σε λαχανικά που ψήνονται στον φούρνο.

Εσπεριδοειδή
Οι φλούδες του πορτοκαλιού και του μανταρινιού είναι πλούσιες σε μια ομάδα πανίσχυρων αντιοξειδωτικών ουσιών, που λέγονται φλαβονοειδή και μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της επιζήμιας για την καρδιολογική υγεία «κακής» (LDL) χοληστερόλης, δίχως να ελαττώνουν αυτά της «καλής» (HDL) που είναι καρδιοπροστατευτική. Σύμφωνα με μία αμερικανική μελέτη, οι αντιοξειδωτικές ουσίες από την φλούδα των εσπεριδοειδών είναι 20 φορές πιο ισχυρές από εκείνες του χυμού τους.
«Το ίδιο ισχύει για όλα τα εσπεριδοειδή», λέει η δρ Γκλένβιλ. «Επιπλέον, οι λευκές ίνες στον καρπό τους περιέχουν υψηλά επίπεδα πηκτίνης – ενός συστατικού των φυτικών ινών που είναι γνωστό ότι ελαττώνουν την χοληστερόλη και βοηθούν το έντερο να αποικιστεί από ωφέλιμα βακτήρια».

Πως να τα καταναλώσετε: Να προσθέτετε ξύσμα εσπεριδοειδών σε όλα τα κέικ και τα γλυκίσματά σας – και να βάζετε στον αποχυμωτή ολόκληρα τα φρούτα, ώστε να πίνετε όλα τα συστατικά τους.

Κολοκύθα και κολοκύθια
Όλων των ειδών τα κολοκύθια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι πολύτιμος για την υγεία του δέρματος και των νυχιών, καθώς και σε βήτα-καρωτίνη η οποία προστατεύει από την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο.
«Η φλούδα της κολοκύθας είναι πολύ σκληρή για να την φάει κανείς, αλλά όσο πλησιέστερα προς αυτήν μένει ο καρπός που θα καταναλωθεί, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά θα προσλάβει», λέει η δρ Γκλένβιλ. «Ο καρπός της κολοκύθας έχει πιο έντονο χρώμα προς την φλούδα της – και αυτό το έντονο χρώμα είναι ενδεικτικό της πληθώρας των θρεπτικών συστατικών που περιέχει».
Μην πετάτε επίσης τους σπόρους, διότι αποτελούν θαυμάσια πηγή ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν τον εγκέφαλο να διατηρείται υγιής.

Πως να την καταναλώσετε: Πλύνετε τους σπόρους σε ζεστό νερό και ψήστε τους για 20 λεπτά στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο. Χρησιμοποιήστε τους για να πασπαλίσετε σαλάτες και σούπες.

Σημείωση: Δυστυχώς στις φλούδες των φρούτων και των λαχανικών βρίσκουμε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών. Γι αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνετε φλούδες μόνο από βιολογικής προέλευσης φρούτα και λαχανικά