Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Tο πρώτο αμερικάνικο πλοίο ανοικτής θαλάσσης με υγραέριο.


Η Gulf Coast Shipyard Group (GCSG) ναυπήγησε το πρώτο από τα έξι σκάφη ανοικτής θαλάσσης διπλής καύσης για την Harvey Gulf International Marine στις εγκαταστάσεις της στο Gulfport του Μισισιπή, κατοχυρώνοντας το πρώτο πλοίο αυτού του είδους με χώρα κατασκευής τις Ηνωμένες Πολιτείες . 
Κινούμενο με το πιο οικολογικό στην καύση του φυσικό αέριο, τα μήκους 92 μέτρων σκάφη θα πληρούν τα πιο αυστηρά κριτήρια της πιστοποίησης "ENVIRO+, Green Passport" του Αμερικάνικου Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ABS), καθιστώντας τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον πλοία ανοικτής θαλάσσης στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο John Dane III, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Gulf Coast Shipyard Group, υποστηρίζει ότι «Η καθέλκυση του πρώτου σκάφους αυτού του είδους στις Ηνωμένες Πολιτείες, με άλλα πέντε να ακολουθούν, αποδεικνύει τη δέσμευση τόσο της Gulf Coast Shipyard Group όσο και της Harvey Gulf στην παροχή μηχανολογικών λύσεων για την προώθηση περιβαλλοντικών τεχνολογιών».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Harvey Gulf, Shane J. Guidry, σχολίασε ότι «Η πιστοποίηση των σκαφών αυτών θα γίνει από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Ναυτιλίας για την λήψη της πιστοποίησης "ENVIRO+, Green Passport".

Για να πληρούνται τα κριτήρια, η GSCG έχει τηρήσει τις προϋποθέσεις ότι το σκάφος πρέπει να κατασκευαστεί με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και να διαθέτει προηγμένα συστήματα συναγερμού. Τέλος, το πλοίο θα πρέπει να είναι επανδρωμένο συνεχώς από έναν πιστοποιημένο Περιβαλλοντικό Σύμβουλο».

Η Harvey Gulf έγινε ο πρώτος φορέας των ΗΠΑ που απέκτησε σκάφη ικανά να λειτουργούν αποκλειστικά με φυσικό αέριο το 2011, όταν υπέγραψε συμβόλαιο με την Trinity Offshore για την κατασκευή των δύο πρώτων σκαφών τέτοιου τύπου. Έκτοτε επιπλέον τέσσερα πλοία έχουν προστεθεί στην παραγγελία.

Το πρώτο πλοίο θα μετακινηθεί σε πρόσφατα διαμορφωμένο χώρο της GCSG στο λιμάνι του Gulfport στα μέσα Μαρτίου για την τελική ολοκλήρωση και τις δοκιμές. Το πλοίο αναμένεται να βαφτίσει και να τεθεί σε λειτουργία λίγους μήνες αργότερα.

Εκτός από τα σκάφη, η Harvey Gulf International Marine κατασκευάζει επίσης τον πρώτο αποθηκευτικό χώρο Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα βρίσκεται στο χώρο εγκατάστασης των σκαφών, στο λιμάνι Fourchon του Λος Άντζελες. Ο αποθηκευτικός χώρος θα αποτελείται από δύο πλατφόρμες, η καθεμιά εκ των οποίων θα έχει δυνατότητα αποθήκευσης 270.000 γαλόνια ΥΦΑ

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Το μαγνήσιο και τα οφέλη του


Το μαγνήσιο είναι το χημικό στοιχείο με ατομικό αριθμό δώδεκα (12) και χημικό σύμβολο Mg.
Το Μαγνήσιο και το Κάλιο κυριαρχούν μέσα στα κύτταρα του ανθρώπου και συμμετέχουν αποφασιστικά στη ρύθμιση όλων σχεδόν των βασικών λειτουργιών τους.
Ειδικά το Μαγνήσιο ευρίσκεται σε ποσοστό που ξεπερνά το 60% μέσα στα ενεργειακά εργοστάσια του κάθε κυττάρου (τα μιτοχόνδρια) και σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή ενέργειας των κυττάρων μας εξαρτάται από αυτό.
Το σώμα μας περιέχει περίπου 25 γραμμάρια Μαγνησίου, τα 2/3 των οποίων βρίσκονται αποθηκευμένα στα οστά και το 1/3 στους άλλους ιστούς. Αν και το Μαγνήσιο δεν αποτελεί στοιχείο της βασικής δομής του κρυστάλλου των οστών φαίνεται ότι συνδέεται επιφανειακά με αυτόν.
Μόνον το 1% του Μαγνησίου του οργανισμού κυκλοφορεί στο αίμα και γι αυτό για πολλούς ειδικούς η μέτρηση του Μαγνησίου του αίματος δεν είναι ακριβής δείκτης για την αξιολόγηση των πραγματικών επιπέδων του στον οργανισμό.
Επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν α) ότι το 6,9% των ‘υγειών’ ατόμων που υποβλήθηκαν σε εξέταση αίματος ρουτίνας παρουσίαζαν χαμηλό Μαγνήσιο στο αίμα τους (υπομαγνησιαιμία) και  μόνον 1 στις 10 φορές η υπομαγνησιαιμία ανευρέθη μετά από ιατρική εντολή, στις υπόλοιπες 9 ανευρέθη τυχαία.
Οι μελέτες αυτές απέδειξαν ότι η έλλειψη Μαγνησίου είναι ιδιαίτερα συχνή κατάσταση. Ασθενείς που παρουσιάζουν συχνότερα έλλειψη Μαγνησίου είναι αυτοί που πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους, διαβήτη και υπέρταση.
Το Μαγνήσιο σε φυσιολογικές συνθήκες το λαμβάνουμε με τις τροφές. Η απορρόφηση από το έντερο εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες και γι αυτό παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση, από 30 έως 70%. Χαρακτηριστικό είναι ότι η απορρόφηση αυξάνεται όσο μεγαλύτερη ανάγκη έχει το άτομο για Μαγνήσιο. Δεν φαίνεται ότι η απορρόφηση του Μαγνησίου εξαρτάται από κάποια ορμόνη, παρόλο που η ανεπάρκεια της βιταμίνης D συνδυάζεται, μερικές φορές, με μείωση της απορρόφησης του. Μείωση της απορρόφησης Μαγνησίου παρατηρείται όσο αυξάνεται η ηλικία.

Συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου 

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει σοβαρά πολλές σωματικές λειτουργίες. Τα συχνότερα συμπτώματα από την έλλειψη μαγνησίου είναι τα ακόλουθα:

- Κόπωση
- Νευρικότητα
- Στρες
- Προβλήματα στον ύπνο/ανήσυχος ύπνος
- Εύθρυπτα οστά (οστά που τρίβονται εύκολα)
- Δυσκοιλιότητα
- Τρέμουλο
- Κράμπες και μυϊκοί σπασμοί
- Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
Η ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων από τα παραπάνω συμπτώματα, αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει πρόβλημα με τις συσπάσεις των μυών και σ’ αυτήν την κατάσταση το μαγνήσιο είναι εξαιρετικά πολύτιμο.

Ασθένειες και χρησιμότητα του μαγνησίου

Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο οφείλεται στην έλλειψη μαγνησίου από τον οργανισμό. Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου, λοιπόν, μπορεί να γίνει λήψη υδατοδιαλυτού μαγνησίου και τα συμπτώματα να εξαφανιστούν.

Η υπερεπάρκεια ασβεστίου και συγχρόνως η έλλειψη μαγνησίου, μπορεί να οδηγήσουν σε ασβεστοποίηση (αποτιτάνωση) μελών της γυναικείας ανατομίας. Το διάλυμα του μαγνησίου σε νερό μπορεί να διαλύσει προοδευτικά το στερεοποιημένο ασβέστιο και έτσι να βοηθήσει ή στην απορρόφησή του ή στην αποβολή του από το σώμα, εφ’ όσον δεν του είναι απαραίτητο. 
Το ασβέστιο και το μαγνήσιο δρουν συμπληρωματικά για τον έλεγχο της μυϊκής δράσης. Το μαγνήσιο φέρνει χαλάρωση στους μύες και το ασβέστιο προκαλεί την τάνυση (τέντωμα). Όταν βρίσκονται σε ανισορροπία και ο οργανισμός είναι φτωχός σε μαγνήσιο και το ασβέστιο είναι σε περίσσευμα, οι μύες παραμένουν τεντωμένοι με αποτέλεσμα να προκαλούνται κράμπες.

Πώς επιδρά το μαγνήσιο στο νευρικό σύστημα και στην αϋπνία

Η επάρκεια μαγνησίου στον οργανισμό είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Όταν ο οργανισμός έχει ανεπάρκεια μαγνησίου, τα νευρικά κύτταρα μπορεί να μη δίνουν ή να λαμβάνουν μηνύματα, με αποτέλεσμα να γίνονται πολύ ευαίσθητα και άκρως αντιδραστικά. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, το άτομο γίνεται υπερβολικά νευρικό και υπερευαίσθητο, διακατέχεται από έντονη νευρικότητα και ανησυχία, αντιδρά απότομα στους έντονους θορύβους και γενικά έχει την εντύπωση πως οι θόρυβοι είναι πολύ δυνατότεροι. Επίσης, η ανεπάρκεια του μαγνησίου μπορεί να φέρει διαταραχές στον ύπνο, με κυριότερες την αϋπνία, τις κράμπες, το ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας από μυϊκούς σπασμούς και γενικότερα μια δυσάρεστη αίσθηση. Ένα ρόφημα μαγνησίου, το οποίο είναι ένα επαναστατικό προϊόν που παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα σ’ αυτό, μπορεί να εξαφανίσει τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα.

Υγιής καρδιά και μαγνήσιο

Είναι γνωστό σε όλους μας πως η καρδιά είναι ο δυνατότερος μυς του σώματός μας, ο οποίος δουλεύει ακατάπαυστα με συστολές για να κυκλοφορεί το αίμα στο σώμα. Ως μυς, λοιπόν, επηρεάζεται αρνητικά από την έλλειψη μαγνησίου, η οποία μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τις καρδιακές συστολές και μ’ αυτόν τον τρόπο να μεταβάλλει τις φυσιολογικές λειτουργίες που πρέπει να κάνει η καρδιά. Αν το μαγνήσιο είναι ανεπαρκές, δεν επιτρέπεται η χαλάρωση του καρδιακού μυ ώστε αυτός να είναι έτοιμος για την επόμενη συστολή.

Ανεπάρκεια μαγνησίου: Τι μπορεί να την προκαλέσει

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τι μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια μαγνησίου στον οργανισμό, γι’ αυτό παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία τα οποία είναι παράγοντες μείωσής του. Καλό θα είναι να μελετηθούν, ώστε να αποφύγουμε την ελάττωση αυτού του τόσο σημαντικού μεταλλικού στοιχείου από τον οργανισμό μας. Όσο περισσότερο κυριαρχούν οι παράγοντες που θα αναφέρουμε στην καθημερινή μας ζωή, τόσο ο οργανισμός μας θα έχει περισσότερη ανάγκη για μαγνήσιο, μια και οι παράγοντες αυτοί βοηθούν στην ανάλωση όλο και μεγαλύτερων ποσοτήτων και εν τέλει στη θεαματική μείωση των αποθεμάτων του.

Απλές καθημερινές συνήθειες, όπως ο καφές και η ζάχαρη, η λήψη διουρητικών αλλά και κάθε είδους φαρμάκων, ο υποθυρεοειδισμός, το άγχος αλλά και η διατροφή πλούσια σε ασβέστιο μπορεί να καταστήσουν τον οργανισμό φτωχό σε μαγνήσιο. Αυτό δεν σημαίνει πως το ασβέστιο έχει αρνητικά αποτελέσματα, απλώς αν ο οργανισμός «καίει» περισσότερο μαγνήσιο απ’ ό,τι ασβέστιο και αυτό βρίσκεται περίσσειο, τότε μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα. Οι πέτρες στη χολή και στους νεφρούς και οι εναποθέσεις ασβεστίου στις αρθρώσεις είναι κάποια από αυτά. Υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις όπου το περίσσειο ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει αποτιτάνωσητου εγκεφάλου και άλλων σωματικών οργάνων και μελών.
Ως συμπλήρωμα το μαγνήσιο είναι καλύτερα να λαμβάνεται ως ζεστό υδατοδιαλυτό ρόφημα, με καλύτερη απόδοση και απορρόφηση απ’ τον οργανισμό αν το νερό έχει σταθερό ίζημα μικρότερο των 50 mg/λίτρο.

Λήψη συμπληρώματος μαγνησίου και ασφάλεια
Η λήψη μαγνησίου είναι απόλυτα ασφαλής, γιατί αν ο οργανισμός εφοδιαστεί με υπερβολικά μεγάλη ποσότητα, απλώς θα το αποβάλει, με μοναδική παρενέργεια πιθανή διάρροια. Εάν κάποιος ακολουθήσει τις υποδείξεις στη συσκευασία, μπορεί να είναι σίγουρος πως θα εφοδιάσει το σώμα του με την απαραίτητη ποσότητα μαγνησίου.

Μαγνήσιο και τροφές

Μαγνήσιο μπορούμε να λάβουμε και μέσω των τροφών, αφού απαντάται σε μεγάλη ποικιλία από αυτές, όπως στα φρέσκα πράσινα λαχανικά, όπου το συναντάμε πλούσιο λόγω του ότι είναι βασικό στοιχείο του μορίου της χλωροφύλλης.
Μαγνήσιο, επίσης, μπορούμε να πάρουμε καταναλώνοντας τις εξής τροφές: Ελαιώδεις σπόρους όπως οι ηλιόσποροι, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης, αράπικα φιστίκια, χουρμάδες, μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα, σύκα, μπανάνες, πλήρες φύτρο σιταριού, πλήρη δημητριακά, κεχρί, καλαμπόκι, σόγια, όσπρια γενικά και ειδικά αμερικανικά φασόλια, σκόρδο, μπρόκολο και αγκινάρα.
www.emedi.gr

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

"Το υπόγειο"


‘’ Και τί με νοιάζει στ’ αλήθεια αν δεν καταλαβαίνεις τίποτε από όλ’ αυτά ; Τι με νοιάζεις εσύ, αν θα χαθείς ή όχι εκεί κάτω; Το καταλαβαίνεις πόσο θα σε μισήσω τώρα, επειδή βρέθηκες εδώ και άκουσες; Γιατί ο άνθρωπος μια φορά μόνο στη ζωή του μπορεί ν’ ανοίξει έτσι την καρδιά του.
...
Τί άλλο θέλεις; Γιατί μετά απ’όλ’αυτά μένεις έτσι καρφωμένη εκεί για να με τυραννάς; Γιατί δε φεύγεις;’’ Τότε έγινε κάτι παράξενο.....
Η Λίζα, προσβεβλημένη κι εξευτελισμένη από μένα, κατάλαβε πολύ περισσότερα απ’ όσα περίμενα. Κατάλαβε εκείνο που μια γυναίκα καταλαβαίνει αμέσως όταν αγαπά ειλικρινά: πως ήμουν δυστυχισμένος. Η τρομαγμένη και προσβλημένη έκφραση του προσώπου της άλλαξε κι έγινε πονεμένη και γεμάτη έκπληξη. Τη στιγμή που έλεγα ότι ήμουν τιποτένιος και άνανδρος, το πρόσωπό της έτρεμε συσπασμένο. Θέλησε να σηκωθεί, να με κάνει να σωπάσω, κι όταν είχα τελειώσει, δεν πρόσεξε καθόλου τις φωνές μου:
’’Γιατί στέκεσαι εκεί; Γιατί δεν φεύγεις;’’
Αλλά κι αυτό-με μεγάλο πόνο ίσως-κατόρθωσα να το πω. Κι έπειτα ήταν τόσο ταπεινή η φτωχούλα. Νόμιζε τον εαυτό της απείρως κατώτερο από μένα. Μπορούσε να θυμώσει, να προσβληθεί;
Πετάχτηκε άξαφνα από το κάθισμά της από μιαν ακατανίκητη ορμή , και γέρνοντας πάνω μου, μην τολμώντας όμως από δειλία να κινηθεί, μου άπλωσε τα χέρια. Η καρδιά μου έγινε άνω κάτω. Ρίχτηκε τότε πάνω μου, μ’ αγκάλιασε απ’ το λαιμό με τα μπράτσα της κι αναλύθηκε σε δάκρυα. Δεν κατόρθωσα ούτε εγώ να κρατηθώ και ξέσπασα σε κλάματα, όπως ποτέ άλλοτε.
...
Δε θα σε συγχωρήσω ούτε για τα δάκρυά μου πριν λίγο, που δεν μπόρεσα να τα συγκρατήσω μπροστά σου, σαν καμιά καλή γυναικούλα πάνω στην ταραχή της. Μάλιστα, εσύ, εσύ μονάχα, είσαι υπεύθυνη για όλ’ αυτά, γιατί βρέθηκες εδώ, γιατί είμαι δειλός, γιατί είμαι ο πιο τιποτένιος, ο πιο γελοίος, ο πιο μίζερος, ο πιο ανόητος, ο πιο φθονερός απ’ όλα τα σκουλήκια της γης, που είναι καλύτερά μου επειδή δε δειλιάζουν ποτέ.
...

Η προσβολή είναι ένας εξαγνισμός , είναι ο πιο οδυνηρός και ο πιο καυτερός πόνος για να γνωρίσει κανείς τη πραγματικότητα. Αύριο θα λέρωνα την ψυχή της και θα κούραζα την καρδιά της. Μα η προσβολή δε θα σβήσει ποτέ από μέσα της , κι όσο και να είναι βρόμικη η λάσπη που την περιμένει, η προσβολή θα την εξυψώσει , θα την εξαγνίσει... με το μίσος.. Ίσως και με τη συγνώμη... Μα θα την ανακουφίσει αυτό; Αλήθεια, θέτω ένα μάταιο ερώτημα:τί είναι προτιμότερο; Η μέτρια ευτυχία ή ο υψηλός πόνος;
...
Σ’ όλη μου τη ζωή δεν μπόρεσα να αναπαραστήσω αλλιώτικα την αγάπη , και κατέληξα μάλιστα να πιστεύω καμιά φορά τώρα ότι αγάπη θα πει να έχεις το δικαίωμα να τυραννάς εκείνον που αγαπάς. Στα ονειροπολήματά μου κάτω στο υπόγειο φανταζόμουν τον έρωτα σα μια πάλη που αρχίζει από το μίσος και καταλήγει στην ηθική του υποταγή: δεν μπορούσα να φανταστώ τι θα’ κανα κατόπιν το υποταγμένο πια αντικείμενο της αγάπης μου. Τι το απίστευτο σ’ αυτό , αφού ήμουν πια ψυχικά διεφθαρμένος;
Είχα ξεσυνηθίσει την πραγματική ζωή τόσο, ώστε να κατηγορώ το κορίτσι αυτό και να το ντροπιάζω πού ήρθε να ακούσει από μένα λόγια τρυφερά. Δεν είχα μαντέψει ότι δεν είχε έρθει καθόλου γι’ αυτό, αλλά για ν’ αγαπήσει, γιατί η αγάπη είναι η ανάταση της γυναίκας, η αναγέννηση, η σωτηρία, αδιάφορο απο ποιό χαμό: και πως δε μπορεί να ολοκληρωθεί αλλιώτικα.
Άλλωστε, δε τη μισούσα πια τόσο πολύ καθώς βημάτιζα πάνω κάτω στο δωμάτιο και κοίταζα από τη χαραμάδα του παραβάν. Μου ήταν απλώς ανυπόφορο το γεγονός ότι ήταν ακόμη εκεί. Ήθελα ‘’να μ’ αφήσει ήσυχο’’, ήθελα να μείνω μόνος στη τρύπα μου. ‘’Η πραγματική ζωή’’ , επειδή την είχα ξεσυνηθίσει, με πίεζε τόσο, που ανάσαινα με δυσκολία…

''Το υπόγειο'' - Φ.Ντοστογιέφσκι

Αποσπάσματα από βιβλία της Μ. Βαμβουνάκη


Το φάντασμα της αξόδευτης Αγάπης

1. Αν στέρηση είναι να μην έχεις αυτό που επιθυμείς, ανικανοποίητο είναι να έχεις μεν αυτό που επιθυμείς, αλλά να μη σου προσφέρει τη γεύση που περίμενες να σου προσφέρει. Η απόκτησή του να αποδεικνύεται απογοητευτική. O άνθρωπος σήμερα μαραίνεται μέσα στην εποχή του ανικανοποίητου. Κι αν, όταν στερείσαι, μπορείς να ονειρεύεσαι και να προσδοκάς, μέσα στην ανικανοποίητη καθημερινότητα και τις απανωτές απογοητεύσεις -όχι απ’ αυτά που δεν έχεις αλλά απ’ αυτά που έχεις-, δεν ξέρεις πια τι ακριβώς να επιθυμήσεις. Από παντού ακούς χείλη πικρά να συμπεραίνουν πως δεν υπάρχει συναίσθημα, δεν υπάρχει φιλία, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, αξίες, φιλότιμο. Οι άνθρωποι παραπονιούνται πως δεν τους αγαπούν. Είναι εξάρτηση να περιμένεις από τους άλλους να σου χαρίσουν την αγάπη. Η αγάπη όντως είναι η μεγάλη πλήρωση της ύπαρξης, αλλά μόνο όταν πρόκειται για αγάπη που δίνεις. Όσο κι αν αγαπιέσαι, το ανικανοποίητο θα επιμένει ζοφώδες στην καρδιά, αν αυτή η καρδιά δεν μπορεί να αγαπήσει. Γεμίζουμε μονάχα απ’ την αγάπη που εμείς δίνουμε, από την πίστη που ασκούμε, από όσα δικά μας χαρίζουμε. Ακόμη κι η ψυχή διά της απωλείας της κερδίζεται. Είναι μοίρα ή ελεύθερη επιλογή η ικανότητά μας στο συναίσθημα; Πρέπει να είναι ελεύθερη επιλογή, γι’ αυτό και η καρδιά είναι διαρκώς θυμωμένη με τον μίζερο εαυτό μας που τη στενεύει. Κι αν είναι δύσκολο να βρίσκουμε αγάπες, είναι πολύ πιο δύσκολο να αγαπάμε· προϋποθέτει μεταστροφή της εγωιστικά εκπαιδευμένης προσωπικότητάς μας κάτι τέτοιο. Όσο την αρνούμαστε τη μεταμόρφωση, η επιδημία της ανίας και της κατάθλιψης εξαπλώνεται, σαν φάντασμα στοιχειώνει τη ζωή μας. Λέγεται πως: "Μελαγχολία είναι η αξόδευτη αγάπη…"
 2. «Τα παιδιά γνωρίζουν για μας περισσότερα από όσο εμείς για τον εαυτό μας, για το τι συμβαίνει στην οικογένεια, κι ας το κρατούν επτασφράγιστο μυστικό οι μεγάλοι. Ξεχωρίζουν αυτόματα ποιος ξένος είναι καλός άνθρωπος, τις προθέσεις του, την ψυχική του ποιότητα, αγαπούν σπαρακτικά, θυσιαστικά τα σκυλάκια, τα πουλιά, όλα τα ελάχιστα και ασθενή του κόσμου, γιατί καταλαβαίνουν τη μετοχή τους στην Αλήθεια.Και πόσο δύσκολο να θες να διδάξεις στα παιδιά του Παραδείσου τους κανονισμούς της δικής μας κατάστασης, της πτώσης μας. Να τα προσαρμόσεις! Πού;…Να τους αφαιρείς την αγαλλίαση, την έκσταση, κάνοντάς τα όλο και πιο λογικά, συμβατικά λογικά, να τα πονηρεύεις να επιζήσουν. Για να επιζήσουν θα πρέπει να τους μειώνεις και να τους λερώνεις το να ζουν. Να τα κατεβάσεις από το υπέρλογο όπου ταξιδεύουν σαν άγγελοι και να τα προσγειώσεις στον κόσμο που τόσο συμβιβασμένα και μίζερα φτιάξαμε όπως-όπως οι μεγάλοι. Να τους περιορίσεις την απέραντη ύπαρξη σε μια κοσμική, άρα υποκριτική ύπαρξη. Ίσως γι’ αυτό είναι συχνά μελαγχολικά κι απόμακρα, ίσως γι’ αυτό όσο πάνε προς την εφηβεία μας βγάζουν το θυμό τους. Μια αχνή αίσθηση εξορίας στο βλέμμα τους ανατέλλει από νωρίς.» 
3. «Τίποτα μα τίποτα δεν εξοργίζει τον άνθρωπο όσο το να του στερούν την ελευθερία του, να μην του επιτρέπουν να είναι ο εαυτός του, είτε το καταλαβαίνει συνειδητά είτε όχι. ….. Μόνο από τον εαυτό μας κινδυνεύουμε, μόνο εκεί στο βυθό του βρίσκεται η Κόλαση κι ο Παράδεισός μας, γι αυτό και προς τα κει, προς τα μέσα, αξίζει να οδοιπορούμε. Κάθε δρόμος, και ο πιο μακρινός, και ο πιο φιλόδοξος πνευματικά, από και περνάει. Από κει περνάει ακόμα και η απάρνηση του εαυτού όταν την αποφασίσουμε. Γι αυτό θυμώνουμε όταν μας εμποδίζουν το μόνο δημιουργικό ταξίδι ζωής: να βρούμε τον εαυτό μας.»

 4. «Δεν είναι κακό να ζει κανείς μόνος, αντιθέτως, όποιος ασκηθεί να αντέχει τη μοναξιά έχει τη δύναμη να αντέχει πάρα πολλά και όχι μόνο να αντέχει αλλά και να απολαμβάνει πάρα πολλά που αλλιώς δε θα μπορούσε να διακρίνει. Η μοναξιά είναι το ορυχείο της δύναμης και της αυτογνωσίας. Δεν ζει καλά κανείς παρά μόνος, έφτασε να λέει ο Διονύσιος Σολωμός. Μια μοναξιά όμως που δεν αποτελεί καταφύγιο δειλίας. Μόνο τότε. Η επιλεγμένη μοναχικότητα όχι η εξαναγκαστική».

Η μοναξιά είναι από χώμα...

1. " Το δικό μου το πολύ πως να χωρέσει στο δικό σου το λίγο! Κι οι δυο μας δυσανασχετούσαμε δικαιολογημένα.

Όμως μέσα σ' αυτό το λίγο σου, σ' αυτό το περιορισμένο σου, είχα την κακοτυχία να διακρίνω σκιές περαστικές που με πυρπόλησαν. Σκιές του απέραντου. Αυτό που δεν έλεγχες, αυτό που δεν γνώριζες, προσπερνούσε από μια σου έκφραση, από μια σου χειρονομία τυχαία και με καθήλωνε.

Δεν περιγράφεται η ματιά, η κίνηση, ο ήχος.

Ό,τι κι αν σου πω δεν θα σου μεταδώσω αυτό που μ' έκανε να σε θέλω έτσι. Το απέραντο είναι άπιαστο, απερίγραπτο, ακαθόριστο. Χιλιάδες να λέω εναντίον σου αμέσως θα παραλύσουν μπροστά στη γρήγορη κίνηση του χεριού σου μόλις σηκωθεί για να φτάσει στα χείλη σου και να δαγκώσεις το μικρό σου νυχάκι σμίγοντας τα φρύδια σα να σκέφτεσαι κάτι δύσκολο.

Για μια τέτοια κίνηση, κάποιες ώρες, ένιωθα έτοιμος και τη ζωή μου να δώσω.

Για μια τέτοια κίνηση!

Σαν σινιάλο άλλων κόσμων ερχόταν προς εμένα κι ανέτρεπε όσα σου καταμαρτυρούσα. Από κατήγορο με μετέτρεπε σε ζητιάνο σου!

Για μια τέτοια κίνηση!

Δεν θα απορήσω ποτέ ξανά για το τι είναι εκείνο που αλυσοδένει ένα ζευγάρι. Δεν φαίνεται αυτό που αλυσοδένει. Εμείς οι απ' έξω δεν βλέπουμε τίποτα όμως ένας άντρας κανείς δεν ξέρει τι σινιάλα δέχεται από το βλέμμα μια γυναίκας, απ' την ανάσα της, από το γέλιο της, από την πιο ανεπαίσθητη χειρονομία της, από το άρωμά της.


2. «Πώς ν’ απαλλάξω τη σκέψη μου απ’ τις ερμηνείες των άλλων έτσι που να μη σου λέω «σ’ αγαπώ»,γιατί όσα κάνουμε μιμούνται τις ταινίες,τα διαβάσματα,τα τραγούδια που μας πρωτοδίδαξαν αυτή τη φράση;Να σου λέω «Σ’ ΑΓΑΠΩ»,γιατί ένα αρχέγονο κύμα βγαίνει από βαθιά μου,πρωτοφανές,άγνωστο και λέει έτσι… «

3. «Τα μικρά παιδιά δεν φτιάχνουν μύθους γιατί τα παιδιά ζουν απ’ ευθείας χωρίς διερμηνείς και μεσάζοντες. Η πραγματικότητα των παιδιών είναι τα παραμύθια μας και η παραμυθία μας για το χαμένο παράδεισο στην εξορία μας. Τα παιδιά από μόνα τους ξέρουν. Μπορούν ν’ αποκρυπτογραφούν τα μαγικά σημάδια του κόσμου γιατί την έχουν την καθαρή όραση που συλλαμβάνει τα άφαντα, ενώ εμείς τη χάσαμε με τα χρόνια και με τις γνώσεις. Τα παιδιά είναι σοβαρότερα και συνεπέστερα απ’ τους μεγάλους γι’ αυτό κι εγώ στο παλιό ζαρωμένο παιδί που απέμεινε μέσα μου προστρέχω όταν είναι να αισθανθώ τα πιο σπουδαία. Ένα παιδί από παλιά κι από βαθιά βγαίνει κι αποφασίζει στις εσχατιές της ζωής μας. Υπάρχει ένα παιδί μέσα μου που ξέμεινε, δεν την ξεχνά την ποίηση των πραγμάτων που χρόνια πριν αντίκρυσε και ζει με την αόριστη νοσταλγία της ανικανοποίητο πια και λυπημένο. Γιατί τίποτα δεν συγκρίνεται με την ποίηση των πράγματων στην παιδική ματιά, όλα είναι κατώτερά της από δω κι ύστερα.»

4. «Να υπάρχω μονάχα, να σ’ αγαπώ μονάχα και να μην έχω λόγο κανένα να το δηλώνω. Ούτε την παρουσία μου να μη χρειάζεται να δηλώνω πια. Σ’ αγαπώ τόσο που το ξεχνώ, όπως ξεχνάμε τα αυτονόητα και τα φυσικά. Σ’ αγαπώ τόσο που δεν σε κρίνω και εντελώς σε αποδέχομαι. Γλίτωσα από το μαρτύριο να προσπαθώ συνεχώς να σε διορθώνω. Σ’ αγαπώ τόσο που δεν σε θέλω. Γιατί δεν θες παρά ότι σου λείπει κι εσύ πια δεν μου λείπεις αφού στης αγάπης τον τόπο δεν χωρά η απόσταση. Σ’ αγαπώ κι αγαπώντας σε, σε περιέχω, σε έχω αφού είμαι, είμαι από σένα και μαζί σου κι όπου κι είμαι έρχεσαι.»

Τηλεφωνήματα και ενοχές

«Ήρωας δεν είναι εκείνος που δε φοβάται,που δεν πικραίνεται.Είναι εκείνος που φοβάται και πικραίνεται το ίδιο με τον καθένα μας,ίσως και περισσότερο-γιατί όσο γενναιότερος τόσο πιο ευαίσθητος-,αλλά ο φόβος δε μεταλάσσει τις αποφάσεις της καθαρής του καρδιάς,δεν επηρεάζει τις επιλογές του ωριμότερου νου του.»

Ο παλιάτσος και η Άνιμα

«Εγωιστής είναι τελικά ένας δειλός, τόσο δειλός που δεν μπορεί να κάνει τίποτα ουσιαστικό, ούτε να αγαπάει τον εαυτό του. Και εγωιστής δεν είναι εκείνος που αγαπάει τον εαυτό του, όπως επιπόλαια νομίζουμε. Εγωιστής είναι εκείνος που δεν αγαπάει τον εαυτό του. Που γι’ αυτό ακριβώς προσπαθεί να πείσει τους άλλους πως αξίζει, πως είναι σπουδαίος. Επειδή δεν το πιστεύει ο ίδιος. Αγωνίζεται με κάθε τρόπο να επιβάλει τούτη την καλή μαρτυρία, ώστε η μαρτυρία να επιστρέψει στον ίδιο και να γλιτώσει από την αυτοαμφισβήτηση. Γι’ αυτό άλλωστε ο εγωισμός ενέχει βία. Γιατί κουβαλάει αγωνία΄ανάγκη και τρόμο πτώσης στο εσώτερο κενό.»

Πηγή: Μάρω Βαμβουνάκη

Μάρω Βαμβουνάκη "Η ΚΡΑΤΑΙΑ ΑΓΑΠΗ"


Φοράει μαύρα ρούχα και δεν μπορεί να κάθεται για πολύ ώρα στο σπίτι. Βρήκε στη γωνιά ενός συρταριού κι εκείνο το δαχτυλίδι του με τα πέντε ρουμπίνια που της έφερε από την Ασία, τότε στο δυστυχισμένο ταξίδι του, απ' το παζάρι. Το φορεσε πρώτη της φορά. Το κοιτά και τα μετρά στον παράμεσο. Πρώτο ρουμπίνι, η σταγόνα το αίμα της μήτρας της, τελευταίο, της σκέψης του, της αυτόχειρης σκέψης του το αίμα. Ο άντρας που μαζί του ζει δεν καταλαβαίνει. Δεν καταλαβαίνει. Μπορεί και ν' αρνιέται να καταλάβει, ποτέ της δεν ξέρει τίποτα για την δική του ψυχή.

Τριγυρνά και γυρίζει όλη μέρα και του γράφει μέσα της σημειώματα. Μπαίνει σε άδειες εκκλησίες του Αυγούστου και προσεύχεται απ' τις γωνιές. "Μου φεύγεις όταν σε ζητώ και με κατέχεις όταν σου φεύγω". Κλαίει και κλαίει και για τους δυο τους. Για την ίδια πιο πολύ όσο θα κυλά ο καιρός. Τόσο εγωίστρια!

"Ο έρωτας είναι άγριο πράγμα", της έλεγε. "Θέλω να σου ορκιστώ πως την αγριότητά του, αν χρειαστεί, μονάχα κατά πάνω μου θα τη στρέψω". "Κι εγώ; Τι πρέπει να κάνω εγώ;". "Εσύ μόνο να υπάρχεις."

Μάρω Βαμβουνάκη "ΕΡΩΤΑΣ ΤΟ ΓΕΛΟΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΟΣ"


Σπάνια ζευγάρι όρμησε με τέτοια ορμή προς το θελκτικό κουκούτσι του έρωτα, της ένωσης και της αλληλοπεριχώρησης, κινούμενη από τη μυστηριακή κλήση για ένωση. Σπάνια ζευγάρι οσμίστηκε έτσι ερεθιστική την πιθανότητα της σωτηρίας μέσα σ' ένα είδος χαμού, σ' ένα είδος αλληλοσυντριβής.

Κι όμως... λες και τρέχοντας ο καθένας προς την ελπίδα του άλλου, έπεφτε και τσακιζόταν μόνος του πάνω στο αόρατο και σκληρότατο τζάμι της διάσπασης. Είναι ο εγωισμός... θα δήλωνε κάποιος γενικά και πρόχειρα. Κι αν σκεφτόταν πιο προσεκτικά: από το βάσανο του μίσους για τον εαυτό του εκείνος. Απ' την εμπάθεια της ζήλιας του που τον τρελαίνει και τον γελοιοποιεί. Από απιστία προς την ψυχή της εκείνη. Απ' τις τυφλές ανοησίες της ανάγκης της να αρέσει σ' όλον τον κόσμο για να ισορροπεί. Κι άλλα, κι άλλα...

Όσα λεπτά, γνωστά και άγνωστα συνθέτουν εκείνο το συρμάτινο πλέγμα που περιτυλίγει ένα πλάσμα στη μίζερη μόνωση, όταν κυρίως ξεκινάει να συναντήσει ένα άλλο πλάσμα. Ειδικά τότε.

Μάρω Βαμβουνάκη " ΟΛΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ"


"Ένας νέος άντρας με το ψεύτικο αρχικό Δ. επισκέπτεται ένα απόγευμα γνωστό και επιτυχημένο ψυχολόγο της Αθήνας. Το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί μοιάζει κοινό, όμως για εκείνον εξελίσσεται σε αγχώδη εφιάλτη.
Δεν μπορεί να κάνει ερωτικό δεσμό σοβαρό και διαρκείας και αυτό του προκαλεί όλο και αυξάνουσα κατάθλιψη, αυτοπεριφρόνηση, αγωνία για τον ανδρισμό του. Όλες οι ερωτικές συναντήσεις του λήγουν γρήγορα και άδοξα, χωρίς να μπορεί να καταλάβει  πόσο φταίει ο ίδιος, η τύχη του, ο αινιγματικός γι' αυτόν ψυχισμός των γυναικών.

Θα ακολουθήσουν συνεδρίες επί μήνες και στο ντιβάνι της ψυχανάλυσης θα ξεδιπλωθεί το αληθινό παρελθόν της οικογένειας, οι προσωπικές ευθύνες, τα λάθη και τα ανεύθυνα τραύματα, μυστικά που παίζουν σα μαριονέτες τις ζωές ενόχων και αθώων.

Παρά τη θετική θεραπεία που αισιόδοξα εξελίσσεται, η ζωή θα πετάξει αιφνίδια το τελευταίο χαρτί της. Όπως σε φιλμ νουάρ, από ένα σημείο και μετά, οι δύο άντρες της ιστορίας, μεσήλικας αναλυτής και νεαρός αναλυόμενος, θα βρεθούν συνδεδεμένοι και μπερδεμένοι με τρόπο που καμία επιστήμη δεν μπορεί να βγάλει πέρα."

ΑΝΟΙΞΗ - 26 Προτάσεις για διαμόρφωση εξωτερικού χώρου


























Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Θα μιλώ για σένα...


Πάλι μιλώ για σένα..
μέσα μου..
μόνη μου..
κάθομαι στιγμές και σε αναπολώ..
αναρωτιέμαι που είσαι..
τι σκέφτεσαι..
για ποιον καίγεσαι..
πως περνάς την μέρα σου..
πως αδειάζεις την κούπα του καφέ σου..
την μυρωδιά σου..
τη νύχτα σου..
Χάνομαι όταν τριγυρίζεις τη σκέψη μου..
Σα να σβήνουν όλα τριγύρω και να μην μπορώ πια να αντισταθώ..
να μένω ακίνητη να με παρασέρνει αυτό το κάτι..
που μόνο αυτό μπορεί να αλλάξει τη ζωή μου..
Έρχεσαι σαν όνειρο..
ένα όνειρο που παραμένει ..
μου παρασέρνει το μυαλό..
με φυλακίζει..
με παίζει άτσαλα..
με εξυψώνει..
πότε νιώθω να πετώ και να ζαλίζομαι..
και πότε νιώθω ένα με τον θάνατο..
να καλησπερίζω τον πόνο..
και ενίοτε να πληγώνομαι..
Μα πως μπορώ να μιλώ για σένα;
πως;...
δεν θα καταλάβω..
Απλά θα μιλάω..
θα μιλάω για σένα..
με βάθος ψυχής..
με σώμα αναμμένο..
απλά θα μιλώ..
για σένα..
για αυτή τη βαθιά σιωπή που έχεις προκαλέσει μέσα μου.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Τροφές που νικούν τον πόνο..


Τι κοινό έχουν μια χούφτα κεράσια, ένα πιάτο φασόλια και ένα παυσίπονο; Και τα τρία απαλύνουν τον πόνο. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, συγκεκριμένες τροφές μπορούν να δράσουν στην πηγή του πόνου και να μας ανακουφίσουν. Σας παρουσιάζουμε έξι από αυτές.

Ημικρανία
Δοκιμάστε: Κολοκυθόσπορο
Συχνά οι ημικρανίες οφείλονται σε έλλειψη μαγνησίου. Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο μέταλλο συμβάλλει στη χαλάρωση των νεύρων και των μυών που βρίσκονται σε ένταση, με αποτέλεσμα να ανακουφίζει ή και να προλαμβάνει τις ημικρανίες. Ο κολοκυθόσπορος είναι ένα τρόφιμο εξαιρετικά πλούσιο σε μαγνήσιο, η συστηματική κατανάλωση του οποίου καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού στο μέταλλο αυτό.
Must: Λίγοι κολοκυθόσποροι στη σαλάτα.

Καούρες
Δοκιμάστε: Φασόλια
Τα λιπαρά κρέατα θεωρείται ότι προκαλούν συχνά καούρες. Προσθέτοντας στη διατροφή σας φασόλια, έχετε μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών που υποκαθιστά το κρέας. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι άτομα που καταναλώνουν συστηματικά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα φασόλια, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Must: Ρύζι με φασόλια

Στομαχικός πόνος
Δοκιμάστε: Μέντα
Η μενθόλη που περιέχει η μέντα έχει την ιδιότητα να διαλύει τα αέρια του στομάχου και να χαλαρώνει τους μυς της περιοχής, ανακουφίζοντας έτσι από τους σπασμούς που προκαλούνται όταν υποφέρουμε από φούσκωμα.
Must: Αφέψημα με μέντα, λίγη φρέσκια μέντα σε φρουτοσαλάτα.

Πόνος στις αρθρώσεις
Δοκιμάστε: Κεράσια
Τα κεράσια περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και ανθοκυανινών, συστατικών που θεωρείται ότι απαλύνουν τον πόνο και περιορίζουν τις φλεγμονές. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, άτομα που κατανάλωναν περίπου 225 γρ. κεράσια καθημερινά για περίοδο 4 εβδομάδων παρουσίασαν σημαντική μείωση του πόνου στις αρθρώσεις. Επιπλέον, μελετητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον προσπάθησαν να ελέγξουν τις ιδιότητες του χυμού από κεράσι όσον αφορά τον πόνο, ζητώντας από μια ομάδα δρομέων να πίνουν χυμό από κεράσι καθημερινά για 1 εβδομάδα πριν από την έναρξη ενός αγώνα και δίνοντας σε μια δεύτερη ομάδα δρομέων πλασέμπο (ψευδοφάρμακο) για το ίδιο χρονικό διάστημα. Μετά το πέρας του αγώνα, οι αθλητές της πρώτης ομάδας παρουσίασαν μειωμένο πόνο στις αρθρώσεις.
Must: Κερασόπιτα, χυμός από κεράσι.

Μυϊκός πόνος
Δοκιμάστε: Τζίντζερ
Νιώθετε τους μυς σας να πονάνε αφόρητα μετά από μερικά σετ κοιλιακών; «Πιείτε ένα τσάι με τζίντζερ», συστήνουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «International Journal of Preventive Medicine», αθλήτριες του τάε κβον ντο που λάμβαναν 3 γρ. τζίντζερ ή κανέλα για διάστημα 6 εβδομάδων παρουσίασαν μειωμένους μυϊκούς πόνους μετά την προπόνηση, συγκριτικά με όσες έπαιρναν πλασέμπο.
Must: Αφέψημα με τζίντζερ

Πόνοι περιόδου
Δοκιμάστε: Ξηρούς καρπούς
Οι ξηροί καρποί και κυρίως τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και είναι πιθανό να μπορούν να περιορίσουν τις κράμπες και τους πόνους της περιόδου. Επιπλέον, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου, μέταλλο το οποίο είναι γνωστό για την ιδιότητά του να χαλαρώνει τους ιστούς των μυών και επομένως να ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου.
Must: Μια χούφτα ξηροί καρποί στη σαλάτα ή σκέτοι ως σνακ

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Δεν Επηρεάζεται η Συμφωνία με την Gazprom Από την Ουκρανική Κρίση, Διαβεβαιώνει το ΥΠΕΚΑ


«Σίγουρα η κρίση πιθανόν να έχει επιπτώσεις στο ζήτημα του φυσικού αερίου, αλλά όχι στο θέμα της συμφωνίας που πρόκειται να υπογράψουμε τις επόμενες ημέρες με την Gazprom», ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα FM".

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «εάν η κρίση αυτή δημιουργήσει αναταραχή στις διεθνείς αγορές -διότι ένας από τους αλγόριθμους που βγάζει τη διεθνή τιμή είναι και η τιμή του πετρελαίου-, φέρει αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ναι, θα επηρεαστούμε. Είναι ακόμη μικρή η αύξηση, αλλά ελπίζω στις προβλέψεις των διεθνών οίκων για πτώση το 2014». Ο κ. Παπαγεωργίου είπε επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα, σημειώνοντας ότι «η κρίση προς στιγμήν δεν έχει επηρεάσει τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά ο κόμβος διανομής αερίου στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι στο δυτικό και κεντρικό κομμάτι που ελέγχεται προς στιγμήν από την ουκρανική κυβέρνηση, και δείχνει προς στιγμήν να μην υπάρχει πρόβλημα». 

«Λαμβάνουμε, όμως, μέτρα, όπως και άλλες χώρες. Στη δική μας περίπτωση, η λύση είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο προμηθευόμαστε από την Αλγερία και την ελεύθερη αγορά σε spot φορτία. Ήδη αυτή την εβδομάδα έρχεται ένα καράβι-φορτίο από την Αλγερία και ψάχνουμε εναλλακτικές πηγές από τη διεθνή αγορά», προσέθεσε. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αύξησης στην τιμή του ρεύματος, αφού διαβεβαίωσε ότι «οι οικιακοί καταναλωτές δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν αυξήσεις, δεν θα πληρώσουν το κόστος (των βιομηχανικών τιμολογίων)», ανέφερε πως «δεν έχει γίνει αύξηση στο τιμολόγιο του ρεύματος από τον Ιανουάριο του 2013, και αυτός είναι ο προγραμματισμός και για το 2014» και προσέθεσε: «Εκτός εάν υπάρξουν με την κρίση δραματικές εξελίξεις με αύξηση της τιμής του πετρελαίου κλπ».

Πωλείται το 30% της Παραγωγής της ΔΕΗ


Θέμα ημερών είναι η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», που αφορά στην πώληση του 30% του παραγωγικού δυναμικού και του εμπορικού χαρτοφυλακίου της σημερινής ΔΕΗ. Πρόκειται για τη δεύτερη πράξη στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της επιχείρησης ηλεκτρισμού που ξεκίνησε με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, εταιρείας 100% θυγατρικής της ΔΕΗ που ελέγχει και διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού. Η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού αναμένεται εντός των ημερών, μόλις εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ.
Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει τον διαχωρισμό και το πέρασμα σε άλλη εταιρεία, τη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ, παραγωγικών μονάδων συνολικής ισχύος 2.400 MW. Από αυτές τα 1.400 MW θα αντιστοιχούν σε λιγνιτικές μονάδες μαζί με τα ορυχεία λιγνίτη που τους αντιστοιχούν και τα υπόλοιπα σε υδροηλεκτρικά (500 MW) και σε εργοστάσια με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Στην νέα εταιρεία, σύμφωνα με την υπουργική πράξη που έχει δημοσιευτεί από το καλοκαίρι, θα περάσουν αναλογικά τόσο το 30% του εμπορικού χαρτοφυλακίου όσο και οι υποχρεώσεις της μητρικής που αντιστοιχούν. Η νέα εταιρεία θα πωληθεί.
Οσο για τις μονάδες που θα περάσουν στο νέο σχήμα, πληροφορίες στο παρελθόν ανέφεραν τη Μελίτη στη Φλώρινα και το Αμύνταιο από τους λιγνίτες, τα υδροηλεκτρικά του Νέστου και τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής.
Το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένονται έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, που έχουν διαμηνύσει την κάθετη αντίθεσή τους.

«Ποιος δεν καταλαβαίνει γιατί γκρέμισαν τον Καραμανλή;»


Οι εξελίξεις τρέχουν με ταχύτητα τέτοια που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί το επόμενο λεπτό στον παγκόσμιο χάρτη, απ' τον οποίο επιβεβαιώνεται καθημερινά και ολοένα και περισσότερο ότι κάποιοι θέλουν και απροκάλυπτα επιδιώκουν να αφανίσουν την Ελλάδα.
Διαβάστε ένα αποκαλυπτικό άρθρο από το www.olympia.gr που προσφέρεται για έντονο προβληματισμό, για πολύ σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα και μπλόκαραν την ουσιαστικά στρατηγική ανάπτυξη της χώρας μας, που θα μπορούσε σήμερα να ήταν πανίσχυρη στο παγκόσμιο στερέωμα...
«Η εικόνα είναι ξεκάθαρη.
O Southstream και ο Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ήταν οι μέγιστες επενδύσεις που θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα στο παγκόσμιο στερέωμα.
Με τις σημερινές εξελίξεις στην Ουκρανία, εάν είχαν περάσει οι δύο αγωγοί, η Ελλάδα θα ήταν σήμερα το “Μονακό” της Ενέργειας. Χρήμα, ασφάλεια, ιλιγγιώδης ανάπτυξη.
Και όμως, με τα δύο ολοκαυτώματα (2007 – 2009), τις μαζικές δολοφονίες αμάχων πολιτών, τις πορτοκαλί εξεγέρσεις ισλαμοφασιστών (Δεκέμβρη – Μάη) και τους εκβιασμούς των νταβατζήδων, ο Καραμανλής γκρεμίστηκε. Και μαζί γκρεμίστηκε και η Ελλάδα.
Αντί για Μονακό ενέργειας, γίναμε τοξικός σκουπιδότοπος της συμμορίας Παπανδρέου.
Θα τιμωρηθούν; Θα τιμωρηθούν τα καθάρματα που με πρόσχημα τον κροκόδειλο του Έβρου ακύρωναν αγωγούς; Θα τιμωρηθούν τα κτήνη που δολοφονούσαν Έλληνες, απειλούσαν και εκβίαζαν;
Και θυμηθείτε, μπορούν ακόμα να γίνουν οι αγωγοί. Εάν βγούμε από το μνημόνιο.
Θα επανέλθουμε. Μέχρι τότε θυμηθείτε:


olympia1
Ο λομπίστας που παντρευόταν την τουρκάλα δημοσιογράφο στην Κωνσταντινούπολη, την ιδια στιγμή που ξεσπούσαν οι Πυρκαγιές στην Ηλεία!
Προηγουμένως είχε “προειδοποιήσει” με δηλώσεις του στο “Βήμα” για την “δυσφορία” σχετικά με την υπογραφή του Southstream.
Σήμερα, νέα στοιχεία-σοκ έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το ασφυκτικό pressing που άσκησαν τα τουρκόφιλα λόμπι των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση Καραμανλή για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδος – Ρωσίας.
Σε αυτές τις πιέσεις πρωταγωνιστεί ο περιβόητος Μάθιου Μπράιζα, σύζυγος πλέον της τουρκάλας δημοσιογράφου Zeyno Baran που πρώτη αρθρογράφησε στις αρχές του 2007, κατά της συμφωνίας Πούτιν – Καραμανλή για τον South stream. Λίγες ημέρες μάλιστα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας! Τον αγωγό που αχρήστευε τον ενεργειακό ρόλο της Τουρκίας.
Η φρικτή συγκυρία; Την ημέρα που ξεσπούσαν οι φονικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, ο κύριος Μπράιζα παντρευόταν την κυρία Zeyno στην Κωνσταντινούπολη. 23 Αυγούστου 2007.
olympia2
Η Λώρα Ιωάννου στο χθεσινό αφιέρωμα της Real News, αποκαλύπτει τη μυστική συνάντηση Καραμανλή – Στάνισεφ – Πρόντι στις Βρυξέλλες, τον Ιούνιο του 2007, όπου οι τρεις πρωθυπουργοί συνεννοήθηκαν να βγουν την ίδια ώρα από την Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να προετοιμάσουν τη συμφωνία για τον South Stream χωρίς να τους πάρουν είδηση οι Αμερικανοί! Την ίδια ώρα, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης αφηγείται τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε -όχι μία, αλλά πολλές φορές- από τον Αμερικανό ομόλογό του Ματ Μπράιζα. Το γεγονός ότι ο Γ. Βαληνάκης ανήκει στον πολύ κλειστό κύκλο της οικογένειας Καραμανλή φανερώνει ότι οι Αμερικανοί ήθελαν τα προειδοποιητικά sms θα φθάσουν απευθείας στον πρωθυπουργό…
Το πρωτοσέλιδο δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. “Αμερικάνικη δυσφορία για τον αγωγό”, “Όλη η Ελλάδα στις φλόγες”
olympia3
Τα νέα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στην κατάθεση-φωτιά πρώην κορυφαίου υπουργού στον ειδικό ανακριτή Δημήτρη Φούκα τον Ιανουάριο του 2013. Ο πρώην υπουργός κατέθεσε ότι δέχθηκε συγκεκριμένες πιέσεις από τον τότε Αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ, λίγες ημέρες προτού υπογραφεί η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας για τον South Stream.
Πιέσεις για South Stream
Ο Γ. Βαληνάκης κράτησε το ευαίσθητο «χαρτοφυλάκιο» των ευρωπαϊκών και ελληνοτουρκικών σχέσεων από το 2004 έως το 2009, με «τιμονιέρηδες» στο υπουργείο Εξωτερικών αρχικά τον Πέτρο Μολυβιάτη και μετέπειτα την Ντόρα Μπακογιάννη. Οπως αφηγείται στην εφημερίδα, εκείνη την περίοδο οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να τον βάλουν με την πλάτη στον τοίχο… «Με κάθε ευκαιρία, σε κάθε συνάντηση, η συζήτηση ήταν ίδια. Πώς θα ακύρωναν την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας», δηλώνει.
Μοχλός πίεσης ο Αμερικανός ομόλογός του Ματ Μπράιζα. Ο Γ. Βαληνάκης, που σήμερα είναι κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Κύπρου, αποκαλύπτει δύο χαρακτηριστικές συνομιλίες που είχε με τον Μ. Μπράιζα. Και οι δύο αποπνέουν τη δυσφορία των ΗΠΑ για την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να συμμετάσχει η Ελλάδα στον αγωγό South Stream.
«Προωθείτε τα ρωσικά συμφέροντα»
olympia4
Η πρώτη συνάντηση έγινε τον Μάρτιο του 2007, στο σπίτι του Γ. Βαληνάκη στη Ραφήνα. Ο Μ. Μπράιζα άφησε τις περιστροφές και μπήκε κατευθείαν στην ουσία. «Κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αιτιάσεις απέναντι στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα. Ανεξάρτητα από τις προθέσεις σας, ουσιαστικά προωθείτε την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο και συνεπώς από τα ρωσικά συμφέροντα», είπε στον Ελληνα ομόλογό του.
Σε μία από τις πολλές συναντήσεις που είχαν στη Nέα Yόρκη, ξεχωρίζει η «φιλική» κουβέντα που είχαν στο μπαρ του ξενοδοχείου Waldorf Astoria, τον Σεπτέμβριο του 2008. «Κάθε φορά που πήγαινα να θέσω τη δική μας ατζέντα για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, εκείνος γύριζε την κουβέντα στα ενεργειακά. Σε εκείνη τη συνάντηση, μάλιστα, συνέδεσε ευθέως την πρόοδο στα εθνικά μας θέματα με την ακύρωση του South Stream», θυμάται ο Γ. Βαληνάκης. Η χαλαρή κουβέντα αποδείχθηκε αποκαλυπτική των αμερικανικών προθέσεων. «Ετσι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε στα θέματα που μας θίγετε, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, όταν εσείς προωθείτε τα ρωσικά συμφέροντα», είπε επί λέξει ο Μ. Μπράιζα. «Πρέπει να μας βοηθήσετε, διότι και εσείς έχετε όφελος αν δεν υπάρχει ένταση στο Αιγαίο. Οσο για τα ενεργειακά, είναι θέματα που χειρίζονται ο πρωθυπουργός και η Ντόρα Μπακογιάννη. Η Ελλάδα ακολουθεί ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική», ανταπάντησε ο Γ. Βαληνάκης.
Ακόμα και όταν ο Γ. Βαληνάκης του ανέφερε την έναρξη των συνομιλιών με τον Καντάφι για την ΑΟΖ, σε μία προσπάθεια να τον πείσει ότι η Ελλάδα ακολουθεί ανοιχτή εξωτερική πολιτική, έλαβε την εξής απάντηση: «Αυτό είναι καλό. Με τη Λιβύη μπορείτε να συνεργαστείτε και με άλλες χώρες μπορείτε να συνεργαστείτε, αλλά όχι με τη Ρωσία»!
Μία φορά απάντησε δημόσια ο Γ. Βαληνάκης στον Μ. Μπράιζα, τον Μάιο του 2008. «Με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προωθούν και διασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα με τον καλύτερο τρόπο, σε όλα τα μέτωπα. Κατά συνέπεια, οι όποιες υποδείξεις, απʼ όπου και αν προέρχονται, σε τίποτα δεν ωφελούν και μόνο θόρυβος γίνεται», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Η μυστική τριμερής στις Βρυξέλλες
Η εφημερίδα αποκαλύπτει επίσης το σχέδιο «αιφνιδιασμού» τριών πρωθυπουργών προκειμένου να θολώσουν τα νερά και να χάσουν τα ίχνη τους οι ΗΠΑ. Η υπόθεση των υποκλοπών είχε ήδη γνωστοποιηθεί και οι Αμερικανοί είχαν βάλει στο μικροσκόπιο κάθε κίνηση του τότε πρωθυπουργού. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει προφυλάξεις ώστε να μην τιναχτεί η επικείμενη συμφωνία στον… αέρα. Ετσι, τον Ιούνιο του 2007 οργανώθηκε μυστική τριμερής συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας – Ιταλίας – Βουλγαρίας στις Βρυξέλλες.
Η Σύνοδος Κορυφής που βρισκόταν σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες ήταν το απόλυτο «καμουφλάζ»! Κώστας Καραμανλής – Σεργκέι Στάνισεφ και Μάριο Πρόντι είχαν συνεννοηθεί να βγουν από το τραπέζι της συνόδου την ίδια ώρα. Το σχέδιο γνώριζαν και οι τρεις αντιπροσωπείες που τους συνόδευαν. Ολοι μαζί ανέβηκαν στον 7ο όροφο, όπου βρίσκονταν τα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας, και στριμώχτηκαν στο γραφείο συσκέψεων. Εκεί έκλεισαν όλες οι λεπτομέρειες της τριμερούς συμφωνίας σχετικά με τον South Stream.
Τρεις ημέρες αργότερα, από την Κωνσταντινούπολη, Ελλάδα και Ρωσία ανακοίνωσαν την απόφασή τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους πέραν του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Η είδηση ότι Καραμανλής – Πούτιν έδωσαν τα χέρια για τον South Stream ήταν για τους Αμερικανούς ο απόλυτος αιφνιδιασμός! Πληροφορίες αναφέρουν ότι επί τόπου έφυγε ο Αμερικανός πρέσβης από την Αθήνα. Εκείνη την εποχή οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να κρατήσουν τη Ρωσία μακριά από τα ενεργειακά παιχνίδια στην Ευρώπη. Προωθούσαν με μανία τον αγωγό ITGI, που θα ξεκινούσε από το Αζερμπαϊτζάν και θα κατέληγε στην Ιταλία μέσω Τουρκίας και Ελλάδος. Η όλη τους έννοια ήταν ο αγωγός να γεμίσει όχι με ρωσικό αλλά με αζέρικο αέριο, αμερικανικών συμφερόντων.
olympia5
olympia6
Τα τετ α τετ Καραμανλή – Πούτιν
07.12.04: Πρώτη επίσημη επίσκεψη Καραμανλή στη Ρωσία
08.09.05: Συνάντηση Καραμανλή – Πούτιν στη Χαλκιδική (Πόρτο Καρράς)
04.09.06: Συνάντηση Καραμανλή – Πούτιν στην Αθήνα
15.03.07: Συνάντηση Καραμανλή – Πούτιν στην Αθήνα (τότε έγινε η πρώτη σε βάθος συζήτηση για τον South Stream)
* (22.6.07: Βρυξέλλες: Συνάντηση Kαραμανλή – Πρόντι – Στάνισεφ, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου)
25.06.07: Συνάντηση Καραμανλή – Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη (εδώ ανακοινώθηκε επίσημα η συμφωνία, προς έκπληξη όλων, κάτω από τη μύτη του Ερντογάν)
18.12.07: Επίσημη επίσκεψη Καραμανλή στη Μόσχα
29.04.08: Επίσκεψη (εργασίας) Καραμανλή στη Μόσχα
Επιβεβαιώνει και ο Πολύδωρας
Καβγάς στήθηκε για τον South Stream και ανάμεσα στον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα και τον Αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ, το 2009. Ο Ντ. Σπέκχαρντ είχε προσκαλέσει σε δείπνο τον υπουργό Δημόσιας Τάξης των Δυτικών Σαμόα και έξι Ελληνες βουλευτές. Παρουσία όλων, την κουβέντα άνοιξε ο Αμερικανός πρέσβης. «Τι σας έπιασε με τον South Stream;», ρώτησε ενοχλημένος τον Β. Πολύδωρα. «Θα είναι ένας ευνοϊκός διάδρομος για την Ελλάδα», απάντησε, στο ίδιο ύφος, ο Β. Πολύδωρας. «Οχι, δεν γίνεται αυτό. Καταλαβαίνετε, είναι γεωπολιτικό το ζήτημα», επέμεινε ο Σπέκχαρντ. «Εμείς θα κοντράρουμε τη Ρωσία; Γιατί δεν βάζεις τον καγκελάριο Σρέντερ; Εξάλλου, κανείς αγωγός δεν ανταγωνίζεται άλλον αγωγό. Η Ευρώπη χρειάζεται τέσσερις και πέντε αγωγούς και πάλι δεν ικανοποιείται ενεργειακά», αντέτεινε ο Β. Πολύδωρας, που ακόμα απορεί με τον απροκάλυπτο τρόπο που οι Αμερικανοί ήθελαν να τορπιλίσουν τη συμφωνία.