Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

ΙΜΑΡΕΤ

Εντυπωσιακό συγκρότημα κτιρίων του 18ου αιώνα, που χρησιμοποιήθηκε ως ιεροδιδασκαλείο και πτωχοκομείο. Υπήρξε δωρεά του Μεχμέτ Αλή, ιδρυτή της τελευταίας δυναστείας της Αιγύπτου, προς την πόλη που γεννήθηκε. Αποτελεί εξαίρετο δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνει δύο τεμένη, χαμάμ, χώρους διαμονής και βιβλιοθήκη. Σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο.

Έρχονται οι ξεχασμένοι πόροι στην Τ.Α.

Οι παρακρατηθέντες πόροι της ΤΑ εδώ και μια 20ετία επιτέλους αποδίδονται στους δήμους. Όπως τόνισε χθες στη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Ν.Καβάλας ο πρόεδρος Γιάννης Φιλόσογλου το ποσό του 1,71 δις ευρώ θα δοθεί σε οκτώ ισόποσες δόσεις στους ΟΤΑ. Μέχρι 31 Μαϊου 2009 όλοι οι δήμοι θα εισπράξουν το αναλογούν ποσό από την πρώτη δόση των 214 εκατ. ευρώ ενώ τον Ιανουάριο του 2010 θα δοθεί και η δεύτερη δόση. Ο κ. Φιλόσογλου τόνισε πως συνολικά οι αυξήσεις στους ΚΑΠ για τους δήμους άγγιξαν το 34% ενώ οι συνολικές αυξήσεις της ΣΑΤΑ έφτασαν στο 33%.

Συνελήφθη 52χρονος από Καρβάλη για τοκογλυφία

Συνελήφθη 52χρονος τοκογλύφος από τη Νέα Καρβάλη. Ο 52χρονος τον Φεβρουάριο δάνεισε σε 44χρονη Καβαλιώτισσα χρηματικό ποσό για το οποίο η ίδια υπέγραψε γραμμάτιο είσπραξης και σχετική υπεύθυνη δήλωση με παράνομο αυξημένο τόκο και υποχρέωση επιστροφής το Μάιο. Λόγω αδυναμίας καταβολής του ποσού στην ορισθείσα ημερομηνία ο 52χρονος Καρβαλιώτης μετέβη κατ’ επανάληψη στο κατάστημα της παθούσας εξυβρίζοντάς την, απειλώντας την και ασκώντας εναντίον της αφόρητη ψυχολογική πίεση. Ο συλληφθείς με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία προσήχθη στην Εισαγγελέα Καβάλας.

Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Την 1η Ιουνίου ο Αβραμόπουλος στην Καβάλα

Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα έρθει την ερχόμενη Δευτέρα στην Καβάλα και θα πραγματοποιήσει στις 8 το βράδυ πολιτική ομιλία στο αμφιθέατρο της νομαρχίας Καβάλας. Την πολιτική εκδήλωση διοργανώνει η ΝΕ εκλογικού αγώνα της ΝΔ Νομού Καβάλας για τις ευρωεκλογές.

Ο Παπακωνσταντίνου αύριο στην Καβάλα

Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ κ. Παπακωνσταντίνου θα επισκεφθεί αύριο στις 6 το απόγευμα το εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ στην πόλη της Καβάλας. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Δράμα όπου στο δημοτικό κήπο στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιήσει πολιτική ομιλία για τις ευρωεκλογές.

Στις 4 Δεκεμβρίου η δίκη για τις κεραίες

Και δεύτερη αναβολή δόθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας στην εκδίκαση της υπόθεσης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας κατόπιν αιτήματος του ενός εκ των τριών κατηγορουμένων νόμιμων εκπροσώπων των εταιριών COSMOTE και WIND ο οποίος απουσίαζε γιατί εκδικαζόταν παρόμοια περίπτωση στην Αθήνα. Η νέα εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για τις 4 Δεκεμβρίου 2009. Να σημειωθεί πως ο ενδελεχής έλεγχος για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε ο δήμος Καβάλας το Μάιο του 2005 δια της εκπροσώπου του τότε δημοτικού συμβουλίου - προέδρου της Επιτροπής Πρασίνου Προστασίας του Περιβάλλοντος του Δ.Σ. Βενετίας Γρηγοριάδου. Για τις δύο κεραίες κινητής τηλεφωνίας των παραπάνω εταιριών που παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη τονίζεται πως θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα ξενοδοχεία που είναι εγκατεστημένες αφού βάσει της τουριστικής νομοθεσίας απαγορεύεται η συνύπαρξή τους με τουριστικό κατάλυμα σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τα όρια του οικοπέδου. Βάσει της σχετικής νομοθεσίας υποβαθμίζεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο το περιβάλλον καθώς προκλήθηκε η παρουσία ρύπων - ηλεκτρομαγνητικής μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας - η οποία πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των κατοίκων, στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και στις αισθητικές αξίες.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Διαρκής ο αγώνας για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Εκδικάζεται την Πέμπτη 28 Μαΐου 2009 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας η εξ αναβολής από 5.2.09 υπόθεση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Κατηγορούμενοι είναι οι τρεις ειδικοί νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιριών κινητής τηλεφωνίας COSMOTE και WIND για την λειτουργία κεραιών στις οικοδομές των ξενοδοχείων Λούσυ και Νεφέλη. Η μηνυτήρια αναφορά που είχε κατατεθεί τον Μάιο του 2005 στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών από την τότε αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας και πρόεδρο της επιτροπής πρασίνου και προστασίας του περιβάλλοντος του Δ.Σ. Καβάλας Βενετία Γρηγοριάδου, είχε ως αποτέλεσμα τον ενδελεχή έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές για την νόμιμη ή μη εγκατάσταση και λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στον οικιστικό ιστό της πόλης. Το διάστημα αυτό και μετά από παραινέσεις των αρμοδίων αρχών κάποιες κεραίες ξηλώθηκαν ενώ άλλες προσέκρουσαν στην ισχύουσα νομοθεσία στη χώρα μας με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να λειτουργούν δίπλα σε σχολικά ιδρύματα ακόμη και σήμερα. Η επιτροπή αξίζει να σημειωθεί ότι στη μηνυτήρια αναφορά της το 2005 είχε επισημάνει απόφαση του 2002 του ΣΤΕ που έκρινε αυθαίρετη την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέχρι τότε χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξη των πολιτών από τη λειτουργία τους. Το ΣΤΕ επικαλέστηκε τότε για την απόφασή του τις συνταγματικές διατάξεις αλλά και την συνθήκη της Ευρωπαϊκής κοινότητας που θεσπίζουν τις αρχές της προφύλαξης και της προληπτικής δράσης. Για τις δύο κεραίες στις οποίες και επικεντρώνεται το κατηγορητήριο της Πέμπτης και πρέπει να ξηλωθούν από τα ξενοδοχεία, βάσει της τουριστικής νομοθεσίας απαγορεύεται η συνύπαρξή τους με τουριστικό κατάλυμα σε ακτίνα μικρότερη των 500 μ. από τα όρια του οικοπέδου πολύ δε μάλλον πάνω σε αυτά. Βάσει της σχετικής νομοθεσίας (αρ.9 παρ. Α του Π.Δ. 43/2002) υποβαθμίζεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο το περιβάλλον καθώς προκλήθηκε στο περιβάλλον η παρουσία ρύπων (ηλεκτρομαγνητικής μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας) η οποία πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των κατοίκων, στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και στις αισθητικές αξίες. Αξίζει να σημειωθεί πως η τότε Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας (όπως και το κατέθεσε το 2005) θεωρεί πως η προστασία της υγείας των κατοίκων δεν τελειώνει εδώ. Είναι διαρκής όπως διαρκείς είναι και οι κίνδυνοι. Διότι η αβεβαιότητα για την επικινδυνότητα της εν λόγω ακτινοβολίας δημιουργεί τεκμήριο υπέρ της υγείας και του περιβάλλοντος με βάση την αρχή της Προφύλαξης.

Από τους τελευταίους στο ΘΗΣΕΑ σε απορροφητικότητα ο δήμος Καβάλας

Στην 40η θέση από τους 55 δήμους και κοινότητες της Περιφέρειας ΑΜΘ βρίσκεται ο δήμος Καβάλας στην απορροφητικότητα του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ με ποσοστό 37% στην κατάσταση προόδου υλοποίησης του προγράμματος που ανακοίνωσε αυτό το μήνα η Περιφέρεια (πληρωμές μέχρι Μάιο 2009). Πρώτος δήμος με ποσοστό 86% είναι ο δήμος Ελευθερούπολης μαζί με το δήμο Ορεστιάδος. Να σημειωθεί πως η Περιφέρεια ΑΜΘ το 2008 έκλεισε πρώτη σε απορροφητικότητα με ποσοστό που έφτασε το 55% σε συνολικό κονδύλιο 124 εκατ. ευρώ.

Στους δήμους οι παρακρατηθέντες πόροι

Υπογράφηκε από τους υφυπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Λέγκα, Εσωτερικών Α. Νάκο και τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνη η Προγραμματική Σύμβαση για την, μετρητοίς και σε οχτώ ετήσιες ισόποσες δόσεις, απόδοση οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς τους ΟΤΑ, ύψους 1.711 εκ. ευρώ. Η πρώτη από τις οκτώ δόσεις, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Λέγκας, οδεύει ήδη προς πληρωμή και θα εκταμιευτεί στις 31 Μαΐου, όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση. Οι υπόλοιπες επτά θα καταβάλλονται την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους για τα επόμενα επτά χρόνια.