Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Είχαν, όντως, ακυρώσει τον South Stream!


Mετά την συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της OAO Gazprom Alexey Miller η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να κατασκευάσει τελικά τμήμα του αγωγού South Stream μέσω της Ελλάδας. αν η Ελλάδα αλλάξει στάση απέναντι στον αγωγό.

Πρόσφατα άλλαξαν τα σχέδια της Ρωσίας για την πορεία που θα ακολουθήσει ο αγωγός και η Ελλάδα είχε μείνει απ'έξω καθώς η κυβέρνηση Παπανδρέου και Παπαδήμου είχε αδιαφορήσει για το να αποτελέσει η χώρα μέρος της πορείας του South Stream.

Tην δήλωση Μίλλερ την μετέδωσε το Bloomberg και Ρώσοι αξιωματούχοι συμπλήρωναν ότι "Εξαρτάται από την βούληση της Ελλάδας αν θα περάσει μέσα από την χώρα ο South Stream. Πριν δύο εβδομάδες σε δήλωση του ΥΠΕΞ είχε αποκηρυχθεί ουσιαστικά ο South Stream και υποστήριζαν ότι ο μοναδικός αγωγός τους θα είναι ο ITGI".

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι ο South Stream είχε όντως ακυρωθεί από ελληνικής πλευράς από την κυβέρνηση Παπανδρέου, όπως μόνο πρώτο είχε αποκαλύψει το defencenet.gr! Τέτοιας έκτασης πράξη μειοδοσίας!

Eπίσης η OAO Gazprom ανακοίνωσε ότι αύξησε την παροχή φυσικού αερίου στην Ελλάδα παρά τα γνωστά προβλήματα που προϋπήρχαν, προκειμένου να αντιμετωπίσει την στάση παροχής φυσικού αερίου από την Τουρκία..

Η αύξηση της παροχής ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου μετά την επικίνδυνη πτώση των αποθεμάτων
φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

Επισημαίνεται ότι το 2011 η Ρωσία προμήθευσε την Ελλάδα με 2,9 δις κυβικά μέτρα φυσικό αέριο και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας Sergei Kupriyanov η OAO Gazprom ανταποκρίθηκε στην επείγουσα έκκληση της Ελλάδας και διοχέτευσε μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου στην χώρας μας από αυτές που αναγράφεται στην συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Αντιδράσεις για την κατάργηση της Γ.Γ.Μακεδονίας - Θράκης




Αντιδράσεις από τους φορείς της Θεσσαλονίκης, αλλά και κινητοποιήσεις εκ μέρους των εργαζομένων έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να προχωρήσει στην κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης).

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας προχωρά σε επαναλαμβανόμενες, καθημερινές στάσεις εργασίας από σήμερα μέχρι την Παρασκευή. Με μαύρες σημαίες θα πραγματοποιούν παραστάσεις διαμαρτυρίας μπροστά από το Διοικητήριο από τις 12.00 έως τις 15.00, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην απόφαση της κυβέρνησης.

Ο συνολικός σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει τη διατήρηση πέντε γενικών γραμματειών και την κατάργηση τεσσάρων γενικών γραμματειών και έντεκα ειδικών, μεταξύ αυτών της γ.γ. Μακεδονίας - Θράκης και της ειδικής γραμματείας της.
Αντιδράσεις σημειώνονται και από φορείς της Θεσσαλονίκης αναφορικά με την πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να καταργήσει τη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης και να μεταφέρει τις περισσότερες αρμοδιότητές της στη γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης και εξ αυτών τις τοπικού ενδιαφέροντος στις περιφέρειες.

«Απαράδεκτη και επικίνδυνη για οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και άλλους λόγους», χαρακτηρίζει την δρομολογούμενη κατάργησή της και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων-Πρασίνων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

«Για προσβλητική απόφαση», κάνει λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή απαξιώνει τη Βόρεια Ελλάδα και προκαλεί οργή στους Βορειοελλαδίτες, ενώ παράλληλα ζήτησε την επανεξέταση του ζητήματος.

Την αντίθεσή του εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας. «Σε περίοδο βαθιάς ύφεσης και έλλειψης οποιασδήποτε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας, οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν με την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης, να στερήσουν ακόμα ένα εν δυνάμει εργαλείο από τη Βόρεια Ελλάδα, την ώρα που το απαραίτητο συμμάζεμα του σπάταλου κράτους και το κλείσιμο φορέων που αποδεδειγμένα δεν έχουν κανένα ρόλο και αντικείμενο, έχει βαλτώσει.

Η επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης με τη μεταφορά ουσιαστικών αρμοδιοτήτων με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά ώστε να καταστεί μοχλός ανάπτυξης για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, αποτελεί τη μόνη αποδεκτή επιλογή».

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Η κοπή βασιλόπιτας της Δημοτικής Παράταξης της ΑΚΕΠ



«Θα είμαστε παρόντες το 2014. Θα δικαιωθούμε γιατί ο κόσμος παρακολουθεί, κρίνει κι αξιολογεί. Ο Στάθης θα επανέλθει μαζί με τους συνεργάτες του». Αυτό ανακοίνωσε στους φίλους και τα μέλη της ΑΚΕΠ ο Στάθης Εριφυλλίδης χθες το απόγευμα στη διάρκεια κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας.
Παράλληλα βρήκε την ευκαιρία να κάνει έναν μικρό απολογισμό της παρουσίας του μαζί με τον Σωτήρη Ιατρού στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία η οποία όπως είπε «όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι η μοναδική θετική στην αντιπολίτευση».
Απαρίθμησε τις φορές που έθεσε ερωτήματα για τα οποία δεν έλαβε καμία απάντηση για θέματα σοβαρά στη λειτουργία του δήμου όπως:
*** έντεκα φορές για την ΔΕΥΑΚ: αρνείται να απαντήσει και γνωρίζω γιατί. Θα δώσω συνέντευξη την άλλη εβδομάδα αφού δεν απαντάει εκείνος. Πόσα εκατομμύρια την έβαλαν μέσα σε 5 χρόνια; Δύσκολα πληρώνεται το προσωπικό. Έργα δεν τελείωσαν κι αν τέλειωσαν καταστράφηκαν.
*** δέκα φορές για το ΒΙΟΠΑ και μαθαίνουμε ότι αποφασίστηκε το θέμα να πάει στον εισαγγελέα.
*** εφτά φορές για το Μουσείο Καπνού που ήταν έτοιμο να λειτουργήσει και χάρισε τις προθήκες 180 χιλιάδων ευρώ που είχαμε προμηθευτεί, σε φορείς και συλλόγους.
*** οχτώ φορές για τα τραπεζοκαθίσματα: είναι επαίσχυντη η κατάσταση στο κέντρο της πόλης. Όχι απλά δεν βελτιώνεται αλλά με τις ευλογίες τους, αφού είναι καθημερινοί θαμώνες, βλέπουν και εγκρίνουν παράνομες κατασκευές.
*** υπόθεση πετρελαίου: καμία απάντηση. Το κουκούλωσαν. Άλλαξαν εν μια νυκτί τα ρεζερβουάρ για να καλύψουν την ανομία τους. Δεν ήταν απλά μια αβλεψία.
*** τρεις - τέσσερις φορές ρώτησα για τον Γαλαξία. Το συγκάλυψαν κι αυτό.
*** πέντε φορές για τα οικονομικά του δήμου. Ποτέ δεν απάντησαν και στον απολογισμό οι απαντήσεις τους ήταν γελοίες. Είναι περισσότερα από 10 εκατομμύρια το χρέος και οι προμηθευτές απλήρωτοι όλο σχεδόν το 2011.
*** διέλυσαν τα Δημοτικά Ιατρεία. Για άλλα κι άλλα όπως την Όπερα, το Fly in και τους Γκόνηδες, βρίσκουν λεφτά…
Κατά τον κ. Εριφυλλίδη, «αποκομίζει κανείς την εντύπωση ότι η διοίκηση θέλει να ξεριζώσει ό,τι οι προηγούμενοι έφτιαξαν. Να μην θυμίζει τίποτα την εποχή Αθανασιάδη και την 8ετία Εριφυλλίδη. Κι αν έκαναν κάτι καλύτερο θα έλεγα ότι θέλουν ν’ αφήσουν το στίγμα τους. Αλλά δεν κάνουν απολύτως τίποτα».
Μίλησε επίσης και για άλλους τομείς που χωλαίνουν όπως η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός, το οδικό δίκτυο και οι λακκούβες, το κυκλοφοριακό.
Για τους Παιδικούς Σταθμούς είπε ότι «με το ζόρι κάνουν διοικητικό συμβούλιο. Ούτε οι δικοί τους δεν πηγαίνουν και δεν έχουν απαρτία. Στο Ζυγός οι γονείς έβαλαν ρεφενέ πετρέλαιο στον Παιδικό Σταθμό. Υπάρχει απλήρωτο εποχιακό προσωπικό, έλλειψη καυσίμων, πλήρης υποβάθμιση των ΚΑΠΗ».
Στην Κοινωνική πολιτική «περσινά και φετινά επιδόματα δεν δόθηκαν και βγήκαν στην ζητιανιά για το Κοινωνικό Κατάστημα και έκτοτε τίποτε. Το Δημοτικό Μουσείο είναι πέντε χρόνια κλειστό. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, αγόρασαν ένα βιβλίο; Έκαναν περισσότερες από τρεις εκδηλώσεις μέσα στο 2011; Στο ΔΗΠΕΘΕ κάτι έκαναν, άλλά όχι αυτό που πρέπει να γίνει. Φαγώθηκαν 350 χιλιάδες χωρίς τις παραγωγές που προβλέπονται από το νόμο.
Έργο δεν έχει κάνει γιατί δεν θα έχανε την ευκαιρία να βγει στα κανάλια για τα εγκαίνια. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα Δημοτικά Διαμερίσματα. Γι αυτό δεν πηγαίνουν. Να παρουσιαστούν και να πουν τι; Για τα στρατόπεδα μπορεί να μην φταίει εξολοκλήρου αλλά τα ψέματα που έλεγε στους καβαλιώτες ας τα λουστεί τώρα».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το Σχέδιο Πόλης Περιγιαλίου για το οποίο είπε ότι «το μαγείρεμα τους εμποδίζει να το προχωρήσουν με τελευταίο γεγονός το πολυκατάστημα», είπε και αναφέρθηκε σε «λοβιτούρες» και αναρωτήθηκε «πότε θα πάει στον εισαγγελέα» και «ποιος ξέρει τι άλλο θα δούμε όταν το Σχέδιο Πόλης έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο».
Τέλος είπε ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπάρχει, η δε πρόεδρος είναι τσιράκι του δημάρχου. Κανένας δεν είναι ευχαριστημένος. Δεν είναι τυχαίες οι παραιτήσεις συμβούλων και την τελευταία στιγμή απέτρεψαν άλλες δύο. Σημαίνει πάρα πολλά αυτή η κατάντια».
Αξίζει να αναφέρουμε ότι μεταξύ των άλλων στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Γιάννης Πασχαλίδης για τον οποίο ο κ. Εριφυλλίδης δήλωσε δημόσια την συμπαράστασή του στον αγώνα που ξεκίνησε για μια θέση στο ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών, τονίζοντας ότι θα τον στηρίξει όπως μπορεί.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το τυχερό κομμάτι της βασιλόπιτας δόθηκε στον εκπρόσωπο του Δημοτικού Διαμερίσματος του Χαλκερού.

Βασιλική Λιοτάκη - Εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ