Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ

Αγαπητές/οί συνάδελφοι,




Με την παρούσα επιστολή σας γνωστοποιώ την υποψηφιότητά μου στις προσεχείς εκλογές για το ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ. Είμαι από την Καβάλα και ασκώ από το 1987 το λειτούργημα της δημοσιογραφίας. Κατέρχομαι σε αυτές τις εκλογές γιατί επιθυμώ να ασχοληθώ με τα πραγματικά προβλήματα των συναδέλφων στην περιφέρεια, τα οποία χρονίζουν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απαξιώνονται από τη διοίκηση του συνδικαλιστικού μας οργάνου. Λειτουργώ πάντα με γνώμονα την αλήθεια, τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την εντιμότητα, το ήθος.

Συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο:



«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ»



Και σας δηλώνω υπεύθυνα ότι θα αγωνιστώ, εφόσον με εμπιστευτείτε με την ψήφο σας στις εκλογές της 30ης Μαΐου δυναμικά και υπεύθυνα.



*να αποκρούσουμε τις απολύσεις

*να ενδιαφερθούμε για τους ανέργους

*να παλέψουμε για την εφαρμογή των συμβάσεων.



Έχω διατελέσει αντιπρόεδρος και γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, πρόεδρος και μέλος σε διάφορες επιτροπές του δημοτικού συμβουλίου, ΝΠ και δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου Καβάλας, αλλά και ταμίας και μέλος ΔΣ σε συλλόγους και ομίλους.



Σας καλώ να συμμετάσχετε στις εκλογές και να στηρίξετε συναδέλφους/ισσες που θα αγωνιστούν για σας ευσυνείδητα, δυναμικά και θα βρίσκονται δίπλα σας για μια καλύτερη ελπίδα για τις εργασιακές σχέσεις και τα επαγγελματικά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας.

Μπορείτε αν θέλετε να μου δώσετε την ευκαιρία,

με την ψήφο σας,

να προσφέρω και στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ.



Φιλικά

Βενετία Γρηγοριάδου - αρ.μητρώου 384

Δημοσιογράφος Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Εφηβικά απωθημένα και προβληματικές συμπεριφορές ορισμένων που καρπώθηκαν την ψήφο του πόνου των Ελλήνων απειλούν να κατακρεουργήσουν το μέλλον των μελλοντικών γενεών σε ένα χυδαίο διαγκωνισμό λεκτικής διάρροιας.

Σχεδόν υπνωτισμένος παρακολουθώ τις απίστευτες δηλώσεις αλαζονείας και ημιμάθειας, στην καλύτερη περίπτωση, από τις πάσης φύσεως ομιλούσες κεφαλές της “αριστεράς” (ο θεός να την κάνει), με την νέα προοπτική διακυβέρνησης που βλέπει να της χαμογελάει πονηρά, μετά από δυόμιση χρόνια αλαζονικής καταπίεσης και ανάλγητης διακυβέρνησης από την κυβέρνηση των μνημονίων.




Το δόγμα του “other people’s money” οργιάζει στη δημοσιότητα. Εφηβικά απωθημένα και προβληματικές συμπεριφορές ορισμένων που καρπώθηκαν την ψήφο του πόνου των Ελλήνων απειλούν να κατακρεουργήσουν το μέλλον των μελλοντικών γενεών σε ένα χυδαίο διαγκωνισμό λεκτικής διάρροιας.



Δηλώσεις πως θα ρίξουν στην αγορά χρήματα που θα πάρουν από τις καταθέσεις που “κάθονται στις τράπεζες” (ήδη δανεισμένα στην αγορά ως επαγγελματικά και καταναλωτικά δάνεια, μείον άλλα 100 δισ. από την ΕΚΤ που έχουν αναπληρώσει την αιμορραγία καταθέσεων), ή ακόμη και πως θα πάρουν “αναγκαστικό δάνειο” όσων βγάζουν περισσότερα από 20.000 ευρώ το χρόνο, είναι εγκληματικές! Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι!



Ειπωμένες οι προτάσεις αυτές από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την παραγωγική (ή έστω και τη θεωρητική) οικονομία καθώς όλη τους τη ζωή πληρώνονται (αδρότατα) από τα χρήματα των φορολογούμενων για να ασχολούνται με την πολιτική, μου φέρνει στο μυαλό παραλληλισμούς.



Ας πούμε π.χ. ότι πας να βάλεις βενζίνη στο μηχανάκι σου, και σε πιάνει ένας πόνος στο στήθος. Το βλέπει το παιδί που βάζει βενζίνη και αρχίζει να σου αναλύει τις λεπτομέρειες εγχείρισης ανοιχτής καρδιάς που (σύμφωνα με εκείνον) θα πρέπει να κάνεις για να μην πεθάνεις. Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι!



Ακόμα και η ευκολία με την οποία είπε ο αρχηγός τους “καλά μωρέ, τι έγινε είπε και κάποιος από εμάς και καμιά χαζομάρα”, ή μάλλον στην πραγματικότητα δεν είπε ούτε καν αυτό! Είπε ότι είναι “απόψεις” συνισταμένων εντός του κόμματός τους, και αυτό είναι κάτι το πραγματικά τρομακτικό. Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι!



Αν υπήρχε διεθνής οργάνωση με αυτή την ποιότητα μυαλών, γνωστικής βάσης, και συμπεριφορών, σίγουρα θα ονομαζόταν “Anorimous”. Επειδή όμως η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, δεν χωράει χιούμορ. Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι!



Η Χώρα χρειάζεται σταθερότητα. Χρειάζεται να κάνει κάποιες κινήσεις νοικοκυρέματος (βαριέμαι να γράφω πάλι για τα σκουπίδια που μαζεύουμε με κόστος 300 ευρώ τον τόνο, ενώ το κόστος θα έπρεπε να είναι 50-60 ευρώ τον τόνο) και κάθαρσης της διαφθοράς, και μετά να επουλώσουμε τον κοινωνικό ιστό που έχουν ξεσκίσει οι οριζόντιες επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η Ευρώπη πήρε το μήνυμα.



Πάμε πάλι λοιπόν: η χώρα χρειάζεται σταθερότητα.



Οι επιλογές μας είναι ή να επιλέξουμε τους Anorimous να μας βγάλουν από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μας κύλησε η αλαζονεία και αμετροέπεια των τελευταίων 38 ετών, ή να δούμε τις πραγματικές προοπτικές συγκράτησης της παρακμής και διάλυσης της Χώρας μας, και να την ξαναενώσουμε στον κίνδυνο εκτροπής, πείνας, εγκλημάτων ακυβερνησίας, εθνικής καταστροφής, και αίματος στους δρόμους.



Για καθέναν μας το παραπάνω ίσως να σημαίνει κάτι διαφορετικό, και αυτό είναι απόλυτα θεμιτό στη Δημοκρατία. Όμως οι επιλογές μας θα επηρρεάσουν όχι μόνο την επόμενη τετραετία, αλλά και τις ζωές των αγέννητων Ελλήνων για πολλές δεκαετίες.



Είναι ώρα για σοβαρότητα, δεν είναι ώρα για χιούμορ, η χώρα πρέπει να σταθεροποιηθεί.


Του Άγη Βερούτη




Πηγή:www.capital.gr

Προτείνει και δημοψήφισμα ο ΣΥΡΙΖΑ!



Νέες αντιδράσεις προκαλεί άλλη μία άποψη εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στην επίσημη (;) γραμμή του κόμματος. Μιλώντας χθες βράδυ στη ΝΕΤ, ο βουλευτής, Ν. Βούτσης πρότεινε δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη στην περίπτωση που θα αποτύχει -όπως είπε- η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.



Μόλις χθες -όπως παρουσίασε το Capital.gr- μία εκ των βασικών συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΟΕ, αποκήρυξε αφίσα της από το 2010, η οποία υποστήριζε την έξοδο από το ευρώ και εξαπέλυσε με ανακοίνωσή της επίθεση στα Μέσα Ενημέρωσης για προσπάθεια συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ.



Την ίδια ώρα, ο Αλ. Τσίπρας που περιοδεύει σε Παρίσι και Βερολίνο εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Αντ. Σαμαρά, τον οποίο αρνήθηκε να κατονομάσει και αποκάλεσε «ομοϊδεάτη του Σαρκοζί». Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να ανοίξει μέτωπο και με τον νυν Γάλλο πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, με αφορμή την άρνησή του να τον δεχθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων.



Επικαλέστηκε δε το λογοπαίγνιο που κυκλοφόρησε στην προεκλογική περίοδο, αποκαλώντας τον «Ολαντρέου», από τον Γ. Παπανδρέου: «Να γνωρίζει ότι δεν μπορεί με ευκολία να αθετήσει τις υποσχέσεις του και να γίνει Ολαντρέου, διότι θα έχει το αποτέλεσμα και την εξέλιξη που είχαμε και στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.



Επανέλαβε δε την άποψή του ότι «δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές στην Ευρωζώνη» και υποστήριξε εκ νέου την αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.







Πηγή:www.capital.gr

Bloomberg: Να ξέρουν οι Έλληνες ότι αυτά που τους λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ψέματα


«Λίγο προτού ο Francois Hollande εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, πήγε στο Λονδίνο για να διαβεβαιώσει τη χρηματοπιστωτική κοινότητα ότι δεν είναι επικίνδυνος. Ο Αλέξης Τσίπρας, το φαινόμενο των πρόσφατων εκλογών στην Ελλάδα, είναι σε παρόμοια ευρωπαϊκή περιοδεία- είναι πραγματικά επικίνδυνος».




Όπως αναφέρει σε editorial του το πρακτορείο Bloomberg, ο Τσίπρας και το κόμμα του «πουλάνε» στους Έλληνες πολίτες ένα ψεύδος: ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκηρύξει τους όρους του μνημονίου και να συνεχίσει να παίρνει τα χρήματα. Εάν οι πολίτες τον πιστέψουν, και εάν το κόμμα προσελκύσει αρκετές ψήφους στις εκλογές της 17ης Ιουνίου ώστε να πραγματοποιήσει τις απειλές του, τότε η χώρα του, η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία θα ζήσουν για χρόνια με τις συνέπειες».



Το πρακτορείο συνεχίζει επισημαίνοντας πως ο 37χρονος Τσίπρας δηλώνει πως θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. «Ναι, εάν σχίσει τις συμφωνίες διάσωσης και η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών για το εναπομείναν χρέος, πώς θα γίνει αυτό;». «Όταν τον ρωτάνε, δηλώνει (ο Τσίπρας) πως οι πιστωτές της Ελλάδας μπλοφάρουν όταν απειλούν ότι θα τραβήξουν το καλώδιο από την πρίζα. Σύμφωνα με τον Τσίπρα, αυτοί ξέρουν ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα πλήξει την οικονομία όλης της ηπείρου, οπότε δεν θα το ρισκάρουν», επισημαίνει το Bloomberg.



Το πρακτορείο θεωρεί πως εάν ο Τσίπρας πιστεύει ό,τι λέει, τότε είναι πρόθυμος να τζογάρει με το μέλλον της Ελλάδας και μιας ολόκληρης ηπείρου προκειμένου να παίξει πόκερ με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Merkel. «Άλλοι Έλληνες πολιτικοί δηλώνουν ότι θα προσπαθήσουν να επαναδιαπραγματευτούν το πακέτο λιτότητας, και ίσως τώρα η Ευρώπη τους ακούσει. Αλλά ο Τσίπρας λέει ότι θα σκίσει τη συμφωνία». Στο ερώτημα τι θα γίνει εάν δεν πιστεύει αυτά που λέει και γνωρίζει ότι η Ελλάδα θα αφεθεί στην τύχη της, το Bloomberg επισημαίνει ότι «σε αυτή την περίπτωση, βάζει τη χώρα του σε κίνδυνο μιας χαοτικής κρίσης προκειμένου να κερδίσει εξουσία. Στην πρώτη περίπτωση είναι ανεύθυνος, στη δεύτερη κυνικός».



Το Bloomberg διευκρινίζει ότι έχει ασκήσει κριτική στην πολιτική λιτότητας (και μόνο) που ασκείται στην ευρωζώνη, με μπροστάρη τη Γερμανία. Τονίζει ακόμη ότι χαιρετίζει την αλλαγή στις συζητήσεις για περισσότερα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης μετά από τις εκλογές στη Γαλλία, «αν και δεν συμφωνούμε με τις προτάσεις του για τη Γαλλία». Προσθέτει δε ότι ο Τσίπρας δηλώνει πως θέλει να ηγηθεί μιας φιλοαναπτυξιακής στρατηγικής για όλη την Ευρώπη. «Αυτό θα ήταν εξαιρετικό, με τη διαφορά ότι αυτό που συζητείται στην Ευρώπη δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ο ίδιους πουλάει στους Έλληνες ψηφοφόρους».



Υπενθυμίζει ακόμη ότι το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε μεγάλες απώλειες την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κρατικοποιήσει τις τράπεζες της Ελλάδας και να εγκαταλείψει το πρόγραμμα λιτότητας. Αυτό περιλαμβάνει και την άρνηση μείωσης των θέσεων εργασίας στο δημόσιο κατά 150.000.



Στη δήλωση του Τσίπρα ότι «είναι ένας πόλεμος μεταξύ ανθρώπων και καπιταλισμού, και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του μετώπου», το Bloomberg τονίζει ότι τουλάχιστον στην Ελλάδα, ο καπιταλισμός δεν ήταν η αιτία της κρίσης. «Ο ένοχος είναι ένα μια τεράστιου μεγέθους και ανίκανη γραφειοκρατία, που δημιουργήθηκε σε βάθος δεκαετιών από κατ΄ ουσίαν, διεφθαρμένες κυβερνήσεις".



Ακόμη χειρότερα, το μεγαλύτερο μέρος της λιτότητας που προκαλεί τώρα αληθινό πόνο και τον αποπροσανατολισμό των απλών Ελλήνων, είναι επίσης το αποτέλεσμα της αποτυχίας των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων να συνεχίσει τους όρους του πρώτου πακέτου διάσωσης που τους δόθηκαν, επισημαίνεται στο editorial.



Το Bloomberg καταλήγει ότι οι πολιτικοί της Ευρώπης, όλου του πολιτικού φάσματος, πρέπει να καταστήσουν σαφή τη διάκριση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων που συμφωνούν με την ευρωπαϊκή στρατηγική λιτότητας. «Πρέπει να δηλώνουν κατ’ επανάληψη ότι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά δεν μπορούν ούτε η Ελλάδα μπορεί να μείνει στο ευρώ, εάν εγκαταλείψει τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η χώρα».



«Οι Έλληνες πρέπει να το ξέρουν αυτό όταν ψηφίσουν στις 17 Ιουνίου. Και πρέπει να ξέρουν ότι αυτά που τους λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο νεαρός ηγέτης του, είναι ένα ψέμα»



Πηγή:www.capital.gr

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Εκλογές με λίστα

Η πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών θεωρείται η 17η Iουνίου καθώς η βουλή όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως θα ανοίξει την Πέμπτη 17 Μαΐου με την ορκωμοσία των βουλευτών, την Παρασκευή θα γίνει η εκλογή του προεδρείου και θα διαλυθεί το Σάββατο 19 Μαΐου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα το νωρίτερο που μπορούν να διεξαχθούν εκλογές είναι μετά από 21 ημέρες (εργάσιμες).




Στην νέα εκλογική διαδικασία δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης στους υποψηφίους καθώς θα διεξαχθούν με λίστα. Οι ψηφοφόροι δηλαδή θα ψηφίσουν μόνο το κόμμα χωρίς να επιλέξουν κάποιο υποψήφιο από αυτό.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα κόμματα ακόμα και αυτά που δεν πήραν το εισιτήριο (3%) για την είσοδο στην βουλή.



Ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα προκύψουν και οι νέοι βουλευτές. Ο αρχηγός του κάθε κόμματος έχει το δικαίωμα να καταρτίσει τις λίστες των ψηφοδελτίων με τους υποψηφίους που επιθυμεί ακόμα και αν εκείνοι δεν εξελέγησαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου και να θέσει εκτός ψηφοδελτίων βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία.



Ο εκλογικός νόμος περιέχει την πρόβλεψη ότι εφόσον επαναπροκηρυχτούν εκλογές μέσα σε 18μήνες από τις προηγούμενες, τότε αυτές θα γίνουν με δεσμευμένη λίστα υποψηφίων όπως έγιναν οι εκλογές του 1985.



Το ΠΔ 152/1985 στο οποίο και ρητά παραπέμπει ο εκλογικός νόμος στο άρθρο 72 παρ 11 του ΠΔ 26/2012, προβλέπει ότι Βουλευτές εκλέγονται οι πρώτοι κατά σειρά υποψηφία, της λίστας του ψηφοδελτίου όπως θα την καθορίσει το κόμμα ανά εκλογική περιφέρεια, και όχι οι πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης. Πρόκειται δηλαδή για μια αντίστοιχη πρόβλεψη της διαδικασίας εκλογής των βουλευτών επικρατείας οι οποίοι και εκλέγονται ανάλογα με το ποσοστό κάθε κόμματος, κατά σειρά από λίστα υποψηφίων που αυτό καταρτίζει

Διάγγελμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας


Ελληνίδες, Έλληνες,



Η χώρα μας ζει τις πιο κρίσιμες και δύσκολες στιγμές από τη μεταπολίτευση.

Το παρόν και το μέλλον μας απειλείται.

Απομονώνεται η χώρα και συνθλίβονται οι πολίτες της.



Από την πρώτη στιγμή, είπαμε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε τις δύο πιο σπουδαίες εθνικές προτεραιότητες σήμερα:

• Την παραμονή μας στο ευρώ και στην Ευρώπη.

• Kαι, αυτό που πάντα ήταν και είναι προτεραιότητά μας από τον Μάιο του 2010, την αλλαγή των όρων του Μνημονίου, που βυθίζει τη χώρα στην ύφεση, καταστρέφει την πραγματική οικονομία και στερεί την ελπίδα από τους Έλληνες.



Πριν τις εκλογές είχα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ακυβερνησίας. Τις τελευταίες μέρες έκανα τα πάντα για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Κάποιοι δεν άκουσαν και οδηγούν σήμερα τη χώρα σε περιπέτεια.

Εμείς , όμως, δεν θα το βάλουμε κάτω, δεν πρόκειται να παραδώσουμε τα όπλα.

Αρκεί να εκμεταλλευτούμε δυο πράγματα:



• Πρώτον, ότι η Ευρώπη καταλαβαίνει πια, πως η μονόπλευρη λιτότητα που αγνοεί την ανάπτυξη είναι αδιέξοδη και διαλύει την κοινωνία. Κάποτε ήμουν μόνος στην Ευρώπη όταν έλεγα ακριβώς αυτά. Τώρα τα λένε όλο και περισσότεροι. Ήλθε η ώρα που δικαιωνόμαστε. Αρκεί, βέβαια, να παραμείνουμε στην Ευρώπη…



• Και δεύτερον, ότι η Πατρίδα μας διαθέτει πολλές, πάρα πολλές, ανεκμετάλλευτες δυνατότητες: φυσικό πλούτο, ορυκτά και ενεργειακά αποθέματα, τουρισμό, ναυτιλία, γεωστρατηγική θέση και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Αυτά όλα, όμως, μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε μέσα στην Ευρώπη, όχι έξω από αυτήν.



Αρκεί να αφήσουμε οριστικά πίσω μας όσα μας κρατούν δέσμιους με το παρελθόν: Σπατάλη, Διαφθορά, Αναξιοκρατία, Ατιμωρησία, Πελατειακές σχέσεις και Κρατισμός. Οι αμαρτίες, αυτή τη στιγμή, της ελληνικής πολιτικής ζωής.



Αρκεί αυτή τη φορά, αυτή την κρίσιμη στιγμή, να μην βρεθούμε διχασμένοι. Να ενωθούμε!



Απέναντί μας έχουμε όσους υπερασπίζονται ένα ξεπερασμένο χθες και υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.



• Όσους επί δεκαετίες έδιωχναν επενδύσεις κι έκλειναν επιχειρήσεις.

• Όσους θέλουν ανοχύρωτες τις πόλεις και τις γειτονιές μας από τους λαθρομετανάστες.

• Όσους θέλουν τη διάλυση της αστυνομίας.

• Όσους αποκλείουν λιμάνια, διώχνουν τουρίστες, παραλύουν την οικονομική ζωή.

• Όσους επιμένουν στον κρατισμό και στη σπατάλη.

• Όσους τάζουν παροχές από λεφτά που δεν υπάρχουν.

• Όσους προτείνουν μέτρα που μας βγάζουν άμεσα από το ευρώ και αποκόπτουν την Χώρα από τη μοναδική ευκαιρία της νέας Ευρώπης.



Ήδη, δημιουργούν ανησυχία και φόβο στους πολίτες και επιτείνουν τα προβλήματα της χώρας, δίνοντας επιχειρήματα στους εχθρούς της Ελλάδας. Ταυτίζονται τόσο πολύ με τις εμμονές τους στο «ανέφικτο» και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια να εκμεταλλευθεί η Χώρα μας τη μοναδική ευκαιρία που έχει μπροστά της.



Εμείς αγωνιζόμαστε

• Για την Ελλάδα της Ανάπτυξης μέσα σε μια διαφορετική Ευρώπη της Ανάπτυξης.

• Για μια Ελλάδα που θέλει να αλλάξει μέσα σε μια Ευρώπη που ήδη αλλάζει…



Απέναντί μας στέκονται όσοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στην Ελλάδα!

• Στην πραγματικότητα πασχίζουν να τη βγάλουν από την Ευρώπη.

• Επαγγέλλονται το ανέφικτο και αγνοούν το εφικτό: τον κοινό αγώνα για να τελειώσει η μονόπλευρη λιτότητα και να ξεκινήσει η Ανάπτυξη.

• Φέρονται με απίστευτη αλαζονεία και ανευθυνότητα.

• Μας λένε ότι θέλουν να αλλάξει το Μνημόνιο. Μακάρι να ήθελαν αυτό! Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε, να το επιτύχουμε όλοι μαζί.

• Στην πραγματικότητα, όμως, δημιουργούν ένα χειρότερο πρόβλημα...



Έκαναν, ήδη, ζημιά μόνο με τις απερίσκεπτες δηλώσεις τους. Σκεφτείτε τι θα γινόταν εάν είχαν και την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.



Από τη μια πλευρά, λοιπόν, έχουμε όσους επιμένουν στον αριστερόστροφο Καιάδα του κρατισμού, που οδηγεί έξω από τη νέα Ευρώπη, που διαμορφώνεται και στην απόλυτη εξαθλίωση της χώρας μας, την απομόνωση, την οπισθοδρόμηση και τους εθνικούς ορατούς κινδύνους.



Κι από την άλλη, έχουμε τις δημιουργικές φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου, που αγωνιζόμαστε να ξανασταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, που διεκδικούμε, σε μια Ευρώπη που αλλάζει, να κερδίσουμε το σεβασμό και, κυρίως, ένα καλύτερο μέλλον.



Ελληνίδες, Έλληνες,



Το μήνυμα που στείλατε είναι ξεκάθαρο:

• Ναι στην παραμονή μας στο Ευρώ

• Όχι στις πολιτικές συντριβής του Ελληνικού λαού.



Η απόγνωση των ανέργων, η απελπισία των πολιτών που αδυνατούν να σηκώσουν άλλα άδικα βάρη, η φυγή των νέων μας και η εξόντωση των επιχειρήσεων δεν μπορούν να συνεχιστούν. Χρειάζονται άμεσα πολιτικές επανεκκίνησης της οικονομίας και υποστήριξης των πιο αδύναμων πολιτών. Με προσπάθεια και σχέδιο μπορεί να κερδηθεί και η ανάπτυξη και η αξιοπρέπεια.



Το μήνυμά σας το έλαβα και θα αγωνιστώ για να το κάνω πράξη.



Καλώ όλους τους Έλληνες, που νοιάζονται για τα παιδιά τους, ό,τι και να ψήφισαν στο παρελθόν, πέρα και πάνω από κόμματα, να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο Ελπίδας, Υπευθυνότητας και Δημιουργικής Αντίστασης!



Έκανα ό,τι ήταν δυνατό για να αποφύγουμε νέες εκλογές. Και η Νέα Δημοκρατία δέχτηκε να γίνει μέχρι και κυβέρνηση με όλους τους άλλους, χωρίς εμάς, αρκεί να μείνουμε στο Ευρώ. Βάλαμε πάνω από την καρέκλα το «εμείς» και την Ελλάδα. Πέσαμε, όμως, σε ένα τείχος αδιαλλαξίας και αλαζονείας.



Δυστυχώς, οι εκλογές είναι πια αναπόφευκτες, παρά την εντολή του Ελληνικού λαού.



Στις εκλογές που έρχονται δεν θα μετρηθούν «κομματικές επιρροές»...



Θα αναμετρηθούν, από τη μία οι αριστερόστροφες συνιστώσες ενός αδιέξοδου μηδενισμού, παρέα με έναν τυχοδιωκτικό λαϊκισμό, και από την άλλη, οι δημιουργικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις των νοικοκυραίων, της παραγωγής, οι δυνάμεις της Ελπίδας.…



Θα αναμετρηθεί το χθες, όπου βρίσκεται η χώρα καθηλωμένη επί δεκαετίες, με το αύριο, που είναι δικό μας, φτάνει να είμαστε ενωμένοι.



Αληθινά ενωμένοι. Όσο ποτέ ενωμένοι…

Και αυτό είναι που θέλω να πιστέψετε.



Γιατί αυτό είναι το μήνυμα της Πατρίδας μας…».



Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Τι προβλέπει το Σύνταγμα σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας

Ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης έχει ορισθεί μέχρι τις 17 Μαΐου, ημέρα σύγκλισης της νέας Βουλής. Οι συνταγματικές προβλέψεις για τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών προσφέρουν τη δυνατότητα συμφωνίας έστω και την τελευταία στιγμή, προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση και να αποφευχθεί πολιτική κρίση και προσφυγή εκ νέου σε εκλογές.




Το άρθρο 37 του Συντάγματος προβλέπει ότι στην περίπτωση που ένα κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό ψήφων, τέτοιο που του εξασφαλίζει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 εδρών, λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.



Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία και είναι αδύνατον να σχηματιστεί κυβέρνηση το Σύνταγμα προβλέπει τρεις διερευνητικές εντολές για σχηματισμό κυβέρνησης και ακόμη μία ευκαιρία για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας πριν διαπιστωθεί αδιέξοδο και συνεπώς προσφυγή στις κάλπες. Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών αφορά στα τρία πρώτα κόμματα και προβλέπεται με διαφορά τριών ημερών για κάθε διερευνητική εντολή.



Όταν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα και η κατανομή των εδρών και κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος, που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή, για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.



Εάν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγού του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων σε σύσκεψη και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.



Σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.



Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπός του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή σε αυτόν που προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Η πρόταση για ανάθεση εντολής γίνεται σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή. Η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής.



Στις διερευνητικές εντολές, αν κόμματα είναι ισοδύναμα σε βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές. Νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών. Στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν παρέχονται διερευνητικές εντολές σε περισσότερα από τέσσερα κόμματα.



Ανεξάρτητα από τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, την 17η Μαΐου 2012 θα πρέπει να συγκληθεί η Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη εκλογών και τη σύγκληση της νέας Βουλής που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θυροκολλήθηκε στις 11 Απριλίου 2012. Αμέσως μόλις κηρυχθεί η έναρξη των εργασιών της πρώτης συνεδρίασης της Βουλής, ο προσωρινός πρόεδρος (είναι ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής) ανακοινώνει τον κατάλογο των βουλευτών που ανακηρύχθηκαν σύμφωνα με τον νόμο και τους καλεί να δώσουν το νενομισμένο όρκο. (άρθρο 3 του Κανονισμού της Βουλής).



Τρίτη 8 Μαΐου 2012

ΟΙ 300 ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ


Η μάχη του σταυρού στις εκλογικές περιφέρειες. Εκτός Βουλής μένουν τρανταχτά ονόματα, πολλά από το ΠΑΣΟΚ το οποίο υποεκπροσωπείται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σωτήριο για τη Νέα Δημοκρατία το μπόνους των 50 εδρών.

Ποιοι βουλευτές εκλέγονται και ποιοι μένουν εκτός κοινοβουλίου στο 100% της Επικρατείας.

Έχουν ψηφίσει το 65,10% των εγγεγραμμένων. H αποχή έφτασε 34,90%. Άκυρα, Λευκά: 2,36%

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 18,85% και 108 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκενρώνει 16,78% και 52 έδρες. Το ΠΑΣΟΚ με 13,18% και 41 έδρες στη Βουλή ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν 10,60% και 33 έδρες. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 8,48% και 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή 6,97% και 21 έδρες. Τέλος η Δημοκρατική Αριστερά εισέρχεται στη Βουλή με 6,11% και 19 έδρες. Τα κόμματα που δεν κατάφεραν να εισέλθουν στη Βουλή συγκέντρωσαν το εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 19,03%.


Επικρατείας 
Αθανασίου Χαράλαμπος, Νέα Δημοκρατία
Χρύσανθος Λαζαρίδης, Νέα Δημοκρατία
Γιάννης Μιχελάκης, Νέα Δημοκρατία
Εμμανουήλ Γλέζος, ΣΥΡΙΖΑ
Θεανώ Φωτίου, ΣΥΡΙΖΑ
Πύρρος Δήμας, ΠΑΣΟΚ
Φώφη Γεννηματά, ΠΑΣΟΚ
Τέρενς Κουίκ, Ανεξάρτητοι Έλληνες
Μιχάλης Γιαννάκης, Ανεξάρτητοι Έλληνες
Θανάσης Παφίλης, ΚΚΕ
Παππάς Χρήστος, Χρυσή Αυγή
Λυκούδης Σπύρος, Δημοκρατική Αριστερά

Α' Αθηνών
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγονται οι Αλέξης Τσίπρας (55.737), Ζωή Κωνσταντοπούλου (11.078), Νίκος Βούτσης (8.257).
ΝΔ: Εκλέγονται οι Όλγα Κεφαλογιάννη (16.109), Δημήτρης Αβραμόπουλος (15.083), Νικήτας Κακλαμάνης (12.680), Φωτεινή Πιπιλή (12.430), Βασίλης Κικίλιας (12.234), Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης (11.772), Προκόπης Παυλόπουλος (10.745) και Ανδρέας Ψυχάρης (6.529).
ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται ο Κώστας Σκανδαλίδης (12.328). Μένουν εκτός Διαμαντοπούλου Άννα, Αλευράς Νάσος, Γερουλάνος Παύλος, Οικονόμου Παντελής, Παπουτσής Χρήστος.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκλέγεται η Έλενα Κουντουρά (10.400).
Χρυσή Αυγή: Εκλέγονται οι Μιχαλολιάκος Νικόλαος (25.616) και Βουλδής Ιωάννης (4.573)
ΚΚΕ: Εκλέγεται η Γαρυφαλλιά (Λιάνα) Κανέλλη (16.488)
Δημοκρατική Αριστερά: Εκλέγεται ο Ιωάννης Πανούσης (3.566)


Β' Αθηνών

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγονται οι Σοφία Σακοράφα (34.389), Παναγιώτης Κουρουπλής (25.559), Δημήτρης Παπαδημούλης (18.985), Γιάννης Δραγασάκης (17.534), Ειρήνη (Ρένα) Δούρου (13.825), Δημήτρης Στρατούλης (10.681), Ολγα- Νάντια Βαλαβάνη (8.297), Πέτρος Τατσόπουλος (8.107), Ευκλείδης Τσακαλώτος (6.947).
ΝΔ: Εκλέγονται οι Κυριάκος Μητσοτάκης (11.647), Κωστής Χατζηδάκης (11.499), Σοφία Βούλτεψη (10.560), Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (9.518), Αργύρης Ντινόπουλος (9.263), Σπυρίδων - Άδωνις Γεωργιάδης (9.077), Βαγγέλης- Βασίλειος Μεϊμαράκης (8.659), Αριστόβουλος (Άρης) Σπηλιωτόπουλος (8.465), Γεράσιμος Γιακουμάτος (8.075), Παναγιώτης (Πάνος) Παναγιωτόπουλος (7.317), Αννα Καραμανλή (7.255), Βύρων Πολύδωρας (7.175), Αικατερίνη Σιδηροπούλου- Παπακώστα (6.230), Γιάννης Παπαθανασίου (5.887).
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκλέγονται οι Παναγιώτης Καμμένος (112.612), Ιωάννης Δημαράς (18.846), Βασίλης Καπερνάρος (10.792), Ιωάννης Μανώλης (6.770), Παύλος Κοντογιαννίδης (6.702).
ΚΚΕ: Εκλέγονται οι Αλεξάνδρα Παπαρήγα (98.725), Σπυρίδων Χαλβατζής (12.856), Λίνα Κροκίδη (12.056), Χρήστος Κατσώτης (11.959)
ΠΑΣΟΚ: Εκλέγονται οι Ανδρέας Λοβέρδος (19.783), Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (9.555), Μίμης Ανδρουλάκης (9.047), Απόστολος Κακλαμάνης (8.372). Μένουν εκτός: Ραγκούσης Ιωάννης, Ευθυμίου Πέτρος, Δρέττα Αθηνά, Κουτρουμάνης Γεώργιος, Αποστολάκη Μιλένα, Ρέππας Δημήτρης, Βούρος Ιωάννης, Νταλάρα Άννα, Πρωτόπαπας Χρήστος, Χυτήρης Τηλέμαχος, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα.
Χρυσή Αυγή: Εκλέγονται οι Μιχαλολιάκος Νικόλαος (68.694), Ελένη Ζαρούλια (6.117), Γεώργιος Γερμένης (5.552).
Δημοκρατική Αριστερά: Εκλέγονται οι Φώτης - Φανούριος Κουβέλης (67.614), Γρηγόριος Ψαριανός (7.984), Οδυσσέας - Νίκος Βουδούρης (2.973).

ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΑΤΤΙΚΗΣ  
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγονται οι Αλέξης Μητρόπουλος (17.841) και Αθανάσιος (Νάσος) Αθανασίου (11.470).
ΝΔ:  Εκλέγονται οι Μάκης Βορίδης (15.713), Γεωργία Μαρτίνου (10.374), Γιώργος Βλάχος (9.455), Θανάσης
Μπούρας (8.156).
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκλέγονται οι Παύλος Χαϊκάλης (16.072) και η Ευγενία Αρβανίτη- Πρεβεζάνου (6.420)
Χρυσή Αυγή: Εκλέγεται ο Ηλίας Κασιδιάρης (12.921)
ΚΚΕ: Εκλέγεται ο Ιωάννης Γκιόκας (11.206)
ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται η Εύη Χριστοφιλοπούλου (7.985).
Δημοκρατική Αριστερά: Εκλέγεται ο Βασίλειος Οικονόμου (3.872).

Α' Πειραιώς - Ενσωμάτωση 100%
ΣΥΡΙΖΑ
: Εκλέγεται ο Θεόδωρος Δρίτσας (8.673),
ΝΔ
: Εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (7.884).
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκλέγεται ο Παναγιώτης Μελάς (6.778)
Χρυσή Αυγή: Εκλέγεται ο Νικόλαος Κουζήλος (3.311)
ΠΑΣΟΚ: Δεν εκλέγεται βουλευτής
ΚΚΕ: Εκλέγεται η Ελπίδα Παντελάκη (4.659)
Δημοκρατική Αριστερά: Εκλέγεται η Μαρία Ρεπούση (1.457)

Β' Πειραιώς - Ενσωμάτωση 100% 
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγονται οι Παναγιώτης Λαφαζάνης (15.187) και Ευγενία (Τζένη) Βαμβακά (9.389).
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκλέγεται ο Ιωάννης Κουράκος (8.360)
ΚΚΕ: Εκλέγεται η Διαμάντω Μανωλάκου (11.026),
ΝΔ: Εκλέγεται ο Γιάννης Τραγάκης (6.439). Εκτός μένουν οι Νεράντζης Αναστάσιος και Κρανιδιώτης Φαήλος.
Χρυσή Αυγή: Εκλέγεται ο Ιωάννης Λαγός (8.290),
ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται ο Δημήτρης Λιντζέρης (5.064). Μένουν εκτός οι Νιώτης Γρηγόρης και Διαμαντίδης Ιωάννης.
Δημοκρατική Αριστερά: Εκλέγεται η Μαρία Γιαννακάκη (2.957).

Α' Θεσσαλονίκης (Μισά εκλογικά τμήματα)

ΝΔ: Εκλέγονται οι Κωσταντίνος Καραμανλής, Kώστας Γκιουλέκας, Καλαφάτης Σταύρος, Ιωαννίδης Ιωάννης, Ράπτη Ελένη, Ορφανός Γιώργος
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγονται οι Κουράκης Αναστάσιος (Τάσος), Γιάννης Αμανατίδης, Ιωάννα Γαϊτάνη
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκλέγονται οι Αηδονόπουλος Χαράλαμπος (Χάρης), Γιαταγάνα Χρυσούλα- Μαρία
ΚΚΕ: Εκλέγονται οι Ζιώγας Ιωάννης και Κωνσταντινίδης Θεοδόσιος
ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται η Εύα Καϊλή, εάν δεν κρατήσει την έδρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος
ΔΗΜΑΡ: Εκλέγεται η Ξηροτύρη - Αικατερινάρη Ασημίνα
Χρυσή Αυγή: Εκλέγεται ο Γρέγος Αντώνιος

Β' Θεσσαλονίκης - (3/5 εκλογικών τμημάτων)
ΝΔ: Εκλέγεται ο Θεόδωρος Καράογλου
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται η Ευαγγελία Αμανατίδου - Πασχαλίδου
ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται ο Χάρης Τσιόκας
ΚΚΕ: Εκλέγεται η Ελένη Γερασιμίδου
ΔΗΜΑΡ: Εκλέγεται η Αικατερίνη Μάρκου
Ανεξάρτητοι Ελληνες: Εκλέγεται ο Απόστολος Χαρουπάκης
Χρυσή Αυγή: Εκέγεται ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Θεσπρωτία 
ΝΔ: Επανεκλέγεται ο Αντώνης Μπέζας στη θέση του Χρήστου Κατσούρα από το ΠΑΣΟΚ.

Πρέβεζα ΝΔ: Επανεκλέγεται ο Δημήτρης ΤσουμάνηςΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται ο Βασίλης Ιωάννου

Άρτα
ΝΔ: Εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Στύλιος
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται η Όλγα Γεροβασίλη
ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται ο Χρήστος Γκόκας

Ιωάννινα
ΝΔ: Εκλέγονται οι Κωνσταντίνος Τασούλας και Σταύρος Καλογιάννης
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται ο Χρήστος Μαντάς
ΚΚΕ: Εκλέγεται ο Νίκος Έξαρχος
ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται ο Μιχάλης Κασσής - Δεν επανεκλέγονται οι Μιχάλης Παντούλας και Θανάσης Οικονόμου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

Δράμα
ΝΔ: Εκλέγεται ο Δημήτρης Κυριαζίδης - Έχασε ο Μαργαρίτης Τζίμας 
ΠΑΣΟΚ: Επανεκλέγεται ο Χρήστος Αηδόνης - Χάνει μία έδρα το ΠΑΣΟΚ την οποία κατείχεη Χαρά Κεφαλίδου
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκλέγεται ο Νικόλαος Σμολοκτός.

Έβρος 
ΝΔ: Εκλέγεται ο Κυριάκος Γεροντόπουλος. Επανεκλέγεται ο Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος
ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται ο Γιώργος Ντόλιος - Εκτός Βουλής η Ελένη Τσιαούση και Όλγα Ρενταρή - Τέντε
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκλέγεται ο Μαρίνος Ουζουνίδης, εάν δεν επιλέξει την έδρα ο Πάνος Καμμένος

Καβάλα
ΝΔ: Εκλέγεται ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Επιστρέφει στη Βουλή ο Γιώργος Καλαντζής. Επίσης εκλέγεται ο Γιάννης Πασχαλίδης
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης

Ξάνθη ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται ο Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
ΝΔ: Επανεκλέγεται ο Αλέξανδρος Κοντός
ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται ο Δημήτριος Σαλτούρος

Ροδόπη
ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται ο Χατζή Οσμάν Αχμέτ - Μένει εκτός Βουλής ο Γιώργος Πεταλωτής
ΝΔ: Επανεκλέγεται ο Ευριπίδης Στυλιανίδης
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται ο Καρα Γιουσούφ Αϊχαν

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 

ΓρεβενάΝΔ: Εκλέγεται ο Τιμολέων Κοψαχείλης
Το ΠΑΣΟΚ έχασε την έδρα και ο Αθανάσιος Χαντάβας μένει εκτός Βουλής 

Καστοριά
ΝΔ: Εκλέγεται η Μαρία Αντωνίου
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκλέγεται ο Συμεών Κουμπάνης
Μένει εκτός Βουλής ο Φίλιππος Πετσάλνικος, αφού το ΠΑΣΟΚ χάνει την έδρα

Κοζάνη
,
ΝΔ: Επανεκλέγεται ο Γιώργος Κασαπίδης - Εκτός Βουλής ο Μιχάλης Παπαδόπουλος
ΠΑΣΟΚ: Επανεκλέγεται ο Πάρις Κουκουλόπουλος
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκλέγεται η Ραχήλ Μακρή
ΚΚΕ: Εκλέγεται ο Κώστας Σταμπολίδης
Δημοκρατική Αριστερά: Εκλέγεται η Θεοδώρα Τσικαρδάνη

Φλώρινα, 
ΝΔ: Επανεκλέγεται ο Ευστάθιος Κωνσταντινίδης
ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται ο Νίκος Σαμαράς
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 

Ημαθία

ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται ο Άγγελος Τόλκας
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται η Ξανθίππη Καρανίκα
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος
ΚΚΕ: Εκλέγεται η Ιωάννα Ταμπάκη- Σοφρόνωφ

Κιλκίς 
ΝΔ: Εκλέγεται ο Γιώργος Γεωργαντάς
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται για πρώτη φορά η Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου
ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται ο Θεόδωρος Παραστατίδης.

Πέλλα
ΝΔ: Εκλέγονται οι Γιώργος Καρασμάνης και ο Αλκιβιάδης Νουσηκύρου
ΠΑΣΟΚ: Επανεκλέγεται η Θεοδώρα Τζάκρη
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκλέγεται ο Αθανάσιος Γραμματικόπουλος

Πιερία 
ΝΔ: Εκλέγονται οι Κώστας Κουκοδήμος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος και Δημήτρης Χριστογιάννης
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκλέγεται ο Ευγένιος Παπαδόπουλος

Σέρρες 
ΝΔ: Εκλέγονται οι Μενέλαος Βλάχβενης, η Φωτεινή Αραμπατζή και ο Θεόφιλος Λεονταρίδης.
ΠΑΣΟΚ: Επανεκλέγεται ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Μάρκος Μπόλαρης
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκλέγεται η Μαρία Κόλια- Τσαρουχά
Χρυσή Αυγή: Εκλέγεται ο Νικήτας Σιώνης
Δημοκρατική Αριστερά: Εκλέγεται ο Φωτίου Ευάγγελος

Χαλκιδική
ΝΔ: Εκλέγεται ο Ευθύμιος Καρανάσιος
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται η Αικατερίνη Ιγγλέζη
ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται ο Γιάννης Δριβελέγκας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 
Αιτωλοακαρνανία 
ΝΔ: Επανεκλέγονται οι Μάριος Σαλμάς και Κώστας Καραγκούνης
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται ο Γιώργος Βαρεμένος
ΠΑΣΟΚ: Επανεκλέγεται ο Θανάσης Μωραΐτης
ΚΚΕ: Εκλέγεται ο Νίκος Μωραΐτης
Δημοκρατική Αριστερά: Εκτός του Φώτη Κουβέλη εκλέγεται ένας βουλευτής. Εκλέγεται η Νίκη Φούντα
Χρυσή Αυγή: Εκλέγεται ο Κώστας Μπαρμπαρούσης
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκλέγεται ο Δημήτρης Σταμάτης

Αχαΐα
ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, εκλέγεται η Μαρία Κανελλοπούλου
ΝΔ: Εκλέγονται οι Νταβλούρος Αθανάσιος και Νικολόπουλος Νικόλαος
ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Προηγείται ο Γιώργος Νταβρής. Σε απόσταση αναπνοής Αναγνωστοπούλου Σπυριδούλα (2.565)
ΚΚΕ: Εκλέγεται ο Νίκος Καραθανασόπουλος
Χρυσή Αυγή: Εκλέγεται ο Μιχάλης Αρβανίτης - Αβράμης
Δημοκρατική Αριστερά : Εκλέγεται ο Νίκος Τσούκαλης

Ηλεία
ΝΔ: Επανεκλέγονται οι Κώστας Τζαβάρας και Διονυσία Αυγερινοπούλου
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται η Ευσταθία Γεωργοπούλου- Σαλτάρη
ΠΑΣΟΚ: Επανεκλέγεται ο Γιάννης Κουτσούκος - Εκτός Βουλής ο Μιχάλης Κατρίνης
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκλέγεται ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Χρυσή Αυγή: Εκλέγεται ο Νικόλαος Κρέσπης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 
ΒοιωτίαΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται ο Γιάννης Σταθάς
ΝΔ: Εκλέγονται οι Γιάννης Καράμπελας, Ευάγγελος Μπασιάκος και Ανδρέας Κουτσούμπας
Το ΠΑΣΟΚ δεν βγάζει έδρα - Μένει εκτός η Βασιλική Τσόνογλου

Εύβοια 
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται ο Ευάγγελος Αποστόλου
ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται ο Συμεών Κεδίκογλου
ΚΚΕ: Εκλέγεται ο Γιώργος Μαρίνος
ΔΗΜΑΡ: Εκλέγεται ο Δημήτρης Αναγνωστάκης
Ανεξάρτητοι Έλληνες: εκλέγεται ο Κώστας Μαρκόπουλος
Χρυσή Αυγή: Εκλέγεται ο Νικόλαος Μίχος

Ευρυτανία
NΔ: Εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Κοντογεώργος

Φθιώτιδα 
ΝΔ: Επανεκλέγεται ο Χρήστος Σταϊκούρας
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται ο Βασίλης Κυριακάκης
ΠΑΣΟΚ: Επανεκλέγεται ο Νίκος Τσώνης - Μένουν εκτός η κυρία Κατερίνα Μπατζελή και Τόνια Αντωνίου
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκλέγεται ο Θεόδωρος Χειμάρας
Χρυσή Αυγή: Εκλέγεται ο Απόστολος Γκλέτσος

Φωκίδα
ΝΔ: Εκλέγεται η Ασπασία Μανδρέκα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Καρδίτσα
ΝΔ: Επανεκλέγονται ο Κωνσταντίνος Τσιάρας και Σπυρίδων Ταλιαδούρος. Εκλέγεται η Ασημίνα Σκόνδρα
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται ο Νικόλαος Μιχαλάκης
ΚΚΕ: Εκλέγεται ο Ευάγγελος Μπούτας

Λάρισα 
ΝΔ: Επανεκλέγεται ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και εκλέγεται ο Χρήστος Κέλλας
ΠΑΣΟΚ: Επανεκλέγεται ο Φίλιππος Σαχινίδης
ΚΚΕ: Εκλέγεται ο Γιώργος Λαμπρούλης - Μένει εκτός ο Αντώνης Σκυλλάκος
ΣΥΡΙΖΑ: Επανεκλεγεται η Ηρώ Διώτη
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκλέγεται ο Χρήστος Ζώης
Δημοκρατική Αριστερά: Εκλέγεται ο Θωμάς Ψύρρας
Χρυσή Αυγή: Ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος (3895).

Μαγνησία 
ΝΔ: Εκλέγεται ο Θανάσης Νάκος
ΚΚΕ: Εκλέγεται ο Απόστολος Νάνος
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκλέγεται η Μαρίνα Χρυσοβελώνη
Χρυσή Αυγή: Εκλέγεται ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος

Τρίκαλα
ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται ο Γιώργος Οικονόμου - Εκτός Βουλής ο Χρήστος Χάιδος και ο Χρήστος Μαγκούφης
ΝΔ: Εκλέγεται ο Βλαχογιάννης Ηλίας και επανεκλέγεται ο Κωνσταντίνος Σκρέκας
ΚΚΕ: Επανεκλέγεται ο Κανταρτζής Αχιλλέας
ΔΗΜΑΡ: Εκλέγεται ο Γιώργος Κυρίτσης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 
Αργολίδα- Ενσωμάτωση 100%
ΝΔ: Επανεκλέγεται ο Γιάννης Ανδριανός
ΠΑΣΟΚ: Επακλέγεται ο Γιάννης Μανιάτης
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται ο Δημήτρης Κοδέλας

Αρκαδία
ΝΔ: Επανεκλέγεται ο Ανδρέας Λυκουρέντζος
ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται για πρώτη ο Κώστας Ζαχαριάς

Κορινθία
ΝΔ: Εκλέγονται οι Νίκος Ταγαράς και ο Χρήστος Δήμας - Μένει εκτός Βουλής Κώστας Κόλλιας
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται η Μαρία Θελερίτη
Χρυσή Αυγή: Εκλέγεται ο Ευστάθιος Μπούκουρας
ΠΑΣΟΚ: Δεν έχει έδρα - Εκτός Βουλής Πάνος Μπεγλίτης και Αικατερίνη Φαρμάκη - Γκέκη

Λακωνία
ΝΔ: Επανεκλέγεται ο Θανάσης Δαβάκης - Εκτός Βουλής μένει ο Γρηγόρης Αποστολάκος
ΠΑΣΟΚ: Επανεκλέγεται ο Λεωνίδας Γρηγοράκος
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται ο Σταύρος Αραχωβίτης

Μεσσηνία
ΝΔ: Εκλέγεται ο Γιάννης Λαμπρόπουλος και ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης - Εάν ο Αντώνης Σαμράς επιλέξει την έδρα μένει εκτός ο Σαμπαζιώτης
ΠΑΣΟΚ: Επανεκλέγεται η Νάντια Γιαννακοπούλου - Εκτός οι Κουσελάς Δημήτρης
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται ο Θανάσης Πετράκος
Χρυσή Αυγή: Εκλέγεται ο Δημήτρης Κουκούτσης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΟΥ 
Κέρκυρα
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται ο Στέφανος Σαμοίλης
ΝΔ: Επανεκλέγεται ο Νίκος Δένδιας
ΚΚΕ: Επανεκλέγεται ο Μπάμπης Χαραλάμπους
ΠΑΣΟΚ: Εκτός η Άντζελα Γκερέκου

Λευκάδα 
ΝΔ: Εκλέγεται ο Θοδωρής Σολδάτος

Κεφαλλονιά 
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλεγεται ο Αφροδίτη Θεοπεφτάκου

Ζάκυνθος 
ΝΔ: Εκλέγεται ο Διονύσης Γάσπαρος


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 

Λέσβος
ΝΔ: Εκλέγεται ο Παύλος Βογιατζής
ΚΚΕ: Εκλέγεται ο Δημήτρης Καραγιάννης
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται ο Γιάννης Ζερβελής
Εκτός μένουν ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης και ο υποψήφιος βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Σπύρος Γαληνός

Χίος
ΝΔ: Εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Μουσουρούλης
ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος - Εκτός Βουλής μένει η Ελπίδα Τσουρή

Σάμος 
ΚΚΕ: Εκλέγεται ο Δημήτρης Μαυρατζώτης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Κυκλάδες 

ΝΔ: Επανεκλέγεται ο Ιωάννης Βρούτσης
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται ο Νικόλαος Συρμαλιένος
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκλέγεται ο Μάριος Βουτσίνος
Εκτός Βουλής μένουν από το ΠΑΣΟΚ οι Παναγιώτης Ρήγας και ο Γιώργος Παπαμανώλης

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
ΝΔ: Εκλέγονται οι Βασίλης Υψηλάντης, Μάνος Κονσόλας και Γιάννης Παππάς, 
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκλέγεται η Μίκα Ιατρίδη
ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται Δημήτρης Κρεμαστινός - Εκτός Βουλής οι Γιώργος Νικητιάδης και Νίκος Ζωίδης
 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ 

Ηράκλειο 
ΠΑΣΟΚ: Επανεκλέγεται ο Βασίλης Κεγκέρογλου - Μένουν Σκραφνάκη Μαρία και Φραγκίσκος Παρασύρης
ΣΥΡΙΖΑ: Επανεκλέγεται ο Μιχάλης Κριτσωτάκης
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκλέγεται η Μαρία Νότη
Δημοκρατική Αριστερά: Εκλέγεται ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης
ΝΔ: Εκλέγονται οι Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μάξιμος Σενετάκης και Γιώργος Δεικτάκης
ΚΚΕ: Εκλέγεται ο Μανώλης Συντιχάκης

Λασίθι 
ΠΑΣΟΚ: Επανεκλέγεται ο Μιχάλης Καρχιμάκης
ΝΔ: Εκλέγεται ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Χανιά 
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται ο Γιώργος Σταθάκης
ΝΔ: Εκλέγονται οι Μανούσος Βολουδάκης, Κυριάκος Βιρβιδάκης και Κωνσταντίνος Γύπαρης
ΠΑΣΟΚ: Καμία έδρα - Εκτός βουλής μένουν οι Ευαγγελία Κουρουπάκη, ο Σήφης Βαλυράκης και ο Ευτύχης Δαμαμιανάκης

Ρέθυμνο
ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται ο Μανώλης Όθωνας
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται ο Ανδρέας Ξανθός

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ


Τρία είναι τα κρίσιμα σημεία που θα κρίνουν το νέο «χάρτη» της Βουλής, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2003 και με παραλλαγές εφαρμόστηκε το 2007 και το 2009.



Πρώτον, το ποσοστό του 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων πανελλαδικά, που αποτελεί τον πήχη για την είσοδο ενός κόμματος στη νέα Βουλή. Δεύτερον, οι 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα και τρίτον, η «μοιρασιά» των υπολοίπων 250 εδρών αναλογικά στα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή.



Η κατανομή των εδρών γίνεται επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, δηλαδή δεν συνυπολογίζονται τα λευκά και τα άκυρα. Κάθε κόμμα λαμβάνει αναλογικά τον αριθμό των εδρών με βάση τις ψήφους που συγκέντρωσε στην επικράτεια, ανεξαρτήτως της περιφέρειας στην οποία ψηφίζεται.



Η «χαμένη» ψήφος



Με αυτήν την έννοια, «χαμένες ψήφοι» θεωρούνται τα λευκά, τα άκυρα αλλά και αυτές που λαμβάνουν τα κόμματα εκτός Βουλής, που δεν συγκέντρωσαν πανελλαδικά το ποσοστό του 3%.



Πώς θα κριθεί η αυτοδυναμία



Για να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα πρέπει ένα ή περισσότερα κόμματα που θέλουν να συνεργαστούν να καταλάβουν 151 έδρες.



Με βάση τον εκλογικό νόμο, η αυτοδυναμία δεν επηρεάζεται από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή και τη διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα (το πρώτο κόμμα παίρνει ούτως ή άλλως το μπόνους των 50 εδρών).



Αντιθέτως, η αυτοδυναμία θα κριθεί από το ποσοστό του πρώτου κόμματος κι από το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, μην έχοντας συγκεντρώσει το καθένα το όριο του 3%.



Σύμφωνα με παραδείγματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, το πρώτο κόμμα εκλέγει 151 βουλευτές:



-με ποσοστό 34,34%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 15%,



-με ποσοστό 35,55%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 12%,



-με ποσοστό 36,36% αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 10%,



-με ποσοστό 37,57%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 7%,



-με ποσοστό 38,38%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 5%,



-με ποσοστό 39,59%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 2%.



Γιατί οι εκλογές αυτές θα είναι μεταβατικές

Είναι τραγικό λάθος να επιτίθεται κανείς στους οπαδούς των νεόκοπων κομμάτων. Παράπονο εκφράζουν, πικρία και απογοήτευση για την στάση των μεγάλων κομμάτων εξουσίας. Και γιατί ούτε αυτοί πιστεύουν φυσικά ότι θα μας σώσουν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος. Να διαμαρτυρηθούν θέλουν και να προειδοποιήσουν εκείνους που κυβέρνησαν την Ελλάδα: «Αλλάξτε»




Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα πούμε ότι «ο λαός δεν ξέρει τι ψηφίζει». Γιατί ο λαός είναι σοφός και ψηφίζει πάντα υπέρ των συμφερόντων του. Αυτά τουλάχιστον που θεωρεί αυτός ως συμφέροντά του. Αν τα κόμματα δεν καταφέρνουν να τον πείσουν να ψηφίσει διαφορετικά, είναι δική τους ευθύνη.



Οι εκλογές αυτές θα είναι οι τελευταίες εκλογές του παλιού κόσμου. Ένας νέος κόσμος θα ανατείλει την Δευτέρα. Το πολιτικό σύστημα κατέρρευσε υπό το βάρος των ανομημάτων του. Η νέα εποχή θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο τέλος του πελατειακού κομματικού συστήματος και των κομματικών δεινοσαύρων που δυνάστευσαν τόσα χρόνια την ζωή μας. Ο πολιτικός χώρος θα αναδιαμορφωθεί πλήρως. Νέες πολιτικές δυνάμεις θα εμφανισθούν.



Σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη μεταπολίτευση, κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ με την σύμπραξη της επίσημης Αριστεράς κατάφεραν να τιθασεύσουν και να ελέγξουν το λαϊκό κίνημα που είχε διαμορφωθεί στην αντίσταση κατά της χούντας, σήμερα ο καθοριστικότερος παράγων των εξελίξεων είναι ο λαός.



Ο λαός αυτός δεν παρασύρεται πλέον από διχαστικά διλήμματα. Ούτε απο ευκολόπεπτες προπαγάνδες. Γιατί η βασική αντίθεση στην σημερινή ελληνική κοινωνία δεν είναι πλέον ανάμεσα στην δεξιά και την αριστερά. Η βασική αντίθεση είναι ανάμεσα στην συντριπτική πλειοψηφία του λαού και την μικρή ελίτ του πλούτου και της διαπλοκής που επιμένει να “κυβερνά” τον τόπο.



Απέναντι σ΄ αυτή την ελίτ ορθώνει το ανάστημά της η «άλλη Ελλάδα». Η Ελλάδα του μόχθου, η Ελλάδα των απλών καθημερινών ανθρώπων που είδαν τα όνειρά τους να συντρίβονται, η Ελλάδα που αντιστέκεται.



Αυτή η Ελλάδα θα απαγγείλει την ετυμηγορία της Ιστορίας την Κυριακή. Κι αυτήν την Ελλάδα πρέπει να το καταλάβουν καλά σε όλα τα κόμματα, όσο είναι ακόμα καιρός.



Ισχύει ωστόσο πάντα ότι όταν το παλιό πεθαίνει, το νέο αργεί να γεννηθεί. Αυτό κατά την γνώμη μας ισχύει μέχρι στιγμής σε αυτήν την προεκλογική περίοδο. Ενώ δηλαδή τρέχουμε προς το αύριο, το τραίνο της ιστορίας επιχειρούν να το οδηγήσουν δυνάμεις του χθες. Ένα μεγάλο φάσμα κομμάτων και αποκομμάτων που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να θολώνουν τα νερά και να διευκολύνουν τα σχέδια της διαπλοκής που εξυπηρετούνται από τον κατακερματισμό της πολιτικής σκηνής.



Παράδειγμα το κόμμα του Καμμένου όπου μια ομάδα υπουργών και βουλευτών, λαμπρών εκπροσώπων του παλαιοκομματισμού και του συντεχνιασμού επιχειρούν να εκφράσουν την αγανάκτηση του κόσμου για το μνημόνιο και την πικρία μερίδας της βάσης της ΝΔ.



Παράδειγμα η Χρυσή Αυγή – αν είναι δυνατόν να μπει στην Βουλή των Ελλήνων ένα φασιστικό κόμμα που εκμεταλλεύεται την αγωνία των πιο λούμπεν λαϊκών στρωμάτων από τη εγκληματικότητα και την λαθρομετανάστευση.



Άλλο παράδειγμα , και κορυφαίο, η Αριστερά που από στυλοβάτης και αρωγός της άρχουσας τάξης τόσο χρόνια , εμφανίζεται τώρα ως «αντιμνημονιακή» και «επαναστατική» δύναμη. Η Αριστερά που συνέβαλε στην διάλυση της εθνικής μας Παιδείας, στην άλωση των πανεπιστημίων από τους κουκουλοφόρους, που συνήργησε με τη Νέα Τάξη στην αλλοίωση του εθνικού ιστού με την λαθρομετανάστευση, που κατακρεούργησε τον Πολιτισμό μας, επιχειρεί τώρα να μας πείσει ότι μπορεί να κυβερνήσει με τον κ. Καμμένο και τον κ. Δημαρά.



Μόνος ένας πολιτικά τυφλός ή ανίδεος δεν βλέπει ότι η τεράστια δυναμική που απελευθέρωσε το κίνημα των Αγανακτισμένων ευνουχίσθηκε και αλλοιώθηκε στα πολιτικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα, της κ. Παπαρήγα και τους κ. Καμμένου.



Είναι αστείο και να το … σκέφτεται κανείς ότι ο κ. Καμμένος ή ο κ. Τσίπρας μπορεί να αλλάξει την κατάσταση και να μας απαλλάξει από τα μνημόνια. Μετά τις εκλογές θα έλθει η ώρα της εκπλήρωσης των υποσχέσεων. Και είναι περίπου βέβαιον ότι όλα αυτά τα “αντιμνημονιακά» κόμματα που εμφανίζουν τώρα μια μεγάλη δυναμική, υποσχόμενα τα πάντα, θα πέσουν μετά τις εκλογές σε βαθιά κρίση. Όχι μόνο επειδή θα διαψεύσουν τις προσδοκίες που καλλιέργησαν, αλλά και επειδή δεν θα μπορούν να διαχειριστούν την δύναμη που απέκτησαν. Επειδή δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, δεξιοί και αριστεροί δήθεν “αντιμνημονιακοί”



Ποιοι όμως, ή ποιος, θα εκφράσουν τότε την αντιμνημονιακή και πατριωτική μερίδα του ελληνικού λαού που θα τους ψηφίσει; Πόσο η μετεκλογική κατάσταση θα επηρεάσει τη ΝΔ δεδομένου ότι αυτή υφίσταται μέχρι στιγμής την μεγαλύτερη επίθεση από τα λεγόμενα «αντιμνημονιακά» κόμματα, που επί της ουσίας ενεργούν ως “αντισαμαρικό μέτωπο”; Τι θα γίνει στον χώρο της κεντροαριστεράς με το ΠΑΣΟΚ διαλυμένο;



Γι αυτό λέμε ότι με βάση κι αυτά που δείχνουν μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις οι εκλογές αυτές θα είναι μεταβατικές και ότι ακολουθήσει μια ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού που θα επιβεβαιωθεί με νέες εκλογές.



Αναγκαία συνθήκη για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και τους δανειστές είναι η ενίσχυση του εθνικού κράτους, ή πραγματική εθνική ανεξαρτησία. Μόνο μια Ελλάδα ισχυρή μπορεί να ανατρέψει τις υπάρχουσες ισορροπίες και δουλείες. Ισχυρή Ελλάδα όμως δεν μπορεί να υπάρξει με ένα σάπιο κράτος και ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Απαιτείται πρώτα απ΄ όλα όραμα και ηγεσία.



Τα μάτια όλων είναι πλέον στραμμένα στον Σαμαρά. Διότι μόνο αυτός απέδειξε ότι διαθέτει όραμα και σχέδιο.



Δεν είναι ώρα για κριτική. Θα έχουμε όλα το χρόνο δικό μας από Δευτέρα για να επισημάνουμε τα λάθη, τις αδυναμίες και τις ανεπάρκειες της ΝΔ. Αυτήν την ώρα προέχει η μάχη για τις εκλογές.



Γράψαμε κι άλλη φορά ότι ο ρόλος που επέλεξε για τον εαυτό του ο Σαμαράς δεν ήταν αυτός του «επίδοξου ηγέτη των συγκυριών» αλλά ενός «σύγχρονου ηγέτη της μορφοποίησης» μιας κοινωνίας σε παρακμή. Μέσα από επώδυνες πολιτικές επιλογές, με βαθιά επίγνωση του κοινού καλού και το δικό του timing, πιστεύουμε σταθερά ότι ενεργεί με γνώμονα μόνο το καλό του Έθνους.



Πρέπει ωστόσο να αντιληφθεί και ο ίδιος ότι επιβάλλεται η άμεση επανεκκίνηση εκείνων των μηχανισμών που θα αναγεννήσουν την ελληνική κοινωνία.



Η ΝΔ τελειώνει μαζί με την Μεταπολίτευση του 74 την Κυριακή το βράδυ. Μόνο ως όχημα για την επανίδρυση της παράταξης και εγκαθίδρυση της Νέας Μεταπολίτευσης μπορεί να χρησιμεύσει πλέον.



Και όσο πιο δυνατός βγει ο Σαμαράς από αυτήν την εκλογική μάχη, τόσο πιο ισχυρές θα είναι οι δυνάμεις της αλλαγής και αδύναμες οι δυνάμεις της σύγχυσης και τους αποπροσανατολισμού από το πραγματικό πατριωτικό καθήκον.



FactorX



Ο Αντώνης Σαμαράς γράφει στο Antinews: “Ιθάκη και εξιλέωση”


«Ναυτίλος» κι εγώ, της ατέλειωτης περιπλάνησης στο διαδίκτυο,




παρακολουθώ, όσο μπορώ, κάθε αναζήτηση, κάθε ανάρτηση,



αφουγκράζομαι την παραμικρή αγωνία, ακούω και τις πιο σκληρές κριτικές



και τα παράπονα.



Πολλές φορές προσπαθώ να φανταστώ πίσω από τα ψευδώνυμά σας



το πρόσωπό σας, τη διαδρομή σας,



να διαβάσω πίσω από τις λέξεις σας, αυτά που υπονοείτε, αυτά που δεν λέτε…



Είμαστε όλοι λίγο σαν τον Οδυσσέα, πανάρχαιο σύμβολο του ελληνικού χαρακτήρα,



της ατέλειωτης περιπέτειας και της βασανιστικής νοσταλγίας.



Τα τελευταία δυόμιση χρόνια δίνω τη μάχη σε όλα τα μέτωπα.



Τη μάχη για την Ελλάδα – «Ιθάκη» όλων μας.



Τη μάχη για την Παράταξη – «Αργώ», πολλών από μας…



Αλλά κυρίως, τη μάχη για τους νέους μας.



Που νιώθω ότι η γενιά μας τους χρωστάει.



Κι αυτό θέλω να μοιραστώ μαζί σας:



Το μεγάλο χρέος μας προς τους νέους!



Όλες οι προηγούμενες γενιές των νέο-Ελλήνων,



παρέδωσαν Πατρίδα καλύτερη από ό,τι παρέλαβαν…



Εμείς κινδυνεύουμε να γίνουμε η πρώτη γενιά



που δανειζόταν επί τριάντα χρόνια σε βάρος των παιδιών της!



Ποτέ στο παρελθόν δεν μπήκαν τόσα χρήματα μαζεμένα στην Ελλάδα.



Και ποτέ στο παρελθόν δεν διογκώθηκε τόσο το χρέος,



ενώ η παραγωγική βάση της χώρας συρρικνωνόταν συνεχώς.



Για να μη μιλήσουμε καλύτερα για την ανταγωνιστικότητά της…



Δανειστήκαμε το μέλλον των παιδιών μας. Το υποθηκεύσαμε. Και τους το χρωστάμε.



Οι αρχαίοι έλεγαν «ο τρώσας και ιάσεται»:



Αυτός που έκανε το κακό, αυτός και θα το θεραπεύσει!



Δεν μιλάω για πρόσωπα. Μιλάω για γενιές.



Η δική μας υποθήκευσε το μέλλον των παιδιών της.



Η δική μας, πριν παραδώσει, οφείλει και να το αποκαταστήσει…



Μπορούμε;



Ασφαλώς και μπορούμε!



Η Ελλάδα βρέθηκε πολλές φορές σε δύσκολη θέση. Πάντα τα κατάφερε στο τέλος.



Πολλές άλλες χώρες βρέθηκαν κι αυτές σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.



Όλες τους τα κατάφεραν τελικά…



Ό,τι έκαναν οι Έλληνες στο παρελθόν, ό,τι πέτυχαν και άλλοι λαοί,



μπορούμε να το πετύχουμε κι εμείς.



Πιστεύω απόλυτα στον Πλούτο της Ελλάδας και στις αστείρευτες δυνάμεις



που κρύβει μέσα του ο Έλληνας. Ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές.



Δεν χρειάζεται τόσο να βοηθήσουν οι απ’ έξω. Μέσα μας πρέπει να ψάξουμε



για να βρούμε τι πρέπει να αλλάξουμε, πώς να το αλλάξουμε,



αλλά και τη δύναμη να τ’ αλλάξουμε.



Να τα αλλάξουμε όλα! Για να ξεκολλήσουμε από το τέλμα.



Για να «απογειώσουμε» τη χώρα.



Να παραδώσουμε την Ελλάδα στα παιδιά μας όπως πρέπει.

Στην ελληνική μυθολογία ο Ηρακλής έμεινε για τους «άθλους» του…



Κατορθώματα που έκανε, για να εξιλεωθεί που μέσα στην ιερή μανία του είχε σκοτώσει τα παιδιά του!



Μεγαλείο και ταπείνωση. Τρέλα και Αρετή. Φρίκη και ηρωισμός.



Εμείς, βέβαια, δεν έχουμε τίποτε από το τραγικό – και ταυτόχρονα επικό – χαρακτήρα του Ηράκλειου μύθου.



Αλλά επειδή οι πολιτισμοί φτιάχνουν σύμβολα, ζουν με σύμβολα και αναπαράγονται με σύμβολα, μπορούμε να εμπνευστούμε:



Μια γενιά, η δική μας, έβλαψε τα παιδιά της…



Και τώρα είμαστε υποχρεωμένοι, όχι να διχαστούμε για το ποιος έφταιξε,



αλλά να ενωθούμε για να επανορθώσουμε το σφάλμα:



Η εξιλέωση!



- Όχι δεν χρειάζεται να σκοτώσουμε τη Λερναία Ύδρα, πέραν ίσως από την ελληνική γραφειοκρατία…



- Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τις Στυμφαλίδες όρνιθες, πέραν ίσως από τα όρνεα των «εξωθεσμικών κέντρων»…



- Δεν χρειάζεται να σηκώσουμε τη γη στους ώμους μας, στη θέση του Άτλαντα, πέραν ίσως από το δυσβάστακτο χρέος που έχει επισωρευθεί…



Αν ψάξει κανείς στη ζωή του, μπορεί να βρει κάμποσους παραλληλισμούς με όσα τράβηξε ο μυθικός Ηρακλής για να εξιλεωθεί ή ο μυθικός Οδυσσέας για να επιστρέψει στην Ιθάκη του.



Στη ζωή καθενός υπάρχουν «Κύκλωπες» και «Λαιστρυγόνες».



Και τόσες παγίδες από «Λωτοφάγους»…



Όμως, αυτό δεν εμποδίζει, να φτάσουμε στην «Εξιλέωση»…



Που είναι να κάνουμε ξανά την Ελλάδα, Ισχυρή και Αναπτυξιακή.



Ούτε μας εμποδίζει να φτάσουμε τελικά στην «Ιθάκη»…



Που είναι ακριβώς το ίδιο:



Μια Ελλάδα Ισχυρή και Αναπτυξιακή.



Αυτό είναι το δικό μας όραμα.



Αυτό είναι το στοίχημα για όλους. Πέρα και πάνω από κόμματα.



Η Ελλάδα το μπορεί! Και της πρέπει…



Αντώνης Σαμαράς



Άνθρωπος, με κεφαλαίο το “Α”!


Ο προεκλογικός «αγώνας» πλησιάζει στη λήξη του. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία.




Ότι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε.



Τα κόμματα, οι παρατάξεις, οι υποψήφιοι, τοποθετήθηκαν.



Τώρα απομένει να τοποθετηθεί και ο «κυρίαρχος» λαός.



Τα επιχειρήματα, και οι θέσεις πολλές, ένθεν κακείθεν.



Το ίδιο και οι κενές υποσχέσεις, οι βερμπαλισμοί, και τα ψέματα, από μερικούς μερικούς (ονόματα δεν λέμε).



Και επειδή η πολιτική δεν είναι μόνο αριθμοί, οικονομικά στοιχεία, και βαθυστόχαστες αναλύσεις, θέλω κι εγώ να καταθέσω την δική μου προσωπική άποψη, που δίνει τον μέγιστο ρόλο στον «πολιτικό» παράγοντα: άνθρωπος.



Λόγω μιας επαγγελματικής μου ιδιαιτερότητας είχα και έχω τη τύχη να συναντήσω τις τελευταίες δεκαετίες πάρα πολλούς πολιτικούς, ξένους και Έλληνες, σε ένα ολιγόλεπτο μεν, προσωπικό και ανθρώπινο επίπεδο δε.



Ενδεικτικά, γνώρισα, μεταξύ άλλων, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Γ. Γεννηματά, τον Μάρκο Βαφειάδη, την Μελίνα, τον Ντεγκρέτσια, τον Μ. Έβερτ, τον Μάικλ Δουκάκη, τον Δ. Τσοβόλα, τον ΓΑΠ, τον Βενιζέλο, τον Βασίλη Λεβέντη, την Αλέκα Παπαρήγα, τον Φλωράκη, τον Τσίπρα, και άλλους πάρα πολλούς, πολιτικούς, καλλιτέχνες, κλπ ων ουκ έστιν αριθμός.



Το βασικό δίδαγμα που έχω πάρει από αυτήν την μοναδική εμπειρία, είναι ότι άλλο η πολιτική τοποθέτηση κάποιου, άλλο το αξίωμα που κατέχει, και άλλο η… ανθρωπιά του.



Όντας πολύ νεότερος κάποτε, ήμουν κι εγώ θύμα της τότε έντονης πολιτικής πόλωσης, και των πολιτικών στερεοτύπων, που με έκαναν να διαχωρίζω τον κόσμο σε καλές και κακές παρατάξεις και ιδεολογίες.



Ω τι έκπληξη όμως, όταν μετά από τις παραπάνω (ουκ ολίγες) εμπειρίες, συνειδητοποίησα ότι κάποιος μπορεί πολιτικά να είναι «χουντικός» (φερ ειπείν), αλλά να σε κερδίζει σε προσωπικό επίπεδο, με την παρουσία του.



Να είναι δηλαδή καλός άνθρωπος, αλλά και το αντίθετο: να είναι δηλωμένος «προοδευτικός» και «δημοκράτης», αλλά σε προσωπικό επίπεδο να εκπέμπει αλαζονεία και απολυταρχισμό, ναζιστικού επιπέδου.



Γιατί τα λέω όλα αυτά;



Διότι άσχετα με τις κομματικές θέσεις, τις μνημονιακές ή μη οικονομικές πολιτικές, τις πολιτικές τοποθετήσεις, και όλα αυτά τα σημαντικά, που θα κρίνουν τις μεθαυριανές εκλογές, αποτελεί ακράδαντη πεποίθησή μου, ότι αν ο κάθε Έλληνας είχε τη δυνατότητα να συναντήσει προσωπικά, για δυο μόνο λεπτά, τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ, τότε αυτός θα γίνονταν πρωθυπουργός με 70%.



Έτσι ακριβώς.



Διότι πάνω απ όλα είναι άνθρωπος, με κεφαλαίο το Α.



Κι αυτό το υπογράφω (με τα δυο χέρια).



Strange Attractor