Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Καλή Χρονιά σε όλους!

2014 αστέρια να σου χαρίσουν τη λάμψη τους και 2014 φλόγες να κάψουν ό,τι σε εμπόδιζε να ορθοποδήσεις.
Καλή Χρονιά!
Aς είναι μια χρονιά διαφορετική…, όμορφη…, με λιγότερα προβλήματα και περισσότερες… φωτεινές εικόνες, όνειρα, χαμόγελα, δημιουργικότητα, αγάπη!

Χρόνια Πολλά!!!
Βένη Γρηγοριάδου

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Καλά Χριστούγεννα!!!

Αυτά τα Χριστούγεννα ας αναστήσουν το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων, ας ζεστάνουν τις παγωμένες καρδιές τους και ας χαρίσουν σ’ αυτούς που αγωνίζονται την ζωή που τους αξίζει!!!!! 
Χρόνια Πολλά! 
Καλές Γιορτές!
ΒΕΝΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Στο τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ με GAZPROM - Θα υπάρξει και μείωση στην τιμή φυσικού αερίου στις βιομηχανίες


Στο τελευταίο στάδιο διαπραγματεύσεων βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ΔΕΠΑ με την  GAZPROM, δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, και επιπλέον θα υπάρξει μείωση της τιμής φυσικού αερίου για τις βιομηχανίες, νέο ιδιαίτερα θετικό για το Νομό Καβάλας. Τη δήλωση αυτή έκανε στη Βουλή ο κ. Παπαγεωργίου, μετά από σχετικό ερώτημα που έθεσε ο προεδρεύων της Βουλής κ. Γιώργος Καλαντζής σήμερα Πέμπτη στη Βουλή σε παρέμβασή του, όταν ο κ. Παπαγεωργίου απαντούσε σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου του βουλευτή Οδ. Κωνσταντινόπουλου. 
Θυμίζουμε πως ο κ. Καλαντζής επανειλημμένως έχει θέσει το θέμα αυτό με ερωτήσεις και αναφορές στη Βουλή, αφού το κόστος ενέργειας αποτελεί για τις βιομηχανίες τον σημαντικότερο παράγοντα κόστους. Για δε τις βιομηχανίες του νομού Καβάλας, EL.FE. και KAVALA OIL, το κόστος ενέργειας με φυσικό αέριο αποτελεί το 34% του συνολικού κόστους παραγωγής. 
Στην παρέμβαση του ο προεδρεύων της Βουλής Γιώργος Καλαντζής έθεσε εκ νέου το θέμα με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στη χώρα μας «…κοντά σε αυτό που έθεσε ο κύριος συνάδελφος (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος) υπάρχει  επίσης, το πρόβλημα στήριξης των επιχειρήσεων που είναι ενεργοβόρες και εκτός του ηλεκτρικού ρεύματος, χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Τι θα γίνει με αυτές τις εταιρίες, οι οποίες είναι όντως ενεργοβόρες και οι οποίες πρέπει να έχουν ταυτόσημη αντιμετώπιση;..»
Απαντώντας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στα ειδικά τιμολόγια με τη ΔΕΗ και επιπλέον, όπως ανέφερε, «λαμβάνουμε και κάνουμε  κινήσεις στοχευμένες για τη βιομηχανία σε πολλά επίπεδα». Απαντώντας στον προεδρεύοντα κ. Καλαντζή είπε χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά το φυσικό αέριο, μιας και το έθεσε ο Πρόεδρος, αυτή τη στιγμή η ΔΕΠΑ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο διαπραγματεύσεων με την GAZPROM. Αυτό έχει σημασία, γιατί πράγματι πολλές βιομηχανίες – και μέσης τάσης και υψηλής – χρησιμοποιούν φυσικό αέριο είτε ως πρώτη ύλη, είτε ως ενίσχυση των λειτουργιών τους».
Και συνέχισε: «…Είμαστε σε πάρα πολύ καλό σημείο με αυτές τις διαπραγματεύσεις. Θα ολοκληρωθούν, πιστεύω, την ερχόμενη εβδομάδα. Οπότε η όποια έκπτωση η οποία θα υπάρξει – γιατί μιλούμε σαφώς για μείωση τιμής, δεν υπάρχει καμία άλλη συζήτηση, νομίζω είναι ξεκάθαρο σε όλους αυτό και θεωρώ ότι θα είναι και καλή μείωση τιμής – θα περάσει τόσο στους βιομηχανικούς, όσο και στους οικιακούς καταναλωτές».

Την Δευτέρα δίνονται στη δημοσιότητα από τον πρόεδρο της Επιτροπής για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και πολιτικών προσώπων Γ. Καλαντζή τα πόθεν έσχες των βουλευτών


Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης οικονομικού έτους 2012 του πρωθυπουργού, των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, υπουργών, βουλευτών και ευρωβουλευτών, όσων διαχειρίζονται τα οικονομικά των κομμάτων, και των συζύγων και ανήλικων τέκνων τους θα αναρτηθούν την ερχόμενη Δευτέρα στις 12:00 το μεσημέρι στον ιστότοπο της Βουλής.

Οι δηλώσεις θα μείνουν αναρτημένες για έναν μήνα και συγκεκριμένα έως τις 16 Ιανουαρίου του 2014.

Η ανακοίνωση της Βουλής

«Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του άρθρου 21 του ν.3023/2002 για τον Έλεγχο των Οικονομικών των Κομμάτων και των Πολιτικών Προσώπων, Γεώργιος Καλαντζής, γνωστοποιεί ότι από τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Δεκεμβρίου 2013 θα αναρτηθούν στον ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων (στη διεύθυνση http://www.hellenicparliament.gr/Organosi-kai-Leitourgia/epitropi-elegxou-ton-oikonomikon-ton-komaton-kai-ton-vouleftwn/Diloseis-Periousiakis-Katastasis), οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης οικονομικού έτους 2012 των υπόχρεων σε σχετική δήλωση και ειδικότερα:

α. του Πρωθυπουργού,

β. των Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

γ. των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών,

δ. των βουλευτών και των ευρωβουλευτών και

ε. όσων διαχειρίζονται, σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 του ν.3023/2002 (ΦΕΚ 146 Α), τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων,

όσο διαρκεί η θητεία τους και για τρία (3) χρόνια μετά την απώλεια ή τη λήξη της, καθώς και των συζύγων και των ανήλικων τέκνων τους».

«Κατόπιν γνωμοδότησης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επί σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής, οι δηλώσεις θα παραμείνουν αναρτημένες στο διαδίκτυο για ένα (1) μήνα και συγκεκριμένα έως και το πρωί της 16ης Ιανουαρίου 2014».

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Το εντυπωσιακό ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων Αυστραλίας δώρισε ο ομογενής αιματολόγος και ογκολόγος Πολ Ηλιάδης στο πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ για τη δημιουργία έδρας της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.


«Για μένα οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της δύσης που δεν προσφέρει το μάθημα της αρχαίας ιστορίας είναι σαν να μην έχει πιστοποιητικό γέννησης» είπε ο Δρ. Ηλιάδης, γνωστός για τις χορηγίες του και προς τις καλές τέχνες.

Το πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο της πολιτείας που προσφέρει μαθήματα ιστορίας, πολιτισμού και λογοτεχνίας της αρχαίας Ελλάδας και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Με τη δωρεά του Δρ. Ηλιάδη, την οποία ο πρύτανης του πανεπιστημίου, καθηγητής Πίτερ Χοτζ, χαρακτήρισε, «εξαιρετικής σημασίας», θα δημιουργηθεί έδρα.

«Η γνώση είναι η ρίζα της ελευθερίας και της δημοκρατίας» λέει ο 60χρονος Δρ. Ηλιάδης που διαθέτει και τη Συλλογή Πολ Ηλιάδη, μια εντυπωσιακή συλλογή πινάκων ζωγραφικής των κορυφαίων Αυστραλών και Αβοριγίνων καλλιτεχνών. Μέρος της συλλογής αυτής το δώρισε στην Δημόσια Πινακοθήκη του Κουίνσλαντ «για να τα χαίρονται και να τα εκτιμούν όλοι τα έργα αυτά». ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ο Δρ. Ηλιάδης χαρακτηρίζει τον εαυτό του Αυστραλό ελληνικής καταγωγής και σημειώνει ότι μπορεί οι γονείς και οι παππούδες των Ελλήνων μεταναστών να ήταν αγράμματοι, αλλά φρόντισαν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους να γίνουν επιστήμονες. Ο ίδιος, εκτός των άλλων, στις ελεύθερες ώρες του μελετά την αρχαία ελληνική ιστορία.

Ο Δρ. Ηλιάδης πριν 25 χρόνια ίδρυσε την αλυσίδα κλινικών Haematology and Oncology Clinics of Australia που ειδικεύονται στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.

Το απόλυτο φάρμακο για καρδιοπάθειες, καρκίνο και έλκος στομάχου! Το πιπέρι cayenne λειτουργεί σαν αποφρακτικό που διαπερνά τα μπλοκαρίσματα, προσφέροντας οξυγονωμένο αίμα στα άρρωστα όργανα πολύ γρηγορότερα από οποιοδήποτε φάρμακο ή βότανο.

diaforetiko.gr : newego LARGE t 1101 54030583 Το απόλυτο φάρμακο για να γλυτώσετε από καρδιοπάθειες, καρκίνο και έλκος στομάχου!
Ανεβάστε την Θερμοκρασία, να χτυπήσει Κόκκινο «στα 35 χρόνια που ασκώ την ιατρική δεν έχω χάσει ούτε έναν ασθενή από καρδιακή προσβολή!» Αυτή είναι μια εκπληκτική δήλωση, αλλά ο Dr. John Christopher την κάνει με εμπιστοσύνη σε αυτό που λέει “Εάν ακόμη αναπνέουν τους δίνω ένα φλιτζάνι τσάι από cayenne (ένα κουταλάκι του γλυκού σε καυτό νερό), και μέσα σε λίγα λεπτά ξαναγυρίζουν στην ζωή !”
Cayenne (Καγιέν, πιπεριές τσίλι) η Καυτή Πιπεριά.
Το cayenne είναι ένας από τους πιο ταχείς δραστικούς ενισχυτές για την καρδιά και αυτό διότι τροφοδοτεί την καρδιά άμεσα. Να πως δουλεύει: Το cayenne διατηρεί την καλή λειτουργία του …Ένας μπλοκαρισμένος “ποταμός της ζωής” οδηγεί σε στενώσεις που προκαλούν έλλειψη οξυγόνου, πράγμα το οποίο οδηγεί σε οργανική δυσλειτουργία, αρρώστιες και σε σοβαρές περιπτώσεις καρδιακή προσβολή. Το πιπέρι cayenne λειτουργεί σαν αποφρακτικό που διαπερνά τα μπλοκαρίσματα, προσφέροντας οξυγονωμένο αίμα στα άρρωστα όργανα πολύ γρηγορότερα από οποιοδήποτε φάρμακο ή βότανο.
Αλλά αυτά δεν είναι μόνο αυτά, το cayenne έχει πολλά πλεονεκτήματα υγείας: Το cayenne λαμβανόμενο εσωτερικά σαν τσάι θα σταματήσει την αιμορραγία – ακόμη και σε μια σοβαρή πληγή ή τραύμα από σφαίρα – στις περισσότερες περιπτώσεις μέχρι να μετρήσετε ως το 10. Το cayenne έχει φυσικό ισχυρή εξισορροπητική επίδραση στην πίεση του αίματος. Όταν ενεργήσει στην κυκλοφορία του αίματος – πράγμα που το κάνει αμέσως – ρυθμίζει την πίεση του αίματος από την κορυφή του κεφαλιού σας μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας. Έτσι μειώνεται η υψηλή πίεση.
Το cayenne είναι ένα άλλο ένα δώρο στην ανθρωπότητα.
Πάνω από 3.000 επιστημονικές μελέτες καταχωρημένες στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής υποστηρίζουν την χρήση του cayenne ότιπρολαμβάνει και θεραπεύει πολλές κοινές ασθένειες. Δεν είναι όλα τα πιπέρια cayenne το ίδιο! Κάθε μια από τις πολλές ποικιλίες έχει διαφορετική χρήση και επίπεδο θερμότητας.
Οι μονάδες θερμότητας ή βαθμοί “Scoville” καθορίζονται από την ποσότητα των χημικών στοιχείων που περιέχονται στο cayenne και τις ρητίνες του. Όσο υψηλότερο το επίπεδο, τόσο πιο καυτό είναι – και όσο πιο καυτό είναι, τόσο πιο ισχυρά θεραπευτικό είναι .
Το Cayenne ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Paprika
Οι μονάδες θερμότητας στα πιπέρια cayenne κυμαίνονται από 0 έως 300.000 μονάδες. Η Paprika εχει 0 μονάδες.
Τα πιπέρια Jalapeno έχουν μεταξύ 50.000 και 80.000 μονάδες. Τα πιπέρια Serrano περίπου 100.000 θερμικές μονάδες. Τα African Bird Peppers έχει κατά μέσο όρο 200.000 θερμικές μονάδες και τα Mexican habañeros είναι μεταξύ στις 250.000 και 300.000 θερμικές μονάδες.
Το Ultra-hot cayenne tincture (από πιπεριές βιολογικής γεωργίας) 300.000 θερμικών μονάδων επιδρά άμεσα στην πίεση σας, φέρνοντας νέο οξυγόνο στα ζωτικά όργανα του σώματος σας και ταυτόχρονα μεταφέρει τα τοξικά απόβλητα από τις ίδιες περιοχές ώστε να αποβληθούν από τον οργανισμό με μεγαλύτερη ευκολία!!!
Είναι πράγματι όπως τα λέει ο καθηγητής. Αν θέλετε να έχετε αποδείξεις απλά δοκιμάστε το, είναι πάμφθηνο αλλά καυτό. Επιλέξτε βιολογικό Cayenne και αρχίστε να το χρησιμοποιείτε από μικρές δόσεις που σιγά σιγά να αυξάνονται.
Επιπτώσεις του Cayenne Pepper Στα Έλκη : Το πιπέρι cayenne είναι μέλος της οικογένειας Capsicum των λαχανικών, που είναι ευρύτερα γνωστή ως πιπεριές τσίλι. Είναι γνωστό βοτανικά ως το Capsicum annuum. Τα οφέλη του πιπεριού cayenne για την υγεία είναι απίστευτα. Μπορεί να κάνει τα πάντα, από τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων ως και να σταματήσει αμέσως τις επιθετικές καρδιοπάθειες. Το πιπέρι cayenne έχει βρεθεί να ‘ναι επίσης αποτελεσματικό στη θεραπεία του έλκους και άλλων γαστρεντερικών ασθενειών
Το πεπτικό έλκος οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ένα βακτήριο. Παραγωγή οξέος στο στομάχι πάνω από ορισμένα επίπεδα επιδεινώνει τα συμπτώματα του πεπτικού έλκους. Το πεπτικό έλκος μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυτικά φάρμακα όπως το κόκκινο πιπέρι. Το πιπέρι cayenne εμποδίζει τα έλκη σκοτώνοντας τα βακτήρια ενώ βοηθά επίσης στην τόνωση των επιθηλιακών κυττάρων του στομάχου ώστε να εκκρίνει προστατευτικά ουδέτερες ουσίες που εμποδίζουν το σχηματισμό ελκών.
Παλιότερα το πιπέρι cayenne θεωρούνταν ότι αύξανε τον πόνο του έλκους και αποφευγόταν γενικά από τους ασθενείς με έλκος. Ωστόσο, σήμερα, τόσο οι επιστήμονες όσο και μελέτες έχουν δείξει ότι το πιπέρι cayenne είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη θεραπεία του έλκους και είναι πολύ χρήσιμο για τη μείωση των συμπτωμάτων στους ασθενείς.
Το πιπέρι cayenne έχει βρεθεί επίσης αποτελεσματικό στη θεραπεία άλλων νοσημάτων του γαστρεντερικού συστήματος. Εάν πάσχετε από πεπτικό έλκος δωδεκαδακτύλου, λαμβάνοντας πιπέρι καγιέν θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης του έλκους. Το πιπέρι cayenne μπορεί να μειώσει ακόμη και τον πόνο και χρησιμεύει ως τοπικό αναισθητικό για την ίαση πληγωμένων ιστών στο στομάχι όπως και στον έλεγχο της αιμορραγίας.
Έχει τη δυνατότητα αναδόμησης των ιστών στο στομάχι και ενισχύει τη μεταφορά του αίματος στην περιοχή του ιστού με ταχύτερους ρυθμούς, βελτιώνοντας και την αφομοίωση των τροφών. Το cayenne pepper είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Β6, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, το μαγγάνιο και φυτικές ίνες.

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Για δώδεκα μήνες, ήταν ο μοναδικός Ελληνας κάτοικος του Νότιου Πόλου! Ο πνευμονολόγος Ευάγγελος Καϊμακάμης ήταν ο πρώτος Ελληνας που συμμετείχε στο πρωτοποριακό πρόγραμμα της ESA, της Ευρωπαϊκής Αεροδιαστημικής Υπηρεσίας, στη βάση Κονκόρντια της Ανταρκτικής.


Σε υψόμετρο 3.233 μέτρων στην Ανταρκτική ο Ευ. Καϊμακάμης ύψωσε την ελληνική σημαία (φωτογραφίες ESA/IPEV/PΝRA-E. Kaimakamis)
Λίγες ώρες αφού γύρισε από την άκρη του κόσμου, μίλησε στο «Εθνος» για την εμπειρία του να συμμετέχει σε ένα τόσο σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα, αλλά και να βρίσκεται αποκλεισμένος για έναν χρόνο στο απόλυτο ψύχος. Μας είπε επίσης πόσο περήφανος ένιωσε που έδωσε τη σκυτάλη σε έναν ακόμη Ελληνα επιστήμονα που σήμερα τον αντικαθιστά στην Ανταρκτική.

«Ηταν μια φανταστική εμπειρία η ζωή στο πιο απομονωμένο μέρος του πλανήτη, η αίσθηση ότι σε απορροφά η απεραντοσύνη του χώρου... Ξέρετε, αυτό δημιουργεί ακραία συναισθήματα, αγάπης ή μίσους, ακριβώς όπως και η ίδια η ήπειρος. Για μένα ήταν σαφώς μια σχέση αγάπης, μία από αυτές που είναι ικανές να αλλάξουν τη ζωή σου», δηλώνει στο «Εθνος» ο Ευ. Καϊμακάμης.

Ο ιατρός της βάσης Κονκόρντια επιλέγεται με βάση το βιογραφικό, ιατρικές και ψυχολογικές εξετάσεις και επαγγελματική συνέντευξη.
Για τη θέση του απεσταλμένου ιατρού της ESA το 2013, επιλέχθηκε ανάμεσα σε 10.000 επιστήμονες ο Ευ. Καϊμακάμης, πνευμονολόγος, με μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης και διδακτορικό τίτλο στην ιατρική ερευνητική μεθοδολογία και τεχνολογία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Και να σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα δεν είχε δουλειά... «Στη βάση είχα την ευθύνη της αξιολόγησης των ψυχολογικών αλλά και σωματικών επιπτώσεων της απομόνωσης, της επιβίωσης σε ακραίες συνθήκες, των περιορισμένων πόρων και των συνθηκών πλήρους σκότους για τέσσερις μήνες, όσο δηλαδή διαρκεί ο βαρύς ανταρκτικός χειμώνας», εξηγεί ο Ελληνας πνευμονολόγος.
Η περιπέτεια ξεκίνησε ήδη από το ταξίδι της αποστολής. Ξεκίνησε από την Ελλάδα με ενδιάμεσους σταθμούς τη Φρανκφούρτη, τη Σιγκαπούρη, το Σίδνεϊ, το Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας και τη βάση Μακμέρντο της Ανταρκτικής. Προσγειώθηκε στη βάση Τέρα Νόβα, όπου παρέμεινε αποκλεισμένος για μία εβδομάδα, πριν τελικά καταφέρει να φτάσει στον τελικό του προορισμό, την Κονκόρντια, με αεροσκάφος που είχε? χιονοπέδιλα αντί για τροχούς. «Οι επόμενες 365 μέρες ήταν εξίσου συναρπαστικές και με συνεχείς εκπλήξεις γι' αυτήν την παρθένα γη», μας λέει ο γιατρός.

Στην Ανταρκτική, ο Ευ. Καϊμακάμης έζησε μια περίοδο με συνεχή ηλιοφάνεια, την οποία διαδέχθηκε το απόλυτο σκότος. Πάντοτε το ψύχος ήταν δριμύ ? έφτανε και τους -80 βαθμούς. Μέχρι που στις 8 Νοεμβρίου ένα αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Κονκόρντια φέρνοντας τους νέους ανθρώπους και προμήθειες φρέσκων φρούτων και λαχανικών μετά ακριβώς από εννιά μήνες!

Ο αντικαταστάτης

«Οταν είδαμε τους νέους επισκέπτες να κατεβαίνουν τη σκάλα του αεροσκάφους και να πέφτουν στην αγκαλιά μας για να μας συγχαρούν, τότε συνειδητοποίησα πόσο σημαντική είναι η δουλειά μας και πόσο δύσκολη η περιπέτειά μας. Την επόμενη μέρα μια δεύτερη πτήση έφερε μια άλλη μικρή ομάδα ανθρώπων. Ανάμεσά τους ήταν ο δρ Αδριανός Γκολέμης που με αντικαθιστά και θα συνεχίσει τα βιοϊατρικά πειράματα της ESA για τον ερχόμενο χειμώνα. Είμαι πολύ περήφανος που ένας Ελληνας επιστήμονας κατάφερε να ακολουθήσει το όνειρό του και ήρθε στην Ανταρκτική! Ηταν επίσης πολύ ωραίο που μίλησα στη γλώσσα μου με κάποιον από κοντά!», τονίζει ο γιατρός.
«Το τελευταίο πράγμα που είχα να κάνω ήταν να φτιάξω μια ξύλινη πινακίδα που σηματοδοτεί την απόσταση από τη Θεσσαλονίκη περίπου 14.630 χιλιόμετρα μακριά. Χάρηκα πολύ, όχι γιατί είχε φτάσει η στιγμή να επιστρέψω, αλλά γιατί η ταμπέλα αυτή θα υπενθυμίζει στις μελλοντικές αποστολές τη σύντομη παραμονή μου στην Ανταρκτική και τη μικρή μου συνεισφορά στη συνολική προσπάθεια εξερεύνησής της», καταλήγει.

«Κονκόρντια»
Μια βάση με συνθήκες από τον... Αρη

Η επιστημονική βάση Κονκόρτια στην Ανταρκτική είναι μια ιταλογαλλική εγκατάσταση που βρίσκεται στην περιοχή Dome C στην ενδοχώρα της λευκής ηπείρου, πάνω σε ένα παγωμένο πλατό και σε υψόμετρο 3.233 μέτρα, ενώ απέχει περίπου 1.100 χλμ από τα παράλια.
«Στην Κονκόρτια γίνονται κάθε χρόνο πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες που έχουν να κάνουν με τους τομείς της μετεωρολογίας, της γεωλογίας, της φυσικής της ατμόσφαιρας, της αστρονομίας-αστροφυσικής και της βιοϊατρικής. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα της Ανταρκτικής, που κρατάει από τον Φεβρουάριο ως τον Νοέμβριο, ένας μικρός αριθμός ατόμων μένει στη βάση κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες. Η θερμοκρασία φτάνει έως και -80 οC και έχει ελάχιστη υγρασία και απόλυτο σκοτάδι για 4 μήνες!», εξηγεί ο Ευ. Καϊμακάμης.
«Οι συνθήκες αυτές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε επαφή - μεταφορά από και προς τον υπόλοιπο κόσμο, καθιστά τη συγκεκριμένη βάση ίσως το καλύτερο ανάλογο στη Γη μιας εγκατάστασης σε άλλο πλανήτη (π.χ. βάση στη Σελήνη ή τον Αρη)», μας λέει.

Η αποστολή
Για τον λόγο αυτόν, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία προκηρύσσει κάθε χρόνο μια θέση ιατρού ερευνητή, ο οποίος μένει στη βάση για ένα έτος πραγματοποιώντας διάφορα ερευνητικά πρωτόκολλα που μελετούν τις συνέπειες της υποξίας και της μακρόχρονης απομόνωσης στην ψυχολογία και τις σωματικές λειτουργίες του ανθρώπου. Τα πορίσματα των ερευνών αυτών οδηγούν σε λύσεις προβλημάτων και βελτίωση των συνθηκών ζωής ανθρώπων που ζουν και εργάζονται σε ακραία περιβάλλοντα στη Γη και αστροναυτών σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές».

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Η πιο υγιής τροφή για μεγάλη αντοχή και στη γυμναστική!

Η πιο υγιής τροφή για μεγάλη αντοχή και στη γυμναστική!
Δοκίμασε το συνδυασμό τεσσάρων θρεπτικών τροφών και γέμισε τις μπαταρίες σου με ενέργεια και αντοχή.
Αναρωτιέσαι, πώς μπορείς να βελτιώσεις τα επίπεδα αντοχής σου κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης; Υπάρχει ένας φυσικός τρόπος, που συνδυάζει τις θρεπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες τεσσάρων τροφών: ταχίνι, μέλι, κανέλα και λεμόνι.

Τα οφέλη στην υγεία μας
•    Το ταχίνι περιέχει βιταμίνη Β1, η οποία μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια, βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου και έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση.

•    Το μέλι είναι διουρητικό, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, περιέχει βιταμίνη C, βοηθάει στην καλή λειτουργία του στομάχου και του εντέρου, θεωρείται αναζωογονητικό του οργανισμού και σύμμαχος μακροζωίας.

•    Η κανέλα έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου, είναι αντιοξειδωτική και συμβάλλει στην καύση του τοπικού λίπους μέσω του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα.

•    Το λεμόνι έχει βιταμίνες C και P, ενώ το κιτρικό οξύ σε συνδυασμό με τα άλλα συστατικά του βοηθά στην απώλεια περιττού πάχους.

Αυτό το mix το ονόμασα power food και κατόπιν δοκιμής, νομίζω ότι ο τίτλος του αξίζει. Εάν γυμνάζεσαι καθημερινά και σε πολύ έντονους ρυθμούς ή ασχολείσαι με κάποιο άθλημα, δεν έχεις παρά να το εντάξεις στη διατροφή σου.

Δοσολογία: Ένα κουταλάκι του γλυκού ταχίνι, ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, μια πρέζα κανέλας και 2 σταγόνες λεμονιού. Ανακάτεψε με το κουταλάκι τα υλικά και άλειψε το σε αποξηραμένα φρούτα ή σε ένα μπισκότο διαίτης.