Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Τέσσερις απλές ασκήσεις για στητό στήθος.


Θέλεις να έχεις στητό στήθος; Δες παρακάτω τι να κάνεις για να το πετύχεις!...

Άσκηση 1η

Για να τονίσεις το άνω τμήμα του στήθους, ξάπλωσε ανάσκελα και κάνε κάμψεις ανεβάζοντας τα πόδια σου σε πιο ψηλό σημείο από αυτό του στήθους. Για να διαβαθμίσεις τη δυσκολία, ξεκίνα ακουμπώντας τα γόνατα και τελείωσε στηριζόμενη στις μύτες των ποδιών σου.

Άσκηση 2η

Κράτα μία λαστιχένια μπάλα ανάμεσα στις παλάμες σου στο ύψος του στήθους σου και άσκησε ίδια δύναμη και με τα δύο χέρια σου προς τη μέσα μεριά.

Άσκηση 3η

Κράτα ένα λάστιχο από τις λαβές και πάτησε με το πόδι σου στη μέση του. Αρχική στάση της άσκησης είναι οι αγκώνες να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών στο άνοιγμα των ώμων και σε ύψος όσο αυτοί. Επίσης, έχε τους πήχεις σου παράλληλους. Η άσκηση ξεκινά με την πίεση στο λάστιχο και την προσπάθειά σου να το σπρώξεις προς τα πάνω.

Άσκηση 4η

Μοιάζει πολύ με το άνοιγμα της εφημερίδας. Ξάπλωσε ανάσκελα κρατώντας από ένα αλτηράκι σε κάθε χέρι. Οι παλάμες σου να βρίσκονται πάνω από τους ώμους. Άνοιξε τα χέρια σου μέχρι αυτά να φθάσουν στην ίδια ευθεία με το σώμα σου

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Στα 5 κορυφαία του κόσμου, το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης



Το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα κορυφαία πέντε εστιατόρια των Μουσείων του κόσμου, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας του Καναδά «Toronto Star».

Η ηλεκτρονική έκδοση, αναπαράγει ρεπορτάζ από το www.virtual.com με τίτλο «Εστιατόρια Μουσείων: Οι κορυφαίοι προορισμοί για φαγητό», το οποίο κατατάσσει το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης ανάμεσα σε εκείνα της Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜΟΜΑ) και του Ορσέ στο Παρίσι.

Στο εν λόγω ρεπορτάζ σημειώνεται ότι το εστιατόριο του Μουσείου βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από την Ακρόπολη και είναι εύκολος προορισμός για φαγητό μετά την επίσκεψη στο μνημείο. Επιπλέον, τονίζεται ότι προσφέρει πανοραμική θέα στην Ακρόπολη και ένα μενού που αποτελείται από μαγειρευτή ελληνική κουζίνα. Τέλος, αναφέρεται ότι η νυχτερινή θέα της Ακρόπολης είναι συγκλονιστική όταν το εστιατόριο παραμένει ανοιχτό μέχρι τα μεσάνυχτα.

Δέκα χρόνια νεότερος μπορεί να γίνει ο εγκέφαλος όταν ασχολείται κανείς με παζλ και σταυρόλεξα.


Ακόμη και... δέκα χρόνια νεότερος μπορεί να γίνει ο εγκέφαλος όταν ασχολείται κανείς με παζλ και σταυρόλεξα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η πνευματική εργασία που γίνεται με αυτόν τον τρόπο διατηρεί τον εγκέφαλο σε πολύ καλή κατάσταση και ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες ακόμη και στα άτομα άνω των 80 ετών.

Η μελέτη είχε διάρκεια δέκα ετών και οι επιστήμονες κάνουν λόγο για αποτελέσματα που τους εξέπληξαν, αφού ναι μεν είναι γνωστό ότι η λειτουργία του εγκεφάλου ενισχύεται με τα sudoku, τα σταυρόλεξα κτλ, όμως αυτή τη φορά διαπίστωσαν ότι στα άτομα της τρίτης ηλικίας η διαφορά είναι εντυπωσιακή.

Κι αυτό γιατί κάποιος που έχει περάσει τα 80 του χρόνια μπορεί με αυτόν τον τρόπο να διατηρήσει τον εγκέφαλό του στα επίπεδα των ατόμων που είναι νεότερα κατά δέκα χρόνια.

Στη μελέτη, που είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί με αυτό το θέμα, συμμετείχαν 2.800 άτομα, τα οποία οι επιστήμονες χώρισαν σε τέσσερις ομάδες. Από αυτές, οι τρεις ακολουθούσαν πρόγραμμα εκπαίδευσης για τη βελτίωση της ταχύτητας της σκέψης, της μνήμης και της λογικής, ενώ η τέταρτη δεν ακολούθησε κανένα πρόγραμμα για την ενίσχυση του εγκεφάλου.

Τα προγράμματα πραγματοποιήθηκαν δέκα φορές σε διάστημα πέντε ή έξι εβδομάδων και είχαν διάρκεια 60 ή 70 λεπτών. Κατά τα επόμενα δέκα χρόνια οι επιστήμονες έκαναν ελέγχους για τις επιδόσεις των συμμετεχόντων σε διάφορα τεστ και στο τέλος της μελέτης διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ανήκαν στις πρώτες τρεις ομάδες αντιμετώπιζαν μικρότερες δυσκολίες στις δραστηριότητες της καθημερινής τους ζωής κατά 49%.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι εκπληκτικό», είπε ο βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης, George Rebok. «Δέκα χρόνια μετά από την εκπαίδευση, τα στοιχεία έδειχναν ότι τα αποτελέσματά της στην ταχύτητα της σκέψης και τη λογική διαρκούσαν ακόμα».
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας.

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

7 υπερ-τροφές μπορούν να πολεμήσουν τις φλεγμονές, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να βελτιώσουν το κυκλοφορικό και να παρατείνουν τη μνήμη


O διατροφολόγος Manuel Villacorta προτείνει επτά «υπερ-τροφές», πολλές εκ των οποίων μας είναι εντελώς άγνωστες, οι οποίες είναι πλούσιες σε αντι-οξειδωτικά, γεμάτες θρεπτικά συστατικά, θαυματουργές για το ανοσοποιητικό σύστημα και που τελικά μπορούν να παίξουν αντιγηραντικό ρόλο. Δοκιμάστε τις και... δεν θα χάσετε!
MAKA

H μάκα είναι ένα ποώδες φυτό, το οποίο φύεται σε μεγάλα υψόμετρα των Άνδεων στο Περού, και από αυτήν διατίθεται στο εμπόριο η ρίζα της, σε μορφή σκόνης. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, είναι γνωστή για την ευεργετική της επίδραση στην αύξηση της ενέργειας, της αντοχής, της δύναμης και της σεξουαλικής διάθεσης, ενώ είναι πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία (ειδικότερα ψευδάργρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο και σίδηρο). Επίσης, περιέχει πολλά ωφέλιμα λιπαρά οξέα, καθώς και πολυσακχαρίτες. Ιστορικές πηγές λένε ότι η τροφή αυτή προσφερόταν στους στρατιώτες των Ίνκας, πριν από μεγάλες μάχες, για να τονωθεί η ενέργειά τους.
Η σκόνη μάκας διαλύεται σε νερό, χυμούς ή ροφήματα.
Αναζητήστε την σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
PICHUBERRY

O Villacorta ανακηρύσσει το pichuberry «υπερ-φρούτο του 2014». Η διατροφική του αξία θεωρείται σπουδαία, ενώ είναι τόσο πλούσιο σε βιταμίνη D που ¾ της κούπας από αυτό το φρούτο καλύπτει το 39% των ημερήσιων διατροφικών σας αναγκών. Ειδικά για τον χειμώνα, λοιπόν, που η ηλιοφάνεια (η βασικότερη πηγή βιταμίνης D) λιγοστεύει, το φρούτο αυτό είναι ό,τι χρειάζεστε. Επιπλέον, το pichuberry περιέχει σπάνιες φωτοχημικές ουσίες, οι οποίες έχουν φανεί από έρευνες να παρατείνουν την ανάπτυξη όγκων. Τέλος, είναι αντιφλεγμονώδες και πλούσιο σε βιταμίνες.
Το φρούτο αυτό δεν διατίθεται στην Ελλάδα, όμως μπορείτε να το παραγγείλετε συσκευασμένο online από εδώ, για να το χρησιμοποιήσετε σε γλυκές συνταγές, όπως μαρμελάδες, σως για γλυκά ή κομπόστες
Αμάρανθος

Πρόκειται για έναν αντιοξειδωτικό και πλούσιο σε πρωτεΐνη σπόρο, ο οποίος μοιάζει πολύ με το κινόα. Αμερικανικές έρευνες έχουν δείξει ότι ο αμάρανθος μειώνει την «κακή» χοληστερίνη, προστατεύοντας την καρδιά, ενώ βοηθά στη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αίματος.
Ο καλύτερος τρόπος για να το απολαύσετε είναι να το ψήσετε σε ένα κατσαρολάκι –αυτό θα αρχίσει να «σκάει» και έτσι θα έχετε ετοιμάσει ένα εξαιρετικό δημητριακό, για να το συνδυάσετε με άλλους καρπούς και να το απολαύσετε με γάλα ή γιαούρτι, για πρωινό.
Θα βρείτε σπόρους αμάρανθου σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
Μούρα Camu camu

Tα τροπικά μούρα Camu camu αποτελούν τη νούμερο 1 πηγή βιταμίνης C στον πλανήτη. Για την ακρίβεια, ένα μούρο Camu camu περιέχει 50 φορές τη βιταμίνη C που περιέχεται σε ένα πορτοκάλι. Η βιταμίνη C είναι γνωστή για την προστασία που παρέχει στο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, πολεμά τις ρυτίδες και αποτρέπει το γλαύκωμα.
Στην Ελλάδα θα βρείτε τα μούρα Camu camu μόνο σε μορφή σκόνης, την οποία μπορείτε να αναμειγνύετε στον χυμό ή το γιαούρτι σας, για πολύ δυναμωτικά σνακ!
Θα βρείτε την σκόνη σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
Μωβ πατάτες

Δεν είναι μόνο το έντονο μωβ χρώμα τους που τις κάνει να ξεχωρίζουν. Είναι το γεγονός ότι περιέχουν έως και δέκα φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά (συγκεκριμένα τις ανθοκυανίνες) από τις κανονικές πατάτες. Μάλιστα, έχουν το σπάνιο πλεονέκτημα να διατηρούν τις θρεπτικές ιδιότητές τους ακόμα και μετά το μαγείρεμα. Σύμφωνα με τον Villacorta το λαχανικό αυτό βοηθά στον έλεγχο του κυκλοφορικού και καθυστερεί τα σημάδια της γήρανσης.
Οι πατάτες αυτές μαγειρεύονται όπως όλες οι υπόλοιπες, ενώ χάρη στην αμυλώδη υφή τους (και τη γεύση τους που θυμίζει λίγο κάστανο) συνιστώνται για πουρέ.
Αναζητήστε τις σε λαϊκές ή μανάβικα με βιολογικά τρόφιμα.
Sacha inchi

Kάποιοι αποκαλούν τους καρπούς Sacha inchi «φιστίκια των Ίνκας». Προέρχονται από δέντρα, τα οποία δίνουν καρπούς σε σχήμα αστεριού, πράσινους στην αρχή και καφετί στη συνέχεια, αφού κοπούν. Ο κάθε καρπός περιέχει 6 λοβούς, όπου περιέχονται οι σπόροι, οι οποίοι αφού αποξηρανθούν καταναλώνονται. Ωστόσο, πιο διαδεδομένο από τους σπόρους είναι το έλαιο Sacha inchi, το οποίο -όπως και οι καρποί- είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά σε σαλάτες. Για την ακρίβεια, το Sacha inchi έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 από κάθε άλλη τροφή στον πλανήτη.
Θα βρείτε τόσο τους σπόρους Sacha inchi όσο και το λάδι του καρπού σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
Γλυκοπατάτες

Το λαχανικό αυτό το γνωρίζετε και πιθανώς το έχετε ήδη εντάξει στο διατροφολόγιό σας. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι το πλούσιο πορτοκαλί χρώμα του προέρχεται από την υψηλή περιεκτικότητα του λαχανικού σε βήτα-καροτίνη, η οποία προφυλάσσει την υγεία των ματιών και προστατεύει από οξειδωτικές βλάβες. Συνδέεται, επίσης, με την αποτροπή διάφορων μορφών καρκίνου αλλά και καρδιοπαθειών, ενώ μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος στους άνδρες.
Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε τις γλυκοπατάτες είναι στα μαγειρευτά φαγητά κατσαρόλας ή ψητές στον φούρνο.

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Χωρίς Συμφωνία ΔΕΠΑ-Gazprom για Φυσικό Αέριο


Παρατείνεται η εκκρεμότητα για την τιμή του ρωσικού αερίου, καθώς οι προτάσεις της Gazprom συνεχίζουν να απέχουν τόσο στο θέμα της τιμής, όσο και σε αυτό της αναδρομικότητας ισχύος της νέας τιμής που θα συζητηθεί.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η αντιπροσωπεία της ΔΕΠΑ που είχε συναντήσεις με στελέχη της Gazprom στην Πετρούπολη την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο, όσο και οι Ρώσοι διαπραγματευτές, ανέλαβαν να μεταφέρουν τις εκατέρωθεν θέσεις στην Ελληνική Κυβέρνηση και στην ηγεσία της Gazprom και να υποβληθούν εκ νέου προτάσεις σε περίπου μια εβδομάδα.Με τα δεδομένα αυτά η προσφυγή της ΔΕΠΑ στη διεθνή διαιτησία γίνεται περισσότερο πιθανή.

Ειδικότερα η ρωσική πλευρά έχει κατεβάσει την τιμή κάτω από τα 400 δολάρια τα 1000 κυβικά μέτρα, ενώ για τη νέα τιμή προσφέρει αναδρομικότητα έως και για ένα χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι οι ποσότητες που θα αγοράζουμε θα είναι στα επίπεδα των 2,4 δισ. κυβικών μέτρων το χρόνο.

Η ΔΕΠΑ από την πλευρά της αντιπροτείνει τιμή στα επίπεδα των 380 δολαρίων και για ποσότητες κοντά στα 2 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο. Να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος τιμής του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη είναι γύρω στα 365 -370 δολάρια, για μεγάλους καταναλωτές οπως η Γερμανία 340 δολάρια, ενω την περασμένη εβδομάδα έκλεισε η συμφωνία με την Ουκρανία στα 268,5 δολάρια.


Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΠΑ - GAZPROM ...Σύντομα σε συμφωνία- Τελικές λεπτομέρειες!


Απομακρύνεται οριστικά, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες ενδείξεις, η προοπτική της διαιτησίας για την έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η ΔΕΠΑ από την Gazprom. Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες διπλωματικές πηγές του energia. gr, έχει ήδη συμφωνηθεί σε γενικές γραμμές το πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ ΔΕΠΑ- Gazprom. Απομένουν λεπτομέρειες επί της ουσίας, για να υποβληθεί στη συνέχεια στην πολιτική ηγεσία, η οποία θα αποφασίσει για το τελικό οκέι.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia. gr, η Gazprom δέχθηκε να δώσει τελικά έκπτωση στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες θα είναι μικρότερες από αυτές που εξασφάλισε η Βουλγαρία. Η ΔΕΠΑ εξαρχής ζητούσε τιμές Δυτικής Ευρώπης, οι οποίες είναι χαμηλότερες από της γειτονικής χώρας και από αυτό το αίτημα της δεν υποχώρησε καθόλου. Να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία προμηθεύεται φυσικό αέριο στην τιμή των 410-420 δολαρίων ανά 1000 κ.μ. Η τιμή που δίνεται στην Ελλάδα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα κάτω από το όριο των 400 δολαρίων. Η Gazprom υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει χαμηλότερες τιμές από τη Βουλγαρία, δεδομένου ότι ως χώρα ακολουθεί στο χάρτη, άρα έπρεπε να επιβαρυνθεί τα επιπλέον κόστη μεταφοράς. Τελικά, υπαναχωρεί, ύστερα από τη σταθερή στάση της ΔΕΠΑ.

Το δεύτερο που εξασφαλίζει η Ελλάδα είναι η προμήθεια μικρότερων ποσοτήτων που έχουν σχέση με το take or pay. Με βάση την ισχύουσα σύμβαση, η χώρα μας πληρώνει περί τα 2,4 δισ. ευρώ για τις συμβατικές ποσότητες που προμηθεύεται από την Gazprom. Καθώς, όμως, η κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης, εμφανίζει καθοδική πορεία, η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί ως το 2016, η ΔΕΠΑ έθεσε εξαρχής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τις ποσότητες που θα παίρνει από το ρωσικό κολοσσό. Με τη νέα συμφωνία υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα εξοικονομήσει περί τα 400 εκατ. ευρώ.

Το τρίτο ζήτημα που έμενε να διευθετηθεί ήταν η αναδρομικότητα στην ισχύ της νέας συμφωνίας. Η Gazprom συνέδεε εξαρχής το θέμα αυτό με το ύψος της έκπτωσης που θα δοθεί. Τώρα, με την έκπτωση που παρέχεται στα επίπεδα που ζητούσε η ΔΕΠΑ η νέα τιμή θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιουνίου 2013, οπότε και καταγγέλθηκε η σύμβαση με την Gazprom, όπως πρότεινε εξαρχής η τελευταία.

Αύριο μεταβαίνει στη Μόσχα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης. Ενδεικτικό στοιχείο της σημασίας του ταξιδιού αυτού είναι η συνάντηση που θα έχει για πρώτη φορά με τον Σεργκέι Τσελπάνοφ, ανώτατο στέλεχος της Gazpromexport, με ευθύνη για την Ελλάδα.


Η SOCAR (ΔΕΣΦΑ) και πως θα γίνει κυρίαρχος των Βαλκανίων
Επενδύσεις που μεταφράζονται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, με έμφαση στο κομμάτι των αγωγών αλλά και στο LNG, φέρνει η ολοκλήρωση της επένδυσης της SOCAR στον ΔΕΣΦΑ, όπως τονίζει μιλώντας στο «Κεφάλαιο» ο αντιπρόεδρος και ισχυρός άνδρας της εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν, Elshad Nassirov. Στόχος της SOCAR είναι η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ να μετατρέψει την Ελλάδα σε βάση για τη δραστηριοποίηση της στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Το στρατηγικό πλάνο περιλαμβάνει δύο πτυχές, κατ΄ αρχάς τις επενδύσεις μέσα στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου και η γεωγραφική κάλυψη του δικτύου, και δεύτερον τις επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή, τονίζει ο κ. Nassirov.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επόμενα projects εντός Ελλάδας στα οποία θα δοθεί έμφαση από τη SOCAR αφορούν:

* Την επέκταση του εγχώριου δικτύου αερίου, ώστε να διεισδύσει η χρήση του καυσίμου και σε νέες περιοχές.
* Την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών της Ρεβυθούσας.
* Τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων LNG.
* Την ενίσχυση των διασυνδέσεων.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα των επενδύσεων του ΔΕΣΦΑ υποβάλλεται κάθε χρόνο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και επικαιροποιείται. Στο δεκαετές πλάνο 2013-2022, που έχει ήδη εγκριθεί, περιλαμβάνονται επενδύσεις ύψους 1,662 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η δεύτερη αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, ύψους 159 εκατ. ευρώ, η επέκταση του δικτύου στην Πελοπόννησο, 109 εκατ. ευρώ, και η εγκατάσταση σταθμού συμπίεσης στους Κήπους Έβρου, 85 εκατ. ευρώ. Από το συνολικό ποσό, 219 εκατ. ευρώ αφορούν επεκτάσεις του δικτύου, ωστόσο ενδέχεται να υπάρξει αναθεώρηση και ενίσχυση του προγράμματος.

Ωστόσο, οι βλέψεις της SOCAR για τον ΔΕΣΦΑ δεν μένουν εντός των συνόρων. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδρομή από την Κασπία προς την Ε.Ε. και αυτό μπορεί να το εκμεταλλευτεί ώστε να γίνει ενεργειακός κόμβος, τονίζει ο κ. Nassirov και προσθέτει ότι τα projects αγωγών και LNG μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, ένα από τα κεντρικά projects που φαίνεται ότι ενδιαφέρουν το Μπακού είναι ο αγωγός IAP (Ionian Adriatic Pipeline), που θα ξεκινά από την Αλβανία και θα διασχίζει Μαυροβούνιο, Κροατία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Υπάρχουν πολλά επενδυτικά σχέδια για το Αζερμπαϊτζάν, μαζί με την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ και τον αγωγό TAP. Η εκτίμηση είναι ότι, μαζί με τους αγωγούς γύρω από την Ελλάδα, αλλά και με την εξαγορά του ελληνικού διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου, οι επενδύσεις μας θα φτάσουν σε αρκετά δισ. ευρώ», προσθέτει ο ίδιος. Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Nassirov, η Ελλάδα θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η ανάμειξη της SOCAR και του Αζερμπαϊτζάν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Αυτό, βεβαίως, μεταφράζεται σε οφέλη από τις επενδύσεις των Αζέρων και για άλλους κλάδους: «Η ελληνική κατασκευαστική αγορά είναι η μεγαλύτερη και η ισχυρότερη στα Βαλκάνια και εκτιμούμε ότι οι ελληνικές εταιρείες θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια και δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτά τα κατασκευαστικά έργα», τονίζει ο κ. Nassirov.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η SOCAR μελετά μαζί με τους συμβούλους της τη μορφή της παρουσίας της στην Ελλάδα και η επικρατέστερη επιλογή φαίνεται να είναι η δημιουργία θυγατρικής εταιρείας, η οποία και θα είναι ο βασικός μέτοχος στον ΔΕΣΦΑ, με ποσοστό 66%, ενώ το υπόλοιπο 34% θα ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.
(από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 28ης Δεκεμβρίου 2013)