Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Φθηνότερο κατά 15% το Ρωσικό Αέριο στις βιομηχανίες μετά τη συμφωνία ΔΕΠΑ-Gazprom


Σφραγίστηκε σήμερα η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom, που εξασφαλίζει 15% αναδρομική έκπτωση στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου. Η νέα σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί ως τα μέσα Μαρτίου, όπως ανέφεραν σήμερα πηγές του ΥΠΕΚΑ.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ:
"Η προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Β. Πούτιν, διασφάλισε την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Η νέα τιμή μεταφράζεται σε έκπτωση ύψους 15% σε σχέση με την τιμή που ίσχυε μέχρι σήμερα, και τοποθετεί την Ελλάδα στον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ε.Ε.. Η συγκεκριμένη τιμή είναι από τις χαμηλότερες σε σχέση με γειτονικές χώρες με την Ελλάδα όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom. Περαιτέρω, η νέα τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από τις επικρατούσες τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ( spot LNG).
Η νέα τιμή έχει αναδρομική ισχύ - βάσει και της διακρατικής συμφωνίας - από την 1η Ιουλίου 2013, γεγονός που μεταφράζεται σε εκπτώσεις στο σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου (βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές).
Η νέα τιμή εφαρμόζεται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μέχρι το 2016 με επέκταση για άλλη μια δεκαετία και επιπλέον τη δυνατότητα που διασφαλίστηκε από τις διαπραγματεύσεις για δυο νέες αναθεωρήσεις, με την πρώτη μετά από 2 χρόνια.
Η ανανεωμένη σύμβαση προμήθειας έχει επιπλέον μία σειρά από ευνοϊκότερες παραμέτρους πέραν της συμβατικής τιμής εξίσου σημαντικές, όπως η μείωση του ορίου κάτω από το οποίο ενεργοποιείται η ρήτρα υποχρεωτικής παραλαβής ( take or pay). Με τη μείωση των ορίων της ρήτρας αυτής δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στη ΔΕΠΑ και επομένως και στους μεγάλους πελάτες της, όπως οι βιομηχανίες, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ενεργειακές τους ανάγκες με άμεσο θετικό αντίκτυπο στον οικονομικό τους προγραμματισμό, ενώ παράλληλα διευκολύνεται ο σχεδιασμός για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων ενισχύει την αναβάθμιση του ενεργειακού και γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και τη δυναμική είσοδό της στο διεθνή ενεργειακό χάρτη. Παράλληλα, αποτελεί απτή απόδειξη της σημασίας αυτών των επιτυχιών στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, για την πρόσβαση σε ανταγωνιστικότερη, ασφαλέστερη, φθηνότερη ενέργεια σε κάθε χρήση, δηλαδή πιο προσιτή θέρμανση, μειωμένο ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, φθηνότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής, ποιοτική αναβάθμιση των μεταφορών.
Ο τομέας της Ενέργειας μέσα από στρατηγικό σχεδιασμό και δυναμικές ενέργειες μετατρέπεται σε μοχλό οριστικής εξόδου από την κρίση. Εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικό «καύσιμο» για την οικονομία μας σε τιμές εφάμιλλες του ευρωπαϊκού μέσου όρου, επιτυγχάνουμε όρους ισοτιμίας και ανταγωνιστικότητας για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Οι προσπάθειες της χώρας μας για την εξυγίανση του ενεργειακού τομέα ως προαπαιτούμενο για την υγιή οικονομική ανάπτυξη αποδίδουν καρπούς. Οι καρποί αυτοί έχουν μόλις αρχίσει να φαίνονται".

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Γυμναστείτε μόλις σε 10 λεπτά....Δέκα λεπτά είναι αρκετά για να κάνουμε λίγες αλλά αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να τονώσουμε τους μυς μας και να κάψουμε θερμίδες όπου και αν βρισκόμαστε.


Παρότι είναι σημαντικό να ακολουθούμε ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης σε εβδομαδιαία βάση, πάντοτε υπάρχουν και εκείνες οι στιγμές στη διάρκεια της ημέρας που νιώθουμε κάπως πιασμένοι, στρεσαρισμένοι ή απλώς έχουμε λίγο χρόνο στη διάθεσή μας για να κάνουμε 1-2 ασκήσεις οι οποίες θα μας τονώσουν, θα βοηθήσουν στην ευκαμψία των μυών και θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα. Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε όταν έχουμε μόνο λίγα λεπτά στη διάθεσή μας.

QUICK FIX 1: Πρωινό ξύπνημαΠολλοί είναι εκείνοι που αισθάνονται ότι οι πρωινές ασκήσεις τούς αναζωογονούν και τους βοηθούν να ξεκινήσουν πιο δυναμικά την ημέρα τους. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό που μπορεί να είναι αποτελεσματικό για κάποιον δεν είναι απαραίτητα και το κατάλληλο για κάποιον άλλον. Για όσους αισθάνονται ότι το πρωί θέλουν μια έξτρα τόνωση, οι παρακάτω ασκήσεις είναι οι κατάλληλες:

* Σταθείτε όρθιοι με τα χέρια ψηλά πάνω από το κεφάλι και τεντώστε τα προς τα πάνω, σαν να θέλετε να αγγίξετε το ταβάνι.

* Ακουμπήστε τις παλάμες στους ώμους και κάντε 5 κύκλους με τους αγκώνες σας δεξιόστροφα και άλλους πέντε αριστερόστροφα.

* Σηκώστε το ένα χέρι ψηλά και τεντώστε το σαν να σας το τραβάει κάποιος προς το ταβάνι. Το άλλο παραμένει στο πλάι του κορμού. Επαναλάβετε με το άλλο χέρι.

* Σηκώστε το δεξί γόνατο και πιάστε το με τις παλάμες σας ισορροπώντας στο αριστερό πόδι. Μείνετε μετρώντας μέχρι το δέκα και αλλάξτε πόδι. Η άσκηση αυτή θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε την ημέρα σας με μεγαλύτερη αίσθηση ισορροπίας.

QUICK FIX 2: Στον υπολογιστήΕίναι τυχεροί όσοι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει για τον αυχένα, τους ώμους, το κεφάλι και τα μάτια η πολύωρη εργασία μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Για εκείνους όμως που ξέρουν τι σημαίνει οι ασκήσεις που ακολουθούν θα τους βοηθήσουν να ξεπιαστούν: 

* Ισιώστε την πλάτη, ακουμπήστε τα χέρια στο πλάι της καρέκλας και στρέψτε το κεφάλι προς τα δεξιά και μετά προς τα αριστερά.

* Ξεκουράστε τα μάτια σας από την ένταση κοιτώντας πρώτα προς τα πάνω και μετά προς τα κάτω και στη συνέχεια δεξιά και αριστερά.

* Πλέξτε τα δάχτυλα των χεριών μεταξύ τους και στη συνέχεια στρέψτε τα (πλεγμένα) προς τα έξω. Αυτή η κυκλική κίνηση βοηθά να φύγει η ένταση από τα χέρια και τους καρπούς.

* Σταθείτε όρθιοι, πλέξτε τα χέρια σας πίσω από την πλάτη σας και σηκώστε τα προς τα πάνω, κρατώντας το κεφάλι σας προς τα κάτω. Αυτή η κίνηση θα αναζωογονήσει την πλάτη σας.

QUICK FIX 3: Anti-stress
Οπότε νιώθετε το σώμα σας πιασμένο και τους μυς σας σε ένταση, μπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις που σας προτείνουμε για να «τεντώσετε» τους δύσκαμπτους μυς σας. 

* Σταθείτε όρθιοι και τραβώντας την κοιλιά προς τα μέσα σκύψτε σπόνδυλο-σπόνδυλο μπροστά, μέχρις ότου το κεφάλι να κοιτάει τον αφαλό σας. Αφήστε τα χέρια σας να κρέμονται χαλαρά μπροστά σας. Στη συνέχεια, ισιώστε την πλάτη αργά. Κάντε 3 επαναλήψεις.

* Ενώστε τις παλάμες σας πίσω από το κεφάλι στον αυχένα σας και σπρώξτε τα χέρια σας προς τα πίσω, νιώθοντας το στήθος να τεντώνεται. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 10΄΄. Κάντε την άσκηση καθιστοί ή ιδανικά όρθιοι.

* Καθίστε στο πάτωμα οκλαδόν. Φέρτε τα χέρια μπροστά, με τις παλάμες να ακουμπούν στο πάτωμα. Εισπνεύστε και με την εκπνοή μετακινήστε τα χέρια σας λίγο πιο μπροστά. Εισπνεύστε και καθώς εκπνέετε προσπαθήστε να μετακινήσετε τα δάχτυλα λίγο πιο μπροστά. Επιστρέψτε στην αρχική θέση, αλλάξτε τη θέση των ποδιών στη θέση οκλαδόν και επαναλάβετε την άσκηση.

QUICK FIX 4: Οπουδήποτε!
Όπου και αν βρίσκεστε, έχοντας λίγο χώρο στη διάθεσή σας μπορείτε να κάνετε μερικές τονωτικές ασκήσεις για τις μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματός σας.

* Γυμνάστε τους γλουτούς και τους μηρούς κάνοντας βαθύ κάθισμα. Ξεκινήστε από όρθια θέση και με τα πόδια αρκετά ανοιχτά. Κατεβάστε τη λεκάνη σας, σαν να πρόκειται να κάτσετε σε μια καρέκλα. Διατηρήστε ίσια την πλάτη και μείνετε στη θέση αυτή για 1-2΄΄. Κάντε 12 επαναλήψεις.

* Το «δέντρο» είναι μια ασάνα της γιόγκα που τονώνει όλο το σώμα και συμβάλλει στην ισορροπία. Σταθείτε όρθιοι και λυγίστε το δεξί πόδι, έτσι ώστε το πέλμα να ακουμπά κατά μήκος του εσωτερικού του αριστερού μηρού. Ενώστε τις παλάμες μπροστά από το στήθος και μετά σηκώστε τις ψηλά. Μείνετε σε αυτή τη θέση παίρνοντας 5 ανάσες.

* Σταθείτε μπροστά σε έναν τοίχο και ακουμπήστε τον με τις παλάμες σας. Σηκωθείτε στις μύτες των ποδιών και ακουμπήστε ξανά κάτω τις φτέρνες. Κάντε 10 επαναλήψεις.

* Σταθείτε όρθιοι με τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα. Λυγίστε τους αγκώνες στο ύψος των ώμων και μετά τεντώστε τους μπροστά με τις παλάμες σε χαλαρή γροθιά. Κάντε 12 επαναλήψεις.

Μέλι και κανέλα, το καλύτερο φάρμακο. Δείτε τι κάνει στον οργανισμό μας!


Το μέλι είναι το μόνο τρόφιμο στον πλανήτη που δεν θα χαλάσει ή θα σαπίσει ποτέ. Μόνο θα ζαχαρώσει. Το μέλι στη πραγματικότητα θα είναι πάντα το μέλι. Ωστόσο, όταν το αφήσετε σε ένα ψυχρό, σκοτεινό μέρος για πολύ καιρό θα γίνει στερεό. Όταν συμβεί αυτό θα χαλαρώσει το καπάκι, βράζουμε λίγο νερό, και καθίζουμε το δοχείο με το μέλι στο ζεστό νερό, σβήστε τη φωτιά και αφήστε το να υγροποιηθεί.
Στη συνέχεια είναι τόσο καλό όσο ήταν και στην αρχή. Ποτέ να μην βράσει το μέλι ή να το βάζουμε σε φούρνο μικροκυμάτων. Αν γίνει αυτό θα σκοτωθούν τα ένζυμά του.
Στοίχημα ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα ήθελαν αυτές οι πληροφορίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Τα πραγματικά περιστατικά σχετικά με μέλι και κανέλα: έχει διαπιστωθεί ότι ένα μίγμα του μελιού και κανέλας θεραπεύει τις περισσότερες ασθένειες. Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι επιστήμονες σήμερα δέχονται επίσης, το μέλι ως «RamBan» (πολύ αποτελεσματικό) φάρμακο για όλα τα είδη ασθενειών. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς παρενέργειες σε κάθε είδους ασθένειες.
Η σημερινή επιστήμη λέει ότι ακόμα κι αν το μέλι είναι γλυκό, εάν ληφθεί στη σωστή δοσολογία ως φάρμακο, αυτό δεν βλάπτει τους διαβητικούς ασθενείς. Το World News, ένα περιοδικό στον Καναδά, στην έκδοσή του με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 1995 έχει δώσει τον ακόλουθο κατάλογο των ασθενειών που μπορεί να θεραπευτεί με μέλι και κανέλα, όπως έχει ερευνηθεί από δυτικούς επιστήμονες:
Καρδιακες παθήσεις
Κάντε μια πάστα από μέλι και κανέλα σε σκόνη, αλείψτε στο ψωμί και να το φάτε τακτικά για πρόγευμα. Μειώνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες και σώζει τον ασθενή από καρδιακή προσβολή. Επίσης, όσοι είχαν ήδη μια καρδιακή προσβολή, αν κάνουν αυτή τη διαδικασία καθημερινά, διατηρείται μίλια μακριά από την επόμενη καρδιακή προσβολή. Η τακτική χρήση της παραπάνω διαδικασίας ανακουφίζει από την απώλεια της αναπνοής και ενισχύει την καρδιά να κτυπά. Στην Αμερική και τον Καναδά,διάφορες ιδιωτικές κλινικές έχουν θεραπεύσει επιτυχώς ασθενείς και έχουν διαπιστώσει ότι μεγαλώνοντας, οι αρτηρίες και οι φλέβες χάνουν την ευελιξία τους και φράζουν. Μέλι και κανέλα αναζωογονούν τις αρτηρίες και τις φλέβες.
Αρθρίτιδα.
Οι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, πρωί και βράδυ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη. Εάν λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και χρόνια αρθρίτιδα μπορεί να θεραπευτεί. Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθει στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, διαπιστώθηκε ότι όταν οι γιατροί έκαναν τη θεραπεία στους ασθενείς με ένα μίγμα μιας κουταλιάς της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πριν από το πρωινό, διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια εβδομάδα, από τα 200 άτομα που είχαν υποστεί επεξεργασία, σχεδόν 73 ασθενείς είχαν εντελώς απαλλαγεί από τον πόνο, και μέσα σε ένα μήνα ως επί το πλείστον όλοι οι ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν ή να μετακινηθούν εξαιτίας της αρθρίτιδας, περπάτησαν απαλλαγμένοι απο τον πόνο.
Πάρτε δύο κουταλιές της σούπας κανέλα σε σκόνη και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το. Καταστρέφει τα μικρόβια στην κύστη.
Χοληστερίνη
Δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρία κουταλάκια του γλυκού σκόνη κανέλας αναμιγνύεται σε 450ml νερό, δίνοντάς το σε έναν ασθενή με χοληστερίνη, βρέθηκε ότι μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα κατά 10% μέσα σε δύο ώρες.
Όπως αναφέρθηκε για τους αρθριτικούς ασθενείς, εάν ληφθεί τρεις φορές την ημέρα, κάθε χρόνια χοληστερόλη θεραπεύεται. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρθηκαν στην εν λόγω εφημερίδα, αγνό μέλι που λαμβάνεται με τροφή ανακουφίζει καθημερινά τη χοληστερόλη.
Κρυολόγημα
Εκείνοι που πάσχουν από συχνά ή σοβαρά κρυολογήματα πρέπει να λαμβάνουν μία κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1 / 4 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη την ημέρα για τρεις ημέρες. Αυτή η διαδικασία θα θεραπεύσει και τον πιο χρόνιο βήχα, το κρυολόγημα, καθώς και την ιγμορείτιδα.
Στομαχικές διαταραχές
Μέλι που λαμβάνονται με σκόνη κανέλας θεραπεύει το πόνο στο στομάχι, αλλά καικαθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα τους.
Αέρια
Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στην Ινδία και την Ιαπωνία, αποκαλύπτεται ότι αν το μέλι λαμβάνεται με λίγη κανέλα σε σκόνη, το στομάχι απαλλάσσεται από αέρια.
Ανοσοποιητικό
Καθημερινή χρήση κανέλας σε σκόνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι το μέλι έχει διάφορες βιταμίνες και σίδηρο σε μεγάλες ποσότητες. Η συνεχής χρήση του μελιού ενισχύει τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος για την καταπολέμηση των βακτηριακών andviral ασθενειών.
Πέψη
Κανέλα σε σκόνη ανακατεμένη σε δύο κουταλιές της σούπας μέλι που λαμβάνεται πριν από το φαγητό ανακουφίζει από οξύτητα και χωνεύει ακόμη τα βαρύτερα φαγητά.
Μακροζωία
Τσάι με μέλι και κανέλα σε σκόνη, όταν λαμβάνεται τακτικά, συλλαμβάνει τη φθορά των γηρατειών. Πάρτε τέσσερις κουταλιές μέλι, ένα κουταλάκι κανέλα σε σκόνη,και τρία φλιτζάνια νερό και τα βράζουμε όπως το τσάι. Πίνετε 1 / 4 φλιτζανιού, τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα. Κρατά το δέρμα φρέσκο ​​και απαλό και εμποδίζει τα γηρατειά. Η ζωή εκτείνεται ακόμη και άνω των 100 ετών.
Ακμή
Τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πάστα. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα για τα σπυράκια πριν από τον ύπνο και να πλένουν το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. Εάν γίνεται καθημερινά για δύο εβδομάδες, αφαιρεί τα σπυράκια από τη ρίζα.
Δερματικά
Εφαρμόστε μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη στις περιοχές που χρήζουν θεραπείας. Έκζεμα, λειχίνες και σε όλους τους τύπους των λοιμώξεων του δέρματος.
Απώλεια βάρους
Καθημερινά το πρωί, μισή ώρα πριν από το πρωινό με άδειο στομάχι, και το βράδυ πριν τον ύπνο, να πιείτε μέλι και κανέλα σε σκόνη βρασμένα σε ένα φλιτζάνι νερό.Εάν λαμβάνεται τακτικά, μειώνει το βάρος ακόμη και στο πιο παχύσαρκο άτομο.Επίσης, πίνοντας αυτό το μίγμα τακτικά, δεν επιτρέπει στο λίπος να συσσωρευτεί στο σώμα, ακόμη και αν κάποιος ακολουθεί διατροφή πλούσια σε θερμίδες.
Καρκίνος
Πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία και την Αυστραλία έδειξε ότι προχωρημένες μορφές καρκίνου του στομάχου και των οστών έχουν θεραπευτεί επιτυχώς. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτά τα είδη καρκίνου θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά μια κουταλιά της σούπας μέλι με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη για ένα μήνα τρεις φορές την ημέρα.
Ευεξία
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα σε σάκχαρα του μελιού είναι πιο χρήσιμα παρά επιβλαβή στην αντοχή του σώματος. Ηλικιωμένοι που παίρνουν μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη, έχουν μεγαλύτερη εγρήγορση και ευελιξία. Ο Δρ Milton, ο οποίος έχει κάνει την έρευνα, λέει ότι η μισή κουταλιά της σούπας μέλι που λαμβάνεται σε ένα ποτήρι νερό και πασπαλισμένα με λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται καθημερινά μετά το βούρτσισμα των δοντιών και το απόγευμα, περίπου στις 15:00 μ.μ.όταν η ζωτικότητα του σώματος αρχίζει να μειώνεται, αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος μέσα σε μια εβδομάδα.
Δυσοσμία Στοματικής κοιλότητας
Οι άνθρωποι της Νότιας Αμερικής, το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί, είναι γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμιγμένα με ζεστό νερό. Έτσι διατηρούν την αναπνοή τους φρέσκια ​​όλη την ημέρα.
Απώλεια Ακοής
Καθημερινά πρωί και βράδυ μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται σε ίσα μέρη, αποκαθιστά τα προβλήματα της ακοής.

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Οκτώ τρόποι για να απαλλαγείτε από το λίπος στους γλουτούς


Οι σύγχρονοι ρυθμοί εργασίας επιβάλλουν σε ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων να περνούν πολλές ώρες της ημέρας καθιστοί κάτι που έχει, όπως είναι αναμενόμενο, αρνητικές συνέπειες στο σώμα μας.
Το καθισιό δημιουργεί συσσώρευση λίπους στους γλουτούς και συρρίκνωση μυών, με αποτέλεσμα να αλλάζει το σχήμα των γλουτών και να δημιουργούνται τα «ψωμάκια».
Σύμφωνα με δημοσίευση ερευνητών του Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Physiology – Cellular Physiology», η διεύρυνση των γλουτών των εργαζομένων στα γραφεία σχετίζεται με τις ώρες της ακινησίας.
Οπως αναφέρει το onmed, όσο πιο παρατεταμένη είναι η ακινησία, τόσο περισσότερα προλιπώδη κύτταρα (ή προλιποκύτταρα) αναπτύσσονται. Ο ρυθμός ανάπτυξης αυτών των πρόδρομων μορφών των κυττάρων του λίπους (λιποκύτταρα) αναπτύσσονται και συσσωρεύονται με διπλάσια ταχύτητα σε όσους διάγουν καθιστική ζωή.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπάρχουν οι εξής λύσεις:
-Περιορισμός της ζάχαρης, γιατί η κατανάλωσή της οδηγεί σε παραγωγή ινσουλίνης και άρα σε αύξηση της ικανότητας του σώματος να αποθηκεύει λίπος.
-Κατανάλωση άφθονου νερού. Οι εργαζόμενοι γραφείου συχνά ξεχνούν να πιουν αρκετά υγρά και αφυδατώνονται, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα. Επιπλέον, η αφυδάτωση καθιστά μεγαλύτερη την επιθυμία για γλυκά σνακ».
-Η ελαστικότητα του δέρματος των γλουτών μπορεί να αυξηθεί με δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα (σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός, τόνος).
-Αθλητικό μασάζ για τη χαλάρωση και την ενεργοποίηση των μυών των γοφών: Κυλήστε μία μπάλα του τένις στο πρόσθιο τμήμα των γοφών, ειδικά εκεί που είναι σφιγμένοι. Εάν αισθανθείτε ενόχληση, πιέστε στο σημείο απαλά τη μπάλα, μέχρι να υποχωρήσει. Το μασάζ μπορείτε να το κάνετε 5 έως 10 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα.
-Πριν το ντους κάνετε εντριβή για 2 λεπτά στα επίμαχα σημεία με μια βούρτσα.
-Σηκωθείτε από την καρέκλα του γραφείου κάθε μισή ώρα, και μείνετε όρθιοι 2-5 λεπτά.
-Ανεβαίνετε τη σκάλα με τα πόδια, αλλά δυο – δυο τα σκαλιά. Αυτή η κίνηση είναι η πιο αποτελεσματική για τα ψωμάκια.
-Ενώ κάθεστε στην καρέκλα, αποκτήστε τη συνήθεια να σφίγγετε τους γλουτούς με αργό ρυθμό για 10 φορές. Επαναλάβετε με τον ίδιο ρυθμό αλλά «κρατώντας» κάθε σύσφιξη δύο δευτερόλεπτα, και μετά ακόμα δέκα φορές με πολύ γρήγορο ρυθμό. Η απότομη εναλλαγή από το αργό στο γρήγορο, κινητοποιεί όλους τους μυς της περιοχής.

- Πως θα μοιραστεί το πλεόνασμα στους χαμηλοσυνταξιούχους

Σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων που λαμβάνουν συνολικές αποδοχές έως 1.000 ευρώ από κύριες, επικουρικές συντάξεις ή μερίσματα επεξεργάζεται η κυβέρνηση εν όψει της απόφασης που αναμένεται στις αρχές Απριλίου από τη Eurostat για το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πιστοποιηθεί για το 2013.
Το σχέδιο, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, βρίσκεται ήδη στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και ήδη γίνεται η επεξεργασία των στοιχείων για τους εναλλακτικούς τρόπους ενίσχυσης των συνταξιούχων με όριο τα 1.000 ευρώ.
Το ποσό όμως που θα δοθεί θα εξαρτηθεί από το ύψος του πλεονάσματος. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Ε.Τ.», η ενίσχυση εξετάζεται να είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, αλλά ο τρόπος που θα δοθεί, αν δηλαδή θα είναι ίδιο ποσό σε όλους όσοι έχουν μέχρι 1.000 ευρώ ή αν θα είναι ανάλογα με το ύψος της κάθε σύνταξης, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί.
Το κρίσιμο στοιχείο όμως που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι το πλεόνασμα.
Από την απόφαση αυτή, που αναμένεται αρχές Απριλίου από τη Eurostat, θα κριθεί και το ποσό που θα δοθεί για την ενίσχυση των συνταξιούχων. Η κυβερνητική δέσμευση, πάντως, είναι ότι το 70% του πλεονάσματος του 2013 (όποιο και να είναι αυτό) θα δοθεί για την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν προκαλέσει οι απανωτές περικοπές στις συντάξεις.
Αρχικά εξεταζόταν να ενισχυθούν μόνον όσοι παίρνουν μέχρι 800 ευρώ, αλλά τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες περιλαμβάνουν το σύνολο των συνταξιούχων που παίρνουν μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίο ποσό από συντάξεις.
Προς το παρόν και σύμφωνα με τα σενάρια που είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δοθεί μέρος του πλεονάσματος σε όσους παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ. Στην ουσία αποκλείεται σχεδόν το 35% των συνταξιούχων και μάλιστα πρόκειται για τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν υποστεί μεγαλύτερες περικοπές σε σύγκριση με τους συνταξιούχους κάτω των 1.000 ευρώ, καθώς έχουν χάσει όχι μόνο τα Δώρα, όπως συνέβη σε όλους τους συνταξιούχους, αλλά έχουν πληγεί με όλες τις μειώσεις του Μνημονίου οι οποίες επιβλήθηκαν σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ.
Το επιχείρημα, ωστόσο, που προβάλλουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είναι ότι οι η απώλεια των Δώρων για τους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως και οι μειώσεις σε όσους έχουν και επικουρική σύνταξη, τους έχει στερήσει σημαντικούς πόρους για τη διαβίωσή τους αλλά και για την πληρωμή των φορολογικών επιβαρύνσεων.
Δεν αποκλείεται όμως το ποσό που θα δοθεί να είναι μεγαλύτερο ή εναλλακτικά να ληφθούν ως βάση ενίσχυσης τα 200 ευρώ με μια διεύρυνση των δικαιούχων και πάνω από τα 1.000 ευρώ.
Αυτή τη στιγμή όμως το σχέδιο που είναι στο τραπέζι προβλέπει την ενίσχυση ή την αξιολόγηση μέτρων ενίσχυσης των συνταξιούχων έως τα 1.000 ευρώ και με ποσό βάσης τα 200 έως 300 ευρώ.
Μια πρώτη προσέγγιση, πάντως, που έχουν κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και κυρίως του υπουργείου Οικονομίας, δείχνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης θα στηριχθεί σε τουλάχιστον δύο εναλλακτικά σενάρια:
·Πρώτον, στην καταβολή μιας εφάπαξ ενίσχυσης που θα είναι ίδια για όλους τους συνταξιούχους, είτε παίρνουν 600 είτε 1.000 ευρώ.
·Δεύτερον στην κλιμακωτή χορήγηση ενός βοηθήματος ανάλογα με το ποσό σύνταξης.
Στη μεν πρώτη περίπτωση αν αποφασιστεί -υπό την αίρεση των στοιχείων για το πλεόνασμα- ότι μπορεί να ενισχυθούν όλοι ο δικαιούχοι μέχρι τα 1.000 ευρώ, με ένα ποσό της τάξης των 200 ευρώ, τότε θα πρέπει να τους δοθούν περίπου τα 360 εκατ. ευρώ από το συνολικό πλεόνασμα. Αν το ποσό πάει στα 300 ευρώ, τότε απαιτούνται 446 εκατ. ευρώ. Ενδεχόμενο που εξετάζεται επίσης είναι και να δοθεί η όποια ενίσχυση τμηματικά.
Η επιλογή της κυβέρνησης, όπως πληροφορείται ο «Ε.Τ.» από έγκυρη πηγή, είναι να δοθεί ένα μέρος του πλεονάσματος στους συνταξιούχους αλλά με αναλογικό τρόπο. Δηλαδή οι πιο φτωχοί να ενισχυθούν περισσότερο από όσους έχουν μεγαλύτερη σύνταξη.
Σε αυτήν την περίπτωση εξετάζεται να δοθεί ένα ποσό της τάξης των 300 ευρώ σε όσους παίρνουν μέχρι 700 ευρώ και ένα ποσό της τάξης των 200 ευρώ σε όσους έχουν από 700 μέχρι 1.000 ευρώ συνολική σύνταξη.
Το ποσό που θα πρέπει να διατεθεί από το προσδοκώμενο πλεόνασμα σε μια κλιμακωτή βοήθεια 300 και 200 ευρώ προς τους συνταξιούχους υπολογίζεται στα 540 εκατ. ευρώ.
Η όποια βοήθεια αποφασιστεί, πάντως, θα καθοριστεί αφού πρώτα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ύψος του πλεονάσματος και κυρίως αφού επιβεβαιωθούν και από τη Eurostat τα αισιόδοξα μηνύματα που επιμένει να στέλνει το οικονομικό επιτελείο για ένα πλεόνασμα που θα υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι στον Προϋπολογισμό του 2013 η εκτίμηση είναι για επίτευξη πλεονάσματος 0,4% επί του ΑΕΠ, ενώ αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο για επίτευξη πλεονάσματος ακόμη και στο 0,6% του ΑΕΠ. Άγνωστος X όμως είναι το ΑΕΠ του 2013, που και αυτό θα καθοριστεί στη λήξη του πρώτου τριμήνου του 2014 μαζί με τα στοιχεία του πλεονάσματος. Αν λοιπόν αποτυπωθεί ότι η ύφεση του 2013 είναι μεγαλύτερη από αυτή στην οποία βασίστηκαν οι εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού για το ΑΕΠ, τότε αλλάζουν όλα και φυσικά θα αλλάξει και το πλεόνασμα.
Οι κατηγορίες δικαιούχων από όλα τα Ταμεία με αποδοχές έως 1.000 ευρώ
Με το βλέμμα λοιπόν στο πλεόνασμα, η κυβέρνηση έχει βάλει κάτω τα εναλλακτικά σενάρια για να καταλήξει στις τελικές αποφάσεις της.
Στην κατηγορία αυτή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που προέρχονται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), ανήκουν 1.787.887 συνταξιούχοι όλων των Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ κ.λπ.). Η συλλογή των στοιχείων έχει γίνει πρωτογενώς και μάλιστα έχουν γίνει και οι απαιτούμενες διασταυρώσεις από τις συναρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς ασφάλισης των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.
Όπως φαίνεται, η πλειονότητα των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη μέχρι τα 600 ευρώ και αυτό γιατί στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που παίρνουν μέση σύνταξη 450 ευρώ.
Σύμφωνα με το σχετικό πίνακα με τα ποσά και τον αριθμό των δικαιούχων:
·Συνολική σύνταξη (κύρια, επικουρική, μερίσματα) έως 500 ευρώ το μήνα παίρνουν 678.001 συνταξιούχοι, εκ των οποίων οι 550.000 προέρχονται από τον ΟΓΑ.
·Με συνολική σύνταξη από 500,01 ευρώ έως 600 ευρώ είναι 272.706 συνταξιούχοι.
·Με σύνταξη από 600,01 έως 700 ευρώ είναι 293.075 συνταξιούχοι.
·Με ποσό συνολικής σύνταξης από 700,01 έως 800 ευρώ είναι 303.304 συνταξιούχοι.
·Από 800,01 έως 900 ευρώ παίρνουν138.129 συνταξιούχοι.
·Από 900,01 έως 1.000 ευρώ παίρνουν 102.672 συνταξιούχοι.
Το «αγκάθι» των δικαστικών αποφάσεων
«Αγκάθι», ωστόσο, στο υπό διανομή πλεόνασμα αποτελούν οι αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων, όπως του Συμβουλίου της Επικρατείας, που φέρεται να ακυρώνει τις μειώσεις για τους ένστολους (σ.σ.: η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμη), αλλά και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου υπάρχει εισήγηση-βόμβα για ακύρωση των μειώσεων που έχουν υποστεί οι λειτουργοί του Δημοσίου που αμείβονται με τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια, δηλαδή οι πανεπιστημιακοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, ενώ και για τους δικαστικούς υπάρχει ήδη απόφαση του Μισθοδικείου με την οποία αξιώνουν την ακύρωση των μειώσεων και την επαναφορά των αμοιβών τους στα προ Μνημονίου επίπεδα!
Οι αποφάσεις αυτές για να εφαρμοστούν στο σύνολό τους θα χρειαστούν πάνω από 1 δισ. ευρώ χωρίς σε αυτήν την περίπτωση να υπολογιστεί η βοήθεια που θα πρέπει να πάρουν οι συνταξιούχοι κάτω των 1.000 ευρώ.
Το σχέδιο της κυβέρνησης, πάντως, είναι να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση των δικαστικών αποφάσεων και ανάλογα με το τι θα λένε τελικά οι αποφάσεις όταν θα ανακοινωθούν και επίσημα για κάθε μισθολογικό κλάδο που έχει ασκήσει προσφυγή κατά των μειώσεων του Μνημονίου.
 "Τύπος της Κυριακής"

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Από Μία Κλωστή Κρέμεται η Συμφωνία ΔΕΠΑ με τη Gazprom


Από μία κλωστή κρέμονται κυριολεκτικά οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom για την έκπτωση στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, η ρωσική πλευρά δεν δέχεται να κατέβει κάτω από τα 400 δολ./1000 κ.μ. και εν πάσει περιπτώσει αρνείται να δώσει έκπτωση ή οποία θα απέχει σημαντικά από την τιμή που δίνει αυτή τη στιγμή στη Βουλγαρία.

Η ΔΕΠΑ παρέδωσε χθες σχετική αναφορά στο ΥΠΕΚΑ, κατά τη συνάντηση που είχαν ο CEO Χάρης Σαχίνης με τον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου. Το όλο θέμα πλέον παραπέμπεται στο Μαξίμου, που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia.gr, φαίνεται πλέον ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από το αίτημα της ελληνικής πλευράς, η έκπτωση να διαμορφωθεί στα 380 δολ./1000 κ.μ. και πάντως απέχει σημαντικά από το μέσο όρο που ισχύει για την τροφοδοσία της Ευρώπης.

Η Βουλγαρία προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Gazprom σε τιμή 405 δολ./1000 κ.μ. παραδοτέο στα σύνορα Βουλγαρίας-Ρουμανίας, τιμή που φθάνει στα 418,3 δολ./1000 κ.μ. με το κόστος των μεταφορικών εντός της γειτονικής χώρας.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα πλήρωνε στην Gazprom 470 δολ./1000 κ.μ. κατά το 3ο τρίμηνο του 2013 και 460 δολ./1000 κ.μ. κατά το 4ο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Με την τελική έκπτωση που προσφέρει η Gazprom στην Ελλάδα η νέα τιμή διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 400 δολ./1000 κ.μ.(μαζί με τα μεταφορικά) και πάντως χαμηλότερα από αυτήν που παίρνει η Βουλγαρία. Το ζήτημα είναι τώρα τι θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση. Θα δεχθεί την έκπτωση, η οποία κινείται σε ένα ποσοστό περίπου 15%, ή θα προχωρήσει σε διαιτησία;

Πάντως, από ό,τι προκύπτει από το ρεπορτάζ του energia.gr, ούτε η ελληνική πλευρά, αλλά ούτε και η Gazprom θα επιθυμούσαν να καταλήξει το όλο ζήτημα σε διαιτησία, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία. Η ελληνική κυβέρνηση, υπό την πίεση της οικονομικής ύφεσης, θα ήθελε τη συμφωνία, για να αξιοποιηθούν άμεσα τα οφέλη της στην αγορά, αντί της διαιτησίας, που είναι χρονοβόρα. Η Gazprom από την άλλη δεν θα επιθυμούσε λίγες ημέρες μόλις μετά την αρνητική κατάληξη που είχαν οι διαπραγματεύσεις της με τη Λιθουανία να προστεθεί άλλος ένας πονοκέφαλος, με την Ελλάδα αυτή τη φορά να προσφεύγει σε διαιτησία, κάτι το οποίο θα της προσέθετε και άλλους αρνητικούς πόντους ενόψει της ανοιχτής εκκρεμότητας του ρωσικού κολοσσού με την Ε.Ε.


Εάν δεν υπάρξει άλλη πρόταση από την Gazprom και όπως λένε οι πληροφορίες του energia.gr, δεν θα υπάρξει, το δίλημμα για την ελληνική κυβέρνηση είναι μεγάλο, δεδομένης και της πίεσης που ασκείται από μεγάλους πελάτες φυσικού αερίου, οι οποίοι υποδεικνύουν τιμή έως 380 δολ./1000 κ.μ., θεωρώντας ότι κάθε άλλη έκπτωση πάνω από αυτήν θα θεωρηθεί κακή συμφωνία. Μάλιστα, η πλευρά των ηλεκτροπαραγωγών εμφανίζεται να υποστηρίζει την ανάγκη επίτευξης έκπτωσης σε ποσοστό 20%, διαφορετικά υποδεικνύει την επιλογή της διαιτησίας.

Σε όλο αυτό το σκηνικό να προστεθεί και η δημοσιοποίηση της παραίτησης από τη ΔΕΠΑ του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Χάρη Σαχίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαχίνης είχε ήδη συμφωνήσει με την Global Finance να αναλάβει το νέο πόστο του από την 1η Ιανουαρίου 2014, θεωρώντας ότι οι διαπραγματεύσεις οδεύουν προς λήξη. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαχίνης αναζήτησε τη λύση αυτή, εισπράττοντας τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για τους χειρισμούς του στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους ρώσους, καθώς, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, είχε βάλει εξαρχής πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για την έκπτωση, χρησιμοποιώντας τη διαιτησία εν είδει «άσφαιρων πυρών». Έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος σε βάρος των ελληνικών επιδιώξεων. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται η αλήθεια της παραίτησης του, παρέχει με την κίνηση αυτή ένα θαυμάσιο άλλοθι στην ελληνική κυβέρνηση, να υπάρξει ένας «αποδιοπομπαίος τράγος» στην περίπτωση του ναυαγίου με την Gazprom. Το κρίσιμο ερώτημα, πάντως, που χρειάζεται άμεση απάντηση είναι αν ο κ. Σαχίνης είχε ανοικτή γραμμή με την κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ή λειτούργησε αυτόνομα με τεχνοκρατικούς όρους;