Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Υποψήφιοι Δήμαρχοι στο Δήμο Καβάλας

1. "Καβάλα Φίλιπποι - Ανοιχτή Πόλη"
Υποψήφιος Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής














2. "Ανάσα για το Δήμο Καβάλας"
Υποψήφια Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα








3. "Καβάλα Ο Τόπος της Ζωής μας"
Υποψήφιος Δήμαρχος Μάκης Παπαδόπουλος












4. "Συμπαράταξη Πολιτών"
Υποψήφιος Δήμαρχος Άρης Βέρρος











5. "Λαϊκή Συσπείρωση"
Υποψήφιος Δήμαρχος Χρήστος Ποτόλιας








6. "Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση"
Υποψήφιος Δήμαρχος Βαγγέλης Παππάς







7. "Ε4"
Υποψήφιος Δήμαρχος Παράσχος Αγανικόλας











8. "Πρώτα η Καβάλα"
Υποψήφιος Δήμαρχος Σταύρος Δεληγιάννης

Υποψήφιοι δήμαρχοι στο δήμο Παγγαίου

1. "Σωστή Επιλογή"
Υποψήφιος Δήμαρχος Βασίλης Ξουλόγης









2. "Παγγαίου Δύναμις"
Υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Φιλόσογλου















3. "Ναι Μπορούμε"
Υποψήφιος Δήμαρχος Φίλιππος Αναστασιάδης














4. "Ενωτική Δημοτική Παρέμβαση"
Υποψήφιος Δήμαρχος Θόδωρος Μπόνος







5. "Λαϊκή Συσπείρωση'
Υποψήφιος Δήμαρχος Στέλιος Μπράτσος

Υποψήφιοι δήμαρχοι στο Δήμο Νέστου

1. "Νέα Εποχή"
Υποψήφιος Δήμαρχος Σάββας Μιχαηλίδης















2. "Πορεία Με Όραμα"
Υποψήφιος Δήμαρχος Βαγγέλης Τσομπανόπουλος





3. "Δύναμη Πολιτών Νέστου"
Υποψήφιος Δήμαρχος Περικλής Αμπεριάδης

Υποψήφιοι Δήμαρχοι στο Δήμο Θάσου

1. "Μόνο για την Θάσο"
Υποψήφιος Δήμαρχος Κώστας Χατζηεμμανουήλ














2. "Δημοκρατική Ενότητα Θάσου"
Υποψήφιος Δήμαρχος Λευτέρης Μερέσης








3. "Νέα Πορεία"
Υποψήφιος Δήμαρχος Μηνάς Βλαστάρης







4. "Ανθρώπων Έργα"
Υποψήφιος Δήμαρχος Βασίλης Παπαφιλίππου









5. "Λαϊκή Συσπείρωση"
Υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Χρυσάφης

Υποψήφιοι για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης


1. "Κοινωνική Συμμαχία"
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης



2. "Περιφερειακή Αναγέννηση"  
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης











3. "Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση"
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Κώστας Μορφίδης


4. "Μακεδονία Θράκη - Ελλάδα μας"
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Τέρενς Κουίκ










5. "Λαϊκή Συσπείρωση"
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Χρήστος Τρέλλης











6. "Γνώση και Συνεργασία"
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Βασίλης Τραϊφόρος







7. "Οικολογία Αλληλεγγύη"
Υποψήφια Περιφερειάρχης Κατερίνα Γεροστεργίου










8. "Ελληνική Αυγή"
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Χρήστος Κιτσόπουλος













9. "Ανταρσία στην Α.Μ.Θ."
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Μποτσίδης

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2014 - Πόσοι εκλέγονται ανά δήμο στο Νομό Καβάλας



Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ               70.567 κάτοικοι - εκλέγονται 41 σύμβουλοι

Δημοτική Ενότητα Καβάλας    58.870 κάτοικοι  - εκλέγονται 34 σύμβουλοι

Δημοτική Ενότητα Φιλίππων    11.697 κάτοικοι - εκλέγονται  7 σύμβουλοι


ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ                           22.469 κάτοικοι - εκλέγονται 27 σύμβουλοι

Δημοτική Ενότητα Κεραμωτής          5.202 κάτοικοι - εκλέγονται  6 σύμβουλοι

Δημοτική Ενότητα Ορεινού               1.250 κάτοικοι - εκλέγονται  2 σύμβουλοι

Δημοτική Ενότητα Χρυσούπολης   16.017 κάτοικοι - εκλέγονται 19 σύμβουλοι


ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ                             32.054 κάτοικοι - εκλέγονται 33 σύμβουλοι

Δημοτική Ενότητα Ελευθερούπολης       9.313 κάτοικοι - εκλέγονται 10 σύμβουλοι

Δημοτική Ενότητα Ελευθερών                9.171 κάτοικοι - εκλέγονται  9 σύμβουλοι

Δημοτική Ενότητα Ορφανού                   5.336 κάτοικοι - εκλέγονται  6 σύμβουλοι

Δημοτική Ενότητα Παγγαίου                   4.218 κάτοικοι - εκλέγονται  4 σύμβουλοι

Δημοτική Ενότητα Πιερέων                    4.016 κάτοικοι - εκλέγονται  4 σύμβουλοι


ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ                                    14.678 κάτοικοι - εκλέγονται 27 σύμβουλοι

Ακόμη να οριστεί νέα διοίκηση στη ΔΕΠΑ


Αρνητική εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ παραμένει μετά από δύο μήνες ουσιαστικά «ακέφαλη», σε μια χρονική συγκυρία που δρομολογούνται σημαντικές εξελίξεις σε ότι αφορά τόσο την εγχώρια αγορά, όσο και τον ρόλο που καλείται να παίξει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Ασφαλώς, δεν είναι μόνο ότι είναι θέμα εντυπώσεων, αλλά και ουσιαστικής λειτουργίας της επιχείρησης.
Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση δεν χάνει την ευκαιρία να τονίζει ότι η Ελλάδα θα γίνει ένας κόμβος φυσικού αερίου στον άξονα Ανατολή-Δύση και Βορράς-Νότος, η καθυστέρηση στην επιλογή νέας διοίκησης για την ΔΕΠΑ δεν συνάδει με αυτή την αισιόδοξη πρόβλεψη ή και με τα γενικότερα σχέδια ανάπτυξης της αγοράς ηλεκτρισμού και αερίου στην Ελλάδα.
Θυμίζουμε ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος, Χάρης Σαχίνης, του οποίου η θητεία στην ΔΕΠΑ κατά κοινή ομολογία ήταν απόλυτα επιτυχημένη, υπέβαλε την παραίτησή του λίγο πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τηνGazprom τον περασμένο Φεβρουάριο, οι οποίες ως γνωστόν, είχαν αίσιο τέλος με αποτέλεσμα να εξασφαλιστεί χαμηλότερη τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα μας από την Ρωσία.
Δύο μήνες μετά και η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταλήξει στην τοποθέτηση νέας διοίκησης μετά την αποχώρηση του κ. Σαχίνη. Και ναι μεν η καθημερινή λειτουργία της ΔΕΠΑ δεν χωλαίνει διότι υπάρχει ένας πολύ αποτελεσματικός μηχανισμός σε λειτουργία, ο οποίος απαρτίζεται από άξια στελέχη, όμως δεδομένου του νευραλγικού ρόλου που παίζει η ΔΕΠΑ, χρειάζεται το συντομότερο δυνατόν να τοποθετηθεί νέα διοίκηση ώστε να λειτουργήσει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Η νέα διοίκηση, δε, θα έχει να αντιμετωπίσει άμεσα μια σειρά από σημαντικά θέματα, όπως το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, η νέα εμπορική πολιτική απέναντι στις επιχειρήσεις και η προώθηση των διεθνών σχεδίων που έχουν ανακοινωθεί, όπως ο αγωγόςEast Med. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην ΔΕΠΑ υπάρχουν αρκετά αξιόλογα στελέχη, ενώ αν η κυβέρνηση επιθυμεί να τοποθετήσει πολιτικό πρόσωπο επικεφαλής, μπορεί ασφαλώς να το πράξει για την περίπτωση του προέδρου της εταιρείας.
Συμπερασματικά, καταλήγουμε στο ότι ενώ υπάρχουν αρκετές κατάλληλες επιλογές για την θέση του διευθύνοντα και του προέδρου της ΔΕΠΑ, φαίνεται πως η προεκλογική περίοδος και οι εσωτερικοί υπολογισμοί της κυβέρνησης έχουν μέχρι τώρα καθυστερήσει την όλη διαδικασία. Καλό θα ήταν, όμως, επιτέλους η κυβέρνηση, ιδίως η σημερινή που είναι και κυβέρνηση συνασπισμού, να αποφασίσει με κριτήρια της αγοράς την επιλογή των επικεφαλής και όχι βάσει μικροπολιτικών σχεδιασμών. Να βρεθεί ένα κατάλληλο άτομο που να ξέρει την αγορά και αυτό ισχύει και για τον πρόεδρο και ακόμα περισσότερο για τον διευθύνοντα σύμβουλο. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να δώσει ένα τέλος στις πολιτικές τοποθετήσεις των ΔΕΚΟ, λόγω συμφερόντων και προσωπικών σχέσεων, και να δώσει έμφαση στο πως η επιχείρηση θα παράγει έργο και κέρδη.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να προωθηθούν οι σχετικές εξελίξεις το συντομότερο, ώστε να μην μείνουν πίσω σημαντικά ζητήματα, όπως η αναθεώρηση των τιμολογίων προς τις εμπορικές επιχειρήσεις, η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς, η σύσταση των νέων ΕΠΑ και πολλά άλλα θέματα. Στο κάτω-κάτω η ΔΕΠΑ είναι βασικός κρίκος της ενεργειακής αλυσίδας που εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και άρα η ανάγκη να λειτουργεί ανά πάσα στιγμή πλήρως η διοίκηση δεν είναι ένα ευχολόγιο, αλλά αναγκαιότητα.
(www.energia.gr)

Πως θα γίνει κόμβος φυσικού αερίου η Ελλάδα;


Μπορεί η Ελλάδα να αποτελέσει πύλη εισόδου σε νέες πηγές φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που αποτελεί μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά; Στο ερώτημα αυτό απαντά θετικά η ΔΕΠΑ προτάσσοντας δύο έργα. Τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB και τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, τονAegean LNG, εκτιμώντας ότι μπορεί να λειτουργήσουν από το 2016.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η Ευρώπη υφίσταται αυτή τη στιγμή ισχυρό ανταγωνισμό κυρίως από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις τιμές φυσικού αερίου. Πέρα όμως από τον έξωθεν ανταγωνισμό, υπάρχει και ένας δεύτερος, ανάμεσα στις χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης και αυτές στο Νοτιοανατολικό κομμάτι της. Αιτία, τα hubs φυσικού αερίου που υπάρχουν κυρίως στις πρώτες και τα οποία μέσω των μηχανισμών τιμολόγησης προσφέρουν χαμηλότερες και πιο σταθερές τιμές στους καταναλωτές χονδρικής, σε αντίθεση με τις λιγότερο αναπτυγμένες αγορές του Νότου, που εξαρτώνται από τα συνδεδεμένα με το πετρέλαιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου.
Σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί και στην περιοχή μας μια ανταγωνιστική αγορά φυσικού αερίου η ΔΕΠΑ προωθεί τα συγκεκριμένα έργα, εκ των οποίων πολύ πιο ώριμο εμφανίζεται να είναι ο αγωγός IGB. Το έργο αναπτύσσεται από την Bulgarian Energy Holding EAD ( BEH), την ιταλική Edison και τη ΔΕΠΑ και προορίζεται να διευκολύνει την πρόσβαση σε διαφοροποιημένες πηγές φυσικού αερίου εντός της Ν.Α. Ευρώπης, δημιουργώντας συνέργειες με άλλες διασυνδέσεις στην περιοχή, όπως, οι διασυνδετήριοι αγωγοί, Βουλγαρίας-Ρουμανίας, Ρουμανίας-Ουγγαρίας, Βουλγαρίας-Σερβίας, κλπ., αλλά και μεταφέροντας φυσικό αέριο τόσο από υπάρχοντες, όσο και από σχεδιαζόμενους τερματικούς σταθμούς ΥΦΑ στη Βόρεια Ελλάδα. Επιπλέον, ο IGB θα μπορεί να συνδεθεί και με τον TAP, ύστερα από το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 2013.
Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός, με δυνατότητα λειτουργίας σε ανάστροφη ροή, θα μεταφέρει αρχικά 3 δισ. κ.μ., τα οποία θα μπορούν να επεκταθούν στα 5 δισ. κ.μ.. Το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται στα 220 εκατ. ευρώ.
Η κοινή εταιρία Natural Gas Interconnector Greece Bulgaria EAD ( ICGB) έχει υπογράψει συμφωνία με την EBRD για τη διερεύνηση δυνατοτήτων χρηματοδότησης έως του ποσού των 130 εκατ. ευρώ, ενώ η Ε.Ε. έχει δεσμεύσει 45 εκατ. ευρώ για το έργο αυτό, το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα PCI. Σε αυτή τη φάση επικαιροποιείται το επιχειρηματικό σχέδιο και η χρηματοδοτική δομή του έργου, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η σύμβαση με την EBRD. Στο μεταξύ, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του market test, σε συνεργασία με τις Ρυθμιστικές Αρχές Ελλάδας και Βουλγαρίας και η δεύτερη φάση, που είναι δεσμευτική, θα ξεκινήσει σύντομα. Το έργο έχει εξασφαλίσει περιβαλλοντική αδειοδότηση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Βουλγαρία. Με αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι η τελική απόφαση επένδυσης θα ληφθεί το ερχόμενο Φθινόπωρο, με την έναρξη κατασκευής να τοποθετείται στις αρχές του 2015. Ο χρόνος υλοποίησης του έργου υπολογίζεται σε 14 μήνες, με το πρώτο αέριο να εκτιμάται ότι θα αρχίσει να ρέει στα τέλη του 2016.
Έργο PCI έχει χαρακτηριστεί και ο πλωτός τερματικός σταθμός ( FSRU),Aegean LNG, το οποίο προσβλέπεται σε συνεργασία με τον IGB να συμβάλει στη δημιουργία αγοράς φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή. Για το έργο αυτό έχει ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας από την Exmar, από την οποία πιστοποιήθηκε η δυνατότητα τεχνικής υλοποίησης του. Σε αυτή τη φάση εκπονείται η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Ο πλωτός σταθμός σχεδιάζεται με μέγιστη ικανότητα 5 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου προς τη Ν.Α. Ευρώπη. Θα έχει, δηλαδή, κυρίως εξαγωγικό χαρακτήρα. Το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται σε 270 εκατ. ευρώ και για την κάλυψη του η ΔΕΠΑ είναι σε συνεχείς επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές. Κι αυτό το έργο, με βάση τους σχεδιασμούς της ΔΕΠΑ, θεωρείται εφικτό να λειτουργήσει μέσα στο 2016.
(www.energia.gr)

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Καλή Ανάσταση - Καλό Πάσχα

Ας προσπαθήσουμε αυτές τις μέρες να οραματιστούμε. Ας γίνουμε όλοι μας λίγο ονειροπόλοι. Ας πιστέψουμε ξανά στο θαύμα. Ας ανοίξουμε διάπλατα τα μάτια της ψυχής μας. Ας εισέλθουμε για λίγο στη σφαίρα του μυστηρίου. Ας συγχωρέσουμε για να συγχωρηθούμε. Ας σφραγίσουμε τον πειρασμό της ματαιοδοξίας, της κενοδοξίας και της κοσμικότητας. Ας ατενίσουμε ψηλά και μπροστά. Ας γευτούμε λίγο από το εκούσιο πάθος και τη συγκλονιστική θυσία. Ας πορευθούμε με ήθος και γενναιότητα, με το κεφάλι ψηλά. Και ας προετοιμάσουμε επιμελώς τους εαυτούς μας για το δικό μας πάθος, για τη δική μας έξοδο από τον κόσμο της φθοράς. Για τη δική μας τελική αποκάλυψη.

Καλή Ανάσταση!!!


(Από τα Πάθη στην Ανάσταση

H μεγάλη γιορτή του Πάσχα πλησιάζει, φέρνοντας μαζί της το μήνυμα της Ανάστασης, της ανανέωσης και της ελπίδας. Η Κυριακή του Πάσχα αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης και εσωτερικής ανάτασης για τον άνθρωπο.

Από τα ματωμένα σεντόνια στον άδειο τάφο του Κυρίου, ο κόσμος σηματοδότησε τότε μια διαφορετική εποχή καινούργιων γενναίων ξεκινημάτων. Το μήνυμα της αγάπης, της πίστης και της ελπίδας αντηχεί σε όλο τον κόσμο.


Ο Ντοστογιέφσκι, στους 'Αδελφούς Καραμαζώφ' είπε: 'χωρίς Θεό, όλα επιτρέπονται', αλλά η γιορτή του Πάσχα δηλώνει 'Με το Θεό, όλα είναι δυνατά'. Πρόκειται για ένα μήνυμα ελπίδας που ξεπερνάει τους περιορισμούς μας και θριαμβεύει πάνω στους χειρότερους φόβους μας. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα του Πάσχα.



Το νόημα της Μεγάλης Εβδομάδας
Η εβδομάδα των παθών, όπως επίσης αποκαλείται η Μεγάλη Εβδομάδα, σηματοδοτεί, πέρα από το θρησκευτικό της νόημα, την έναρξη μιας εποχής σκέψης και περισυλλογής για τους περισσότερους ανθρώπους.


Είναι η εβδομάδα κατά την οποία ακόμα και άτομα τα οποία δεν εκκλησιάζονται τακτικά αισθάνονται την ανάγκη να πάνε στην εκκλησία, ν' ανάψουν ένα κεράκι και να σκύψουν συλλογισμένοι το κεφάλι μπροστά στα εικονίσματα.


Γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο; Ποιος είναι ο λόγος που το άτομο αισθάνεται ξαφνικά αυτή την ανάγκη να πάει στην εκκλησία; Γιατί συγκεκριμένα αυτή την εβδομάδα που συνδέεται με τη γιορτή του Πάσχα και όχι ενδεχομένως κάποια άλλη;


Τα πάθη του Χριστού, σε ψυχολογικό επίπεδο, συμβολίζουν τα πάθη που περνάει κάθε άνθρωπος. Πρόκειται για μια υπενθύμιση ότι, όσο καλά και αν πάει η ζωή κάποιου, υπάρχουν πάντα οι δύσκολες στιγμές, τα πράγματα που δεν μπορεί κανείς να ελέγξει, οι συγκυρίες ή τα δυσάρεστα που συμβαίνουν ξαφνικά και ταράζουν την ομαλή ζωή και τη ρουτίνα.


Η Μεγάλη Εβδομάδα συμβολίζει τη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου, τα προσωπικά πάθη που βασανίζουν τον κάθε ένα και του θυμίζει με αμείλικτο τρόπο τις ανθρώπινες αδυναμίες.



Το προσωπικό νόημα του Πάσχα
Κόκκινα αβγά, μοσχοβολιστά τσουρέκια, ο παραδοσιακός οβελίας, τα κοκορέτσια, η ευκαιρία απόδρασης στο χωριό: για τους περισσότερους, το Πάσχα είναι μια όμορφη ανοιξιάτικη γιορτή που προσφέρει την ευκαιρία να περάσουμε τη μέρα με την οικογένειά μας και να ευχαριστηθούμε με το όσα έχουμε.


Όμως, η γιορτή αυτή είναι κάτι περισσότερο από αυτή την απλή ευχαρίστηση. H μεγάλη αυτή γιορτή της χριστιανοσύνης έχει όμως και προσωπικό νόημα για το κάθε άτομο, γιατί αγγίζει τα βαθύτατα υπαρξιακά θέματα του πόνου, της δυστυχίας, του δεινοπαθήματος, και του θανάτου.


Είναι μια ευκαιρία για να κάνει κανείς την ενδοσκόπησή του, για να ρίξει μια διεισδυτική ματιά στον εσωτερικό του κόσμο και να αναλογιστεί για την πορεία του, τις αξίες του και τους στόχους του.


Η Εβδομάδα των Παθών που καταλήγει στην Ανάσταση έχει ένα βαθύ ψυχολογικό νόημα: το πέρασμα από τα πάθη στη λύτρωση και τον εορτασμό της ανανέωσης και της ανάτασης.


Το πάθος, ο πόνος οι προδοσίες, οι πειρασμοί, οι πλάνες, οι προσκολλήσεις, οι απογοητεύσεις, οι δυσκολίες, ο θάνατος είναι το ψυχολογικό τοπίο μέσα στο οποίο ζει ο άνθρωπος και το οποίο ζει μέσα μας.


Ξεπερνώντας όλα αυτά τα στοιχεία μπορούμε να ξαναδημιουργήσουμε το ατομικό μας ψυχολογικό τοπίο, να ανανεωθούμε και να δώσουμε νέο νόημα στη ζωή μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η γιορτή του Πάσχα συμπίπτει με την Άνοιξη, όταν η φύση ξυπνά από τη χειμερία νάρκη της και περνά στην περίοδο της γονιμότητας και της ευφορίας.


Ψυχολογικά, αυτή η γιορτή συμβολίζει και μια ευρύτερη ψυχική διαδικασία της εξάλειψης και της αναγέννησης: εγκαταλείπουμε όλα όσα είμαστε και δεν μας αρέσουν και προσπαθούμε να κερδίσουμε κάτι νέο, να αναγεννηθούμε ψυχολογικά με διαφορετικό τρόπο.


Ο άνθρωπος είναι φυλακισμένος των συνηθειών του, των φόβων του, της αρνητικότητας και της επιφυλακτικότητάς του, αλλά πάντα έχει τη δυνατότητα να αποδράσει με το να πάψει να φοβάται τους εσωτερικούς κι εξωτερικούς 'εχθρούς' του, με το να πάψει να φοβάται το γεγονός ότι έχει να κουβαλήσει τον προσωπικό του σταυρό και αντέξει τον πόνο.


Ο άνθρωπος θα πρέπει να εγκαταλείψει την αυτολύπηση και το αυτομαστίγωμα και να είναι διατεθειμένος να ξεπεράσει τα προσωπικά του όρια, τις δυσκολίες του, την ψυχολογική τελμάτωσή του, και την έλλειψη νοήματος στη ζωή του.


Ο άνθρωπος χρειάζεται κάτι που θα τον υποκινήσει, αυτό το σποράκι που θα φυτρώσει και θα θεριέψει μέσα του: πάθος σε αυτό που κάνει, πίστη κι ελπίδα σε κάτι, ενδιαφέροντα και όνειρα.


Το μήνυμα της Ανάστασης έρχεται να μας θυμίσει με πολύ επίκαιρο τρόπο ότι, παρ' όλες τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες, ακόμα και το θάνατο γύρω μας, ωστόσο μπορούμε ν' αλλάξουμε τον εαυτό μας στον βαθμό που επιθυμούμε κάτι τέτοιο και ρισκάρουμε να το πραγματοποιήσουμε).

Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Τα οφέλη του νερού στην υγεία μας


Το νερό δεν έχει από μόνο του θρεπτική αξία, ωστόσο τα περισσότερα από τα υπόλοιπα συστατικά της διατροφής που είναι απαραίτητα για τη ζωή μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ανθρώπινο σώμα μόνο μετά την αντίδρασή τους με το νερό.

Το μεγαλύτερο ποσοστό σωματικού μας βάρους οφείλεται στην ύπαρξη του νερού, το οποίο αποτελεί και το διαλύτη μέσα στον οποίο οι υπόλοιπες θρεπτικές ουσίες θα λειτουργήσουν, αν και το νερό επιτελεί έναν αριθμό διαφορετικών λειτουργιών στον ανθρώπινο οργανισμό, μια από τις σπουδαιότερες- ειδικά για τους αθλητές- είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Δηλαδή, όταν το σώμα «χάνει υγρά», από οποιαδήποτε οδό , χάνει ταυτόχρονα και ηλεκτρολύτες. Παθολογικές συγκεντρώσεις των ηλεκτρολυτών, μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές της υγείας και της απόδοσης κατά την φυσική δραστηριότητα.

Η κατάλληλη αναπλήρωση των υγρών είναι απαραίτητη τόσο για την υγεία, όσο και για την άθληση. Για να μειωθεί η θνησιμότητα από την διάρροια, ένα μείζον πρόβλημα στις μη αναπτυγμένες χώρες λόγω της χολέρας, οι γιατροί εφάρμοσαν την από το στόμα θεραπεία ενυδάτωσης με ειδικά διαλύματα που σήμερα περιέχουν χλωριούχο νάτριο, χλωριούχο κάλιο, κιτρικό νάτριο, γλυκόζη και νερό.

Πόσο νερό χρειαζόμαστε την ημέρα;

Οι ανάγκες σε νερό εξαρτώνται από το σωματικό βάρος του ατόμου. Οι ανάγκες ποικίλλουν στα διάφορα στάδια του κύκλου της ζωής. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θερμοκρασίας περιβάλλοντος και σε φυσιολογικά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 1 ml νερού για κάθε προσλαμβανόμενη θερμίδα ενέργειας.
 

Για τον μέσο ενήλικα άνδρα και γυναίκα, οι ημερήσιες ανάγκες είναι 2800 και 2000 ml αντίστοιχα. Με αυτές τις ποσότητες μπορεί να διατηρηθεί μια ικανοποιητική υδατική ισορροπία στο σώμα.

Η υδατική ισορροπία διατηρείται εφ’ όσων το αποβαλλόμενο νερό ισούται με το προσλαμβανόμενο. Μικρή ποσότητα νερού αποβάλλεται με τα κόπρανα και μέσω του εμπνεόμενου αέρα. Η άδηλος αναπνοή του δέρματος, μη ορατή διαδικασία, είναι σχεδόν καθαρό νερό και αντιστοιχεί περίπου στο 30 % του αποβαλλόμενου καθημερινού νερού. Οι απώλειες νερού μέσω της άδηλου αναπνοής ή εφίδρωσης μπορεί να αυξηθούν σημαντικά στην άσκηση ή σε θερμό περιβάλλον. Καθημερινά απαιτούνται δύο λίτρα νερού για την αναπλήρωση της απώλειας που προκαλείται από την αναπνοή, την εφίδρωση και την αποβολή υγρών και στερεών.

Τα ούρα είναι η βασική οδός απώλειας νερού. Η ποσότητά τους μπορεί να αυξηθεί με αυξημένη κατανάλωση υγρών. Τα πόσιμα υγρά, όπως το νερό , η σόδα, το γάλα, ο καφές και το τσάι αποτελούν το βασικό μέσο αναπλήρωσης των απωλειών του νερού. Ωστόσο, και οι στερεές τροφές υπολογίζονται ως πηγή νερού και μάλιστα μέσω δυο διαφορετικών τρόπων. Πρώτον, οι τροφές περιέχουν νερό σε διάφορες ποσότητες: ορισμένες τροφές όπως το μαρούλι, το πεπόνι, το σέλινο και τα περισσότερα φρούτα περιέχουν 90% περίπου νερό και πολλές άλλες τροφές περιέχουν περισσότερο από 60%. Ακόμα και το ψωμί, ένα σχετικά ξηρό τρόφιμο, περιέχει 36% νερό. Τα λίπη, υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες παράγουν νερό κατά τη διάσπασή τους.

Ποιες οι σημαντικότερες λειτουργίες του νερού στο σώμα;
Το νερό είναι πολύ σημαντικό για τη σωστή λειτουργία των υπόλοιπων θρεπτικών συστατικών στο ανθρώπινο σώμα. Είναι ο διαλύτης της ζωής.
Οι σημαντικότερες λειτουργίες του συνοψίζονται παρακάτω:
1. Το νερό αποτελεί βασικό δομικό συστατικό του κυτταροπλάσματος, που είναι το θεμελιώδες κυτταρικό στοιχείο όλων των ζωντανών οργανισμών.
2. Επειδή το νερό είναι ασυμπίεστο, προστατεύει ιστούς ζωτικής σημασίας, όπως ο νωτιαίος μυελός και ο εγκέφαλος.

3. Το νερό είναι ουσιαστικής σημασίας για τον έλεγχο της οσμωτικής πίεσης του σώματος και τη διατήρηση κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ νερού και ηλεκτρολυτών. Κάθε σημαντική αλλαγή στη συγκέντρωση ηλεκτρολυτών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κυτταρικές λειτουργίες. Μια σοβαρή εκτροπή από τις φυσιολογικές τιμές οσμωτικής πίεσης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από το σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει επίσης να περιέχει μικρή ποσότητα ανόργανων αλάτων (0,5 g/L), γιατί το καθαρό νερό χωρίς διαλυμένα άλατα είναι βλαβερό για τον οργανισμό, εξαιτίας της μεγάλης διαπερατότητας των κυττάρων. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο τα θαλασσινά ψάρια πεθαίνουν όταν μεταφερθούν σε γλυκό νερό και ψάρια του γλυκού νερού πεθαίνουν αμέσως μόλις τοποθετηθούν μέσα σε αποσταγμένο νερό, γιατί καταστρέφονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια (αιμόλυση).

4. Το νερό αποτελεί βασικό δομικό συστατικό του αίματος, που με τη σειρά του είναι ο σημαντικότερος μεταφορέας οξυγόνου, θρεπτικών συστατικών, ορμονών και άλλων ουσιών στα κύτταρα για τις λειτουργίες τους, καθώς και άχρηστων προϊόντων μεταβολισμού από τα κύτταρα προς τα όργανα όπως οι πνεύμονες και οι νεφροί για να απεκκριθούν από το σώμα.

5. Τέλος, το νερό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των αισθήσεων. Τα ακουστικά κύματα μεταφέρονται μέσω υγρού που βρίσκεται στο έσω αυτί. Το υγρό του οφθαλμικού βολβού συμμετέχει στη διαδικασία αντανάκλασης του φωτός για τη σωστή όραση. Για να λειτουργήσουν οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης, οι τροφές και οι ουσίες πρέπει να είναι διαλυμένες σε νερό.

8 λόγοι» για να πίνουμε νερό καθημερινά!
1. Βοηθά στην απώλεια βάρους, αυτό συμβαίνει λόγω του ότι αντικαθιστά ποτά με πολλές θερμίδες ή ζάχαρη, όπως π.χ. αναψυκτικά, αλκοόλ, χυμοί, αφού αυτό έχει μηδενική θερμιδική αξία.
2. Είναι ευεργετικό για την καρδιά. Αμερικανική μελέτη που διήρκησε 6 έτη, έδειξε ότι η μεγάλη κατανάλωση νερού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Συγκεκριμένα, έδειξε ότι όσοι έπιναν πάνω από 5 ποτήρια νερό την ημέρα είχαν κατά 41% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή, σε σχέση με εκείνους που έπιναν λιγότερο από δυο ποτήρια νερό.

3. Αποτελεί πηγή ενέργειας.

4. Καθαρίζει τον οργανισμό από τις διάφορες τοξίνες.

5. Βοηθά ευεργετικά στην δραστηριότητα. Η άσκηση προϋποθέτει αρκετό νερό, πριν κατά τη διάρκεια και μετά από αυτήν.

6. Βοηθάει ευεργετικά στις ανεπιθύμητες εκδηλώσεις του πεπτικού, πχ. κακή χώνεψη, δυσκοιλιότητα (σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες) κλπ.

7. Είναι ωφέλιμο, για το δέρμα. Δίνει λάμψη και καθαρότητα.

8. Είναι, επίσης, θεραπευτικό και για τον πονοκέφαλο. Ένα από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι και ο πονοκέφαλος. Φυσικά και τα αίτια είναι πολλά, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η αφυδάτωση είναι από τα πιο συνηθισμένα.

Το νερό που κρύβουν οι τροφές:

-Λάδι και ζάχαρη: Ίχνη

-Φρυγανιές, δημητριακά, ξηροί καρποί, μπαχαρικά, γλυκά και σνακ, καφές και κακάο σε σκόνη: 1%-10%
-Βούτυρο, μέλι, αλεύρι, όσπρια, ρύζι: 10%-20%
-Σκληρά τυριά, ψωμί: 20%-40%
-Μαλακά τυριά, παγωτό: 40%-60%
-Κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, σούπες: 60%-80%
-Φρούτα, λαχανικά: 70%-95%
-Χυμοί: 80%-90%
-Γάλα: πάνω από 90%
Τελευταίο και σημαντικότατο. Δεν ξεχνάμε να πίνουμε νερό πριν διψάσουμε! Η αίσθηση της δίψας είναι ένας καθυστερημένος δείκτης αφυδάτωσης, που εμφανίζεται όταν τα κύτταρα έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί από την έλλειψη υγρών.

Derpouli Fashion March 2014