Με το νέο νόμο για τα δημοσιονομικά μέτρα της Κυβέρνησης κόβονται οι διπλοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων που είναι δήμαρχοι, νομάρχες, αντιδήμαρχοι και αντινομάρχες ενώ αντίστοιχα μειώνεται και κατά 50% η αντιμισθία των δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων. Καλούνται μάλιστα μέσα σε ένα 20ήμερο να διαλέξουν ποιο μισθό από τους δύο επιθυμούν να λαμβάνουν όσο είναι δήμαρχοι, νομάρχες κ.ο.κ. από τη στιγμή που δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και έχουν θέση στο δημόσιο τομέα. Και παλαιότερα προβλεπόταν με τον κώδικα αυτοδιοίκησης αυτό όμως είχαν διαμαρτυρηθεί οι συνδικαλιστές δήμαρχοι και νομάρχες όπως και οι «αντι» και δεν εφαρμόστηκε στην πράξη.
Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο LOBBY FM 101,8 ο πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, δήμαρχος Ελευθερούπολης Γιάννης Φιλόσογλου συμφωνεί με την επιλογή του ενός μισθού για εκλεγμένους δημοσίους υπαλλήλους στις θέσεις δημάρχων αντιδημάρχων, νομαρχών και αντινομαρχών, αφού υπήρχαν αδικίες πολλές σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών που παρατούσαν τις δουλειές τους για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μετά την εκλογή τους και σαφώς το εισόδημά τους μειωνόταν εν αντιθέσει με τους δημοσίους υπαλλήλους που λάμβαναν κανονικά διπλούς μισθούς. Ο κ. Φιλόσογλου έφερε ως παράδειγμα τον εαυτό του και το δήμο Ελευθερούπολης που ο μισθός τους σήμερα είναι 2.750 ευρώ το μήνα ενώ ενός αντιδημάρχου μαζί με τον μισθό του από το δημόσιο τομέα ήταν διπλάσιος από αυτόν του δημάρχου. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και σε άλλους δήμους είτε μικρότερους είτε μεγαλύτερους. Μειώσεις όμως θα υπάρξουν και στους σημερινούς μισθούς των δημάρχων και νομαρχών. Ο μισθός του κ. Φιλόσογλου όπως είπε θα διαμορφωθεί με το νέο νόμο στις 2.360 ευρώ το μήνα. Η αδικία όμως αφορά το σύνολο των δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων που λάμβαναν μέχρι τώρα 50 ευρώ τη μία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου - (με το ανώτερο δύο το μήνα) μετά το ελάχιστο ποσό των πάλε ποτέ 2.500 δρχ. ανά συνεδρίαση (ίσχυε για πολλά χρόνια μέχρι το 2004 περίπου) - και που τώρα θα πρέπει να μειωθεί κατά 50%, δηλαδή 45 ευρώ το μήνα. Άντε να ξαναβγείς να μαζέψεις υποψήφιους για συνδυασμό. Ούτως ή άλλως και 4 ή 5 συνεδριάσεις το μήνα να πραγματοποιούνταν το ποσό ήταν μηδαμινό.
Οι πραγματικές διαθέσεις της σημερινής κυβέρνησης εξάλλου για τα αυτοδιοικητικά φαίνονται και από την διάθεση των νομοθετικά κατοχυρωμένων πόρων προς την αυτοδιοίκηση, αφού πριν καλά - καλά αρχίσουν από το καλοκαίρι του 2009 επί κυβερνήσεως Καραμανλή να παίρνουν τους παρακρατηθέντες και συνταγματικά κατοχυρωμένους πόρους επί 20ετίας για τα οφειλόμενα της πολιτείας προς αυτούς, όχι μόνο αυτές οι δόσεις δεν δόθηκαν από το Νοέμβριο αλλά και με τη νέα χρονιά από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Φόρους μειώθηκαν οι πόροι μειώθηκαν. Η δόση Φεβρουαρίου για παράδειγμα σε όλους τους δήμους της χώρας παρουσιάζουν δραματική μείωση κατά 25 - 35%. Το ίδιο βέβαια και με τη ΣΑΤΑ των ΟΤΑ για τα έργα που κι εκεί υπάρχει σημαντική μείωση. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν έχει ξεκαθαρίσει πως θα περπατήσει στην πράξη ο Καλλικράτης. Θα υπάρξει το καινούριο πακέτο ΕΛΛΑΔΑ; Κι αν ναι, το οικονομικό πακέτο για να στηριχθεί ο νέος θεσμός πότε θα ανακοινωθεί; «Διαβούλευση», η νέα λέξη που χρησιμοποιεί συχνά πυκνά κάποιο από τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά στη συνέχεια αποφασίζει η πλειοψηφία. Αυτό άλλωστε προβλέπει και η αρχή της δημοκρατίας μας. Και η πλειοψηφία αποφασίζει για Καλλικράτη… Πως το είπε ο Φιλόσογλου για τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών… «Θα πούνε απλά έστω και τον Απρίλιο του 2010 , γουστάρουμε να το περάσουμε και θα το κάνουμε». Αχ βρε έρμε Καλλικράτη τι σου έμελλε να πάθεις!