Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

O Δένδιας νέος Υπουργός Άμυνας

Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει τα καθήκοντα του νέου υπουργού Άμυνας.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει ο σημερινός Υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας.
Υπουργός Ανάπτυξης τοποθετείται ο Βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας.

Αμφίπολη: Ο τάφος συνεχίζει! Βρέθηκε “τάφρος” κάτω από το πάτωμα του τρίτου θαλάμου

Οι αρχαιολόγοι αν και για ακόμη μια φορά προτίμησαν να κάνουν μια ανακοίνωση στη δική τους γλώσσα μιλούν ολοκάθαρα για υπόγειο χώρο.
Στην ανακοίνωση γίνεται ξεκάθαρα όχι για κανονικό πάτωμα αλλά: “διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους” προφανώς ως τώρα υπήρχαν κάθετοι τοίχοι σφράγησης και πλέον έχουμε περάσει σε σημείο όπου το μνημείο έχει κίνηση προς τα κάτω και έτσι η σφράγιση έγινε με οριζόντιο τρόπο.
Στην ανακοίνωση γίνεται ξεκάθαρα όχι για κανονικό πάτωμα αλλά: “διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους” προφανώς ως τώρα υπήρχαν κάθετοι τοίχοι σφράγησης και πλέον έχουμε περάσει σε σημείο όπου το μνημείο έχει κίνηση προς τα κάτω και έτσι η σφράγιση έγινε με οριζόντιο τρόπο.



Αυτό το πάτωμα μοιάζει με “ψευδοπάτωμα” καθώς φαίνεται με βάση την ανακοίνωση ότι κάλυπτε ολόκληρο το χώρο:
“Σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους. Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης.”
Με άλλα λόγια κάτω από το πάτωμα αυτό το χώμα δεν είναι από το έδαφος του λόφου καστά ελλά αποτελεί μέρος της επίχωσης που έγινε για να προστατευτεί το μνημείο. Η επίχωση αυτή έχει υποχωρήσει και έτσι αποκαλύφθηκε μια ολόκληρη τάφρος.



“Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται.”
Και αυτό το μέρος της ανακοίνωσης του υπουργείου δείχνει ότι η τάφρος έχει εκτός από μεγάλο πλάτος (ίσως ολόκληρος ο τρίτος θάλαμος) έχει και μεγάλο βάθος καθώς ήδη στο 1,40 το στρώμα επίχωσης δεν σταματά αλλά συνεχίζεται...



Κάπως έτσι γίνεται βέβαιο ότι ο ταφικός θάλαμος είναι υπόγειος, δεν είναι ο τρίτος θάλαμος ο τελευταίος, το μνημείο συνεχίζεται και από δω και πέρα σε σχέση με όλη την προηγούμενη κατασκευή (το τμήμα που ήδη έχει αποκαλυφθεί) είναι σε κατώτερο επίπεδο.

Το γεγονός ωστόσο ότι βρέθηκε η θύρα, και το δεύτερο θυρόφυλλο, ίσως μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο τρίτος θάλαμος ίσως λειτουργεί και ως προθάλαμος, καθώς στους Μακεδονικού τύπου τάφους η βαριά μαρμάρινη θύρα μπαίνει στον προθάλαμο.

Ο συγκεκριμένος τάφος πάντως έχει μοναδικά στοιχεία και δεν αποκλείονται και νέες εκπλήξεις, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι γεωλογικές έρευνες δείχνουν στο σημείο αυτό όπου (περίπου) βρίσκεται η ανασκαφή μια μεγάλη επιφάνεια που μοιάζει με κενό στα έγκατα του λόφου Καστά.


Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού


Οι προγραμματισμένες ανασκαφικές και στερεωτικές εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών στο λόφο Καστά Αμφίπολης συνεχίζονται ως εξής:

1. Προχωρεί η απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο και αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων. Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος.

2. Κατά την ανασκαφή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους. Σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους. Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης. Στο ανατολικό τμήμα οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση. Πραγματοποιείται η απομάκρυνση των δυτικών λίθων, ώστε να αποκαλυφθεί η κατάσταση θεμελίωσης του δυτικού πλαϊνού τοίχου και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης και στερέωσης της θεμελίωσης.

3. Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται. Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο. Φωτο 1,2).Σήμερα επιχειρείται η απομάκρυνσή του από το σημείο εύρεσης.





4. Πριν από τη συνέχιση της απομάκρυνσης των χωμάτων του ορύγματος, θα γίνουν εργασίες εγκιβωτισμού και αντιστήριξης των κατακόρυφων παρειών του (αλλά και της επίχωσης κάτω από το θεμέλιο των πλαϊνών τοίχων), ώστε να διασφαλισθεί η ευστάθεια της θεμελίωσης των πλαϊνών τοίχων.

5. Την Τετάρτη 29-10-2014 έγινε τοποθέτηση έξι αισθητήρων μέτρησης της παραμόρφωσης επί αντίστοιχων αντηρίδων του τέταρτου χώρου για να διαπιστώνεται στο εξής η ένταση των μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών. Επιπλέον για σήμερα έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση επιπλέον 10 αισθητήρων, αλλά και ρωγμομέτρων για την παρακολούθηση τυχόν εξέλιξης υφιστάμενων ρωγμών μεγάλου εύρους σε δομικά στοιχεία των εγκάρσιων διαφραγμάτων.

6. Συμπληρώθηκαν στοιχεία υποστύλωσης της θόλου στο δεύτερο και τον τρίτο χώρο.

7. Συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τα πρανή και πάνω, ανατολικά και ανάντη του μνημείου.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Μέσα στον τάφο της Αμφίπολης (βίντεο)




- Η επικεφαλής των ανασκαφών στην Αμφίπολη έκανε νέες δηλώσεις στην Δράμα
- Τι απάντησε για το πότε θα γνωρίζουμε το νεκρό του τάφου
- Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο από τις σημαντικές στιγμές της ανασκαφής

Νέες δηλώσεις έκανε η επικεφαλής των ανασκαφών στην Αμφίπολη, Κατερίνα Περιστέρη το βράδυ από τη Δράμα όπου τιμήθηκε με το «Μακεδονικό Βραβείο 2014».

Η κα Περιστέρη είπε ότι: «Αν πραγματικά ο τάφος έχει συληθεί, σημαίνει ότι ήταν κάποιος πολύ μεγάλος εκεί πέρα, πολύ σημαντική προσωπικότητα, που βέβαια δεν θα το άφηναν οι τυμβωρύχοι των αρχαίων χρόνων, αλλά πάντα ελπίζουμε και λέμε "εντάξει υπάρχει αυτή η πιθανότητα", αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα βρει».

Αναφερόμενη στην εξέλιξη των ανασκαφών στον λόφο Καστά, η Κατερίνα Περιστέρη διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει άλλος θάλαμος» και πρόσθεσε: «Αυτό που λέγαμε για 4ο θάλαμο δεν ήταν αποδεδειγμένο. Είχαμε πει ότι η ανασκαφική έρευνα θα δείξει αν υπάρχει ή δεν υπάρχει. Είχε γίνει μία γεωλογική τομή και υπήρχαν σκέψεις ότι ίσως ήταν κάποια μικρή πόρτα, κάποιο άνοιγμα. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ήταν ένας δόμος που έχει πέσει. Δουλεύουμε στον 3ο θάλαμο και περιμένουμε να δούμε τι θα μας δείξει».

Όταν ρωτήθηκε πώς εξηγεί την εύρεση των τμημάτων των σφιγγών στο εσωτερικό του τρίτου θαλάμου, η κ. Περιστέρη απάντησε: «Υπάρχουν πολλά μυστήρια για την ανασκαφή μας που θα πρέπει να τα λύσουμε, αφού τελειώσει η ανασκαφή και αφού κάνουμε τη μελέτη. Πριν από τη μελέτη είναι νωρίς να πούμε οτιδήποτε. Θέλει χρόνο».

Όσο για το πότε θα γνωρίζουμε τον νεκρό του τάφου, η Κατερίνα Περιστέρη απάντησε πως«η ανασκαφή είναι αυτή που δείχνει».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν πρόκειται να συναντήσουμε καταπακτή στο πάτωματου τρίτου θαλάμου, η αρχαιολόγος σημείωσε πως «υπάρχουν πολλά που ακούγονται, αλλά για τη δική μας ανασκαφή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, αν πρώτα δεν το αγγίξουμε με τα χέρια μας».

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Στον τάφο είναι θαμμένος μεγάλος Βασιλιάς – Εύρημα που δείχνει Φίλιππο και Μέγα Αλέξανδρ

Αμφίπολη: Στον τάφο είναι θαμμένος μεγάλος Βασιλιάς – Εύρημα που δείχνει Φίλιππο και Μέγα Αλέξανδρο
Κι όμως το σύμβολο-κλειδί του τάφου ήταν από τα πρώτα που ήρθαν στο φως στον τάφο της Αμφίπολης. Οι αρχαιολόγοι που διενεργούν την ανασκαφή κρατούν κυριολεκτικά την ανάσα τους, ωστόσο με την... εκκωφαντική τους σιωπή γύρω από το θέμα λένε πολύ περισσότερα.

Μια ματιά σε ορισμένα από τα στοιχεία αρκεί για να πείσει και τους πλέον δύσπιστους ότι η ταφή στη Αμφίπολη όχι απλά ανήκει σε επιφανή άνδρα, αλλά σε άτομο που συνδέεται άμεσα με τη βασιλική γενιά που άφησε πίσω της τα χνάρια της στις Αιγές.
Μια ματιά στο περιβόητο ψηφιδωτό της Αμφίπολης, αλλά και στην ίδια τη χρυσή λάρνακα που περιείχε τα οστά του Φιλίππου του Β αρκεί για να πείσει.

Αρκεί, λένε οι ειδικοί που υποστηρίζουν την άποψη να προσέξει κανείς τους ρόδακες.

Πρόκειται για οκτάκτινους ρόδακες που κοσμούν τόσο το ψηφιδωτό των Αιγών, όσο και την ολόχρυση λάρνακα του Φιλίππου.

Ο ίδιος ρόδακας, με οκτώ φύλλα, βαμμένος μάλιστα με τα βασιλικά χρώματα βρίσκεται τόσο στο ταβάνι του θαλάμου του τάφου της Αμφίπολης και μάλιστα ανάγλυφος, ενώ συναντάται και σε άλλα σημεία στο εσωτερικό του τάφου.

Μια ακόμη απόδειξη έχει να κάνει με τη χρήση συμβόλων όπως ο μαίανδρος, όχι οποιοσδήποτε μαίανδρος, αλλά ο μαίανδρος που παρουσιάζεται (επαναλαμβάνεται σχεδόν μόνοτονα) σε όλα τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη βασιλική γενιά της Μακεδονίας.

Ίδιος ο μαίανδρος στην ασπίδα, το ψηφιδωτό των Αιγών, αλλά και στο μοναδικό ψηφιδωτό του τάφου της Αμφίπολης.

Τέλος λένε οι ειδικοί δεν είναι τυχαία η επανάληψη του θέματος του ψηφιδοτού. Από τους βασιλικούς τάφους των Αιγών στον τάφο της Αμφίπολης το θέμα είναι το ίδιο... στοιχείο που παραπέμπει στην ίδια οικογένεια...

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: ''Ο τάφος συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο'


Σχεδόν δύο 24ωρα μετά την αποκάλυψη του μαρμάρινου κεφαλιού της ανατολικής σφίγγας στον τάφο της Αμφίπολης, οι επιστήμονες εξετάζουν, συγκρίνουν τις εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα και καταλήγουν στα συμπεράσματά τους.


Σύμφωνα με τον συγγραφέα και Αιγυπτιολόγο Άντριου Τσανγκ, οι σφίγγες της Αμφίπολης μοιάζουν ιδιαίτερα με αυτές που είχαν βρεθεί στο Σεράπειο της Μέμφιδος, νότια του Καΐρου, όπου βρίσκεται ένα κενοτάφιο προν τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις...


Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha εξέφρασε την πεποίθηση πως στο Σεραπείο της Μέμφιδος ήταν ο πρώτος τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ότι είναι πιθανόν να συνδέονται οι δύο τάφοι.

Οι Λόιερ και Πικάρντ το 1955 σε βιβλίο τους για τα ελληνικά γλυπτά υποστηρίζουν ότι οι Σφίγγες της Μέμφιδος χρονολογούνται στην εποχή του Πτολεμαίου Α', ενώ η Ντόροθι Τόμπσον το 1998 στο βιβλίο της Memphis Under The Ptolemies ανέφερε ότι τα γλυπτά σχηματίζουν ένα ημικύκλιο που φυλούν την είσοδο του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας εντοπίστηκε μέσα στα χώματα δίπλα στο κατώφλι της δίφυλλης μαρμάρινης πόρτας, μέσα στον τρίτο θάλαμο και σε απόσταση περίπου 14 μέτρων από τα δύο γλυπτά στην είσοδο του τάφου.

Το κεφάλι ύψους 60 εκατοστών, φορά καπέλο, φέρει ίχνη κόκκινου χρώματος, έχει κυματιστά μαλλιά τα οποία πέφτουν στον αριστερό της ώμο και συγκρατούνται με μια λεπτή κορδέλα, και βρέθηκε σχεδόν ακέραιο, με μια ελάχιστη θραύση στη μύτη ενώ βρέθηκαν και τμήματα από τα φτερά των Σφιγγών που λείπουν.


Αμφίπολη : Το άγνωστο πρόσωπο- κλειδί που εκτέλεσε το σχέδιο της μητέρας του Αλεξάνδρου

 
Του Σταύρου Παπαντωνίου
Η Ιστορία δεν μνημονεύει πάντα αυτούς που κινούν τα νήματα. Πολλές φορές λησμονεί , ξεχνάει και αφήνει για πάντα στην λήθη λεπτομέρειες, που όμως στην εποχή τους ήταν αυτές που μπορεί να άλλαξαν τον ρου ολόκληρης της Ιστορίας.
Ενώ το εντυπωσιακό μνημείο της Αμφίπολης αρχίζει σιγά – σιγά και σπάει την σιωπή του φανερώνοντας τα καλά κρυμμένα μυστικά του, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την Ιστορία της εποχής.
Oι σχεδόν ανύπαρκτες πηγές μας αφήνουν στο σκοτάδι για το τι μπορεί να ακολούθησε του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μία περίοδο που ταυτίζεται χρονολογικά με το μνημείο, καθώς είμαστε γύρω στο 320 π. Χ.Οι διαμάχες και οι κόντρες μεταξύ των διαδόχων πήραν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μετά τον θάνατο του στρατηλάτη, που η παρουσία του αποτελούσε εγγύηση ενότητας στο αχανές βασίλειο του.
Στο σημείο αυτό αξίζει μία επισήμανση: O Μέγας Αλέξανδρος για τους περισσότερους διαδόχους δεν ήταν παρά το «λάφυρο» για την δική τους εξουσίαΟ νεκρός όσο σημαντικός και αν είναι δεν παύει να είναι νεκρός.Πάνω στα δικά του κατορθώματα, άλλοι ήθελαν να χτίσουν την δική τους μικρή δόξα και άλλοι απλά επεδίωκαν να περάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην λήθη, καθώς τα όσα είχε καταφέρει θα επισκίαζαν κάθε νέα προσπάθεια που θα γινόταν στο εξής, αφού οι κατακτήσεις του είχαν ήδη αρχίσει να ντύνονται με το πέπλο του μύθου.
Η μόνη που πενθούσε πραγματικά τον θάνατο του Αλεξάνδρου και το μόνο που την ενδιέφερε είναι να επιστρέψει στην Μακεδονία ο γιος της, ήταν η Ολυμπιάδα. Και προφανώς θα έκανε τα πάντα για να επιστρέψει.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ: 
Εκείνη την περίοδο λαμβάνουν χώρα πολλά πολιτικά γεγονότα με την μορφή καταιγίδας. Για έναν περίεργο λόγο οι πηγές της εποχής, κόβονται, χάνονται και είναι συγκεχυμένες και αλληλοαντικρουόμενες μεταξύ τους. Σαν κάποιος να ήθελε να «ελέγξει την πληροφορία» της εποχής και οι μεταγενέστεροι να ψάχνουν να βρουν την σειρά των γεγονότων.  Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα της ταφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια παγκοσμίως, αφού πρόκειται για τον πρώτο «κοσμοκράτορα».
Ας κάνουμε μια βουτιά στον χρόνο προσπαθώντας να συνθέσουμε κάποια κομμάτια του παζλ με τα όσα λιγοστά μας λένε οι πηγές.
Ο Πτολεμαίος ο επονομαζόμενος Σωτήρ, κλέβει την σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προφανώς θέλοντας να κερδίσει χρόνο εναντίον του Περδίκκα, ο οποίος είχε την «επίσημη» εξουσία. Ο λόγος που το έκανε αυτό ήταν ίσως για να προλάβει να γεννήσει η Ρωξάννη και να γίνει διάδοχος του θρόνου ο Αλέξανδρος ο Δ’, γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ο Περδίκκας αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ο επίσημος επιμελητής της αυτοκρατορίας και είχε αναδειχτεί σε πρωταγωνιστή της πρώτης φάσης του ανταγωνισμού των διαδόχων. Κάτι το οποίο δεν άρεσε καθόλου στον Αντίπατρο (πατέρα του Κασσάνδρου) που έβλεπε να χάνει το «τρένο» της διαδοχής. Για αυτό και συντάσσεται με τον «αντάρτη» Πτολεμαίο τον Σωτήρα, ο οποίος κατείχε την σορό. Αξίζει ακόμα να σημειώσουμε πως ο Αντίπατρος ήταν έμπιστος του Φιλίππου του Β’ , ο οποίος συνήθιζε να λέει ότι «κοιμάμαι ήσυχα, γιατί είναι ξάγρυπνος ο Αντίπατρος», ενώ ο Αλέξανδρος όταν ξεκίνησε την εκστρατεία , του ανέθεσε την αντιβασιλεία του Βασιλείου της Μακεδονίας και καθήκοντα επιμελητή του κράτους «τά κατά Μακεδονίαν τε καί τούς Έλληνας Αντιπάτρω επιτρέψας». Σε αυτή τη θέση, ο Αντίπατρος παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια της μεγάλης εκστρατείας του Αλεξάνδρου στην Ασία. Αυτά για να καταλάβουμε τις συμμαχίες της εποχής, οι οποίες ωστόσο δεν είχαν τίποτα άλλο ως κίνητρο, παρά μόνο την εξουσία που άφησε πίσω του ο Μέγας Αλέξανδρος. 
ΑΡΙΣΤΟΝΟΥΣ: ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ - ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Η εκστρατεία του Περδίκκα εναντίον του Πτολεμαίου με σκοπό να ανακτήσει την σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αποτυγχάνει παταγωδώς. Ο ίδιος ο Περδίκκας δολοφονείται από τους αξιωματικούς του , οι οποίοι αυτομολούν στο πλευρό του Πτολεμαίου. Και οι αξιωματικοί όμως του Περδίκκα δεν έχουν καλύτερη τύχη και θανατώνονται.
Διασώζεται όμως ένας. Το όνομα του άγνωστο στην Ιστορία. Πρόκειται για τον Αριστόνοα τον Πελλαίο . Ελάχιστες πληροφορίες έχουμε για αυτόν, αλλά γνωρίζουμε ίσως το πιο σημαντικό. Ότι ο Αριστόνους ο Πελλαίος ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ το 321 π. Χ. , ενώ διατηρούσε άριστες σχέσεις με την μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου , την Ολυμπιάδα, η οποία του είχε αναθέσει όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Κασσάνδρου.
Από τις ελάχιστες αναφορές που φτάνουν μέχρι εμάς για τον Αριστόνοα είναι από τον Αρριανό (6 βιβλίο, 28 κεφάλαιο, 4 παράγραφος) και από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη (19 βιβλίο, 50 κεφάλαιο) . Σχετικά μας ενημερώνει πως ο "οΑριστόνους, ένας από τους σωματοφύλακες του Έλληνα στρατηλάτη, πήρε υπό τον έλεγχο του την Αμφίπολη. Η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα, του είχε αναθέσει τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Κασσάνδρου. Ο τελευταίος έστειλε τον στρατό του εναντίον της Αμφίπολης υπό την ηγεσία του στρατηγού Κρατεύα. Ο Μακεδόνας στρατηγός εισέβαλε στην Βισαλτία. Ο Αριστόνους, έμπειρος στρατηγός, αρχικά απώθησε τα στρατεύματα του Κασσάνδρου και στην τελική μάχη που δόθηκε στην Βεδυνδία της Βισαλτίας, ο στρατός του Κρατεύα διαλύθηκε. Ο ίδιος ο Κρατεύας έπεσε στην μάχη»
Η πληροφορία είναι πολύ σημαντική: Μαθαίνουμε πως σε μία περίοδο που είναι πολύ πιθανόν, σύμφωνα με τους ανασκαφείς να έχει φτιαχτεί ο τύμβος της Αμφίπολης, δηλαδή το 321 π. Χ , παίρνει τα ηνία της πόλης ένας πρώην σωματοφύλακας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και άνθρωπος εμπιστοσύνης της μητέρας του Ολυμπιάδας, ο οποίος ήταν σε ανοιχτή κόντρα με τον Κάσσανδρο. Οι πηγές αναφέρουν μάλιστα τον Αριστόνοα, ως αριστοκρατικής καταγωγής και πιστό στα Μακεδονικά ήθη και έθιμα. Αυτός ήταν πιθανότατα και ο λόγος που είχε πάει με τον πλευρό του Περδίκκα και όχι του Πτολεμαίου, καθώς ο τελευταίος ήταν ο «αντάρτης» με σημερινούς όρους.
Η ΠΛΕΚΤΑΝΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ
Η τοποθέτηση του Αριστόνοα ως διοικητή της Αμφίπολης δεν πρέπει να είναι καθόλου τυχαία και είναι πιθανόν να έχει την σφραγίδα της Ολυμπιάδας.Πότε όμως μπορεί να πάρθηκε αυτή η απόφαση και για ποιο λόγο; 
Μετά την λήξη των «εχροπραξιών» μεταξύ Περδίκκα – Πτολεμαίου, γίνεται η σύσκεψη στον Τριπαράδεισο, εκείνη την εποχή, για την οποία δεν γνωρίζουμε καθόλου τι αποφασίστηκε, αφού λείπουν οι αρχαίες πηγές.Εκεί προφανώς έγινε κάποια συμφωνία για να «πέσουν οι τόνοι» , μοιράστηκε σε κομμάτια η αυτοκρατορία και στα ελάχιστα που μας έχουν σωθεί από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, ξέρουμε ότι αποφασίστηκε η επιστροφή των βασιλιάδων στην Μακεδονία. Τα γεγονότα πάντως έχουν μία αλληλουχία και μία χρονική σύνδεση μεταξύ τους που μας επιτρέπει να κάνουμε την εξής εικασία:
Στην σύσκεψη τέθηκε και το βασικό αίτημα της Ολυμπιάδας για επιστροφή του νεκρού Αλέξανδρου στην Μακεδονία. Για την εκτέλεση του συγκεκριμένου σχεδίου ορίστηκε διοικητής ο Αριστόνοας, ο οποίος είχε στενή σχέση με την μητέρα του Αλεξάνδρου. Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε η κατασκευή του τύμβου της Αμφίπολης με «εκτελεστή» τον Πτολεμαίο και σχεδιαστή τον Δεινοκράτη. Αν μεταφέρθηκε τελικά ο Αλεξανδρος στην Αμφίπολη δεν το ξέρουμε. Είναι πάντως πολύ πιθανόν η δημιουργία του τύμβου να έγινε για αυτόν. 
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΤΥΜΒΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΙΓΕΣ; 
Η υπόθεση μπορεί να έχει μεγάλη βάση αν σκεφτεί κανείς την τοποθέτηση του Αριστόνοα , ως διοικητή της Αμφίπολης και την επιθυμία της Ολυμπιάδας να επιστρέψει ο Αλέξανδρος στην Μακεδονία, κάτι που το είχε ως αυτοσκοπό μέχρι να πεθάνει.
Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι γιατί στην Αμφίπολη και όχι στις Αιγες;
Και εδώ μπορούμε εύκολα να απαντήσουμε αν λάβουμε υπ’ οψιν μας τις ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ εξελίξεις της εποχής.
Η Μακεδονία εκείνη την περίοδο δεν ήταν ενιαία και ταλανιζόταν από μεγάλες έχθρες. Το βασίλειο των Αιγών το ήλεγχε ο Φίλιππος ο Αριδαίος ο οποίος είχε έρθει σε συμφωνία με τον Κάσσανδρο (η συμφωνία έγινε με την σύζυγο του Ευριδίκη, καθώς ο Φίλιππος ο Αριδαίος ήταν τύποις βασιλιάς καθότι πνευματικά καθυστερημένος) και έγινε αντιβασιλιάς.
Για να καταλάβουμε ακόμα καλύτερα τις πολιτικές ισορροπίες της εποχής, τόσο ο Φίλιππος ο Αριδαίος όσο και η σύζυγος του φονεύτηκαν με εντολή της Ολυμπιάδας το 317 π.Χ, η οποία είχε καταφύγει μέχρι εκείνη την περίοδο στο βασίλειο των Μολοσσών της Ηπείρου και είχε πάρει υπό την προστασία της τόσο την Ρωξάννη όσο και τον εγγονό της Αλέξανδρο τον Δ’.
Άρα οι Αιγές ήταν εντελώς ξένες πλέον για την Ολυμπιάδα,  που εάν τυχόν ο Αλέξανδρος επέστρεφε στην Μακεδονία θα έπρεπε να βρεθεί ένα άλλο μέρος για να γίνει η ταφή του. Για αυτό εκείνη όρισε διοικητή έναν έμπιστο δικό της άνθρωπο , τον Αριστόνοα, που είχε τιμηθεί και από τον γιο της με το υψηλό αξίωμα του σωματοφύλακα, ώστε να εκτελέσει το μυστικό σχέδιο της ταφής του Αλεξάνδρου.
Η Αμφίπολη εξυπηρετούσε και έναν ακόμη σκοπό: Ήταν λιμάνι και δεν θα γινόταν αντιληπτή η μεταφορά του υψηλού νεκρού και δεν θα προκαλούσε νέα πάθη,  καθώς δεν θα περνούσε καθόλου κάποια νεκρική πομπή από στεριά.
Όποιος έχει επισκεφτεί την Αμφίπολη σήμερα, θα έχει διαπιστώσει πως το λιμάνι της δεν απέχει παρά ελάχιστα από το σημείο που έχει φτιαχτεί ο τύμβος.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ένα ακόμα στοιχείο: H Ολυμπιάδα, ήταν μία γυναίκα που πετύχαινε πάντα αυτό που ήθελε. Έτσι περιγράφεται από τις ιστορικές πηγές και έχει συνδεθεί με ουκ ολίγες δολοπλοκίες, όπως η δολοφονία του συζύγου της, η δηλητηρίαση του Φίλιππου του Αριδαίου, που του άφησε και την πνευματική αναπηρία, ενώ ήταν ιέρεια στα Καβείρια μυστήρια για τα οποία ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε , καθώς καλύπτονται από έντονο μυστήριο. Προφανώς για να επιστρέψει ο Αλέξανδρος στην Μακεδονία θα έκανε τα πάντα , ακόμα και μια τόσο υψηλού επιπέδου συνωμοσία.
ΓΙΑΤΙ ΜΥΣΤΙΚΑ Η ΤΑΦΗ; 
Η Ολυμπιάδα γνώριζε ότι ο γιος της είχε πάρει ήδη τεράστια φήμη σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Προφανώς την ενδιέφερε περισσότερο να επιστρέψει στην Μακεδονία και να ταφεί όπως εκείνη ήθελε, παρά το τάφος του να γίνει προσκύνημα ανά τους αιώνες. Εξάλλου το αντάλλαγμα για να γίνει η μεταφορά στην Αμφίπολη, πιθανόν να ήταν κρατηθεί μυστικό καθώς αυτό βόλευε και τους διαδόχους τόσο στην Μακεδονία όσο και στην Αίγυπτο. Μην ξεχνάμε ότι ο Πτολεμαίος ο Σωτήρ είχε τον γιο του Πτολεμαίο τον Φιλάδελφο, ο οποίος ισχυριζόταν ότι κυβερνούσε την Αίγυπτο με την δύναμη που του έδινε η σορός του Μεγάλου Αλεξάνδρου , που ήταν θαμμένη στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με τα θρυλούμενα. Άρα μιλάμε για μία τέλεια συνωμοσία , τέλεια εκτελεσμένη από την Ολυμπιάδα με έναν μόνο στόχο: Να επιστρέψει ο Αλέξανδρος στην Μακεδονία. Μια επισήμανση που αξίζει: Όταν λέμε μυστική ταφή εννοούμε, να μην γίνει γνωστή στις πηγές, οι οποίες προφανώς έπεσαν σε "λογοκρισία" . Δεν εξηγείται αλλιώς ότι καμία πηγή δεν αναφέρεται στην κατασκευή του τύμβου. Η μυστική ταφή δεν περιλαμβάνει την επιχωμάτωση καθώς προφανώς σε πρώτη φάση η Ολυμπιάδα θα ήθελε να μπορεί το μνημείο να είναι επισκέψιμο, τουλάχιστον από την ίδια.  Άλλο ένα στοιχείο που δένει απόλυτα με τις εικασίες της ανασκαφικής ομάδας. Ότι το μνημείο δεν επιχωματώθηκε εξ αρχής και η άμμος είναι μεταγενέστερη. Οι ημερομηνίες πάντως συμπίπτουν για μία ακόμη φορά. Καθώς η Ολυμπιάδα χωρίς κανένα προφανή λόγο επιστρέφει ξαφνικά το 317 π. Χ στην Μακεδονία. Πάμε να δούμε τα γεγονότα της επιστροφής της
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Το συγκεκριμένο σενάριο, ενισχύεται από ένα ακόμα γεγονός. Η Ολυμπιάδα είχε επιστρέψει στην Μακεδονία, το 317 π. Χ μετά από 13 χρόνια στο "δικός της" βασίλειο των Μολοσσών της Ηπείρου, το οποίο μάλιστα είχε αναδιοργανώσει πλήρως.
Γιατί επέστρεψε στην Μακεδονία το 317 π.Χ και σε ποια πόλη πήγε , αφού οι Αιγές ήταν αδύνατο να την «φιλοξενήσουν»;  Προφανώς επέστρεψε γιατί είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή του τύμβου της Αμφίπολης , που θα υποδεχόταν τον νεκρό γιο της και εκείνη φυσικά πήγε στην Αμφίπολη, η οποία ήταν φιλική προς αυτήν, αφού είχε διοικητή τον Αριστόνοα.
Η άφιξη της Ολυμπιάδας στην Μακεδονία εξάπτει ξανά τα πολιτικά πάθη και αναλαμβάνει ενεργό δράση ο Κάσσανδρος, ο οποίος φοβάται ότι θα χάσει οριστικά το τρένο της εξουσίας (μην ξεχνάμε ότι ήταν γιος του Αντίπατρου, του "απόλυτου αντιβασιλιά" της Μακεδονίας κατά την διάρκεια της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου), άρα εθισμένος στην εξουσία. Οι ιστορικές πηγές μας διαφωτίζουν ευτυχώς σε αυτό το σημείο, επιβεβαιώνοντας την θεωρία.
Ο Κάσσανδρος επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο. Κάνει συμφωνία με τον Αριστόνοα να του παραδόσει την Αμφίπολη και παρά το γεγονός ότι είχε έρθει σε συμφωνία μαζί του και του είχε εγγυηθεί την ασφάλεια του με αντάλλαγμα (Διοδ. 19.50.8), τον ξεγέλασε. Ο Αριστόνους παρέδωσε την πόλη, αλλά τελικά ο Κάσσανδρος αθέτησε την συμφωνία και τον σκότωσε το 315 π.Χ, μειώνοντας τους κινδύνους για την εξουσία του. Το σχετικό απόσπασμα αναφέρει: 
Το 315 π.Χ. και με την συνδρομή μελών της οικογένειας του Κρατεύα, δολοφονείται και ο Αριστόνους και η Αμφίπολη περνάει επιτέλους κάτω από τον έλεγχο του Κασσάνδρου.
Eίχε προηγηθεί η δολοφονία της Ολυμπιάδας που ήταν και ο μεγαλύτερος κίνδυνος η άφιξη της στην Μακεδονία για κάποια συνωμοσία.Ο Κάσσανδρος την κυνηγάει (προφανώς από την Αμφίπολη ) και αυτή καταφεύγει στην Πύδνα. Εκεί πεθαίνει δια λιθοβολισμού το 316 π.Χ. 
Μένει η Ρωξάννη με τον Αλέξανδρο τον Δ’. Ο Κάσσανδρος τους φυλάκισε στην Αμφίπολη (Διοδ. 19.52.4) όπου παρέμειναν, μέχρι και την δολοφονία τους από τον Γλαυκία (Διοδ. 19.105.1-2, Παυσ. 9.7.2) το 313 π.Χ.
Αποκλείεται με βάση τις ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ εξελίξεις και το μίσος μεταξύ Κάσσανδρου και Ολυμπιάδας, Ρωξάννης και Αλέξανδρου του Δ’ ο τύμβος να φτιάχτηκε προς τιμήν τους επί βασιλείας Κάσσανδρου.
Ο τυμβος της Αμφίπολης είχε ΗΔΗ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΜΕΤΑΞΥ 321 π. Χ και 317 π.Χ , επί Αριστόνοα, μέχρι να αναλάβει δράση ο Κάσσανδρος, ο οποίος αφού τελείωσε διαδοχικά με ολόκληρη την οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πήρε οριστικά την εξουσία στα χέρια του. 
Δεν αποκλείεται ωστόσο ο Κάσσανδρος να έθαψε μέσα στον τύμβο που προοριζόταν για τον Μέγα Αλέξανδρο και την Ολυμπιάδα και την Ρωξάννη και τον γιο του ή κάποια από αυτά τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Αφού τοποθετήθηκαν μέσα όλοι οι νεκροί, ο τύμβος επιχωματώθηκε περίπου 10 χρόνια μετά την κατασκευή του για να περάσει οριστικά στην λήθη και ο Κάσσανδρος να εξουσιάσει την Μακεδονία ,μακρυά από τον ενοχλητικό μύθο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της οικογένειας του.
ΣΥΝΔΕΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ: 
Η συγκεκριμένη θεωρία που βασίζεται σε έναν συνδυασμό λίγων ιστορικών πηγών και λογικής αλληλουχίας γεγονότων , φαίνεται να συμπίπτει και με τις αρχαιολογικές ανακοινώσεις του υπουργείου. Η μεγάλη μαρμάρινη πόρτα φαίνεται να έχει ανοίξει πολλές φορές. Αυτό μπορεί να έγινε είτε για να τοποθετηθούν παραπάνω νεκροί, είτε για να εισέλθει στο εσωτερικό του  τάφου η Ολυμπιάδα για να δει τον νεκρό γιο της. Επίσης η επιχωμάτωση φαίνεται να είναι μεταγενέστερη, κάτι που μπορεί να δικαιολογηθεί από την επιθυμία του Κάσσανδρου να απαλλαγεί άπαξ δια παντός από το "ενοχλητικό" μνημείο και μαζί του και από τον βασιλιά για τον οποίο φτιάχτηκε: τον Αλέξανδρο τον Γ' του Φιλίππου.

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Νέα συνταρακτικά ευρήματα από τον αρχαίο τάφο - Βρέθηκε το κεφάλι μίας Σφίγγας και θραύσματα από τα φτερά τους

Αμφίπολη: Νέα συνταρακτικά ευρήματα από τον αρχαίο τάφο - Βρέθηκε το κεφάλι μίας Σφίγγας και θραύσματα από τα φτερά τους - ΦΩΤΟ
O αρχαίος τάφος στην Αμφίπολη δεν σταματά να μας εκπλήσσει καθημερινά και σήμερα αργά το απόγευμα ήρθαν στο φως και νέα ευρήματα που πραγματικά αφήνουν τους πάντες με ανοιχτό το στόμα, αλλά και δημιουργούν νέα μυστήρια.

Οι ανασκαφές στον τρίτο θάλαμο έδειξαν σε βάθος 0,15μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου το μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας.







Το κεφάλι της Σφίγγας είναι ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη και έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο.

Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους (μπούκλες), που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών.

Εκτός από το εντυπωσιακό κεφάλι της Σφίγγας όπως έγινε γνωστό οι αρχαιολόγοι έκαναν μία δοκιμή να δουν τι συμβαίνει στον τέταρτο θάλαμο μπαίνοντας σε βάθος μόλις 0,45 μέτρων. Μπροστά στην είσοδο, στον χώρο αυτό, αποκαλύφθηκαν δυο τμήματα, από το δυτικό θυρόφυλλο, τα οποία και συνανήκουν.  Το πρώτο έχει διαστάσεις 0,89Χ1,49Χ0,15 και το δεύτερο 0,89Χ1,30Χ0,15.





Επίσης, αποκαλύφθηκε το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, το οποίο έχει συνολικά μήκος 2,15μ. πλάτος 1,6μ. και πάχος 0,25μ. Φέρει κυρτές βαθύνσεις, για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων.



Όπως προκύπτει από την συγκεκριμένη τομή, εδώ υπήρχε δάπεδο από πωρόλιθους, που έφεραν λευκό επίχρισμα. Εκατέρωθεν του κατωφλίου εντοπίστηκαν, κατά χώραν, οι πωρόλιθοι του δαπέδου. Στην ανατολική πλευρά της τομής το δάπεδο φαίνεται ότι έχει υποστεί καθίζηση, ενώ δυτικότερα το δάπεδο είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του πεσμένοι στο εσωτερικό της τομής.



Τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί η αφαίρεση πεσμένων πωρόλιθων από το εσωτερικό του τρίτου χώρου καθώς και των τμημάτων της θύρας τα οποία περιγράψαμε. Συγχρόνως, θα ενισχυθούν οι υποστυλώσεις προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα στην υπόλοιπη έκταση του τρίτου χώρου.

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκε η Περσεφόνη με τον λευκό χιτώνα – Το υψωμένο αριστερό της χέρι στο εντυπωσιακό ψηφιδωτό

Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκε η Περσεφόνη με τον λευκό χιτώνα – Το υψωμένο αριστερό της χέρι στο εντυπωσιακό ψηφιδωτό
Η βεβαιότητα ορισμένων ότι πρόκειται για ακόμη μια αναπαράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης επιβεβαιώθηκε.
Αν και μοναδικό για μακεδονικού τύπου τάφο το ψηφιδωτό του τάφου της Αμφίπολης φαίνεται ότι ακολουθεί τη βασιλική διακόσμηση στους τάφους των βασιλέων στη Βεργίνα.

Η αίσθηση ότι πρόκειται για άτομο ή άτομα που έχουν συγγενική ή στενή πολιτική σχέση με τη βασιλική οικογένεια μοιάζει πλέον και αυτή να επιβεβαιώνεται.



Το ψηφιδωτό δεν σταματά να εκπλήσσει. Ο καλλιτέχνης έχει δώσει μια τρισδιάστατη απεικόνιση του γνωστού μύθου. Το γεγονός και μόνο πως έχει δώσει “βάθος” στο έργο, παίζοντας με τις θέσεις, τα χρώματα και το μέγεθος των μορφών, κάτι που δεν παρουσιάζεται παρά την περίοδο του μεσαίωνα στη ζωγραφική τέχνη, κάνει το ψηφιδωτό του τάφου της Αμφίπολης τουλάχιστον μοναδικό...



Η Περσεφόνη απεικονίζεται να φορά λευκό χιτώνα που συγκρατείται στο ύψος του στήθους. Είναι νεαρή και κοκκινομάλλά. Ο Πλούτωνας φορά κόκκινο χιτώνα και ο θεός Ερμής κίτρινο.



Η τοιχογραφία στη Βεργίνα
Η τοιχογραφία στη Βεργίνα

Υπάρχει και δεύτερο ψηφιδωτό στον τάφο;


Το ψηφιδωτό πριν τη θύρα του τάφου που πιθανότατα οδηγεί στον προθάλαμο και τον νεκρικό θάλαμο οδηγεί πολλούς επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι ίσως στη συνέχεια του μνημείου ακολουθεί και άλλο ψηφιδωτό.

Αυτό καθώς φαίνεται ότι όπως στους βασιλικούς τάφους των Αιγών υπήρχαν ζωγραφικές αναπαραστάσεις που δημιουργούσαν μια σύνθεση, έτσι και στον τάφο της Αμφίπολης πιθανότατα θα υπάρχει μια αλληλουχία από ψηφιδωτά.

Όλα αυτά βέβαια μένει να αποδειχθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες κατά τη συνέχιση της ανασκαφής.

Αμφίπολη: Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Φίλιππος και η σχέση τους με τον αρχαίο τάφο

Αμφίπολη:  Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Φίλιππος και η σχέση τους με τον αρχαίο τάφο


Παρά τα όσα υπέροχα είχαν ήδη αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, παρά τις απίστευτες εκπλήξεις που έκρυβε μέχρι και τον τρίτο θάλαμο ο τάφος κανείς δεν περίμενε την έκπληξη που έκρυβε το δάπεδο. 

Το απίστευτης ομορφιάς και τεχνικής ψηφιδωτό άλλαξε τα δεδομένα.

Ενώ από τις χωματουργικές εργασίες φαίνεται ξεκάθαρα ότι σκοπός της αρχαιολογικής ομάδας ήταν η διάνοιξη μιας διόδου προς την τέταρτη πύλη με την αφαίρεση των χωμάτων από τον χώρο πίσω από τις επονομαζόμενες Καρυάτιδες.
Έχοντας εντοπίσει τα θραύσματα της μαρμάρινης θύρας οι αρχαιολόγοι επιδίωξαν να αφαιρέσουν τα χώματα ως το πάτωμα του διαδρόμου ώστε να μπορέσουν να περάσουν στον επόμενο χώρο που πιθανότατα οδηγεί σε μια ράμπα ή μια σκάλα που με τη σειρά της οδηγεί στον προθάλαμο και τον νεκρικό θάλαμο, το κύριο μέρος δηλαδή του τάφου...

Η αποκάλυψη ωστόσο του ψηφιδωτού άλλαξε τον σχεδιασμό. Πλέον πρέπει να αποκαλυφθεί ολόκληρο το σχέδιο που μπορεί να δώσει σημαντικότατες πληροφορίες για το οικοδόμημα ή ακόμη και τον ίδιο τον νεκρό.

Στα αριστερά του ψηφιδωτού πρέπει να αφαιρεθούν πολλά κυβικά μέτρα χώματος τα οποία εκτός του ότι πρέπει να αφαιρεθούν με... ευλάβεια στηρίζουν και τη βάση των υποστυλωμάτων της οροφής. Πρέπει δηλαδή να γίνει νέα υποστύλωση της οροφής σε εκείνο το σημείο, εργασία που είναι χρονοβόρα και ίσως διαρκέσει ως και το τέλος της εβδομάδας. Πιθανότατα όμως αύριο θα έχουμε απαντήσεις.

Όπως φαίνεται στο κέντρο της εικόνας οι αρχαιολόγοι αρχικά έσκαψαν κάθετα, είναι χαρακτηριστικό ότι το χώμα στην τέταρτη πύλη εξακολουθεί να σχηματίζει έναν “τοίχο”. Το επόμενο στάδιο, μετά την αποκάλυψη του ψηφιδωτού θα είναι η αφαίρεση αυτού του χώματος ώστε να προχωρήσουν οι επιστήμονες στον επόμενο θάλαμο.

Φαίνεται ότι υπάρχει σχέση με Μ. Αλέξανδρο και Φίλιππο

Η Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας το πρωί στα parapolitika 90,1 και τον Νίκο Ευαγγελάτο είπε ότι το πολύ μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η αποκάλυψη του ψηφιδωτού. “Είναι ένα εκπληκτικό εύρημα επομένως η ολοκλήρωση της παράστασης θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε κάτι περισσότερο” ανέφερε χαρακτηριστικά λέγοντας μάλιστα ότι και η ίδια πιστεύει ότι στο υπόλοιπο του ψηφιδωτού “είναι γυναικεία μορφή και είναι η Περσεφόνη”. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπορεί να συνδεθεί άμεσα με την αντίστοιχη ζωγραφιά στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας και έτσι ο νεκρός να έχει συγγενική σχέση με τον Μ. Αλέξανδρο και τον Φίλιππο.
Η κ. Μενδώνη ωστόσο έδωσε και μια άλλη εκδοχή:
“Αν είναι αρπαγή Περσεφόνης μας δείχνει ότι υπάρχει σχέση με την απεικόνιση στον τάφο των Αιγών. Μπορεί να μην είναι συγγενική η σχέση αλλά να είναι πολιτική.
Πρέπει λίγο να περιμένουμε. Να ξεκαθαρίσει το ψηφιδωτό και οι ανασκαφείς να προχωρήσουν στον επόμενο χώρο.”

Αμφίπολη: Ποιοι βλέπουν σχέση με Μέγα Αλέξανδρο και Φίλιππο στο ψηφιδωτό του τάφου

Αμφίπολη: Ποιοι βλέπουν σχέση με Μέγα Αλέξανδρο και Φίλιππο στο ψηφιδωτό του τάφου


Πρόκειται για τάφο και όχι για ιερό. Αυτή φαίνεται πως είναι η άποψη της αρχαιολογικής ομάδας που έχει αναλάβει τις ανασκαφές της Αμφίπολης, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα άφησε να εννοηθούν η Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Η ύπαρξη θύρας παραπέμπει σε ταφικό μνημείο, παρά το γεγονός ότι ως τώρα το αρχαίο κτίσμα είναι καθόλα πρωτότυπο σε σχέση με άλλους μακεδονικούς τάφους, ακολουθώντας απλά σε γενικές γραμμές την “παράδοση” που υπήρχε την εποχή εκείνη στην κατασκευή των τάφων των μακεδόνων.

Η αποκάλυψη του μωσαϊκού έστω και κατά τα 2/3 του άνοιξε ωστόσο και πάλι τη συζήτηση. Για την ακρίβεια έφερε και νέες εικασίες.
Αν και δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν σε άλλη ανακάλυψη πολλοί αναρωτιούνται μήπως η αναπαράσταση απεικονίζει τον “ένοικο” του τάφου.

Η άποψη αυτή πάντως που φτάνει ακόμη και στη θεωρία ότι πρόκειται για τον τάφο του Φιλίππου του Β καθώς απεικονίζεται ένας στεφανωμένος άνδρας σε αριστερό προφιλ (ο Φίλιππος ήταν Ολυμπιονίκης στην αρματοδρομία και στο δεξιό του μάτι είχε τραύμα από βέλος) μοιάζει απίθανη καθώς οι αποκαλύψεις της Βεργίνας δεν αφήνουν περιθώρια.
Ταυτόχρονα όμως το ίδιο ψηφιδωτό δίνει τροφή και για άλλες θεωρίες.
Μια από αυτές έχει να κάνει με τη Βεργίνα και με τα εκεί ευρήματα.
Στην περίπτωση που το ψηφιδωτό είναι μια παραλλαγή της ζωγραφικής αναπαράστασης της αρπαγής της Περσεφόνης που εντοπίστηκε στον ομώνυμο τάφο της Βεργίνας τότε κάποιοι θεωρούν δεδομένο ότι πρόκειται για τάφο που συνδέεται άμεσα με τη γενιά του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου, πρόκειται δηλαδή για νεκρό ή νεκρούς που ήταν μέλη του οίκου των Τημενίδων της Μακεδονίας.
Ωστόσο εδώ μπαίνει ένα καίριο ερώτημα.
Ποιος εκτός του Φιλίππου του Β, που είναι θαμμένος στη Βεργίνα και του Μ. Αλεξάνδρου που για αιώνες ήταν ενταφιασμένος σε μαυσωλείο στην Αλεξάνδρεια είχε τη φήμη, τη δόξα και την αξία εν ζωή ώστε να δημιουργηθεί ένα μνημείο αυτού του μεγέθους;
Εάν, όπως όλα δείχνουν, μιλάμε για ένα μνημείο του 300 με 325 π.Χ. είναι δεδομένο ότι υπήρχε η οικονομική δυνατότητα κατασκευής ενός ανάλογου μνημείου στην Μακεδονία όπου συγκεντρώνονταν όλα τα πλούτη μιας τεράστιας αυτοκρατορίας...
Ο νεκρός ωστόσο που άξιζε αυτή την τιμή είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό, ειδικά εάν δεν μιλάμε για κάποιον ναύαρχο η στρατηγό που στάθηκε στο πλάι του Μ. Αλεξάνδρου, αλλά για ένα απλό μέλος της οικογένειάς του .
Ένα άλλο ερώτημα είναι γιατί αφού μιλάμε για μέλος του βασιλικού οίκου δεν τάφηκε στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών;
Κάπως έτσι επανέρχεται το ερώτημα για το ιερό.
Ένα ιερό όχι για θεούς αλλά στη μνήμη εκείνων που έκαναν τη Μακεδονία ισχυρό κράτος και στη συνέχεια μια τεράστια αυτοκρατορία, δηλαδή ένα ιερό για τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο ή έναν από τους δύο...
Και εδώ όμως υπάρχει ο αντίλογος.
Εάν ήταν ιερό γιατί υπάρχει τελικά θύρα και μάλιστα πανομοιότυπη με εκείνη που τοποθετούνταν αποκλειστικά και μόνο σε τάφους ως εκείνη την περίοδο αλλά και αργότερα...
Εδώ κάποιοι απαντούν ότι ίσως το ιερό προσομοίαζε τάφο...
Ο διάλογος έχει αρχίσει εδώ και μήνες και όσο το μνημείο δεν αποκαλύπτει τα μυστικά του θα συνεχίζεται, ίσως για χρόνια είπε η κ. Μενδώνη.



Τι είπε η Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη:

Πρόκειται για ταφικό σύνολο, έχουνε βρεθεί τα χαρακτηριστικά που αποδεικνύουν τον χαρακτήρα αυτόν
Το ψηφιδωτό ενισχύει τη χρονολόγηση που έχουν προτείνει οι ανασκαφείς.
Η ανασκαφή θα δείξει εάν ο τύμβος περιλαμβάνει μόνο αυτόν τον τάφο.
Είναι ένας φυσικός λόφος που συμπληρώθηκε και μετασχηματίστηκε σε τύμβο. Υπάρχουν ταφές παλαιοτέρων ταφών. Είναι γνωστό ότι ο χώρος ήταν αρχαίο νεκροταφείο.
Το πότε θα ολοκληρωθεί η ανασκαφή είναι μια άλλη συζήτηση. Η έρευνα και η μελέτη θα ολοκληρωθεί σε πολλά χρόνια.
Το ίδιο το μνημείο σιγά, σιγά αποκαλύπτεται θεωρώ ότι σύντομα θα μπορέσουν οι ανασκαφείς να μας δώσουν μια πιο σαφή εικόνα.
Είναι νωρίς για να καταλήξουμε κάπου.
Οι υποθέσεις εργασίας είναι απολύτως θεμιτές και πρέπει να γίνονται και εγώ μπήκα στον πειρασμό. Εάν έχουμε, είπα, μια σκηνή αρπαγής της Περσεφόνης τότε μπορεί να έχουμε μια ταφή που σχετίζεται με τη βασιλική οικογένεια της Μακεδονίας.
Το κάθε μνημείο έχει τη δική του αξία, είναι μοναδικό, στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα εξέχον μνημείο με μοναδικά και πρωτότυπα χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις διάφορες γνώμες αλλά και τις κόντρες που έχουν ξεσπάσει ανέφερε ότι υπερβολές και λάθη μπορεί να υπήρξαν ωστόσο δεν υπάρχει ενόχληση καθώς πρέπει να υπάρχει επιστημονικός διάλογος αρκεί να μην υπάρχουν ακρότητες.



Παγκόσμιο δέος και για το ψηφιδωτό στην Αμφίπολη!


Παγκόσμιο δέος και για το ψηφιδωτό στην Αμφίπολη!

Με δέος αντιμετωπίζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση όλα τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης τα νέα ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης. Τα σενάρια για το ποιός είχε ενταφιαστεί, δίνουν και παίρνουν...
Το μωσαϊκό που είδε το φως της δημοσιότητας το πρωί της Κυριακής, ήρθε να προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες φωτογραφίες από την πορεία των ανασκαφών και εντυπωσίασε τόσο το Πανελλήνιο, όσο και τους ειδικούς σε όλο τον κόσμο.
Όλα τα σενάρια που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα για τον πιθανό "ένοικο" του τάφου είναι πιθανά, και το ψηφιδωτό ήρθε να περιπλέξει τα πράγματα.
Δείτε μερικά μόνο από τα δημοσιεύματα σε ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης από όλο τον κόσμο.











Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Οι καρυάτιδες στο βάθρο τους

Αμφίπολη: Οι καρυάτιδες στο βάθρο τους
“Η ανασκαφή προχωρά πολύ καλά” δήλωσε η προϊσταμένη της ΚΗ” Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, αναφερόμενη στην εξέλιξη της αρχαιολογικής σκαπάνης στον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης.
Σε ερώτηση αν τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα με τη μαρμάρινη δίθυρη θύρα την επιβεβαιώνουν, απάντησε πως «η πόρτα που βρήκαμε ενισχύει, ακόμη μια φορά, την άποψή μας ότι πρόκειται για έναν τάφο και υπάρχει ένα καταπληκτικό ταφικό συγκρότημα που ανήκει στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα”.
Όσον αφορά τον ένοικο του ταφικού μνημείου, η κ. Περιστέρη απάντησε ότι “είναι πολύ νωρίς. Άμα δεν τελειώσουν μια ανασκαφή οι αρχαιολόγοι ποτέ δεν μπορούν να πουν ποιος ή ποιοι είναι μέσα”.
Αναφερόμενη στην υποστύλωση που γίνεται, η κ. Περιστέρη επεσήμανε ότι «πάμε πολύ καλά, είναι δουλειές που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν και για την ασφάλεια των εργαζομένων και για την ασφάλεια του μνημείου».
Στη σημαντικότητα του ευρήματος στον λόφο Καστά αναφέρθηκε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. “Το πάρα πολύ σημαντικό εύρημα στο λόφο Καστά επιβεβαιώνει το πόσο σημαντική είναι η Αμφίπολη στη μακρά ιστορική της διάρκεια. Η Αμφίπολη από τη στιγμή που ιδρύεται από τους Αθηναίους είναι μια ακμάζουσα πόλη με πολλούς φυσικούς πόρους, άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που οι Αθηναίοι επέλεξαν να ιδρύσουν την αποικία και η σημαντικότητά της συνεχίστηκε και μέχρι τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους».
Συνεχίζοντας, η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι «την Αμφίπολη, το υπουργείο Πολιτισμού δεν την ανακάλυψε όπως κάποιοι θέλουν να λένε, τώρα. Είναι πολλά χρόνια που ασχολείται. Απόδειξη τα έργα του ΕΣΠΑ στο αρχαίο γυμνάσιο και στο βυζαντινό πύργο. Περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για τα δύο αυτά μνημεία. Η δημοσιότητα και η προβολή του συγκεκριμένου μνημείου, προφανώς η ύπαρξή του, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για την αναπτυξιακή προοπτική αυτού του τόπου, ένα μοναδικό περιβάλλον, ένα πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα που μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην τοπική και εθνική οικονομία”.
Η αρχαιολογική έρευνα στο ταφικό συγκρότημα λόφου Καστά Αμφίπολης, βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αφαιρέθηκαν οι δύο τελευταίοι δόμοι του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύπτοντας στο σύνολο τους τα μαρμάρινα βάθρα, πάνω στα οποία πατούν οι Καρυάτιδες.
Ο διάκοσμος των βάθρων είναι συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων. Αποτελείται από μαρμάρινους δόμους με περιταίνια. Το ύψος των βάθρων είναι 1,40μ., έχουν πλάτος 1,36μ. και πάχος 0,72μ. Το συνολικό ύψος βάθρου και αγάλματος είναι 3,67μ. Το δάπεδο του δεύτερου χώρου είναι υπερυψωμένο κατά 0,07 μ. Ίχνη μπλε χρώματος εντοπίζονται στο μέτωπο της ανωτέρω επιφάνειας.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση συνεχίστηκαν, επίσης, οι ανασκαφικές εργασίες, στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, με αφαίρεση χωμάτων σε βάθος μέχρι 1,5 μ. αποκαλύπτοντας την συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων, όπως και στον προηγούμενο χώρο, καθώς και μεγάλο μέρος του θυρώματος, που οδηγεί στον τρίτο χώρο.
Ολοκληρώθηκαν, ακόμη, οι εργασίες αντιστήριξης με την προσθήκη υποστυλωμάτων στον πρώτο χώρο και ταυτόχρονα τοποθετήθηκαν οριζόντιες αντηρίδες στον δεύτερο, προκειμένου να προχωρήσει η αποχωμάτωση. Παράλληλα, με τη συνέχιση της αποχωμάτωσης, στο θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, ξεκίνησαν οι εργασίες υποστύλωσης στον τρίτο χώρο.
«Μία γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα. Ότι οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα» ανέφερε, η γγ του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ο τάφος να έχει συληθεί, η κ. Μενδώνη είπε ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας, ή περισσότερες απόπειρες, στη διάρκεια της αρχαιότητας, αλλά μέχρι ποιο σημείο κατάφεραν να διεισδύσουν οι τυμβωρύχοι αυτό δεν το ξέρουμε».
«Πάντως οι κατασκευαστές είχαν λάβει μέτρα πρόνοιας για να αποφύγουν την τυμβωρυχία» υπογράμμισε η γγ Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενη στην ανασκαφή της Αμφίπολης.
Πρόσθεσε μάλιστα πως η ανάγκη υποστήλωσης «οφείλεται όχι στο ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά στο ότι από την κατασκευαστική του δομή ήταν επιχωσμένο με ποταμίσια άμμο», σε μια προσπάθεια αποτρεπτική για σύληση.
Η κ. Μενδώνη είπε πάντως πως «η ανασκαφή θέλει τον χρόνο της» και πρόσθεσε: «Δεν ξέρουμε ακόμα τι κρύβεται στον τρίτο θάλαμο, για να πάμε στον τέταρτο».
Η ανασκαφή είναι μία αυστηρά επιστημονική διαδικασία, είπε και συμπλήρωσε: «Δεν μπορείς να τη βιάσεις, μπορείς, όμως να την επιταχύνεις, λαμβάνοντας κάποια συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και για το μνημείο».
Την ύπαρξη και τέταρτου θαλάμου είχε επιβεβαιώσει και ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κων. Τασούλας αναφέροντας ότι βρέθηκε θύρωμα που δείχνει ότι υπάρχει και τέταρτος θάλαμος και συγχρόνως αποκλείοντας το ενδεχόμενο να βρίσκεται θαμμένος στο μνημείο της Αμφίπολης ο Μέγας Αλέξανδρος.
Στο μεταξύ δέος και θαυμασμό προκαλούν οι δύο πανύψηλες Καρυάτιδες στον δεύτερο θάλαμο του Τύμβου Καστά που αποκαλύφθηκαν πλήρως.
«Η απάντηση δεν θα είναι πολύ μακριά. Ο ένοικος του μνημείου θα είναι αντίστοιχος του επιπέδου του μνημείου» είπε σε συνέντευξη του ο υπ. Πολιτισμού Κων. Τασούλας, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ευρήματα που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
«Η αίσθηση που έχω είναι ότι αυτό είναι αδύνατον. Για τον Μέγα Αλέξανδρο έχουμε υποδεέστερες πληροφορίες, άρα φαντάζομαι ότι εάν είχαμε μια τέτοια εξέλιξη, μια τέτοια πληροφορία, δε θα είχε διαφύγει» τόνισε.
Η πλήρης αποκάλυψη των Καρυάτιδων.
Στην πλήρη αποκάλυψη των Καρυάτιδων προχώρησαν οι αρχαιολόγοι στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, μετά την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο. Δέος και θαυμασμό προκαλούν οι φωτογραφίες τους που ήρθαν στο φως.
KARI3
Η πλήρης αποκάλυψη των Καρυάτιδων
Οι δύο πανύψηλες Κόρες έχουν ύψος 2,27μέτρα, φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις, ενώ στο χιτώνα τους έχουν γαλάζια ούγια.
Φορούν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.  Στέκονται πάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33μ. και πλάτους 0,68μ.
Ακολουθούν δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων. Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες.

ΚΑΡΙ2
Τα λεπτοκαμωμένα δάχτυλα των ποδιών τους.















Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος, διακρίνεται κόκκινο χρώμα.
Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης κοντά στα αγάλματα, βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους.
“Βάλαμε τα κλάματα όταν είδαμε τα κεφάλια από τις Καρυάτιδες. Ήταν πολύ συγκινητικές οι στιγμές που ζήσαμε και που ζούμε καθημερινά ακόμη και τώρα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πως σταθήκαμε μπροστά σε αυτά τα ευρήματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Περιστέρη.
Οι πτυχώσεις των χειριδωτών χιτώνων τους, είναι εξαιρετικής τέχνης ενώ τα χέρια των Καρυάτιδων δεν φαίνεται να στήριζαν το επιστύλιο. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού οι Καρυάτιδες, από την εξωτερική πλευρά, φαίνεται ότι ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα τους, με το αντίστοιχο χέρι τους. Κατά την ανασκαφή εντοπίστηκαν επίσης τμήματα του προσώπου της μιας καρυάτιδας.
ΥΠΠΟΑ  ΤΑΦΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ
Οι εξαιρετικές πτυχώσεις των χιτώνων τους.
 Eντύπωση δημιουργεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά βρίσκονται σε μακεδονικό τάφο Καρυάτιδες, κάτι που παραπέμπει στην αρχαία Αθήνα. Το σίγουρο είναι ότι, όπως στην Ακρόπολη τιμούν και προστατεύουν έναν ιερό χώρο, τον τάφο του παλιού βασιλιά της Αθήνας, του Κεκρόπα, έτσι και στην περίπτωση της Αμφίπολης, παρατείνοντας τα χέρια τους, «απαγορεύουν» την είσοδο σε κάθε επισκέπτη.
Οι δύο μοναδικές Καρυάτιδες, από θασίτικο μάρμαρο συμφυείς με πεσσό, διατομής 0,20Χ0,60μ., επιβεβαιώνουν την άποψη ότι πρόκειται για εξέχον μνημείο ιδιαίτερης σπουδαιότητας.
αμφίπολη_καρυατιδες_3

Το πρόσωπο της δυτικής Καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο, ενώ από την ανατολική λείπει. Έχουν πλούσιους βοστρύχους, που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν ενώτια, και φορούν χειριδωτό χιτώνα. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους, οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς ακολουθείται, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών. Οι μορφές τους, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης. Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλά τους.
ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ – ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Η δυτική Καρυάτιδα, το πρόσωπο της οποίας σώζεται σχεδόν ακέραιο.
Ακόμη ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα θραύσματα από τα χέρια τους που βρέθηκαν μέσα στην επίχωση. Πώς και πότε κόπηκαν τα χέρια αυτά; Το ερώτημα αυτό έχει σημασία για την ιστορία του μνημείου σε σχέση με τον ένοικο ή τους ένοικους που φιλοξενεί.
Η στάση τους θυμίζει έντονα τις Καρυάτιδες του Ερεχθείου αφού προβάλλουν ένα πόδι μπροστά όπως οι Κόρες της Ακρόπολης. Φαίνεται ότι μιμούνται τις αρχαίες Κόρες  κάτι που ήταν μόδα από τα τέλη του 4ου αιώνα μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο.
Μπροστά από τις Καρυάτιδες, και από το ύψος της μέσης τους και κάτω, υπήρχε τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5μ. Πρόκειται για δεύτερο τοίχο σφράγισης, που ακολουθεί την ίδια τεχνική, όπως και στην πρόσοψη του ταφικού μνημείου. Είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό της προσπάθειας των κατασκευαστών για την αποτροπή εισόδου στο μνημείο.
Τα διεθνή ΜΜΕ για τις Καρυάτιδες
Η αποκάλυψη των υπέροχων Καρυάτιδων είχε φέρει τις ανασκαφές στην Αμφίπολη στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ.
Τα καναδικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναπαράγουν την είδηση από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, αναφέρουν ότι πρόκειται για ευρήματα που σηματοδοτούν ότι η αρχαιολογική σκαπάνη βρίσκεται κόντρα στην αποκάλυψη του τάφου ενός, μεγίστης σημασίας, προσώπου, ενώ σημειώνουν ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο τάφο που έχει βρεθεί στην Ελλάδα.
Η βρετανική Telegraph κάνει λόγο για μια νέα σημαντική ανακάλυψη στην Αμφίπολη, ενώ κάνει ιδιαίτερα μνεία στις γραμμές των Καρυάτιδων και τη αρχιτεκτονική σχέση που έχουν με τις σφίγγες της εισόδου του τύμβου.
Το γαλλικό πρακτορείο AFP σημειώνει με τη σειρά του: «Ο πυρετός ανεβαίνει μετά την ανακάλυψη των εντυπωσιακών Καρυάτιδων. Μένει να φανεί αν αυτός ο τάφος είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή κάποιου άλλου σημαίνοντος προσώπου».
Το αυστραλιανό δίκτυο ABCA σημειώνει: «οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν την ομορφιά των δύο Καρυάτιδων. Με μια συμβολική κίνηση των χεριών προσπαθούν να αποκρούσουν τους πιθανούς εισβολείς του τάφου».
Το κινεζικό πρακτορείο Xinhua σημειώνει: «ανακαλύφθηκαν δύο πανέμορφες Καρυάτιδες σαν και αυτές που βρίσκονται στην Ακρόπολη. Ο τύμβος είναι φανερό πως κρύβει και άλλα μυστικά».
Δημοσίευμα των New York Times υπογραμμίζει την ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων, «οι οποίες θεωρείται ότι προστάτευαν τους θησαυρούς του τάφου, που χρονολογείται κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.» και ότι «αρχαιολόγοι τον χαρακτηρίζουν ως τον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα». Όπως επισημαίνεται, «τα ευρήματα, που υποδηλώνουν ότι πρόκειται για τον τάφο ενός εξέχοντος προσώπου της αρχαίας Μακεδονίας την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχουν οδηγήσει σε διάφορες εικασίες για την ταυτότητα του νεκρού». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ερευνητής Άντριου Τσαγκ, συγγραφέας του βιβλίου «Αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», θεωρεί ότι πρόκειται πιθανώς είτε για την Ολυμπιάδα, μητέρα του Αλέξανδρου, είτε για τη γυναίκα του τη Ρωξάνη.
Το μνημείο χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα π. Χ
Εμμένοντας στην άποψη ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ αιώνα, η κα. Περιστέρη, επεξήγησε σε συνέντευξη τύπου (18/9/2014) την απόλυτη σχέση του Λέοντα της Αμφίπολης με τον ταφικό μνημείο τονίζοντας ότι «στην κορυφή του τάφου υπάρχει το θεμέλιο της βάσης του Λέοντα, ενώ κομμάτια από τη χαίτη βρέθηκαν και μέσα στο ταφικό χώρο».
Όσον αφορά τα γλυπτά και τις αρχιτεκτονικές του μνημείου διευκρίνισε ότι πρόκειται για την ίδια τεχνοτροπία και είναι από θασίτικο μάρμαρο. «Τα πλαϊνά του τάφου είναι μικρογραφία του περιβόλου και πάνω στις Καρυάτιδες έχουμε γείσο και καταπληκτική ορθομαρμάρωση που είναι και αυτή μικρογραφία του περιβόλου. Όλα αυτά ανήκουν στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και μάλιστα μπορούμε να πούμε πως όπως είναι του Δεινοκράτη η περίβολος, είναι και σχεδιαστικά και ο τάφος του Δεινοκράτη».
ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΤΑΦΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ
Γενική άποψη από τον ταφικό περίβολο.

Δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι το ταφικό μνημείο του λόφου Καστά δεν είναι ένας συνηθισμένος Μακεδονικός τάφος που ακολουθεί τα πρότυπα.
«Αυτός ο τάφος κάθε μέρα μας εκπλήσσει» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν είναι ο τύπος ο παραδοσιακός του μακεδονικού τάφου που έχουμε για παράδειγμα στη Βεργίνα. Αυτός ο τάφος είναι μοναδικός και έχει τους διαφραγματικούς τοίχους που κάθε φορά λέμε τι βγαίνει, είναι ένας θαυμασμός για όλους μας. Αυτή είναι η μαγεία της αρχαιολογίας. Όταν βγαίνει ένα μνημείο είναι το καλύτερο βιβλίο για να σου δώσει την ιστορία της εποχής εκείνης» ανέφερε η κα. Περιστέρη.
ΥΠΠΟ ΣΦΙΓΓΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Οι δύο Σφίγγες ολόγλυφες, ύψους δύο μέτρων, που βρίσκονται στην είσοδο του τάφου.
Έχει συληθεί ο τάφος;
Αναφορικά με το θέμα της σύλησης του τάφου, υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει επιχειρηθεί αλλά όχι από αρχαιολόγους αλλά από τυμβωρύχους κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους και μόνο στον πρώτο και στον δεύτερο θάλαμο, ο τρίτος θάλαμος φαίνεται ανέπαφος.
Η κα. Περιστέρη, διευκρίνισε σε συνέντευξη τύπου,  ότι «οι θάλαμοι είναι γεμισμένοι και έχουμε τα σφραγίσματα. Όλα αυτά δηλώνουν ότι έγινε ένας τεράστιος αγώνας για να μην μπορέσει να μπει άνθρωπος μέσα, ακόμη και να μπήκαν οι τυμβωρύχοι στα αρχαία χρόνια, στα ρωμαϊκά χρόνια, κάπου θα βρω τα κοκαλάκια τους…»
«Σύμφωνα με τις ως τώρα ενδείξεις, το μνημείο δεν έχει συληθεί» ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού σε συνέντευξή του στις 22 Σεπτεμβρίου,  προσθέτοντας όμως ότι δεν γνωρίζει τι έχει γίνει πριν από 1.900 χρόνια.

ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ-ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Συνεχίζονται οι τεχνικές εργασίες
- Η πρόσβαση στον τρίτο χώρο του μνημείου για την τοποθέτηση αντιστήριξης- υποστύλωσης και η συνέχιση της ανασκαφικής διαδικασίας προετοιμάζεται συστηματικά με παράλληλες ενέργειες , οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
- Αποφασίστηκε από την διεπιστημονική ομάδα η είσοδος στον τρίτο χώρο, να μην γίνει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά διά της αρχαίας εισόδου. Επομένως, πριν από οποιαδήποτε άλλη εργασία θα αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία.
- Θα ενισχυθεί η αντιστήριξη στο δεύτερο χώρο, σε κατώτερη στάθμη, ώστε να αναληφθούν οι πρόσθετες εξωτερικές ωθήσεις γαιών, μετά από την απομάκρυνση της επίχωσής του.
- Προετοιμάζεται δάπεδο εργασίας, με την απομάκρυνση χώματος από τον δεύτερο χώρο, ώστε να είναι δυνατή η είσοδος μεγάλου μήκους μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου. Επίσης θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο χώρο.
- Απομάκρυνση χώματος, κατά 1μ., από τον πρώτο χώρο (σχεδόν ως το δάπεδο) και επέκταση της αντιστήριξης και υποστύλωσης του, επίσης λόγω της αλλαγής στάθμης της εσωτερικής επίχωσης.
- Οι εργασίες καταβιβασμού της επίχωσης, εξωτερικά και πάνω ακριβώς από το μνημείο, θα πραγματοποιηθούν μετά την πρώτη φάση προσωρινής αντιστήριξης-υποστύλωσης του τρίτου χώρου, πριν δηλαδή, να ξεκινήσει η απομάκρυνση της επίχωσης.

- Είναι σε εξέλιξη η μελέτη των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου, ώστε να καθορισθούν οι ποσότητες και οι θέσεις τοποθέτησης των στοιχείων αντιστήριξης-υποστύλωσης, καθώς και οι φάσεις τοποθέτησης, σε συνάρτηση με την ανασκαφική εργασία.
- Για την αντιμετώπιση της απορροής των ομβρίων, από την περιοχή του μνημείου, σχεδιάστηκε η τοποθέτηση αγωγού, κατά μήκος της μεγάλης αύλακας, έξω από τον περίβολο.
- Πραγματοποιείται γεωτεχνική έρευνα στην περιοχή του μνημείου για την διαπίστωση της σύστασης και των γεωτεχνικών ιδιοτήτων των απαντώμενων γεωϋλικών. Η έρευνα θα γίνει με επαρκή αριθμό γεωτρήσεων και εργαστηριακών δοκιμών.
ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ – ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Συνεχίζονται οι εργασίες.

Υπάρχει και τέταρτος θάλαμος;
΄Οσο για το ερώτημα αν τελικά το μνημείο έχει και τέταρτο θάλαμο, κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει με βεβαιότητα.
Ο υπουργός Πολιτισμού σε τηλεοπτική συνέντευξη του, μια ημέρα μετά την πλήρη αποκάλυψη των Καρυάτιδων, δήλωσε πως βρέθηκε θύρωμα που δείχνει ότι υπάρχει και τέταρτος θάλαμος.
«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την ύπαρξη κι άλλων θαλάμων. Από τη στιγμή που ο τρίτος θάλαμος καλύπτεται με χώμα και καλύπτεται σε αρκετό ύψος, όπως είπαμε στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, θα πρέπει πρώτα να γίνει η συστηματική ανασκαφή και μετά να μιλήσουμε», δήλωσε πρόσφατα η κ. Μενδώνη σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι πρόκειται για «ένα εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, ένα μνημείο με πάρα πολλές ιδιαιτερότητες που η επιστημονική κοινότητα θα συζητά για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον, ένα μνημείο που μπορεί να προσδώσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό πόρο στην περιοχή».
Ποιός είναι ο ένοικος του τάφου;

Κεντρικό ερώτημα είναι σε ποιόν ανήκει ο μεγάλος βασιλικός τάφος, ο μεγαλύτερος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Πολλοί συμφωνούν με τη θεωρία ότι πρόκειται για τη μητέρα του Μ. Αλέξανδρου, Ολυμπιάδα, μέχρι τη σύζυγό του Ρωξάνη αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμη.  Ο υπουργός πολιστιμού απέκλεισε πρόσφατα το ενδεχόμενο να είναι θαμμένος ο Μ. Αλέξανδρος. Πάντως, γεγονός είναι ότι το ενδιαφέρον εκατοντάδων ιστορικών και αρχαιολόγων από όλο τον κόσμο έχει κεντρίσει αυτό το ερώτημα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την εκτίμηση του Καταξιωμένου καθηγητή Τζέιμς Ρομ, που επαναφέρει το όνομα του Μ. Αλεξάνδρου.
ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ – ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Το πρόσωπο της δυτικής καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο
Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Daily Beast, με τίτλο: «Είναι αυτός ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου;» o αμερικανός καθηγητής κλασικών σπουδών του Bard College και συγγραφέας του βιβλίου «Το φάντασμα του θρόνου: Ο θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου και ο πόλεμος για το στέμμα και την αυτοκρατορία», Τζέιμς Ρομ αναφέρει: «μόνο ο Αλέξανδρος θα μπορούσε να αξίζει ένα τόσο τεράστιο και δαπανηρό χώρο τελευταίας κατοικίας».
Αυτό βεβαίως αντιτίθεται στην ιστορία ότι τα λείψανα του Μεγάλου Αλεξάνδρου εκπλάπησαν από τον Πτολεμαίο και ενταφιάστηκαν στην Αλεξάνδρεια. Ο συγγραφέας όμως τονίζει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η θεωρία, σύμφωνα με την οποία ο Πτολεμαίος αντικατέστησε το σώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με κάποιο άλλο, με σκοπό να παραπλανήσει τους εχθρούς του μεγάλου στρατηλάτη και όσους θα ήθελαν να το κλέψουν.
Όπως επισημαίνει πάντως ο Τζέιμς Ρομ, «αυτή τη στιγμή, η Αμφίπολη και οι ανασκαφικές εργασίες είναι το κέντρο όλης της κοινότητας των αρχαιολόγων. Η περιοχή άλλωστε αποτελούσε το προπύργιο της μεγάλης μακεδονικής αυτοκρατορίας».
ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ – ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Ο τρίτος θάλαμος
Η θόλος είναι κατασκευασμένος από πωρόλιθο, όπως και στους προηγούμενους θαλάμους, ενώ στους τρεις κατακόρυφους τοίχους-ανατολικό, δυτικό και βόρειο- στο ορατό μέρος, επαναλαμβάνεται η ίδια μορφή μαρμάρινης επικάλυψης, όπως και στους δυο προηγούμενους θαλάμους, με ορθοστάτες, στέψη και ιωνικό επιστύλιο.
Στο νότιο τοίχο -στο εμφανές μέρος του- δεξιά και αριστερά του θυρώματος, συνεχίζεται η μαρμάρινη επικάλυψη. Οι υπερκείμενοι πωρόλιθοι καλύπτονται με επίχρισμα κόκκινου χρώματος. Όπως αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, έχει καταπέσει το εσωτερικό τμήμα του υπέρθυρου.
Ειδικότερα, για την αντιστήριξη-υποστύλωση του θαλάμου,  χρησιμοποιείται  ισχυρότερη διάταξη από αυτή των δύο προηγούμενων θαλάμων. Περιλαμβάνει σύστημα οριζόντιων πλαισιωτών δοκών, κατά μήκος και πλάτος του θαλάμου, για την αντιστήριξη των κατακόρυφων τοίχων από τις γεωστατικές ωθήσεις.
Για την στήριξη της θόλου χρησιμοποιούνται μεταλλικές σωληνωτές δοκοί. Η απομάκρυνση του χώματος  γίνεται τμηματικά, κατά περιοχές της επίχωσης, ώστε να καθίσταται εφικτή η ασφαλής προσαρμογή της έδρασης των αντιστηρίξεων.
ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ – ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Αντ. Σαμαράς: Αυτό το εύρημα έχει παγκόσμια σημασία
«Ακούω μόνο την ανασκαφέα της Αμφίπολης και τα ευρήματά της. Αυτό το εύρημα έχει παγκόσμια σημασία, πολύ πέρα από τα στενά μας σύνορα. Και γι αυτό πρέπει να είμαστε σοβαροί και λιγομίλητοι» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τον επαναπατρισμό από το Μουσείο Γκετί, του χειρογράφου του 12ου αιώνα από τη Μονή Διονυσίου του Αγ. Όρους, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου το χειρόγραφο θα παραμείνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ – ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ


Εργασίες γίνονται και για την τοπογραφική αποτύπωση
Συνεχίζεται, επίσης, η τοπογραφική αποτύπωση, προκειμένου να προκύψει η ακριβής γεωμετρία του μνημείου. Βάσει της τελικής γεωμετρίας θα συνταχθεί η συνολική μελέτη αντιστήριξης και υποστήλωσης του μνημείου. Έτσι, εξασφαλίζονται τα αναγκαία τεχνικά δεδομένα για την σύνταξη των μελετών ολοκληρωμένης προστασίας και της μελλοντικής ανάδειξης του μνημειακού συνόλου.
ΥΠΠΟΑ Η ΠΡΩΤΗ ΑΞΟΝΟΜΕΤΡΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΑΦΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Λ. Μενδώνη: Η ανασκαφή θα δείξει αν ο τάφος έχει συλληθεί
Στην αρχαιολογική ανασκαφή της Αμφίπολης και τις διεργασίες που γίνονται, αναφέρθηκε η γγ του υπουργείου Λίνα Μενδώνη, σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης. «Η αρχαιολογία πάντα μας εκπλήσσει» τόνισε η κ. Μενδώνη αναφερόμενη στα έως τώρα, αρχαιολογικά ευρήματα στο Λόφο Καστά, της Αρχαίας Αμφίπολης, ενώ έκανε αναφορά και σε όσα δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ.
«Οι ενδείξεις λένε ότι κάποια στιγμή στα αρχαία χρόνια, πρέπει να έγιναν κάποιες παραβιάσεις, κάποιες απόπειρες. Μέχρι ποιο σημείο φτάσανε δεν μπορούμε να το πούμε αυτό» δήλωσε η κ. Μενδώνη απαντώντας στο ερώτημα της πιθανής σύλησης του ταφικού μνημείου και διευκρίνισε ότι «η ανασκαφή είναι αυτή που θα μας απαντήσει στο ερώτημα εάν ο τάφος είναι συλημένος, ή όχι».
Η ιστορία της Αμφίπολης  είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Μ. Αλέξανδρο.
Βήμα – βήμα οι αρχαιολόγοι προσεγγίζουν το εσωτερικό του μοναδικού ταφικού μνημείου της Αμφίπολης. Εμείς απλώς πρέπει να περιμένουμε με υπομονή μέχτο το ξεχωριστό μνημείο να μας αποκαλύψει όλα τα μυστικά του.
 (www.nerit.gr)