Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Αντιδράσεις για την κατάργηση της Γ.Γ.Μακεδονίας - Θράκης




Αντιδράσεις από τους φορείς της Θεσσαλονίκης, αλλά και κινητοποιήσεις εκ μέρους των εργαζομένων έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να προχωρήσει στην κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης).

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας προχωρά σε επαναλαμβανόμενες, καθημερινές στάσεις εργασίας από σήμερα μέχρι την Παρασκευή. Με μαύρες σημαίες θα πραγματοποιούν παραστάσεις διαμαρτυρίας μπροστά από το Διοικητήριο από τις 12.00 έως τις 15.00, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην απόφαση της κυβέρνησης.

Ο συνολικός σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει τη διατήρηση πέντε γενικών γραμματειών και την κατάργηση τεσσάρων γενικών γραμματειών και έντεκα ειδικών, μεταξύ αυτών της γ.γ. Μακεδονίας - Θράκης και της ειδικής γραμματείας της.
Αντιδράσεις σημειώνονται και από φορείς της Θεσσαλονίκης αναφορικά με την πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να καταργήσει τη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης και να μεταφέρει τις περισσότερες αρμοδιότητές της στη γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης και εξ αυτών τις τοπικού ενδιαφέροντος στις περιφέρειες.

«Απαράδεκτη και επικίνδυνη για οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και άλλους λόγους», χαρακτηρίζει την δρομολογούμενη κατάργησή της και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων-Πρασίνων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

«Για προσβλητική απόφαση», κάνει λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή απαξιώνει τη Βόρεια Ελλάδα και προκαλεί οργή στους Βορειοελλαδίτες, ενώ παράλληλα ζήτησε την επανεξέταση του ζητήματος.

Την αντίθεσή του εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας. «Σε περίοδο βαθιάς ύφεσης και έλλειψης οποιασδήποτε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας, οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν με την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης, να στερήσουν ακόμα ένα εν δυνάμει εργαλείο από τη Βόρεια Ελλάδα, την ώρα που το απαραίτητο συμμάζεμα του σπάταλου κράτους και το κλείσιμο φορέων που αποδεδειγμένα δεν έχουν κανένα ρόλο και αντικείμενο, έχει βαλτώσει.

Η επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης με τη μεταφορά ουσιαστικών αρμοδιοτήτων με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά ώστε να καταστεί μοχλός ανάπτυξης για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, αποτελεί τη μόνη αποδεκτή επιλογή».

Δεν υπάρχουν σχόλια :