Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΠΑ - GAZPROM ...Σύντομα σε συμφωνία- Τελικές λεπτομέρειες!


Απομακρύνεται οριστικά, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες ενδείξεις, η προοπτική της διαιτησίας για την έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η ΔΕΠΑ από την Gazprom. Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες διπλωματικές πηγές του energia. gr, έχει ήδη συμφωνηθεί σε γενικές γραμμές το πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ ΔΕΠΑ- Gazprom. Απομένουν λεπτομέρειες επί της ουσίας, για να υποβληθεί στη συνέχεια στην πολιτική ηγεσία, η οποία θα αποφασίσει για το τελικό οκέι.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia. gr, η Gazprom δέχθηκε να δώσει τελικά έκπτωση στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες θα είναι μικρότερες από αυτές που εξασφάλισε η Βουλγαρία. Η ΔΕΠΑ εξαρχής ζητούσε τιμές Δυτικής Ευρώπης, οι οποίες είναι χαμηλότερες από της γειτονικής χώρας και από αυτό το αίτημα της δεν υποχώρησε καθόλου. Να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία προμηθεύεται φυσικό αέριο στην τιμή των 410-420 δολαρίων ανά 1000 κ.μ. Η τιμή που δίνεται στην Ελλάδα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα κάτω από το όριο των 400 δολαρίων. Η Gazprom υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει χαμηλότερες τιμές από τη Βουλγαρία, δεδομένου ότι ως χώρα ακολουθεί στο χάρτη, άρα έπρεπε να επιβαρυνθεί τα επιπλέον κόστη μεταφοράς. Τελικά, υπαναχωρεί, ύστερα από τη σταθερή στάση της ΔΕΠΑ.

Το δεύτερο που εξασφαλίζει η Ελλάδα είναι η προμήθεια μικρότερων ποσοτήτων που έχουν σχέση με το take or pay. Με βάση την ισχύουσα σύμβαση, η χώρα μας πληρώνει περί τα 2,4 δισ. ευρώ για τις συμβατικές ποσότητες που προμηθεύεται από την Gazprom. Καθώς, όμως, η κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης, εμφανίζει καθοδική πορεία, η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί ως το 2016, η ΔΕΠΑ έθεσε εξαρχής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τις ποσότητες που θα παίρνει από το ρωσικό κολοσσό. Με τη νέα συμφωνία υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα εξοικονομήσει περί τα 400 εκατ. ευρώ.

Το τρίτο ζήτημα που έμενε να διευθετηθεί ήταν η αναδρομικότητα στην ισχύ της νέας συμφωνίας. Η Gazprom συνέδεε εξαρχής το θέμα αυτό με το ύψος της έκπτωσης που θα δοθεί. Τώρα, με την έκπτωση που παρέχεται στα επίπεδα που ζητούσε η ΔΕΠΑ η νέα τιμή θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιουνίου 2013, οπότε και καταγγέλθηκε η σύμβαση με την Gazprom, όπως πρότεινε εξαρχής η τελευταία.

Αύριο μεταβαίνει στη Μόσχα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης. Ενδεικτικό στοιχείο της σημασίας του ταξιδιού αυτού είναι η συνάντηση που θα έχει για πρώτη φορά με τον Σεργκέι Τσελπάνοφ, ανώτατο στέλεχος της Gazpromexport, με ευθύνη για την Ελλάδα.


Η SOCAR (ΔΕΣΦΑ) και πως θα γίνει κυρίαρχος των Βαλκανίων
Επενδύσεις που μεταφράζονται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, με έμφαση στο κομμάτι των αγωγών αλλά και στο LNG, φέρνει η ολοκλήρωση της επένδυσης της SOCAR στον ΔΕΣΦΑ, όπως τονίζει μιλώντας στο «Κεφάλαιο» ο αντιπρόεδρος και ισχυρός άνδρας της εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν, Elshad Nassirov. Στόχος της SOCAR είναι η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ να μετατρέψει την Ελλάδα σε βάση για τη δραστηριοποίηση της στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Το στρατηγικό πλάνο περιλαμβάνει δύο πτυχές, κατ΄ αρχάς τις επενδύσεις μέσα στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου και η γεωγραφική κάλυψη του δικτύου, και δεύτερον τις επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή, τονίζει ο κ. Nassirov.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επόμενα projects εντός Ελλάδας στα οποία θα δοθεί έμφαση από τη SOCAR αφορούν:

* Την επέκταση του εγχώριου δικτύου αερίου, ώστε να διεισδύσει η χρήση του καυσίμου και σε νέες περιοχές.
* Την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών της Ρεβυθούσας.
* Τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων LNG.
* Την ενίσχυση των διασυνδέσεων.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα των επενδύσεων του ΔΕΣΦΑ υποβάλλεται κάθε χρόνο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και επικαιροποιείται. Στο δεκαετές πλάνο 2013-2022, που έχει ήδη εγκριθεί, περιλαμβάνονται επενδύσεις ύψους 1,662 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η δεύτερη αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, ύψους 159 εκατ. ευρώ, η επέκταση του δικτύου στην Πελοπόννησο, 109 εκατ. ευρώ, και η εγκατάσταση σταθμού συμπίεσης στους Κήπους Έβρου, 85 εκατ. ευρώ. Από το συνολικό ποσό, 219 εκατ. ευρώ αφορούν επεκτάσεις του δικτύου, ωστόσο ενδέχεται να υπάρξει αναθεώρηση και ενίσχυση του προγράμματος.

Ωστόσο, οι βλέψεις της SOCAR για τον ΔΕΣΦΑ δεν μένουν εντός των συνόρων. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδρομή από την Κασπία προς την Ε.Ε. και αυτό μπορεί να το εκμεταλλευτεί ώστε να γίνει ενεργειακός κόμβος, τονίζει ο κ. Nassirov και προσθέτει ότι τα projects αγωγών και LNG μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, ένα από τα κεντρικά projects που φαίνεται ότι ενδιαφέρουν το Μπακού είναι ο αγωγός IAP (Ionian Adriatic Pipeline), που θα ξεκινά από την Αλβανία και θα διασχίζει Μαυροβούνιο, Κροατία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Υπάρχουν πολλά επενδυτικά σχέδια για το Αζερμπαϊτζάν, μαζί με την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ και τον αγωγό TAP. Η εκτίμηση είναι ότι, μαζί με τους αγωγούς γύρω από την Ελλάδα, αλλά και με την εξαγορά του ελληνικού διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου, οι επενδύσεις μας θα φτάσουν σε αρκετά δισ. ευρώ», προσθέτει ο ίδιος. Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Nassirov, η Ελλάδα θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η ανάμειξη της SOCAR και του Αζερμπαϊτζάν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Αυτό, βεβαίως, μεταφράζεται σε οφέλη από τις επενδύσεις των Αζέρων και για άλλους κλάδους: «Η ελληνική κατασκευαστική αγορά είναι η μεγαλύτερη και η ισχυρότερη στα Βαλκάνια και εκτιμούμε ότι οι ελληνικές εταιρείες θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια και δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτά τα κατασκευαστικά έργα», τονίζει ο κ. Nassirov.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η SOCAR μελετά μαζί με τους συμβούλους της τη μορφή της παρουσίας της στην Ελλάδα και η επικρατέστερη επιλογή φαίνεται να είναι η δημιουργία θυγατρικής εταιρείας, η οποία και θα είναι ο βασικός μέτοχος στον ΔΕΣΦΑ, με ποσοστό 66%, ενώ το υπόλοιπο 34% θα ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.
(από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 28ης Δεκεμβρίου 2013)


Δεν υπάρχουν σχόλια :