Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Από Μία Κλωστή Κρέμεται η Συμφωνία ΔΕΠΑ με τη Gazprom


Από μία κλωστή κρέμονται κυριολεκτικά οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom για την έκπτωση στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, η ρωσική πλευρά δεν δέχεται να κατέβει κάτω από τα 400 δολ./1000 κ.μ. και εν πάσει περιπτώσει αρνείται να δώσει έκπτωση ή οποία θα απέχει σημαντικά από την τιμή που δίνει αυτή τη στιγμή στη Βουλγαρία.

Η ΔΕΠΑ παρέδωσε χθες σχετική αναφορά στο ΥΠΕΚΑ, κατά τη συνάντηση που είχαν ο CEO Χάρης Σαχίνης με τον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου. Το όλο θέμα πλέον παραπέμπεται στο Μαξίμου, που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia.gr, φαίνεται πλέον ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από το αίτημα της ελληνικής πλευράς, η έκπτωση να διαμορφωθεί στα 380 δολ./1000 κ.μ. και πάντως απέχει σημαντικά από το μέσο όρο που ισχύει για την τροφοδοσία της Ευρώπης.

Η Βουλγαρία προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Gazprom σε τιμή 405 δολ./1000 κ.μ. παραδοτέο στα σύνορα Βουλγαρίας-Ρουμανίας, τιμή που φθάνει στα 418,3 δολ./1000 κ.μ. με το κόστος των μεταφορικών εντός της γειτονικής χώρας.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα πλήρωνε στην Gazprom 470 δολ./1000 κ.μ. κατά το 3ο τρίμηνο του 2013 και 460 δολ./1000 κ.μ. κατά το 4ο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Με την τελική έκπτωση που προσφέρει η Gazprom στην Ελλάδα η νέα τιμή διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 400 δολ./1000 κ.μ.(μαζί με τα μεταφορικά) και πάντως χαμηλότερα από αυτήν που παίρνει η Βουλγαρία. Το ζήτημα είναι τώρα τι θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση. Θα δεχθεί την έκπτωση, η οποία κινείται σε ένα ποσοστό περίπου 15%, ή θα προχωρήσει σε διαιτησία;

Πάντως, από ό,τι προκύπτει από το ρεπορτάζ του energia.gr, ούτε η ελληνική πλευρά, αλλά ούτε και η Gazprom θα επιθυμούσαν να καταλήξει το όλο ζήτημα σε διαιτησία, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία. Η ελληνική κυβέρνηση, υπό την πίεση της οικονομικής ύφεσης, θα ήθελε τη συμφωνία, για να αξιοποιηθούν άμεσα τα οφέλη της στην αγορά, αντί της διαιτησίας, που είναι χρονοβόρα. Η Gazprom από την άλλη δεν θα επιθυμούσε λίγες ημέρες μόλις μετά την αρνητική κατάληξη που είχαν οι διαπραγματεύσεις της με τη Λιθουανία να προστεθεί άλλος ένας πονοκέφαλος, με την Ελλάδα αυτή τη φορά να προσφεύγει σε διαιτησία, κάτι το οποίο θα της προσέθετε και άλλους αρνητικούς πόντους ενόψει της ανοιχτής εκκρεμότητας του ρωσικού κολοσσού με την Ε.Ε.


Εάν δεν υπάρξει άλλη πρόταση από την Gazprom και όπως λένε οι πληροφορίες του energia.gr, δεν θα υπάρξει, το δίλημμα για την ελληνική κυβέρνηση είναι μεγάλο, δεδομένης και της πίεσης που ασκείται από μεγάλους πελάτες φυσικού αερίου, οι οποίοι υποδεικνύουν τιμή έως 380 δολ./1000 κ.μ., θεωρώντας ότι κάθε άλλη έκπτωση πάνω από αυτήν θα θεωρηθεί κακή συμφωνία. Μάλιστα, η πλευρά των ηλεκτροπαραγωγών εμφανίζεται να υποστηρίζει την ανάγκη επίτευξης έκπτωσης σε ποσοστό 20%, διαφορετικά υποδεικνύει την επιλογή της διαιτησίας.

Σε όλο αυτό το σκηνικό να προστεθεί και η δημοσιοποίηση της παραίτησης από τη ΔΕΠΑ του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Χάρη Σαχίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαχίνης είχε ήδη συμφωνήσει με την Global Finance να αναλάβει το νέο πόστο του από την 1η Ιανουαρίου 2014, θεωρώντας ότι οι διαπραγματεύσεις οδεύουν προς λήξη. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαχίνης αναζήτησε τη λύση αυτή, εισπράττοντας τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για τους χειρισμούς του στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους ρώσους, καθώς, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, είχε βάλει εξαρχής πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για την έκπτωση, χρησιμοποιώντας τη διαιτησία εν είδει «άσφαιρων πυρών». Έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος σε βάρος των ελληνικών επιδιώξεων. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται η αλήθεια της παραίτησης του, παρέχει με την κίνηση αυτή ένα θαυμάσιο άλλοθι στην ελληνική κυβέρνηση, να υπάρξει ένας «αποδιοπομπαίος τράγος» στην περίπτωση του ναυαγίου με την Gazprom. Το κρίσιμο ερώτημα, πάντως, που χρειάζεται άμεση απάντηση είναι αν ο κ. Σαχίνης είχε ανοικτή γραμμή με την κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ή λειτούργησε αυτόνομα με τεχνοκρατικούς όρους;

Δεν υπάρχουν σχόλια :