Πολλοί λένε ότι η Βουλή αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Εχει και αυτή τους πλούσιους και τους φτωχούς, τους επιχειρηματίες και τους αγρότες, τους καταρτισμένους πανεπιστημιακούς και τους ανθρώπους που απλώς έχουν βγάλει ένα λύκειο, τους ανύπαντρους και τους πολύτεκνους, τους γλωσσομαθείς και αυτούς που ξέρουν να μιλούν μονάχα τη μητρική τους γλώσσα, τους παλαίμαχους και τους... πιτσιρικάδες. Είναι όμως έτσι; «Εν μέρει», θα απαντήσει κάποιος εάν αναλύσει τα βιογραφικά των βουλευτών και τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κοινοβουλίου.
Η Βουλή που προέκυψε μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημαντικές αλλαγές σε σχέση με του παρελθόντος. Από την επεξεργασία των στοιχείων που έκανε η «Espresso της Κυριακής», προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:
Οι γυναίκες. Πενήντα τέσσερις γυναίκες βρίσκει κανείς στη σημερινή Βουλή, αντιπροσωπεύοντας το 1/6. Οι περισσότερες είναι στο ΠΑΣΟΚ (36) και ακολούθως στη Ν.Δ. (10) και στο ΚΚΕ (5), ενώ μία έχει ο ΛΑΟΣ (την κ. Ουρανία Παπανδρέου από την Εύβοια) και δύο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα επαγγέλματα. Δικηγόροι είναι οι περισσότεροι βουλευτές. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τους 300, οι 66 έχουν υπηρετήσει τη νομική επιστήμη. Αμέσως μετά έρχονται οι οικονομολόγοι (37), οι γιατροί (36), οι μηχανικοί (35), οι δημοσιογράφοι (21) και οι εκπαιδευτικοί (15).
Οι πολύτεκνοι. Εάν θα έπρεπε ένας βουλευτής να πάρει επίδομα πολυτέκνου, αυτός θα ήταν αναμφισβήτητα ο υφυπουργός Οικονομίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη Μάρκος Μπόλαρης. Ο 51χρονος δικηγόρος από τις Σέρρες έχει αποκτήσει μαζί με τη σύζυγό του συμβολαιογράφο κ. Κυριακή Τζαμπαζίδου έξι παιδιά που είναι ηλικίας από 13 έως 21 χρόνων! Απόό κει και πέρα, από πέντε παιδιά έχουν δύο βουλευτές (Θεόδωρος Πάγκαλος και Γεώργιος-Ερνέστος Χαραλαμπόπουλος), από τέσσερα παιδιά πέντε βουλευτές και από τρία παιδιά τριάντα βουλευτές.
Οι γλωσσομαθείς. Η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών γνωρίζει μόλις μία ξένη γλώσσα, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που εκτός από τα ελληνικά δεν μιλάνε καμία άλλη. Στον αντίποδα όμως έχουμε τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ελένη Πανατίρη και τη συνάδελφό της από τη Νέα Δημοκρατία Ελσα Παπαδημητρίου που γνωρίζουν από πέντε ξένες γλώσσες! Ακολουθούν με τέσσερις γλώσσες η Ολγα Ρενταρή-Τέντε (ΠΑΣΟΚ), ο Κώστας Μουσουρούλης (Ν.Δ.) και ο Βαΐτσης Αποστολάτος (ΛΑΟΣ). Αμέσως μετά, υπάρχουν τριάντα βουλευτές που ξέρουν από τρεις ξένες γλώσσες. Υπάρχει και ένας που ομιλεί την τουρκική. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος εκλέγεται στη Λάρισα.
Οι νεοεισερχόμενοι. Συνολικά 98 βουλευτές που δεν βρίσκονταν στην προηγούμενη σύνθεση του Κοινοβουλίου κάθισαν στα βουλευτικά έδρανα μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Από αυτούς, οι 69 ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, οι 13 στη Νέα Δημοκρατία, οι 6 στον ΛΑΟΣ και από πέντε στο ΚΚΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι όμως από τους παραπάνω δεν είναι ακριβώς νέοι, μιας και έχουν ξανακαθίσει παλαιότερα στα έδρανα, απλώς είχε τύχει στο μεσοδιάστημα μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο να μην εκλεγούν. Πρόκειται για δεκαπέντε εθνοπατέρες από το ΠΑΣΟΚ (από τους 69 που προείπαμε), δύο από τη Νέα Δημοκρατία και τρεις από το ΚΚΕ. Αξιο μνείας είναι επίσης το γεγονός ότι ο νεοεκλεγείς με τον ΛΑΟΣ βουλευτής Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος ήταν παλαιότερα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Οι νεότεροι σε ηλικία. Ο μικρότερος σε ηλικία εν ενεργεία βουλευτής αυτή τη στιγμή είναι ο κ. Γιάννης Γκιόκας του ΚΚΕ που εκλέγεται στην περιφέρεια Αττικής. Βάσει του βιογραφικού του, έχει γεννηθεί στις 22 Ιανουαρίου του 1980! Από τις γυναίκες, η νεότερη εκπρόσωπος του έθνους είναι η κ. Ηρώ Διώτη από τον νομό Λαρίσης του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει γεννηθεί στις 12 Νοεμβρίου του 1979. Τα στατιστικά δείχνουν επίσης ότι 88 βουλευτές έχουν γεννηθεί μετά το 1960 (τουτέστιν, είναι κάτω από πενήντα ετών), ενώ 21 έχουν γεννηθεί τη χρονική περίοδο 1970-1980, άρα, είναι κάτω από σαράντα ετών.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ και γνωστός ηθοποιός Κώστας Καζάκος. Είναι 75 ετών, καθώς έχει γεννηθεί στις 29 Μαΐου του 1935! Ακολουθούν κατά σειρά ο Απόστολος Κακλαμάνης του ΠΑΣΟΚ (γεννηθείς 7 Σεπτεμβρίου του 1936), ο Αθανάσιος Λεβέντης του ΣΥΡΙΖΑ (1937), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος (1938) και ο Κώστας Γείτονας του ΠΑΣΟΚ (1939).
Από δήμαρχος... βουλευτής. Υπάρχει μια ξεχωριστή ομάδα εκπροσώπων του έθνους που έχει διατελέσει κατά το παρελθόν σε δημαρχιακούς ή νομαρχιακούς θώκους. Από τους 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι 36 έχουν περάσει από τη θέση του δημάρχου ή του νομάρχη. Από τους 91 βουλευτές της Ν.Δ. οι 26 προέρχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ ανάλογη εμπειρία έχουν πέντε στελέχη του ΚΚΕ, τέσσερα του ΛΑΟΣ και τρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι μορφωμένοι. Με πανεπιστημιακούς τίτλους βρίσκουμε τους περισσότερους από τους βουλευτές. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως από τους 300, οι 78 δηλώνουν πως έχουν κάνει σπουδές στο εξωτερικό για την απόκτηση πτυχίου ή για διδακτορικό. Από το ΠΑΣΟΚ, σαράντα βουλευτές διαθέτουν μεταπτυχιακό δίπλωμα από πανεπιστήμιο της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας διαθέτουν μεταπτυχιακό επίσης άλλοι σαράντα βουλευτές, ενώ εκπροσώπους του έθνους με ανώτατη μόρφωση βρίσκουμε και στα τρία μικρότερα κόμματα. Οσον αφορά τις πανεπιστημιακές προτιμήσεις, υπάρχει διακομματική σύμπνοια. Πρώτα σε προτιμήσεις είναι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα Yale, London School of Economics, Harvard και ΜΙΤ. Το παρήγορο επίσης είναι πως σχεδόν σε κάθε εκλογές βρίσκουμε και περισσότερους βουλευτές με πανεπιστημιακά διπλώματα, σε αντίθεση με το παρελθόν που υπήρχαν εθνοπατέρες με δίπλωμα γυμνασίου. Και δεν εννοούμε εξατάξιου...
Οι παλαίμαχοι. Τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική παρουσία από όλους έχει αυτήν τη στιγμή ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Η πολιτική δράση του ξεκίνησε το 1964, όταν ανέλαβε γενικός γραμματέας Πρόνοιας, ενώ εκλέγεται ανελλιπώς από το 1974 μέχρι και σήμερα στη Β' περιφέρεια της Αθήνας. Στην πρώτη μεταπολιτευτική Βουλή του 1974 εξελέγησαν επίσης τρεις εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας: ο Γιάννης Τραγάκης, ο Αναστάσιος Νεράντζης και ο Σωτήρης Χατζηγάκης. Στην αμέσως επόμενη Βουλή, αυτήν του 1977, εξελέγησαν για πρώτη φορά ο νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο Σήφης Βαλυράκης από το ΠΑΣΟΚ και η Μαρία Δαμανάκη από το ΚΚΕ που λίγο καιρό μετά την εκλογή της άφησε το Εθνικό Κοινοβούλιο για να αναβάλει τη θέση του Κοινοτικού Επιτρόπου της χώρας μας. Μάλιστα, κατά την πρώτη της εκλογή το 1977 ήταν μόλις 25 ετών, αποτελώντας το νεότερο μέλος της ελληνικής Βουλής που εκλέχθηκε ποτέ στη χώρα μας. Από το ΚΚΕ τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική εμπειρία έχει η γ.γ. του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, μιας και εκλέγεται συνεχώς από το 1993.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου