Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες και σκληραίνουν τη στάση τους

Για τρίτη εβδομάδα παραμένουν αποκλεισμένοι οδικοί κόμβοι και μεθοριακοί σταθμοί στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, όπου οι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις μετά το αδιέξοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι αποφάσεις για συνέχιση των κινητοποιήσεων των αγροτών ελήφθησαν μετά το αδιέξοδο, την Παρασκευή, του μαραθώνιου διαλόγου της υπουργού Κατερίνας Μπατζελή με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο (δέκα μπλόκα στη Στερεά Ελλάδα και τη Μακεδονία) και του ενιαίου μετώπου που σχημάτισαν το Σάββατο 20 μπλόκα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Μετά το τέλος της συνεδρίασης στο Αγκιστρο Σερρών -κοντά στον Προμαχώνα- η επιτροπή των αγροτών ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να της εκθέσει τα αιτήματα των αγροτών, τα οποία είναι τα εξής:


* Μη διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη.

* Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.

* Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα.

* Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

* Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.ά.

* «Πάγωμα» των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια και παραγραφή όλων των πανωτοκίων.

* Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κίνδυνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.

* Μη φορολόγηση των χωραφιών.

* Μείωση του χρόνου σύνταξης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, καθώς και τη μεταφορά δικαιώματος της σύνταξης από τον αποθανόντα αγρότη σύζυγο στη σύζυγο και διπλασιασμό της ελάχιστης αγροτικής σύνταξης.

Έκλεισε ξανά αργά χθες το απόγευμα ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα. Στο συνοριακό σταθμό, που ήταν κλειστός από την Παρασκευή, τα εγκλωβισμένα φορτηγά σχημάτιζαν ουρά περίπου 25 χλμ μέσα στη χώρα, ενώ περίπου διπλάσια σε μήκος ήταν η ουρά από εγκλωβισμένα φορτηγά στη Βουλγαρία. Εξάλλου, κλειστή παραμένει η Εγνατία Οδός, στα Κερδύλια και στη Χρυσούπολη, καθώς επίσης ο μεθοριακός σταθμός Δοϊράνης Κιλκίς και το τελωνείο Ορμενίου στον Έβρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :