Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Ενδιαφέρον της Gazprom για τα Ελληνικά Πετρέλαια




Σφαγή στο χώρο της ενέργειας και στα φιλέτα της, αναμένεται το επόμενο διάστημα, μετά την επισημοποίηση, σήμερα μέσω του Reuters, του ενδιαφέροντος της ρωσικής Gazprom Neft για την απόκτηση ποσοστού από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Η εταιρεία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Ρωσίας, ένας πραγματικός κολοσσός που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο διαγωνισμό για τις ιδιωτικοποιήσεις, τόσο των ΕΛΠΕ όσο και τη ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής, Alexander Dyukov, μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο τόνισε ότι ενδιαφέρεται για ποσοστό συμμετοχή στα ΕΛΠΕ που θα βγουν στο σφυρί τον ερχόμενο Μάιο.

«Ψάχνουμε τις πιθανότητες απόκτησης του asset. Υπάρχουν δύο αξιοπρεπή εργοστάσια με σχετικά υψηλή παραγωγική δυναμικότητα και σχετικά μεγάλο βάθος διύλισης», δήλωσε ο Dyukov.

Από τη δήλωσή του εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι Ρώσοι μάλλον θα κατέβουν μόνοι τους στο διαγωνισμό, χωρίς δηλαδή Έλληνα ή άλλο συνεργάτη.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να συνδεθεί άμεσα με την αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας που είχαν παγώσει επί κυβέρνησης Παπανδρέου ο οποίος κοιτούσε πολύ προς… Δυσμάς και ιδιαίτερα πέρα από τον Ατλαντικό.

Η πρόσφατη επίσκεψη Σαμαρά στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον Β. Πούτιν άλλαξε τα δεδομένα, κάτι που φαίνεται κι από άλλες κινήσεις Ρώσων επιχειρηματιών να μπουν στην Ελλάδα.

Η μάχη της ενέργειας θα έχει πολλά στάδια καθώς και στο άλλο μέτωπο, της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ συγκρούονται κορυφαία ονόματα της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής: Λάτσης, Κοπελούζος, Βαρδινογιάννης, Μυτιληναίος, Περιστέρης έχουν λάβει θέση μάχης για το αέριο της χώρας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντλήσει πάνω από 220 εκατ. από ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Να θυμίσουμε μόνο δύο στοιχεία. Ο Κοπελούζος διαθέτει την Προμηθέας Gaz, στην οποία μέτοχος κατά 50% είναι η ρωσική Gazpromexport Limited, θυγατρική 100% της Gazprom.

Επίσης, τα Ελληνικά Πετρέλαια (επομένως και ο Λάτσης) ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ με το υπόλοιπο 65% να ανήκει στο Δημόσιο, ενώ ελέγχουν ανάλογο ποσοστό και στον ΔΕΣΦΑ, που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ.


Η Δύση ανησυχεί και ο …Καμμένος εναντίον Εφραίμ (!!!)Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που προκαλεί στην Δύση το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Ρωσίας για το ενεργειακό powergame στην περιοχή είναι άρθρο του Economist, «Ελλάδα και Ρωσία: Μια ορθόδοξη φιλία», που αναδημιεύει το http://www.axiaplus.gr/article/4045/samara-blepei-gia-prwthypoyrgo-o-economist/

Σύμφωνα με τον Economist,1.000.000 Ρώσοι τουρίστες αναμένεται να επισκεφτούν την Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι ο Τουρισμός βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης επίσκεψης Σαμαρά στην Μόσχα.

«Εκεί όπου οδηγούν οι τουρίστες και οι πολιτικοί, ενδέχεται να ακολουθήσει το χρήμα», συνεχίζει το άρθρο, στο οποίο γίνεται αναφορά και στο ενδιαφέρον της Gazprom για τη ΔΕΠΑ και στις πληροφορίες να χρησιμοποιηθεί ο Πειραιάς σαν βάση για το ρωσικό ναυτικό (!!!).
Στη συνέχεια ο Economist κάνει αναφορά το ταξί του Σαμαρά στη Ρωσία και αρχίζει να …. ροκάρει, αφού μεταξύ άλλων υπαινίσσεται ότι το ταξίδι στην Μόσχα δεν πήγε καλά και ο Σαμαράς « θα προτιμούσε να βελτιώσει τους δεσμούς του με την Αμερική και να πουλήσει την εταιρεία αερίου σε επενδυτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα πάντα με τον ευφάνταστο Economist, οι Ρώσοι ελπίζουν να αυξήσουν την επιρροή τους στην Ελλάδα, καθώς “ενδέχεται να μπουν στη Βουλή έως και 9 κόμματα” , μεταξύ των οποίων κι εκείνο του …Π. Καμμένου ο οποίος «ελπίζει να αντικαταστήσει τον ηγούμενο Εφραίμ στη θέση του καλύτερου φίλου της Ρωσίας στην Ελλάδα» !!!

Να αυτό γράφει ο Economist που θεωρείται και σοβαρός.

Με άλλα λόγια θα γίνει της τρελής μετά τις εκλογές. Δεν θα πλήξουμε καθόλου. Όσα έγιναν επί Καραμανλή με τα ενεργειακά δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα γίνουν με αφορμή την ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :