Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Δήμοι: Ανησυχούν για προϋπολογισμό και Βοήθεια στο Σπίτι




Την έντονη ανησύχια της τόσο για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» όσο και για τον Προϋπολογισμό του 2012 εξέφρασε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Μάλιστα, αναφορικά με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι δήμαρχοι ζήτησαν να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και μετά την 31.12.2011. Κι αυτό γιατί αν δεν διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το ΕΣΠΑ, ακόμη κι αυτό γίνει με εθνικούς πόρους, θα σημαίνει προσωρινή διακοπή, καθώς διακόπτονται οι συμβάσεις των εργαζομένων και θα πρέπει να γίνουν νέες προσλήψεις συμβασιούχων μέσω ΑΣΕΠ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, εξέφρασε την αγωνία του για τη συνέχιση του προγράμματος, καθώς τυχόν διακοπή του σημαίνει και διακοπή των παροχών προς τους ευπαθείς πολίτες μέσω του οποίου εξυπηρετούνται: ηλιωμένοι, ΑμεΑ, ανήμποροι κ.λπ. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο για το 12 χρειάζεται για να συνεχιστεί 75 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, δεσμεύθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη συνέχιση του προγράμματος.

Μείωση κονδυλίων που φτάνει το 30%

Οι δήμαρχοι όμως εξέφρσαν την έντονη ανησυχία τους και για τα μειωμένα κονδύλια κατά περίπου 25-30%, όπως υποστηρίζουν, που προβλέπονται από τον Προϋπολογισμό του 2012 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν το προεδρείο της ΚΕΔΕ και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο διοικητικό συμβούλιο.

Όπως είπαν χαρακτηριστικά στο νέο υπουργό Τάσο Γιαννίτση, σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, «θα βάλουμε λουκέτο στους δήμους με αυτά τα κονδύλια».

Μάλιστα, του επισήμαναν πως πλέον οι δήμοι δεν έχουν να πληρώσουν εξαιτίας των παρακρατήσεων από το κράτος αλλά και τους μειωμένους πόρους από ιδία έσοδα (αλλαγή στα τετραγωνικά, ανεξόφλητοι λογαριασμοί, χαράτσι μέσω ΔΕΗ για τα ακίνητα κτλ.). Επιπλέον, του υπογράμμισαν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που δημιουργεί ο «Καλλικράτης» και ζήτησαν άμεσα λύσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από πλευράς υπουργείου μίλησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος και τους σημείωσε πως, όσον αφορά στα προβλήματα «Καλλικράτη», θα διορθωθούν στο επόμενο διάστημα, καθώς στις 10 Γενάρη θα καταθέσει το σχετικό πολυνομοσχέδιο-σκούπα που υπουργείου Εσωτερικών.

Αναφορικά με τα οικονομικά, τους είπε πως έως το τέλος του 2011 θα τους δώσει 80 εκατ. ευρώ από τη ΣΑΤΑ και άλλα 107 εκατ. ευρώ από παρακρατηθέντα έσοδα της Αυτοδιοίκησης περασμένων ετών (ΠΟΕ), ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τους δοθούν επιπλέον χρήματα μέσα από αυτούς τους δύο κωδικούς.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, σύντομα θα αντλήσει χρήματα από το ΕΣΠΑ προκειμένου να πληρωθούν και να αποπερατωθούν τα έργα του «Θησέα», ενώ αν περισσέψουν χρήματα θα «ανοίξει» και το Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ».

Μια πρώτη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είχε σήμερα το προεδρείο της ΚΕΔΕ και οι επικεφαλής των αυτοδιοικητικών παρατάξεων.

Οι δηλώσεις

«Προβλήματα υπάρχουν», παραδέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών. «Άλλα από αυτά επιζητούν γρήγορη επίλυση, άλλα χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση και άλλα διαπραγματεύσεις με διάφορους φορείς», υπογράμμισε και προσέθεσε πως έγινε κατανοητό πως ζούμε σε μια έκτακτη κατάσταση και χρειάζεται έκτακτη αντιμετώπιση. Σημείωσε, δε, πως «με κοινό πνεύμα θα πορευθούμε δημιουργικά».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της ανεργίας και σε αυτό της υποαπασχόλησης και είπε πως κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν αναπτυξιακά προγράμματα, όπως αυτό της αυτοεπιστασίας στους δήμους, για το οποίο εκτίμησε ότι μπορεί να αρχίσει από τον Ιανουάριο του 2012.

Απαντώντας, σε ερώτηση για τη στάση των δήμων στο θέμα του τέλους ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είπε πως «οι αυτοδιοικητικοί έχουμε υπεύθυνη στάση. Δεν προτρέπουμε τους πολίτες να μην πληρώσουν το τέλος, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ευαίσθητες οικονομικά ομάδες που δεν έχουν την αντικειμενική δυνατότητα να το πληρώσουν».

Για την αδυναμία των δήμων να ανταπεξέλθουν στις δικές τους οικονομικές υποχρεώσεις έκανε λόγο ο Κ. Τζαννακούλης, δήμαρχος Λαρισαίων, πόσω μάλλον που τα κονδύλια για την Αυτοδιοίκηση στον νέο Προϋπολογισμό είναι χαμηλότερα από τα περυσινά. Μάλιστα, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, επέσεισε τον κίνδυνο να κατεβάσουν ρολά οι δήμοι ελέω Προϋπολογισμού 2012

Τέλος, ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου υπογράμμισε πως το μεγάλο ζήτημα στους δήμους είναι τα οικονομικά, αφού δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόρους για τη λειτουργία τους. «Πήραμε σήμερα υποσχεσιολογίες», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην aftodioikisi.gr

"Διασφαλίστε την ύπαρξη βιώσιμης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα"

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εκφράζει την ανησυχία της για την υποβάθμιση που συντελείται στον κλάδο του γραπτού Τύπου στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ανάγκη για αξιοπιστία γίνεται πιο επείγουσα παρά ποτέ.

Καλούμε τις ελληνικές αρχές, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και τους ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα, να εξαντλήσουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν την ύπαρξη βιώσιμης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΟΔ, Άρνε Κένιγκ.

Πέρα από την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι εφημερίδες με μακρόχρονη παρουσία στον ελληνικό Τύπο απειλούνται άμεσα με κλείσιμο. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η εφημερίδα Ελευθεροτυπία στην Αθήνα και η εφημερίδα Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη. Η Ελευθεροτυπία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεταδικτατορική ιστορία της χώρας, εκφράζοντας με συνέπεια και πάθος τις προοδευτικές φωνές της χώρας. Η Μακεδονία συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια λειτουργίας, μια εφημερίδα σύμβολο της ιστορίας του Τύπου στη Βόρεια Ελλάδα. Και παρ' όλα αυτά, οι δημοσιογράφοι και στις δύο αυτές εφημερίδες παραμένουν απλήρωτοι επί τέσσερις μήνες, ενώ οι εκδότες τους εμφανίζονται ανίκανοι να διαχειριστούν το βάρος της ευθύνης που συνεπάγεται η ιδιοκτησία τέτοιων σημαντικών τίτλων.

«Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τόσο εξόφθαλμες καταστάσεις, όπως το να παραμένουν δημοσιογράφοι επί τόσους μήνες απλήρωτοι. Το καθήκον των εκδοτών να προστατεύσουν και να διατηρήσουν τέτοιες ιστορικές εφημερίδες δεν είναι μόνο έναντι των δημοσιογράφων, απορρέει από την υποχρέωσή τους να προασπίζουν το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης των πολιτών, ιδίως τη στιγμή που η χώρα διανύει τη χειρότερη κρίση εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Κένιγκ.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στηρίζει τις συνεργαζόμενες ενώσεις, την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) στον αγώνα τους ενάντια στο κλείσιμο των εφημερίδων. Ο αγώνας τους συμπίπτει χρονικά με τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ελλάδα για την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών εναντίον της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα, στις 17 Νοεμβρίου του 1973.

Η ΕΟΔ (EFJ) είναι το περιφερειακό παράρτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ).

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Μα τώρα δώσατε Ψήφο εμπιστοσύνης για να φύγει… ;

Άλλοι είναι οι ηλίθιοι τελικά και όχι ο ΓΑΠ…
Γράφει ο Γιάννης Παπαϊωάννου


Μα τώρα δώσατε Ψήφο εμπιστοσύνης για να φύγει… ;


Την Δευτέρα θα έκανε δημοψήφισμα, την τρίτη επέμενε, την τετάρτη το έλεγε από τις Κάννες κόντρα σε Μερκοζύ, την Πέμπτη δήλωσε ότι έκανε Μπλόφα για να πάρει μαζί του τον Σαμαρά και την παρασκευή του δώσατε ψήφο εμπιστοσύνης;
Ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα πρωθυπουργό που εξαπάτησε όποιον συνάντησε τα τελευταία δύο χρόνια, από τον τελευταίο Συνταξιούχο μέχρι την διεθνή κοινότητα, τα ΜΜΕ, τους δανειστές, την Βουλή και έθεσε την χώρα σε τροχιά εξόδου από την ΟΝΕ;
Πιο καθαρό μήνυμα προς τις αγορές του κόσμου δεν υπάρχει… Συνεχίζει γερά δυνατά… και ενισχυμένος!!
Αν το Σαββατοκύριακο καταφέρει να τσακωθούν όλοι με όλους και την Δευτέρα θα παρουσιαστεί στην Ευρώπη και θα είναι η μόνη πηγή σταθερότητας σε μια χαοτική Ελλάδα. Μια επιλογή που έκαναν οι.......
Έλληνες και αφορά τον μόνο πρωθυπουργό της Ευρωζώνης που έχει δεύτερες σκέψεις για το ευρώ παγκόσμια γνωστές…

Προφανώς Θα ρίξει τις αγορές, θα ρημάξει την Ιταλία και την Ισπανία όλοι οι αναλυτές θα προεξοφλούν ότι η Ελλάδα βγαίνει από την ευρωζώνη.
Και το βράδυ θα πει “έκανα τσεκ για να δω την σταθερότητα του καπιταλισμού και αν οι Ευρωπαίοι το εννοούν αυτό που λένε”
και θα μοιάζει τόσο… προφανές αφού θα έχει ήδη συμβεί.
Διότι εδώ και δύο χρόνια ο ΓΑΠ έρχεται εκ των υστέρων για να παρουσιάσει τις γκάφες, ως σχέδιο και τελικά επιτυχία. Και όταν αυτές είναι πανωλεθρίες το αιτιολογεί παρουσιάζοντας την χειρότερη δυνατή εκδοχή (αργεντινή) που θα μπορούσε να συμβεί.
Με την χθεσινή ψήφο εμπιστοσύνης σε μια εβδομάδα η έξοδος της χώρας από την ΟΝΕ θα είναι παγκοσμίως λυτρωτική.

Μα τώρα δώσατε Ψήφο εμπιστοσύνης για να φύγει…; Μα σοβαρά τώρα έγινε αυτό το πράγμα;
Πρόκειται για αποκάλυψη μιας τεράστιας επικοινωνιακής “πλεκτάνης” σε βάρος του ΓΑΠ διότι άλλοι είναι οι ηλίθιοι τελικά και όχι ο ΓΑΠ....

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Γιώργο, φύγε!



Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και τμήματα του πατριωτικού αλλά και του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, ολόκληρη η κοινωνία αλλά και οι Έλληνες που ζουν πέρα από τα σύνορα της χώρας συγκλίνουν στην ίδια άποψη, στην ίδια αξίωση, στην ίδια πατριωτική προσταγή: Γιώργο, φύγε!


Διότι εξαπάτησες, απέτυχες και σέρνεις τώρα την πατρίδα στην έσχατη απειλή. Στην απόλυτη καταστροφή.


Διότι ξέχασες πως στις Δημοκρατίες μόνος εντολοδότης είναι ο λαός. Και κανένας άλλος.


Διότι οι μεθοδεύσεις που απεργάζεσαι δεν υπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Τα θέτουν σε άμεσο και σοβαρότατο κίνδυνο.


Αθέτησες όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβες απέναντι στους Έλληνες και επιβεβαίωσες όλες τις προσδοκίες των άσπονδων φίλων της χώρας.


Ματαίωσες –καταπώς υποσχέθηκες στους Αμερικανούς– τις ενεργειακές συμφωνίες που θεμελίωναν μια περήφανη εξωτερική πολιτική και υπηρετούσαν τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας.


Διέσυρες την Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο, κατηγορώντας τη ως διεφθαρμένη και αναξιόπιστη.


Υπέταξες τη χώρα, κινούμενος μυστικά και υποχθόνια, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.Επέβαλες επιλογές που περιορίζουν την εθνική κυριαρχία.







Επέβαλες πολιτικές που καταρράκωσαν την οικονομία και παρέλυσαν ολόκληρη την κοινωνία.







Επέβαλες αποφάσεις που έφεραν «λουκέτα», ανεργία, φτώχεια, απόγνωση, κατάθλιψη.







Απέτυχες σε όλα. Στο χρέος, στο έλλειμμα, στους στόχους που διακήρυσσες και στις υποσχέσεις που μοίραζες.







Έφερες την κοινωνία σε κατάσταση αποσύνθεσης, κατάθλιψης και μαζικής παράκρουσης.







Και τώρα καταφεύγεις, αδίστακτα, ανεύθυνα και τυχοδιωκτικά, στην έσχατη απειλή.




Δημιουργείς καταστάσεις πλήρους οικονομικής κατάρρευσης.







Δημιουργείς συνθήκες διχασμού.







Δημιουργείς σοβαρότατους εθνικούς κινδύνους.







Παίζεις με το παρόν και το μέλλον της χώρας.







Παίζεις με την ίδια τη ζωή των Ελλήνων.







Παίζεις σε βάρος των παιδιών μας.







Παίζεις, πρώτα απʼ όλα, με την παρουσία της πατρίδας μας στην ΕΕ, την Ευρωζώνη και το ευρώ. Σαν να ʼβαλες κάποιο σχέδιο στο νου και βάλθηκες να το ολοκληρώσεις πάση θυσία.







Μόνο που –πάση θυσία– το σχέδιο αυτό θα ανατραπεί. Είτε από υπεύθυνες δυνάμεις του κόμματός σου είτε από την αντιπολίτευση είτε από τον ίδιο το λαό.







Οι μεθοδεύσεις σου δεν είναι παιχνίδι με τη φωτιά. Είναι εμπρησμός της πατρίδας μας. Είναι το λάκτισμα που την πηγαίνει στον όλεθρο.







Ακόμα και οι ξένοι μιλούν για αυτοκτονία της Ελλάδας.







Για εκούσια χρεοκοπία.




Για βίαιη επιστροφή στη δραχμή.







Το παιχνίδι σου δεν είναι μόνο επικίνδυνο. Είναι και ύποπτο.







Διότι υποκρύπτει απειλή σε βάρος ολόκληρης της Ευρώπης. Και συμφέροντα άλλων.







Διότι δεν χωρά σε ανθρώπου νου τόση ανευθυνότητα.







Και δεν σε αντέχει ο τόπος ούτε μια μέρα παραπάνω.







Τελείωσες, Γιώργο.







Τελείωσε και το θέατρο.







Και έχεις τώρα μία και μόνο επιλογή: Να φύγεις.







Είναι το μέγιστο που μπορείς και το ελάχιστο που οφείλεις.







Σήμερα, κιόλας. Όχι αύριο.