Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από Cosco – Hewlett Packard


Μια εξαιρετική συμφωνία που μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για αναπτυξιακές κινήσεις στην Ελλάδα, αποτελεί η απόφαση του αμερικανικού κολοσσού Hewlett Packard να χρησιμοποιεί το στόλο της Cosco για να διοχετεύει τα προϊόντα της στην Ευρώπη. Όλη αυτή η δουλειά θα γίνεται μέσω του λιμανιού του Πειραιά και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Υπενθυμίζουμε ότι μειοψηφίες συνδικαλιστών είχαν αντιδράσει σφόδρα στη μετατροπή του Πειραιά σε ισχυρό διαμετακομιστικό κέντρο από την κινεζική Cosco.

Με τη συμφωνία ουσιαστικά μια μεγάλη πολυεθνική βάζει τον Πειραιά και την Ελλάδα γενικότερα ξανά στον παγκόσμιο χάρτη. Ο Πειραιάς καθίσταται βασικός κόμβος για την HP στην Ευρώπη.
Μεγάλη αύξηση αναμένεται στα φορολογικά έσοδα που θα αποκομίζει καθημερινά η χώρα από τα διακινούμενα προϊόντα ενώ σημαντική θα είναι η αύξηση του κύκλου εργασιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Και φυσικά μια επιτυχημένη συμφωνία φέρνει και άλλους ισχυρούς «παίκτες»
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός: «Η συμφωνία της Hewlett-Packard με την COSCO και την ΤραινΟΣΕ αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε σήμερα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Και με αυτή τη συμφωνία επαναβεβαιώνεται ο ρόλος που μπορεί να παίξει η χώρα μας με τις υποδομές που διαθέτει στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη. Και ταυτόχρονα θα αυξηθεί, εάν προχωρήσει, όπως θα θέλαμε, αυτή η συμφωνία, ο όγκος των συναλλαγών στον Πειραιά, αλλά και το μεταφορικό έργο της ΤραινΟΣΕ. Να το πω διαφορετικά, το λιμάνι θα βοηθάει το τραίνο και το τραίνο θα βοηθάει το λιμάνι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια εξέλιξη σημαντική, γιατί δημιουργεί συνέργειες μεταξύ του λιμανιού και του τραίνου. Το τραίνο, επομένως, θα μας δώσει αυτή τη δύναμη και το λιμάνι το ίδιο. Η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει η χώρα μας φιλική στην επιχειρηματικότητα, φιλική στις επενδύσεις. Και μέσα από αυτό το δρόμο της ανάπτυξης, προφανέστατα, θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας».



Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Οι Δήμοι χάνουν την διαχειριστική τους αυτονομία



Ένας αυστηρός μηχανισμός δημοσιονομικής εποπτείας θα ισχύσει από εδώ και στο εξής για τους ΟΤΑ που σε περιπτώσεις αποκλίσεων από τους στόχους των προϋπολογισμών τους θα αναγκάζονται να πληρώνουν μόνο μισθούς, θα μετατάσσονται οι εργαζόμενοί τους και θα αυξάνουν τα τοπικά τέλη.
Αυτό προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2013-2016, αν και σημειώνεται ότι οι λεπτομέρειες λειτουργίας του εν λόγω μηχανισμού είναι «προς ρύθμιση».
Σε κάθε περίπτωση, στο Μεσοπρόθεσμο αναφέρεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα δημιουργήσει, εντός της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, το Παρατηρητήριο Οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ. «Μέσω αυτού θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση η εκτέλεση του προϋπολογισμού όλων των ΟΤΑ».
Ετσι, σε περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις θα «ενημερώνεται ο φορέας ότι υποχρεούται σε άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού του και υποβολή αυτού προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση». Εφόσον ο ίδιος φορέας συνεχίζει να παρουσιάζει αποκλίσεις και μετά από τρεις μήνες «τότε με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών θα υπάγεται υποχρεωτικά στο (αναθεωρημένο) πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, με μερική απώλεια της διαχειριστικής του αυτονομίας».
Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται στο Μεσοπρόθεσμο, αυτό σημαίνει ότι ο εν λόγω φορέας:
1.Περιορίζει τις δαπάνες του μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως μη ανελαστικές δαπάνες, χρησιμοποιώντας προς τούτο, καθ’ όλο ή κατά μέρος και την ΣΑΤΑ
2.Προχωράει σε υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού
3.Λαμβάνει μέτρα για αύξηση των ιδίων εσόδων (τέλη, τοπικοί φόροι).