Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Προς ματαίωση ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη


Η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να θέσει σε κίνηση τη διαδικασία των ενεργειακών αγωγών προκάλεσε ποικιλόμορφες αντιδράσεις από την πλευρά της Ουάσινγκτον.


Είναι γνωστές άλλωστε οι «πιέσεις» – υπέργειες και υπόγειες- που δέχθηκε τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Είναι γνωστόν -και δεν το έκρυψαν άλλωστε- ότι οι ΗΠΑ δεν ήταν διατεθειμένες να επιτρέψουν την ενεργειακή-και όχι μόνο- ανεξαρτητοποίηση της Ελλάδας.



Όλες αυτές τις ημέρες οι διάφοροι αναλυτές (τρομάρα τους!) στον έντυπο Τύπο (γιατί ο ηλεκτρονικός ουδέποτε ασχολήθηκε σοβαρά μα αναλύσεις γεωπολιτικού φάσματος και οι ελάχιστες εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα), αποκρύπτουν ότι τελικά ο αγωγός Μπουρκάς -Αλεξανδρούπολης βαίνει προς ματαίωση. Μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ γεωπολιτική απώλεια για την χώρα μας και την Θράκη!




Αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνει ο ίδιος ο Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, ο οποίος συνοδεύοντας το Ρώσο Πρόεδρο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, δήλωσε ότι εξετάζεται η συγχώνευση των δύο ανταγωνιστικών αγωγών Μπακού-Τσεϊχάν και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, καθώς ο αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη ουσιαστικά -όπως είπε και όπως δήλωσε- έχει σταματήσει να εξελίσσεται ως πρόγραμμα.



Μάλιστα! Δύο χρόνια τα γράφω, τα επισημαίνω, τα φωνάζω! Και τι έγινε; Σε μια χώρα που πήγαν να γίνουν κάποια βήματα εθνικής ανεξαρτητοποίησης από τα ατλαντικά συμφέροντα, οικονομικής ανάτασης της χώρας και γεωπολιτικής περιφρούρησης μιας «επικίνδυνης» περιοχής (λόγω των γνωστών ορέξεων της Τουρκίας γι` αυτήν), έρχεται ο κ. Γ.Παπανδρέου ,ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τότε, και αυτά που είπε ….εξέπληξαν τους πάντες ανά τον κόσμο.



Πρώτη φορά υποψήφιος Πρωθυπουργός σε προεκλογική εκστρατεία ανέμειξε ένα κράτος σαν τη Ρωσία και μάλιστα με ένα τόσο επιθετικό και υποβαθμιστικό τρόπο, προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες. Το έγραφα τότε και το επισήμαινα ότι η προεκλογική «φαγούρα» και οι εξαγγελίες του κ. Γ. Παπανδρέου έρχονταν σε αντίθεση με τα εθνικά μας ενεργειακά -και όχι μόνο-συμφέροντα..



Και τώρα αποκαλύπτεται πλέον ότι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι ….προβληματικός! Όχι για αιτιάσεις ουσιαστικές , αλλά λόγω του ότι -απ’ ότι αποκαλύπτεται πλέον - κάποιοι είναι δέσμιοι στη Ελλάδα αλλά και στην Βουλγαρία των αμερικανικών σχεδιασμών και των αμερικανικών προτεραιοτήτων στην περιοχή μας.



Έχουμε μπει εδώ και 7 1/2 μήνες σε μια πορεία καθαρής υποτέλειας (ΔΝΤ, εξωτερική πολιτική) στον αμερικανοατλαντισμό που όμοια της η χώρα μας δεν έχει γνωρίσει τα χρόνια της μεταπολίτευσης.



Οι πτυχές αυτής της υποτέλειας (και οι οποίες φάνηκαν άμεσα τόσο με το ΔΝΤ , όσο και με την εξέλιξη του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη) θα έχουν οδυνηρές συνέπειες για την χώρα μας . Αυτό είναι το μείζον θέμα και το μείζον πρόβλημα.

(politis.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια :