Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Το μεγάλο φαγοπότι στις δημοτικές επιχειρήσεις...

«Μεγάλο φαγοπότι» στις δημοτικές επιχειρήσεις εντοπίζει στην έκτη κατά σειρά ετήσια έκθεση, του 2009, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιτζής. Μάλιστα, καθώς σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή, στο εξής απαγορεύεται ο δανεισμός των τοπικών αρχών αν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειο τους, αφού είναι πλέον απαραίτητο να εξασφαλίσουν το 20% του ποσού, που αιτούνται ως δανειοδότηση. Σχολίασε δε, πως αμφιβάλλει αν θα υπάρξει πλέον ενδιαφέρον για το αξίωμα των δημάρχων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση οι παράγοντες που ευνοούν την κακοδιαχείριση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είχαν διαπιστωθεί και στις προηγούμενες εκθέσεις από το 2003 έως το 2008 είναι «η άσκηση της εξουσίας εκ μέρους αρκετών αιρετών αρχόντων στα όρια της νομιμότητας ή και πέραν αυτής, η απότομη και χωρίς προηγούμενη οργάνωση της απαιτούμενης υποδομής μεταβίβαση σ’ αυτούς αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση, οι ανεπαρκείς έλεγχοι της κεντρικής διοίκησης, οι ανεπαρκείς μελέτες για την εκτέλεση έργων, που πολλές φορές γίνονται σκοπίμως για να δικαιολογηθούν πρόσθετες εργασίες, ακόμη η έγκριση αποφάσεων των ΟΤΑ εκ μέρους της εποπτευούσης αρχής μόνο δια της παρόδου της προθεσμίας προς αναπομπή και κυρίως η έλλειψη δυνατότητας ελέγχου εκ μέρους της Διοίκησης των δημοτικών επιχειρήσεων.»
Οι τομείς της κακοδιοίκησης
Όσον αφορά του τομείς που επικεντρώνεται η κακοδιοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «είναι κυρίως οι πολεοδομίες, το περιβάλλον, οι μεταφορές, τα δημόσια έργα, οι άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (η συζήτηση για τη λήψη των αποφάσεων για την ανάκληση των παράνομων αδειών, πολλές φορές τοποθετούνται τελευταίες στην ημερήσια διάταξη των Δημοτικών Συμβουλίων, με αποτέλεσμα να μη συζητούνται και να ανακαλούνται τελικώς μόνο σε νεκρές από άποψη δραστηριότητας περιόδους), οι δημοτικές επιχειρήσεις που είναι σχεδόν όλες ελλειμματικές, ενώ παράλληλα σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες είναι ελλιπείς. Επίσης οι ΟΤΑ δεν εκτελούν δικαστικές αποφάσεις ή συμμορφώνονται μ’ αυτές με μεγάλη καθυστέρηση. Πρέπει, όμως, να επαινέσουμε το αξιόλογο έργο που επιτελούν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Ελπίζουμε με την εισαγωγή του σχεδίου Καλλικράτης να βελτιωθούν οι τωρινές απαράδεκτες συνθήκες», προσθέτει στην έκθεση του ο Γενικός Επιθεωρητής.
(www.aftodioikisi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια :