Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Αλλαγές στον Καλλικράτη αλλά όχι στο Νομό Καβάλας


Με μια σειρά αλλαγών που αφορούν σε έδρες και ιστορικές έδρες δήμων, καθώς και σε ονομασίες, εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο για την νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, ο γνωστός «Καλλικράτης».




Κατά την τελευταία συνεδρίαση στην Επιτροπή το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία. Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν επί της αρχής και επιφυλάσσονται στην Ολομέλεια να λάβουν θέση επί των άρθρων, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επέφερε ορισμένες αλλαγές.



Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε αλλαγή σύμφωνα με την οποία καθορίζεται μεταβατική περίοδος έως το 2011 από την έναρξη της εφαρμογής του «Καλλικράτη», κατά την οποία δεν θα ισχύει το ασυμβίβαστο για τους νεοεκλεγέντες δημάρχους σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 25.000 κατοίκων.



Ακόμη ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε αλλαγές σε έδρες δήμων (κατόπιν αιτημάτων όλων των βουλευτών) και συγκεκριμένα: Στον δήμο Βοϊου του Ν. Κοζάνης, ως έδρα ορίστηκε η Σιάτιστα αντί για την Νεάπολη, η οποία γίνεται ιστορική έδρα του δήμου. Στον δήμο Δωρίδος του Ν. Φωκίδος, ως έδρα ορίζεται το Λιδορίκι, αντί για το Ευπάλιο, το οποίο γίνεται ιστορική έδρα του δήμου.



Άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αλλαγές στις έδρες των δήμων, με την προϋπόθεση να συμφωνούν οι τοπικοί βουλευτές όλων των κομμάτων και πάντως να γίνουν δεκτές από την Ολομέλεια, την οποία ο υπουργός δεν υποκαθιστά.



Ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ.Ζώης, εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματός του για τις τροποποιήσεις που αφορούν στη Σιάτιστα και το Λιδορίκι, είπε όμως πως είναι ελάχιστες στο σύνολο των 25 αιτημάτων για αλλαγές. Ο Π.Μαρκάκης (ΛΑΟΣ) επισήμανε ότι οι βελτιώσεις που έγιναν έχουν νομοτεχνικά χαρακτηριστικά, δεν είναι ουσίας. Αλλά και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Ν.Τσούκαλης είπε ότι θα αναμένει να διαπιστώσει στην Ολομέλεια αν ο υπουργός θα αποδείξει ότι πράγματι θα κάνετε θεσμικές και γενναίες τροποποιήσεις, γιατί -όπως είπε- αυτές που προκάλεσε σήμερα είναι «διαχειριστικού χαρακτήρα». «Εργαλείο αντιλαϊκής πολιτικής» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού και του ΔΝΤ, το χαρακτήρισε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ν.Παπακωνσταντίνου.



Αλλαγές



Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης προχώρησε σε μια σειρά αλλαγών που αφορούν:



Στο νομό ΑΡΚΑΔΙΑΣ ο Δήμος Λεωνιδίου μετονομάζεται σε Δήμο Νότιας Κυνουρίας, ενώ οι δήμοι Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας χαρακτηρίζονται ορεινοί.



Στον νομό ΑΡΤΑΣ ο δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη θα έχει ως έδρα την Άνω Καλεντίνη και ιστορική έδρα τις Πηγές Τετραφυλίας



Στον νομό ΒΟΙΩΤΙΑΣ ο δήμος Διστόμου, Αραχώβης, Αντίκυρας θα έχει έδρα το Δίστομο και χαρακτηρίζεται ως ορεινός.



Στο νομό ΕΥΒΟΙΑΣ ο Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης μετονομάζεται σε δήμο Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννης



Στο νομό ΗΛΕΙΑΣ ο δήμος Κυλλήνης μετονομάζεται σε δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Ο δήμος Αμαλιάδας μετονομάζεται σε δήμο Ήλιδας και ο δήμος Ανδρίτσαινας με έδρα τα Κρέστενα αποκτά ιστορική έδρα την Ανδρίτσαινα



Στο νομό ΗΜΑΘΙΑΣ ο δήμος Βεροίας θα έχει ιστορική έδρα τη Βεργίνα



Στο νομό ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ο δήμος Ηρακλείου θα έχει ιστορική έδρα τη Νέα Αλικαρνασσό. Ο δήμος Αρχανών Αστερουσίων θα έχει ιστορικές έδρες τα Πεζά, τις Αρχάνες και τον Πύργο. Ο δήμος Μινώα Πεδιάδας θα έχει ιστορικές έδρες το Καστέλλι και το Αρκαλοχώρι



Στο νομό ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ο δήμος Λαγκαδά, με έδρα τον Λαγκαδά, θα έχει ιστορική έδρα τον Λαχανά



Στο νομό ΚΥΚΛΑΔΩΝ ο δήμος Τήνου θα έχει ιστορική έδρα τον Πάνορμο



Στο νομό ΛΑΚΩΝΙΑΣ ο δήμος Σπάρτης θα έχει ιστορική έδρα το Μυστρά



Στο νομό ΛΑΣΙΘΙΟΥ ο δήμος Μιραμπέλου μετονομάζεται σε δήμο Αγίου Νικολάου



Στο νομό ΠΕΛΛΑΣ ο δήμος Αρχαίας Πέλλας μετονομάζεται σε δήμο Πέλλας



Στο νομό ΠΙΕΡΙΑ ο δήμος Πύδνας μετονομάζεται σε δήμο Πύδνας-Κολινδρού



Στο νομό ΠΡΕΒΕΖΑΣ ο δήμος Πάργας θα έχει ιστορική έδρα την Πάργα



Στο νομό ΣΑΜΟΥ ο δήμος Σάμου με έδρα τη Σάμο αποκτά ιστορική έδρα το Πυθαγόρειο



Στο νομό ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ο δήμος Καλλικράτειας -Μουδανιών μετονομάζεται σε δήμο Νέας Προποντίδας



Στο νομό ΧΑΝΙΩΝ οι νέοι δήμοι Σφακίων και Καντάνου-Σέλινου χαρακτηρίζονται ορεινοί

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Προς ματαίωση ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη


Η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να θέσει σε κίνηση τη διαδικασία των ενεργειακών αγωγών προκάλεσε ποικιλόμορφες αντιδράσεις από την πλευρά της Ουάσινγκτον.


Είναι γνωστές άλλωστε οι «πιέσεις» – υπέργειες και υπόγειες- που δέχθηκε τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Είναι γνωστόν -και δεν το έκρυψαν άλλωστε- ότι οι ΗΠΑ δεν ήταν διατεθειμένες να επιτρέψουν την ενεργειακή-και όχι μόνο- ανεξαρτητοποίηση της Ελλάδας.



Όλες αυτές τις ημέρες οι διάφοροι αναλυτές (τρομάρα τους!) στον έντυπο Τύπο (γιατί ο ηλεκτρονικός ουδέποτε ασχολήθηκε σοβαρά μα αναλύσεις γεωπολιτικού φάσματος και οι ελάχιστες εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα), αποκρύπτουν ότι τελικά ο αγωγός Μπουρκάς -Αλεξανδρούπολης βαίνει προς ματαίωση. Μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ γεωπολιτική απώλεια για την χώρα μας και την Θράκη!




Αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνει ο ίδιος ο Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, ο οποίος συνοδεύοντας το Ρώσο Πρόεδρο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, δήλωσε ότι εξετάζεται η συγχώνευση των δύο ανταγωνιστικών αγωγών Μπακού-Τσεϊχάν και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, καθώς ο αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη ουσιαστικά -όπως είπε και όπως δήλωσε- έχει σταματήσει να εξελίσσεται ως πρόγραμμα.



Μάλιστα! Δύο χρόνια τα γράφω, τα επισημαίνω, τα φωνάζω! Και τι έγινε; Σε μια χώρα που πήγαν να γίνουν κάποια βήματα εθνικής ανεξαρτητοποίησης από τα ατλαντικά συμφέροντα, οικονομικής ανάτασης της χώρας και γεωπολιτικής περιφρούρησης μιας «επικίνδυνης» περιοχής (λόγω των γνωστών ορέξεων της Τουρκίας γι` αυτήν), έρχεται ο κ. Γ.Παπανδρέου ,ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τότε, και αυτά που είπε ….εξέπληξαν τους πάντες ανά τον κόσμο.



Πρώτη φορά υποψήφιος Πρωθυπουργός σε προεκλογική εκστρατεία ανέμειξε ένα κράτος σαν τη Ρωσία και μάλιστα με ένα τόσο επιθετικό και υποβαθμιστικό τρόπο, προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες. Το έγραφα τότε και το επισήμαινα ότι η προεκλογική «φαγούρα» και οι εξαγγελίες του κ. Γ. Παπανδρέου έρχονταν σε αντίθεση με τα εθνικά μας ενεργειακά -και όχι μόνο-συμφέροντα..



Και τώρα αποκαλύπτεται πλέον ότι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι ….προβληματικός! Όχι για αιτιάσεις ουσιαστικές , αλλά λόγω του ότι -απ’ ότι αποκαλύπτεται πλέον - κάποιοι είναι δέσμιοι στη Ελλάδα αλλά και στην Βουλγαρία των αμερικανικών σχεδιασμών και των αμερικανικών προτεραιοτήτων στην περιοχή μας.



Έχουμε μπει εδώ και 7 1/2 μήνες σε μια πορεία καθαρής υποτέλειας (ΔΝΤ, εξωτερική πολιτική) στον αμερικανοατλαντισμό που όμοια της η χώρα μας δεν έχει γνωρίσει τα χρόνια της μεταπολίτευσης.



Οι πτυχές αυτής της υποτέλειας (και οι οποίες φάνηκαν άμεσα τόσο με το ΔΝΤ , όσο και με την εξέλιξη του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη) θα έχουν οδυνηρές συνέπειες για την χώρα μας . Αυτό είναι το μείζον θέμα και το μείζον πρόβλημα.

(politis.gr)

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας στο Μπουραζάνι

Εκδρομή στα Μαστοροχώρια - Κόνιτσα 2010


Το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας σε σεμινάριο χορού στο Μπουραζάνι



Τετραήμερη εκδρομή στα Μαστοροχώρια - Κόνιτσα οργανώνει το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας από τις 15 έως τις 18 Ιουλίου με αφορμή το σεμινάριο παραδοσιακών χορών που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο OPHRYS EPIROTICA που βρίσκεται μέσα στο περιβαλλοντικό πάρκο ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ. Για τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο παραδοσιακών χορών, το πρόγραμμα της εκδρομής περιλαμβάνει επίσης ξεναγήσεις, πλήρη διατροφή, διαμονή στο ξενοδοχείο Μπουραζάνι, τη συμμετοχή στο σεμινάριο και σε τοπικά γλέντια (330 ευρώ το άτομο). Για όσους θα ήθελαν να πάρουν μέρος στην τετραήμερη αυτή εκδρομή χωρίς να πάρουν μέρος στα σεμινάρια δίνεται η δυνατότητα να απολαύσουν τη διαμονή τους στο KONITSA MOUNTAIN HOTEL το οποίο διαθέτει σάουνα, χαμάμ, αίθουσα γυμναστικής και να περιηγηθούν κατά τις ημέρες της εκδρομής στα Ζαγοροχώρια, Ζαγόρι, Μονοδένδρι, Αρίστη, Πάπινγκο, τη χαράδρα του Βίκου, το μοναστήρι της Μολυβδοσκέπαστης, το πολεμικό μουσείο στο Καλπάκι αλλά και το περιβαλλοντικό πάρκο του Μπουραζανίου
(185 ευρώ το άτομο).

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μέλη και φίλοι του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του ΛΕΚ Ε.Ιορδάνου 20 και στα τηλέφωνα 223648, 6972326960 και 6944988488.


Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Goldman Sachs

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ:


ΠΩΣ Η GOLDMAN SACHS ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ενδιαφέρον θα ήταν να μάθουμε εάν η Γκόλντμαν Ζακς διατηρούσε ή και συνεχίζει να διατηρεί κάποιον “τοποτηρητή” και στα καθ’ ημάς και σε ποιο ακριβώς πόστο. Σε κυβερνητικό ή μήπως σε κρατικό που πάντως επηρεάζει καθοριστικά κρίσιμες κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με την οικονομία και τη διαχείριση των δημοσιονομικών μας προβλημάτων.



Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Πως θα σας φαινόταν αν ο προπονητής του Ολυμπιακού έπαιζε 100 εκατομμύρια στο Προ-Πο, ποντάροντας στην ήττα και τον υποβιβασμό της ομάδας του και συνιστώντας στους φίλους του να κάνουν το ίδιο; Τι θα έκαναν οι οπαδοί των Ερυθρολεύκων σε έναν τέτοιο προπονητή;



Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι κάνει η τράπεζα Γκόλντμαν Ζακς, κύριος σύμβουλος επί σειρά ετών των ελληνικών κυβερνήσεων σε θέματα χρέους και ιδιωτικοποιήσεων, προνομιακός συνομιλητής των Πρωθυπουργών και από τους κύριους διαχειριστές του δημόσιου χρέους μας. Με το ένα χέρι, η τράπεζα κερδίζει δισεκατομμύρια από τις “συμβουλές” της και τη διαχείριση του χρέους. Με το άλλο, παίζει στην αγορά CDS ποντάροντας στη χρεωκοπία της Ελλάδας, σε στενή συνεργασία με το κερδοσκοπικό χετζ φαντ Πόλσον, που κέρδισε του κόσμου τα λεφτά στην κρίση του 2008. H Γκόλντμαν φροντίζει ταυτόχρονα να υπονομεύει την ελληνική αξιοπιστία, τινάζοντας στον αέρα τα ελληνικά επιτόκια και οδηγώντας τη χώρα στον γκρεμό! Αν δεν χρεωκοπήσει η Ελλάδα κερδίζει από τα αυξημένα επιτόκια, αν χρεωκοπήσει κερδίζει από τη χρεωκοπία. Κερδίζει στήνοντας τη φούσκα, κερδίζει και ξεφουσκώνοντας τη φούσκα, πιστή στην αρχή “άρπαξε το τσεκ πριν σκάσει το καρπούζι”. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα καρπούζι. Η τράπεζα το παρουσιάζει ως υπαρκτό, κερδίζει από την πώλησή του και το αφήνει να σκάσει πριν το πάρει στα χέρια του ο αγοραστής.



Δεν είναι πρώτη φορά που το κάνει, είναι η πάγια μέθοδός της, χάρη στην οποία κυριάρχησε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά, εξοντώνοντας τους ανταγωνιστές. Η Γκόλντμαν γιγαντώνεται απομυζώντας τους πελάτες-θύματα, γι’ αυτό την ονόμασε βαμπίρ=βρυκόλακα η Λιμπερασιόν. Τα ίχνη της εντοπίζονται πίσω από όλες τις φούσκες και οικονομικές καταστροφές (κερδοσκοπία πετρελαίου, μετοχών υψηλής τεχνολογίας κ.ο.κ.).



Η τράπεζα πρωταγωνίστησε στα σάπια στεγαστικά δάνεια, οδηγώντας στην καταστροφή του 2008. Τότε, οι τραπεζίτες ανάγκασαν τις κυβερνήσεις να ξοδέψουν 11.400 δισεκατομμύρια δολλάρια (αν έχετε τρόπο να φαντασθείτε ένα τέτοιο ποσό) για να καλύψουν τις νομότυπες ή μη απάτες των τραπεζών. Αφού σώθηκαν από τη χρεωκοπία, βγάζοντας μάλιστα και κάτι τις, οι τραπεζίτες επανήλθαν στα ίδια βάζοντας στο στόχαστρο ευάλωτα κράτη. Και δοκιμάζοντας το ευρώ, προτού κατοχυρωθεί ως παγκόσμιο αποθεματικό, υπονομεύοντας την αμερικανική κυριαρχία.



Η ΦΙΡΜΑ: ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ-ΒΑΜΠΙΡ



Οι Αμερικανοί λατρεύουν τα παρατσούκλια. Τη CIA τη λένε «The Company» (H Εταιρεία). Τη Μαφία «The Family» (Η Οικογένεια). Την Goldman Sachs «The Firm» (Η Φίρμα). Γκόλντμαν και Σαξ ήταν δύο Γερμανοεβραίοι μετανάστες. ‘Ιδρυσαν την τράπεζα το 1869, αλλά δεν θα μπορούσαν ίσως να φανταστούν ότι θα γινόταν σήμερα η μεγαλύτερη στον κόσμο, αλλά και μια πραγματική, αν και αφανής, όσο μπορεί, υπερκυβέρνηση του κόσμου.



Η Γκόλντμαν δεν έχει απλώς καλές σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, είναι, σε μεγάλο βαθμό, η κυβέρνηση. Το μυστικό της επιτυχίας της; ‘Εσπαγε πρώτη όλες τις κρατικές ρυθμίσεις και ηθικές δεοντολογίες, ποντάροντας και κερδίζοντας από την χρεωκοπία των πελατών της! Μπορούσε να το κάνει, γιατί είχε ανθρώπους της στην κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σε ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επηρεάζει καθοριστικά τις αποφάσεις που διαμορφώνουν την τραπεζική αγορά και τις ρυθμίσεις της.

Η αχαλίνωτη κερδοσκοπία της συνέβαλε στο Κραχ του 1929. ”In God we Trust” γράφει κάθε δολλάριο, ΅In Goldman Sachs we Trust”, παρέφρασε ο Τζων Κένεθ Γκαλμπρέιθ, που της αφιέρωσε ένα κεφάλαιο του βιβλίου του για την κρίση. Στις δεκαετίες του “κρατισμού” που ακολούθησαν, η Γκόλντμαν έγινε πιο προσεκτική, έφτιαξε το όνομά της και είχε μάλιστα μότο την “μακροπρόθεσμη απληστία”. Διεύρυνε προσεκτικά την επιρροή της, διεισδύοντας σταδιακά και “φυτεύοντας” τους ανθρώπους της στα βασικά κέντρα οικονομικής εξουσίας ΗΠΑ και Ευρώπης, στις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες. ‘Ωσπου, οι σταδιακές “απελευθερώσεις” της αγοράς χρήματος πέρασαν το κρίσιμο σημείο, στα τελευταία χρόνια Κλίντον, με Υπουργό Οικονομικών τον Ρούμπιν, επιτρέποντας στην τράπεζα να παίξει άγρια το “μεγάλο παιχνίδι” της, την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας “Αυτοκρατορίας του Χρήματος”



Η Γκόλντμαν εκμεταλλεύθηκε τις “απελευθερώσεις” και την κατάργηση των περισσότερων φραγμών και ρυθμίσεων (που συχνά προκάλεσε η ίδια), συμπρωταγωνιστώντας στο στήσιμο της μιας φούσκας μετά την άλλη. Μπόρεσε να το κάνει, γιατί επηρέαζε με τους ανθρώπους της καθοριστικά την αμερικανική και ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.



Η μεγάλη ευκαιρία της ήταν η κρίση του 2008. Πρωταγωνίστησε στον μπουμ των στεγαστικών δανείων προς αναξιόπιστους δανειολήπτες, μετά ανακάτεψε τα “τοξικά δάνεια” με υγιέστερα προϊόντα και τα πούλησε ως υγιή. Μετά κερδοσκόπησε εις βάρος των αγοραστών των προϊόντων της στην δευτερογενή αγορά CDS, των ασφαλιστικών συμβολαίων έναντι αναξιόπιστων χρεών, επιταχύνοντας την κρίση. Από τη μια κέρδισε μεταπουλώντας στεγαστικά δάνεια, από την άλλη ποντάροντας και συμβάλλοντας στην καταστροφή των προϊόντων της. Κύριο εργαλείο της ήταν η αγορά CDS (Credit Default Swaps), δευτερογενών χρηματοπιστωτικών προϊόντων, ασφαλίστρων έναντι χρεωκοπίας, μια από τις πιο αδιαφανείς και πιο απορυθμισμένες. Τρεις τράπεζες ελέγχουν το 75% της αγοράς, Γκόλντμαν, J.P. Morgan και Ντώυτσε Μπανκ.



¨Όταν ξέσπασε η κρίση, η Γκόλντμαν χρησιμοποιίησε τον άνθρωπό της στην κυβέρνηση, τον Υπουργό Οικονομιών Πόλσον για να αποτρέψει κάθε συνδρομή στις τράπεζες, οδηγώντας στη χρεωκοπία τον κύριο ανταγωνιστή της, τη Λήμαν Μπράδερς. Όταν η Λήμαν χρεωκόπησε, ο Πόλσον άλλαξε αμέσως ρότα και έσπευσε να διασώσει τις υπό χρεωκοπία τράπεζες. Η Γκόλντμαν όχι μόνο απηλλάγη του κύριου ανταγωνιστή, αλλά και κέρδισε 13 δις δολλάρια από το σχέδιο σωτηρίας. (Μια εκπληκτική έρευνα για την Γκόλντμαν Ζακς δημοσιεύεται στο περιοδικό “Τετράδια”, τεύχος 57-58, των εκδόσεων “Στοχαστής”). Σε αυτή την “τράπεζα που τρομάζει”, κατά την έκφραση της Λιμπερασιόν, ανέθεσαν διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, μετά το 1998, σημαντικό μέρος της διαχείρισης του ελληνικού χρέους και της εμπιστεύτηκαν το μέλλον του ελληνικού λαού.



“Η Γκόλντμαν Ζακς είναι παντού”



H φράση ανήκει στον Ματ Ταιμπι, ερευνητή δημοσιογράφο, που υπογράφει μια μεγάλη έρευνα για την Γκόλντμαν στο περιοδικό Rolling Stone. H μέθοδος της Φίρμας είναι ο … εισοδισμός, τόσο επιτυχής που η τράπεζα απέκτησε και δεύτερο παρατσούκλι, αφού την ονομάζουν και “κυβέρνηση Ζακς”. Επιλέγει στελέχη της, τα κάνει εκατομμυριούχους και μετά τους … βρίσκει δουλειά στις κεντρικότερες θέσεις του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Ιδού μερικά από τα αστέρια του διεθνούς δικτύου της:



Mario Draghi



Υπεύθυνος ιδιωτικοποιήσεων στην Ιταλία (1991-2001), αντιπρόεδρος Ευρώπης της Goldman Sachs (2001-2006), Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας



Otmar Issing



Επικεφαλής οικονομολόγος και αρχιτέκτονας της νομισματικής στρατηγικής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας (1998-06), διεθνής σύμβουλος της Goldman Sachs, Πρόεδρος του Center for Financial Studies στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης. Με πρόσφατο άρθρο του στους Financial Times συγχαίρει τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη σθεναρή αντίστασή τους στην καταστροφική, όπως την χαρακτηρίζει, ιδέα μιας ευρωπαϊκής βοήθειας στην Ελλάδα. Η εφημερίδα αναφέρει όλες τις ιδιότητες του αρθρογράφου, πλην αυτής του συμβούλου της Goldman Sachs.



Lloyd Blankfein



Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Goldman Sachs. Ο χειρότερος Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του 2009 κατά το Forbes, πρόσωπο της χρονιάς κατά τους Financial Times. Ετήσια αμοιβή 53 εκατομμύρια δολλάρια.



Henry Paulson

Μετά από 30 χρόνια στη Φίρμα, έγινε Υπουργός Οικονομικών του Μπους.





Lawrence Summers

Σύμβουλος του Κλίντον, του Μπους και του Ομπάμα. Αρχιτέκτονας της φιλελευθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Προστατευόμενος του Ρούμπιν, βετεράνου της Φίρμας



Dan Jester

Στην κυβέρνηση Ομπάμα. Αναμείχθηκε στη διάσωση της ΑΙG, όπου ένα μεγάλο μέρος από το κεφάλαιο που δαπανήθηκε κατέληξε στην Goldman Sachs



Η επιχείρηση “Χρεωκοπία της Ελλάδας”

To 1998 η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ως κύρια επιδίωξη την ένταξη στην ΟΝΕ. Τα νούμερα δεν έβγαιναν. Η Αθήνα θα μπορούσε ίσως να περιορίσει τη φοροδιαφυγή των μεσαίων-ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων που δεν συνηθίζουν να πληρώνουν φόρους, αφήνοντας την στήριξη του κράτους στους μισθωτούς και συνταξιούχους (που ταυτόχρονα κατηγορούν ως ανεπρόκοπους). Θα μπορούσε να περιορίσει την παραοικονομία ή το κόστος της διαφθοράς. Θα μπορούσε να σκεφτεί άλλες αναπτυξιακές στρατηγικές. Προτίμησε τον εύκολο, αν και πανάκριβο, δρόμο, το μασκάρεμα του χρέους. Για να το κάνει απευθύνθηκε, σύμφωνα με τους New York Times και τη Wall Street Journal, στη διαβόητη Goldman Sachs. Για τη συνεργασία αυτή την εγκαλεί τώρα και ζητά να πληροφορηθεί τι έγινε η Κομισιόν. Γράφει σε μια έρευνά του το γαλλικό Μαριάν:



“Για την πιο μεγάλη τράπεζα του κόσμου, η πατρίδα της δημοκρατίας μετετράπη σε αγελάδα προς άρμεγμα…¨Όταν ο Γκάρυ Κον προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, το 2001, οι έλληνες αξιωματούχοι τον περιμένουν όπως τον Μεσσία…O Κώστας Σημίτης αποφασίζει να βάλει τον λύκο μέσα στο μαντρί”. H Γκόλντμαν Σαχς, γράφει το περιοδικό, “διαφθείρει” την ελληνική κυβέρνηση “πείθοντάς” την

ότι μπορεί με τα προϊόντα της να χρηματοδοτεί τις δαπάνες της. Η Γκόλντμαν βγάζει 300 εκατομμύρια δολλάρια, για να κρύψει η ελληνική κυβέρνηση, όλο κι όλο, ένα δάνειο ενός δις. 30% εις βάρος του ελληνικού δημοσίου πάει το νταβατζηλίκι. Ο οίκος αξιολόγησης Μούντις καλύπτει την επιχείρηση αξιολογώντας με άριστα την Ελλάδα. Η ατιμωρησία οδηγεί σε μονιμοποίηση των πρακτικών. Το τελευταίο από αυτά τα προϊόντα είναι ο “Titlospe”, δάνειο 5,3 δις το 2009.



Με τη μέθοδο αυτή, η Αθήνα χρησιμοποίησε διάφορα δομημένα προϊόντα για να κρύψει το πραγματικό ύψος του χρέους επιτρέποντας στην Ελλάδα να εκπληρώσει τεχνικά, όχι όμως και ουσιαστικά, τα κριτήρια του Μάαστριχτ, πρακτική που άρχισε το 1998 και συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές του 2009. Η Γκόλντμαν, η Εθνική Τράπεζα και η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησαν ένα “νεφέλωμα” διεθνών εταιρειών που ειδικεύτηκαν στην αγοραπωλησία ελληνικών τίτλων μετασχηματισμένων σε ιδιόμορφα, δομημένα προϊόντα.



¨Όλα ήταν νόμιμα, υποστηρίζεται σήμερα. Και τα δάνεια στους άστεγους που ανατίναξαν το τραπεζικό σύστημα νόμιμα ήταν, δεν ήταν όμως προς το δημόσιο συμφέρον. H φούσκα που δημιουργήθηκε είναι αυτή ακριβώς που σκάει σήμερα στα μούτρα μας, έχοντας οδηγήσει το ελληνικό κράτος στα πρόθυρα της κατάρρευσης.



Η Κομισιόν πάντως δεν έχει πεισθεί για τη νομιμότητα ορισμένων από τις διαδικασίες αυτές. ¨Ενα από τα συνηθέστερα κόλπα της Γκόλντμαν είναι η έκδοση χρεωγράφων σε άλλο νόμισμα από μια χώρα και η εν συνεχεία χρήση swaps για κάλυψη από αλλαγές ισοτιμιών. Το κόλπο, που υποπτεύεται η Κομισιόν ότι έγινε και εξετάζει τη νομιμότητά του, αρχίζει από κει και πέρα, με την αυθαίρετη αλλαγή από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα της ισοτιμίας, χωρίς να το ανακοινώσει σε κανένα, σύμφωνα με το γC

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Μούσχουρη "Να δώσουν οι βουλευτές το μισθό τους"

Την πρόταση να προσφέρουν οι βουλευτές τον μισθό τους έκανε η Νανά Μούσχουρη, μιλώντας στον γαλλικό οικονομικό ιστότοπο Challenges. «Οι πολιτικοί θα μπορούσαν να δώσουν το καλό παράδειγμα προσφέροντας το μισθό τους. Θα ήταν ένας δυνατός συμβολισμός» αναφέρει χαρακτηριστικά.








Η διεθνής τραγουδίστρια και πρώην Ευρωβουλευτής, μιλώντας για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος, υποστηρίζει ότι η παρούσα κρίση έχει τις ρίζες της στα προηγούμενα χρόνια διακυβέρνησης, όπου «από το 1980 οι κυβερνήσεις δεν σταμάτησαν να υπόσχονται στο λαό προκειμένου να επανεκλεγούν… Η παρούσα κρίση λοιπόν είναι αποτέλεσμα μίας γενικότερης κρίσης. Κακοί πολιτικοί ιθύνοντες δημιούργησαν κακές συνήθειες στους ψηφοφόρους της».







Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει την δύσκολη κατάσταση, σημειώνοντας ότι αν και η προσπάθεια που ακολουθεί θα είναι δύσκολη, είναι μία ευκαιρία να αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων.