Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Aποκεντρωμένες Διοικήσεις - 5 νέοι Γενικοί Γραμματείς

Πέντε νέα πρόσωπα, μία παραμονή μία μετακίνηση και ισορροπίες μεταξύ των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης (4 ΝΔ, 2 ΠΑΣΟΚ και 1 ΔΗΜΑΡ) περιλαμβάνει η λίστα με τους νέους γενικούς γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που έδωσε πριν λίγα λεπτά στη δημοσιότητα το υπουργείο Τύπου.

Συγκεκριμένα, στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στην Αττική γενικός γραμματέας στη θέση του Ηλία Λιακόπουλου αναλαμβάνει ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος (ΝΔ).
Στη, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας παραμένει η Πόπη Γερακούδη (ΠΑΣΟΚ), στην Ήπειρο-Δυτική Μακεδονία στη θέση της Δήμητρας Γεωργακοπουλου αναλαμβάνει ο, μετακινηθείς από το ΠΑΣΟΚ στη Δημοκρατική Αριστερά, βουλευτής Πέλλας Ηλίας Θεοδωρίδης, στη Μακεδονία-Θράκη στη θέση του Θύμιου Σώκου μετακινείται ο μέχρι σήμερα γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Θ. Καρούντζος (ΠΑΣΟΚ), στην Πελοπόννησο-Δυτικής Ελλάδας-Ιόνιο τη θέση του Τ. Αποστολόπουλου καταλαμβάνει ο πρώην ευρωβουλευτής και υποψήφιος της ΝΔ στην Α΄Αθήνας Μανόλης Αγγελάκας, στο Αιγαίο στη θέση του Φώτη Χατζιμιχάλη, η πρώην βουλευτής Λέσβου της ΝΔ Χρ. Καλογήρου και στην Κρήτη στη θέση του Θ. Καρούντζου ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γ. Δεικτάκης, (τη θέση του οποίου στα ψηφοδέλτια της ΝΔ μετά τη συμφωνία με τη Ντ. Μπακογιάννη, πήρε ο Λ. Αυγενάκης).



Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

H λίστα με τους 255 Οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν

Τη λίστα με τους 255 Οργανισμούς που βρίσκονται στη λίστα αυτών που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής» με την υποσημείωση ότι δεν πρόκειται για την τελική λίστα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η λίστα αφορά περίπου 6000 υπαλλήλους πολλοί από τους οποίους, όπως έχει γράψει και η aftodioikisi.gr, καθώς οι μετατάξεις λογίζονται ως προσλήψεις προσκρούουν στην αναλογία 1 προς 5, κινδυνεύουν να απολυθούν.
Παράλληλα όπως υπενθυμίζει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα «σύμφωνα όμως με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε περίπτωση συγχωνεύσεων και καταργήσεων Οργανισμών, το μισό διοικητικό προσωπικό πρέπει να τεθεί σε εφεδρεία για έναν χρόνο με αμοιβή το 60% του μισθού του και κατόπιν να απολυθεί».
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ η πρώτη λίστα των 255 Οργανισμών περιλαμβάνει φορείς που έχουν συμπεριληφθεί στις προτάσεις της διυπουργικής επιτροπής υπό τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, Οργανισμούς που είχαν προταθεί από μελέτη ιδιωτικών εταιρειών την οποία έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, αλλά και Οργανισμούς που έχουν περιληφθεί στους νόμους για τις συγχωνεύσεις (3895/2010 και 4002/2011) για τους οποίους όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι διαδικασίες για την κατάργησή τους και η μεταφορά του προσωπικού.
Η ΛΙΣΤΑ
1 Κατάργηση του Επιστημονικού και Ερευνητικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας (Υπουργείο Εσωτερικών), διότι, εν όψει του επιχειρησιακού προγράμματος του ΕΣΠΑ, διανοίγονται νέες προοπτικές διενέργειας των απαιτούμενων μελετών και προώθησης έργων εφαρμογής τους στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη δημιουργία ενιαίου κέντρου διαχείρισης κινδύνων.
2 Απορρόφηση της «Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας της Κορίνθου» (ΑΕΔΙΚ) από τη Δημόσια Επιχείρηση Κινη­τών Αξιών ΑΕ (ΔΕΚΑ Α.Ε.) (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).
3 Συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ Α.Ε.) με το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).
4 Eνταξη της Σχολής Επιμόρφωσης Υπαλλήλων ΥΠΟΙΟ (ΣΕΥΥΟ) στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΑΑ) (Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών).
5 Ενταξη του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως ειδικός κλάδος δραστηριότητας (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).
6 Ρευστοποίηση περιουσίας της «ΑΕ Εκμεταλλεύσεως Ακινήτων» (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).
7 Ενταξη του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου παραγωγής και ποιότητας αλκοόλης αλκοολούχων ποτών στη γενική ρύθμιση για τους ειδικούς λογαριασμούς (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).
8 Συγχώνευση σε έναν φορέα του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΙΔ) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας (ΕΙΜ) (Υπουργείο Ανάπτυξης).
9 Συγχώνευση σε μία εταιρεία της Εταιρείας Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών & Πυρίμαχων Υλικών ΑΕ (ΕΚΕΠΥ ΑΕ), της Εταιρείας Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.) και της «Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης ΑΕ) (ΕΛΚΕΑ ΑΕ) (Υπουργείο Ανάπτυξης).
10-11 Συγχώνευση της Εταιρείας Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας, Ενδυσης και Ινών ΑΕ (ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ), της «Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας Α.Ε.» (ΕΛΚΑ ΑΕ) και της «Κέντρο Ελληνικής Γούνας ΑΕ» (ΚΕΓ ΑΕ) με την «Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού ΑΕ (ΕΛΚΕΔΕ ΑΕ) (Υπουργείο Ανάπτυξης).
12-14 Συγχώνευση του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης με τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αθήνας - Πειραιά σε έναν οργανισμό (Υπουργείο Ανάπτυξης).
16 Κατάργηση του Ιχθυοκαλλιεργητικού Κέντρου Αχελώου (Υπουργείο Ανάπτυξης).
17 Κατάργηση του Τεχνολογικού Πάρκου «Λεύκιππος» (Υπουργείο Ανάπτυξης).
18 Συγχώνευση της «Εταιρείας Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Βιομηχανίας Τροφίμων ΑΕ» (ΕΤΑΤ ΑΕ) με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) που εποπτεύεται πλέον από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
19 Συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) σε ένα ενιαίο ερευνητικό κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Υπουργείο Ανάπτυξης).
20 Συγχώνευση του Κέντρου Ερευνας Τεχνολογίας & Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ) στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) (Υπουργείο Ανάπτυξης).
21 Απορρόφηση της «Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας Α.Ε» (ΕΔΕΤ ΑΕ) από την «Αθηνά» - Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης (Υπουργείο Ανάπτυξης).
22 Κατάργηση της Εταιρείας Διανομής Αερίου ΑΕ (Υπουργείο Ανάπτυξης).
23 Κατάργηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ) (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων).
24-39 Συγχώνευση των 29 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών σε 13, ανά διοικητική περιφέρεια, υπό μελέτη και μείωση του αριθμού των διοικητικών τους συμβουλίων (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων).
40 Κατάργηση της Εθνικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Επιστημών, η οποία είναι ανενεργής (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).
41 Κατάργηση της Ιονίου Ακαδημίας, η οποία είναι ανενεργός (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).
42 Κατάργηση του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (Ι.Π.Ο.Δ.Ε.), λόγω επικάλυψης αρμοδιοτήτων με την Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΔΙΠΟΔΕ) του Υπουργείου καθώς και με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).
43 Συγχώνευση σε έναν φορέα του Εθνικού Γυμναστηρίου Αθηνών (Ι. Φωκιανός) με το Δημόσιο Πρότυπο Παιδικό Γυμναστήριο Καισαριανής (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).
44-108 Συγχώνευση 65 Κεφαλαίων Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών (ΚΑΦ) Ξηράς και Λιμένος σε 7 μεγάλα ΚΑΦ Λιμένων - Ξηράς (Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας).
109 Ενοποίηση του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΚΕΠ), του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης και Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ) και του Εθνικού Συμβουλίου Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση (ΕΣΣΕΕΚΑ). (Υπουργεία Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).
110-202 Συγχώνευση των διοικήσεων 102 Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας σε 9 ξεχωριστά εθνικά δίκτυα κοινωνικής φροντίδας (Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).
203 Κατάργηση του «Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης» (ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα») και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
204 Κατάργηση της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Ελλάδος και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
205 Κατάργηση του Επαγγελματικού Κέντρου Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
206 Συγχώνευση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Υπουργείο Πολιτισμού).
207 Συγχώνευση του ΟΠΕΠ με το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ως προς τα εκμαγεία) (Υπουργείο Πολιτισμού).
208 Κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, λόγω εκπλήρωσης του σκοπού του (Υπουργείο Πολιτισμού).
209 Συγχώνευση του Εθνικού Σκοπευτηρίου Χανίων με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων (Υπουργείο Πολιτισμού).
210 Συγχώνευση του Πανηπειρωτικού Εθνικό Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων με το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων (Υπουργείο Πολιτισμού).
211 Κατάργηση της «Αγροτουριστική ΑΕ» (ήδη υπό εκκαθάριση), λόγω της ανάληψης των αρμοδιοτήτων της από τη νέα εταιρεία «ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ» (Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης).
212 Συγχώνευση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ (ΕΤΑ) με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ΑΕ (ΚΕΔ ΑΕ) (Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Τουριστικής Ανάπτυξης).
213 Συγχώνευση της «ΓΑΙΑ ΟΣΕ ΑΕ» με την «ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).
214 Συγχώνευση της «ΕΔΙΣΥ ΑΕ» με την «ΟΣΕ ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).
215 Κατάργηση της Διεθνούς Ικαρίου Αεραθλητικής Ακαδημίας, διότι στο μεταξύ έχει καταστεί ανενεργής (Υπουργείο Μεταφορών).
216 Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακές Αερογραμμές ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).
217 Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).
218 Μεταβίβαση της «Γαλιλαίος Ελλάς ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).
219 Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακή Αεροπορία ΑΕ - Υπηρεσίες» (Υπουργείο Μεταφορών).
220 Μεταβίβαση της «Ολυμπιακή Εταιρεία Καυσίμων ΑΕ (66%)» (Υπ. Μεταφορών).
221 Μεταβίβαση της «Ολυμπιακή Ανώνυμη Ανεφοδιαστική Εταιρεία Αεροπορικού Καυσίμου ΑΕ» (65%) (Υπουργείο Μεταφορών).
222 Μεταβίβαση της «Πάνθεον Airways AE» (Υπουργείο Μεταφορών).
223 Μεταβίβαση της «Ελληνική Εταιρεία Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).
224 Μεταβίβαση της «Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης και Επισκευής Αεροσκαφών ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).
225-255 31 Λιμενικά Ταμεία θα εκχωρηθούν στους αντίστοιχους ΟΤΑ (Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής).






Σχέδια σωτηρίας ή ολέθρου της ανθρωπότητας, το νέο πείραμα ψεκασμού της ατμόσφαιρας με θείο;


Aπ' ότι φαίνεται τα σχέδια της παγκόσμιας διαπλοκής δεν έχουν τέλος. Κάποια «μυαλά» απεργάζονται σχέδια ολέθρου της ανθρωπότητας. Σχέδια που υλοποιούνται και μέσω της «γεωμηχανικής», της επιστήμης που «ευαγγελίζεται» τη λύση της υπερθέρμανσης της γης. Ωστόσο, με αιτιολογία τον δήθεν κίνδυνο του περιβάλλοντος και της κλιματικής σταθερότητας, λόγω της δήθεν υπερθέρμανσης του πλανήτη εξ αιτίας των δραστηριοτήτων του ανθρώπου, εκτός από την «πράσινη υπερφορολόγηση», προωθείται δυστυχώς και η μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η γεωμηχανική εκθειάζει τη χρήση των βαρέων μετάλλων στην ατμόσφαιρα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τις μεθόδους της γεωμηχανικής στηρίζουν πολυεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες, τραπεζικοί όμιλοι, αλλά και κυβερνήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο John Holdren, επιστημονικός σύμβουλος του Ομπάμα, πιστεύει ότι η γεωμηχανική θα βοηθήσει την σταθεροποίηση του κλίματος της γης. Υποστηρίζει δε πλήρως τη διαδικασία απελευθέρωσης σωματιδίων βαρίου, μαγνησίου, αλουμινίου, νανο-ινών, μορίων αίματος βακίλου και άλλες χημικών ουσιών για να αντανακλούν το ηλιακό φως μακριά από τη Γη.
«Για έχουμε υψηλή ποιότητα ζωής θα πρέπει να υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι», υποστηρίζει ο John Holdren. Κατηγορεί δε τις εκπομπές του CO2 από τον άνθρωπο ως υπεύθυνες για την ξηρασία, την έλλειψη αποθήκευσης τροφίμων, καθώς και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που είδαμε πρόσφατα. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις διαφόρων επιστημόνων ανά τον κόσμο. Ο Robert Socolow, του Πανεπιστημίου του Princeton, δήλωσε στην Εθνική Ακαδημία ότι η γεωμηχανική θα πρέπει να καταστεί μια άμεσα βιώσιμη επιλογή σε περίπτωση που επιδεινωθεί δραστικά το κλίμα.
Ωστόσο, πληθαίνουν οι φωνές παγκοσμίως κατά των πειραμάτων και των μεθόδων της γεωμηχανικής για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, καθώς μεγάλη μερίδα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις «επικίνδυνες» και «καταστροφικές» επιπτώσεις των μεθόδων της στο περιβάλλον, το οικοσύστημα, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Παρ’ όλα αυτά, πολυεκατομμυριούχοι, μέλη μυστικής λέσχης, παίρνουν αποφάσεις ερήμην των λαών και χρηματοδοτούν τα προγράμματα της γεωμηχανικής.
Ένα νέο πείραμα της γεωμηχανικής, που θα ξεκινήσει σε ένα χρόνο στο Νέο Μεξικό και θα περιλαμβάνει την έκλυση δεκάδων ή εκατοντάδων κιλών σωματιδίων θείου στην ατμόσφαιρα, χρηματοδοτείται από τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς. Ο συγκεκριμένος «κύριος» είχε μιλήσει ανοιχτά για τη «φιλοδοξία» του να συμβάλει ενεργά στη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε συνέδριο της TED είχε δηλώσει ότι τα εμβόλια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την «ευγονική για την επίλυση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τη μείωση των εκπομπών CO2». Τον Ιανουάριο του 2010, στο Νταβός στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Μπιλ Γκέιτς είχε ανακοινώσει ότι το ίδρυμά του θα έδινε κατά την επόμενη δεκαετία 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη και υλοποίηση νέων εμβολίων για τα παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Στην ομιλία του με τίτλο «Καινοτομία στο μηδέν», αναφέροντας ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί σε 9 δισεκατομμύρια, ο Γκέιτς είχε πει χαρακτηριστικά: «Αν κάνουμε μια πραγματικά σπουδαία δουλειά με τα νέα εμβόλια, την υγειονομική περίθαλψη και τις υπηρεσίες υγείας που σχετίζονται με την αναπαραγωγή (έκτρωση), θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον πληθυσμό κατά ίσως 10 ή 15 τοις εκατό».
Στο πείραμα, που θα χρηματοδοτήσει τώρα ο Μπιλ Γκέιτς, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ φιλοδοξούν να εξαπολύσουν στην ατμόσφαιρα σωματίδια θειικού άλατος, σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν κατά πόσο ο πλανήτης μπορεί να ψυχρανθεί με τεχνητά μέσα, δηλαδή με αμφιλεγόμενες τεχνικές γεωμηχανικής. Μέσα στους επόμενους 12 μήνες σκοπεύουν να ψεκάσουν την ανώτερη ατμόσφαιρα με σωματίδια που αντανακλούν το ηλιακό φως, επιχειρώντας να προσομοιάσουν μια ηφαιστειακή έκρηξη. Όπως διευκρινίζουν στην πρότασή τους, για το πείραμα θα χρησιμοποιήσουν ένα αερόστατο, το οποίο θα βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν 25.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ.
Για τη χρηματοδότηση του πειράματος της γεωμηχανικής στο Νέο Μεξικό γράφει ο Paul Joseph Watson στην ιστοσελίδα του Alex Jones Infowars.com:
«Ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς χρηματοδοτεί πείραμα, στα πλαίσια γεωμηχανικής μελέτης, το οποίο θα συντελέσει στο να εκλυθούν στην ατμόσφαιρα του Νέου Μεξικού χιλιάδες τόνοι σωματιδίων θείου, παρά τις έντονες προειδοποιήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει το εγχείρημα αυτό στο οικοσύστημα του πλανήτη», επισημαίνει ο Paul Joseph Watson.
Επικαλούμενος τη βρετανική εφημερίδα Guardian ο Watson αναφέρει ότι «ένας εκ των ερευνητών, ο David Keith, υποστήριξε ότι η ηλιακή γεωμηχανική μπορεί να αποτελέσει μία ελάχιστα δαπανηρή μέθοδο κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη» Ωστόσο, σύμφωνα με την Guardian, άλλοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να έχει απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες για τα καιρικά συστήματα και τις προμήθειες τροφίμων της γης».
«Το συγκεκριμένο πείραμα – σύμφωνα το ρεπορτάζ της Guardian – θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον James Anderson στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει περίπου σε ένα χρόνο και θα περιλαμβάνει την έκλυση δεκάδων ή εκατοντάδων κιλών σωματιδίων θείου στην ατμόσφαιρα, προκειμένου να μετρηθεί η επίδραση στη χημική σύσταση του όζοντος. Από τη στιγμή που είναι αδύνατο να γίνει προσομοίωση της πολυπλοκότητας της στρατόσφαιρας σε εργαστηριακό περιβάλλον, ο Keith υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο πείραμα θα δώσει την ευκαιρία να μελετηθούν οι τρόποι ώστε τα στρώματα του όζοντος να αλλοιωθούν μέσω ενός εκτεταμένου ψεκασμού θείου».
Το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Harvard, κατά το οποίο θα ψεκασθούν από υψόμετρο 80.000 ποδιών σωματίδια θείου πάνω από το Fort Sumner στο Νέο Μεξικό, χρηματοδοτείται από τον Μπιλ Γκέιτς , o οποίος στις αρχές του έτους χρηματοδότησε το πρόγραμμα γεωμηχανικής για τη χειραγώγηση του κλίματος της γης.
Οι συνέπειες των ψεκασμών με θείο θα είναι τόσο καταστροφικές για το περιβάλλον και την ανθρωπότητα, που ακόμα και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που στηρίζουν τα μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως η Greenpeace, αντέδρασαν έντονα και προειδοποίησαν για τις συνέπειες του πειράματος. Μάλιστα ο επικεφαλής της Greenpeace της Βρετανίας, Doug Parr, χαρακτήρισε αυτό το πείραμα της γεωμηχανικής ως «παράξενο» και «επικίνδυνο».
Πράγματι, οι συνέπειες των ψεκασμών με θείο θα είναι καταστροφικές για τους φτωχούς ανθρώπους του τρίτου κόσμου. Ο Alan Robock, μετεωρολόγος του Πανεπιστημίου Rutgers, «έχει δημιουργήσει προσομοιωτές στον υπολογιστή, οι οποίοι υποδεικνύουν ότι τα σύννεφα θείου μπορούν πιθανώς να αποδυναμώσουν τους μουσώνες στην Ασία και την Αφρική, μειώνοντας τη ποσότητα βροχοπτώσεων και καταστρέφοντας τις σοδειές δισεκατομμυρίων ατόμων». «Φανταστείτε τι θα γινόταν αν προκαλούσαμε ξηρασία και πείνα, ενώ προσπαθούσαμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία της γης» δήλωσε ο Robock σε συνέδριο γεωμηχανικής που πραγματοποιήθηκε το 2010.
Ο Stephen Schneider του Πανεπιστημίου του Stanford, ο οποίος έχει προτείνει να αποσταλούν διαστημόπλοια στην ανώτερη ατμόσφαιρα για να μπλοκάρουν τον Ήλιο, παραδέχτηκε ότι η γεωμηχανική μπορεί να προκαλέσει πολέμους μεταξύ ων εθνών, σε περίπτωση που τα σχέδιά της είναι λανθασμένα.
Σήμερα είναι γνωστό πόσο επικίνδυνο είναι για το περιβάλλον το διοξείδιο του θείου, δεδομένου ότι αποτελεί το κύριο συστατικό της όξινης βροχής, η οποία σύμφωνα με την EPA «προκαλεί αύξηση της οξύτητας των λιμνών και των ρεμάτων και συμβάλλει στην καταστροφή των δέντρων σε μεγάλα υψόμετρα και πολλών ευαίσθητων εδαφών στα δάση. Επιπλέον, η όξινη βροχή επιταχύνει την φθορά των οικοδομικών υλικών και χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων διατηρητέων κτηρίων, αγαλμάτων και γλυπτών που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Οι επιδράσεις του βομβαρδισμού της ατμόσφαιρας με διοξείδιο του θείου στην υγεία εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για το αν τέτοια προγράμματα θα πρέπει να προχωρήσουν.
Οι σημαντικότερες επιδράσεις στην υγεία από την έκθεση στο θείο είναι οι ακόλουθες:
Νευρολογικές επιπτώσεις και αλλαγές στη συμπεριφορά
Διατάραξη της κυκλοφορίας του αίματος
Βλάβες στη καρδιά
Επιδράσεις στα μάτια και την όραση
Αποτυχίας αναπαραγωγής
Βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα – το στομάχι και διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος
Βλάβη στο συκώτι και τις λειτουργίες των νεφρών
Προβλήματα ακοής
Διαταραχή του μεταβολισμού των ορμονών
Δερματολογικές επιδράσεις
Κίνδυνος ασφυξίας και πνευμονικής εμβολής
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα LennTech, «εργαστηριακές δοκιμές με πειραματόζωα έχουν δείξει ότι το θείο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αγγειακές βλάβες στον εγκέφαλο, στην καρδιά και τα νεφρά. Επιπλέον, σύμφωνα με τις δοκιμές αυτές, ορισμένες μορφές του θείου μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο έμβρυο, αλλά και στα νεογέννητα μέσω του μητρικού γάλακτος. Τέλος, το θείο μπορεί να καταστρέψει τα εσωτερικά συστήματα ενζύμων των ζώων».
Καταλήγοντας ο Paul Joseph Watson δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές για τις δραστηριότητες του Μπιλ Γκέιτς: «Είναι μέλος μυστικής λέσχης δισεκατομμυριούχων, η οποία συζητά στις συνεδριάσεις της την απειλή από τον υπερπληθυσμό. Πολλοί θεωρούν ύποπτο το ότι χρηματοδοτεί ταυτόχρονα προγράμματα που απειλούν να ερημώσουν φτωχές περιοχές του κόσμου, προκαλώντας ξηρασία, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων μέσω της πείνας».

pygmi.gr

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Σε λειτουργία τα νέα καλώδια ΔΕΗ σε Θάσο-Κεραμωτή και Αίγινα-Μεθάνα


Τέθηκαν σε πλήρη λειτουργία τα νέα υποβρύχια καλώδια Θάσου-Κεραμωτής και Αίγινας-Μεθάνων, ανακοίνωσε σήμερα ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ). Τα έργα ήταν συνολικής αξίας 4.413.700 ευρώ και χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από τη ΔΕΗ. Είναι καλώδια μήκους 8,1 και 9,8 χιλιομέτρων αντίστοιχα σε Θάσο και Αίγινα.

«Η λειτουργία των συγκεκριμένων υποβρύχιων καλωδίων διασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αδιάλειπτη τροφοδότηση, με ηλεκτρική ενέργεια, της Αίγινας και της Θάσου, αφού τα δύο νησιά τροφοδοτούνται πλέον μέσω τεσσάρων υποβρυχίων καλωδίων το καθένα, εξασφαλίζοντας απόλυτα τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών», αναφέρει ο Διαχειριστής.
Ο Διαχειριστής τονίζει ακόμη ότι, τόσο οι κυβερνήτες των πλωτών μέσων όσο και οι αλιείς, πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Αρμόδιων Αρχών και τις σημάνσεις που έχουν εγκατασταθεί σε όλα τα υποβρύχια δίκτυα για την αποφυγή τραυματισμού και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ



Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί το Σεπτέμβριο - Δεν υπάρχει πρόβλημα με τους συμβασιούχους


Προσπάθεια «σωτηρίας» των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία τους κανονικά το Σεπτέμβριο κάνει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό τόνισε, απαντώντας, σε σχετική ερώτηση της aftodioikisi.gr για τον αν θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία των σταθμών λόγω της μείωσης του αριθμού συμβασιούχων, ο υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Όπως είπε, δεν υπάρχει πρόβλημα με τον αριθμό των συμβασιούχων στους παιδικούς σταθμούς, προσθέτοντας ότι επιχειρείται η ενεργοποίηση προ μηνών συμφωνίας (του τότε υπουργού Οικονομικών) Β. Βενιζέλου και του (τότε υπουργού Εσωτερικών) Τάσου Γιαννίτση για προσλήψεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η οποία είναι εγκεκριμένη από την τρόικα αλλά λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου δεν προχώρησε.
«Αν οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει το Φεβρουάριο δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Τώρα όμως πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης. Πρόσθεσε δε ότι η κατανομή του προσωπικού στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι περίπου 50% να αμείβονται από το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο από τους ΚΑΠ.
Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε, όπως και στην ομιλία του κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, έμφαση στην ενίσχυση του κοινωνικού δικτύου προστασίας στους δήμους, τονίζοντας ότι «αν υπάρξει οργάνωση μπορούμε να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα ακόμη και με λιγότερους πόρους».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι γενικότερος στόχος είναι η απλούστευση των διαδικασιών, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που μένουν αναξιοποίητα.
Πλην των βρεφονηπιακών σταθμών, ο κ. Στυλιανίδης έθεσε ως προτεραιότητες του μεταξύ άλλων τα θέματα της λειτουργίας του «Βοήθεια στο Σπίτι» που έχει πόρους μέχρι το Σεπτέμβριο και της μεταφοράς των μαθητών.

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΕΣΠΑ 2-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: ΜΕΓΑΛΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΑΤΤΙΚΗ & Ν. ΑΙΓΑΙΟ



Η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η Αττική, αλλά και το Νότιο Αιγαίο θα είναι οι μεγάλες χαμένες του ΕΣΠΑ 2 (2014-2020), επισήμως, του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (Partnership Agreement), η διαπραγμάτευση του οποίου ολοκληρώνεται στα τέλη του 2012, ώστε να εγκριθεί στις αρχές του 2013. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις εργασίες σεμιναρίου που οργάνωσαν την περασμένη εβδομάδα στα Χανιά το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, και ενώ η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, ειδικά το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) της Αττικής ίσως να φτάσει να έχει απώλειες ακόμη και 50%, εφόσον η Ελλάδα λάβει συνολικά μέχρι και 8,5 δισ. λιγότερα σε σχέση με τα 20,4 δισ. από το ΕΣΠΑ (μείωση άνω του 40%), καθώς η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας ανεβαίνει κατηγορία και -από τη ενδιάμεση του 75%-90% του ΑΕΠ του κοινοτικού μέσου όρου- εντάσσεται πλέον στις ανεπτυγμένες, δηλαδή, στο 90%-100%, με αποτέλεσμα να λαμβάνει σημαντικά λιγότερα κονδύλια σε σχέση με τα 2,8 δισ. του ΕΣΠΑ.
Να σημειωθεί ότι λόγω της μεγάλης μείωσης που ίσως υπάρξει στο ΕΣΠΑ 2 όλοι οι ομιλητές με προεξάρχοντα τον υπεύθυνο Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Άρη Περουλάκη μίλησαν για την ανάγκη του να σταματήσουν οι σπατάλες και να αξιοποιηθούν ουσιαστικά τα κονδύλια με την υλοποίηση στρατηγικών έργων και επενδύσεις που λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για την ελληνική οικονομία. Τόνισαν δε ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί επιτέλους σχέδιο 20ετίας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Ο νέος χάρτης των περιφερειών...
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Περουλάκης, στην ίδια κατηγορία (ανεπτυγμένες), παραμένει και 1) η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία πλήττεται μεν λιγότερο από την 2) Αττική, αλλά περισσότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες από τα μειωμένα κονδύλια.
Στην ενδιάμεση (από την πρώτη-90% έως 100%) κατηγορία (75% - 90% του ΑΕΠ του κοινοτικού μέσου όρου), κατεβαίνει 1) η Στερεά Ελλάδα, ενώ ανεβαινουν από την τρίτη (κάτω από το 75% του κοινοτικού μέσου όρου 2) η Κρήτη, 3) το Βόρειο Αιγαίο, 4) η Πελοπόννησος και 5) τα Ιόνια Νησιά. Στην ίδια κατηγορία παραμένει 6) η Δυτική Μακεδονία.
Στην τελευταία κατηγορία (λιγότερο ανεπτυγμένες με ΑΕΠ κάτω του 75% του μέσου κοινοτικού όρου) πέφτει από την ενδιάμεση 1) η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ παραμένουν οι Περιφέρειες 2) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, 3) Θεσσαλίας, 4) Ηπείρου και 5) Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες θα πάρουν αναλογικά περισσότερα χρήματα από τα μειωμένα για την Ελλάδα, κονδύλια του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-2020.
...και η σκληρή διαπραγμάτευση
Γιατί όμως μειώθηκαν τα κονδύλια για τη χώρα μας και τι περιθώρια υπάρχουν για διαπραγμάτευση; Βασική αιτία είναι τα στοιχεία του ΑΕΠ της προηγούμενης δεκαετίας που λαμβάνονται υπόψη για να κριθεί η χρηματοδότηση της χώρας. Με βάση αυτά η Ελλάδα θεωρείται «ανεπτυγμένη». Γι' αυτό, στη διαπραγμάτευση που θα κορυφωθεί το φθινόπωρο, θα επιχειρηθεί να συνυπολογιστούν ειδικά για τη χώρα μας και τα έτη 2011 και 2012 που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ έχουμε ύφεση 12%.
Ωστόσο, καθώς η ελληνική πλευρά εμφανίζεται μόνη της σε αυτή την αξίωση, τη στιγμή μάλιστα που η αλλαγή των ετών που χρησιμοποιούνται ως βάση αναφοράς θα άνοιγε ένα γενικότερο θέμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκρίνεται μια πολιτική διαπραγμάτευση: «Αν δεν υπάρξει διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο και ως εκ τούτου δεν ληφθεί πολιτική απόφαση η Ελλάδα θα λάβει σημαντικά λιγότερους πόρους», τόνισε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ο κ. Γιάννης Φίρμπας, στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.
Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Φίρμπας, η μεθοδολογία σε σχέση με έναν από τους συντελεστές (2,1% με βάση τη νέα μεθοδολογία έναντι 3,4% πριν) θα μπορούσε να περιορίσει τις απώλειες κατά 4 δισ. ευρώ και αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής διαπραγμάτευσης από τη νέα κυβέρνηση.
Οι δυσκολίες του νέου ΕΣΠΑ
Ωστόσο, οι δυσκολίες του νέου ΕΣΠΑ δεν σταματούν στους μειωμένους πόρους: ειδικά για όσες περιφέρειες λάβουν «μεταβατικά» κονδύλια (ΑΕΠ ανάμεσα σε 75% και 90%), όπως η Κρήτη, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. Θα επιδοτούνται μόνο καινοτόμες και περιβαλλοντικά φιλικές επενδύσεις. Δηλαδή μόνο το 15% των κονδυλίων θα μπορούν να γίνουν τα... συνήθη έργα, όπως δρόμοι, γέφυρες κ.λπ. Μάλιστα, έχει γίνει ήδη κάλεσμα για έγκαιρη προετοιμασία των περιφερειών, ώστε για να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τα νέα δεδομένα.
Επιπλέον, οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες προβλέπουν διακοπή κονδυλίων για όσα κράτη έχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις, όπως η Ελλάδα, ενώ προκειμένου να υλοποιήσουν οι φορείς τα έργα θα πρέπει να εναρμονιστούν με συγκεκριμένα -μεγάλης δυσκολίας- περιβαλλοντικά και άλλα πρότυπα.
Έλλειψη μοντέλου Ανάπτυξης
Στην ομιλία του, ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος υποστήριξε ότι αυτό που γίνεται στην Ελλάδα είναι η αποτυχία των «ελίτ», και αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των ευρωεκλογών του 2014, καθώς αν μειωθεί και άλλο η συμμετοχή που ήταν την προηγούμενη φορά στο 42% μπορεί να χαθεί η νομιμοποίηση ενός οργάνου κρίσιμου για τα συμφέροντα και της Ελλάδος λόγω της θέσης που συνήθως τηρεί.
Ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδας Αργύρης Περουλάκης, παρουσίασε στόχους Ευρώπης 2020 επισημαίνοντας ότι σήμερα υπάρχει παντελής έλλειψη μοντέλου ανάπτυξης στην Ελλάδα και ότι οι στόχοι αυτοί ενδεχομένως να μπορέσουν να καλύψουν το κενό. Ανέφερε ως παράδειγμα το Μπιλμπάο της Ισπανίας, όπου ο δήμαρχος με βάση 20ετές σχέδιο δημιούργησε μια άλλη πόλη. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα μέσα και εργαλεία που χρησιμοποιεί το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή για να καθιστά δημόσιο το έργο της από τους κκ. Κώστα Τσουτσοπλίδη και Carlos Martin.