Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Στο τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ με GAZPROM - Θα υπάρξει και μείωση στην τιμή φυσικού αερίου στις βιομηχανίες


Στο τελευταίο στάδιο διαπραγματεύσεων βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ΔΕΠΑ με την  GAZPROM, δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, και επιπλέον θα υπάρξει μείωση της τιμής φυσικού αερίου για τις βιομηχανίες, νέο ιδιαίτερα θετικό για το Νομό Καβάλας. Τη δήλωση αυτή έκανε στη Βουλή ο κ. Παπαγεωργίου, μετά από σχετικό ερώτημα που έθεσε ο προεδρεύων της Βουλής κ. Γιώργος Καλαντζής σήμερα Πέμπτη στη Βουλή σε παρέμβασή του, όταν ο κ. Παπαγεωργίου απαντούσε σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου του βουλευτή Οδ. Κωνσταντινόπουλου. 
Θυμίζουμε πως ο κ. Καλαντζής επανειλημμένως έχει θέσει το θέμα αυτό με ερωτήσεις και αναφορές στη Βουλή, αφού το κόστος ενέργειας αποτελεί για τις βιομηχανίες τον σημαντικότερο παράγοντα κόστους. Για δε τις βιομηχανίες του νομού Καβάλας, EL.FE. και KAVALA OIL, το κόστος ενέργειας με φυσικό αέριο αποτελεί το 34% του συνολικού κόστους παραγωγής. 
Στην παρέμβαση του ο προεδρεύων της Βουλής Γιώργος Καλαντζής έθεσε εκ νέου το θέμα με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στη χώρα μας «…κοντά σε αυτό που έθεσε ο κύριος συνάδελφος (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος) υπάρχει  επίσης, το πρόβλημα στήριξης των επιχειρήσεων που είναι ενεργοβόρες και εκτός του ηλεκτρικού ρεύματος, χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Τι θα γίνει με αυτές τις εταιρίες, οι οποίες είναι όντως ενεργοβόρες και οι οποίες πρέπει να έχουν ταυτόσημη αντιμετώπιση;..»
Απαντώντας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στα ειδικά τιμολόγια με τη ΔΕΗ και επιπλέον, όπως ανέφερε, «λαμβάνουμε και κάνουμε  κινήσεις στοχευμένες για τη βιομηχανία σε πολλά επίπεδα». Απαντώντας στον προεδρεύοντα κ. Καλαντζή είπε χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά το φυσικό αέριο, μιας και το έθεσε ο Πρόεδρος, αυτή τη στιγμή η ΔΕΠΑ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο διαπραγματεύσεων με την GAZPROM. Αυτό έχει σημασία, γιατί πράγματι πολλές βιομηχανίες – και μέσης τάσης και υψηλής – χρησιμοποιούν φυσικό αέριο είτε ως πρώτη ύλη, είτε ως ενίσχυση των λειτουργιών τους».
Και συνέχισε: «…Είμαστε σε πάρα πολύ καλό σημείο με αυτές τις διαπραγματεύσεις. Θα ολοκληρωθούν, πιστεύω, την ερχόμενη εβδομάδα. Οπότε η όποια έκπτωση η οποία θα υπάρξει – γιατί μιλούμε σαφώς για μείωση τιμής, δεν υπάρχει καμία άλλη συζήτηση, νομίζω είναι ξεκάθαρο σε όλους αυτό και θεωρώ ότι θα είναι και καλή μείωση τιμής – θα περάσει τόσο στους βιομηχανικούς, όσο και στους οικιακούς καταναλωτές».

Δεν υπάρχουν σχόλια :