Αρνητική εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ παραμένει μετά από δύο μήνες ουσιαστικά «ακέφαλη», σε μια χρονική συγκυρία που δρομολογούνται σημαντικές εξελίξεις σε ότι αφορά τόσο την εγχώρια αγορά, όσο και τον ρόλο που καλείται να παίξει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Ασφαλώς, δεν είναι μόνο ότι είναι θέμα εντυπώσεων, αλλά και ουσιαστικής λειτουργίας της επιχείρησης.
Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση δεν χάνει την ευκαιρία να τονίζει ότι η Ελλάδα θα γίνει ένας κόμβος φυσικού αερίου στον άξονα Ανατολή-Δύση και Βορράς-Νότος, η καθυστέρηση στην επιλογή νέας διοίκησης για την ΔΕΠΑ δεν συνάδει με αυτή την αισιόδοξη πρόβλεψη ή και με τα γενικότερα σχέδια ανάπτυξης της αγοράς ηλεκτρισμού και αερίου στην Ελλάδα.
Θυμίζουμε ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος, Χάρης Σαχίνης, του οποίου η θητεία στην ΔΕΠΑ κατά κοινή ομολογία ήταν απόλυτα επιτυχημένη, υπέβαλε την παραίτησή του λίγο πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τηνGazprom τον περασμένο Φεβρουάριο, οι οποίες ως γνωστόν, είχαν αίσιο τέλος με αποτέλεσμα να εξασφαλιστεί χαμηλότερη τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα μας από την Ρωσία.
Δύο μήνες μετά και η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταλήξει στην τοποθέτηση νέας διοίκησης μετά την αποχώρηση του κ. Σαχίνη. Και ναι μεν η καθημερινή λειτουργία της ΔΕΠΑ δεν χωλαίνει διότι υπάρχει ένας πολύ αποτελεσματικός μηχανισμός σε λειτουργία, ο οποίος απαρτίζεται από άξια στελέχη, όμως δεδομένου του νευραλγικού ρόλου που παίζει η ΔΕΠΑ, χρειάζεται το συντομότερο δυνατόν να τοποθετηθεί νέα διοίκηση ώστε να λειτουργήσει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Η νέα διοίκηση, δε, θα έχει να αντιμετωπίσει άμεσα μια σειρά από σημαντικά θέματα, όπως το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, η νέα εμπορική πολιτική απέναντι στις επιχειρήσεις και η προώθηση των διεθνών σχεδίων που έχουν ανακοινωθεί, όπως ο αγωγόςEast Med. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην ΔΕΠΑ υπάρχουν αρκετά αξιόλογα στελέχη, ενώ αν η κυβέρνηση επιθυμεί να τοποθετήσει πολιτικό πρόσωπο επικεφαλής, μπορεί ασφαλώς να το πράξει για την περίπτωση του προέδρου της εταιρείας.
Συμπερασματικά, καταλήγουμε στο ότι ενώ υπάρχουν αρκετές κατάλληλες επιλογές για την θέση του διευθύνοντα και του προέδρου της ΔΕΠΑ, φαίνεται πως η προεκλογική περίοδος και οι εσωτερικοί υπολογισμοί της κυβέρνησης έχουν μέχρι τώρα καθυστερήσει την όλη διαδικασία. Καλό θα ήταν, όμως, επιτέλους η κυβέρνηση, ιδίως η σημερινή που είναι και κυβέρνηση συνασπισμού, να αποφασίσει με κριτήρια της αγοράς την επιλογή των επικεφαλής και όχι βάσει μικροπολιτικών σχεδιασμών. Να βρεθεί ένα κατάλληλο άτομο που να ξέρει την αγορά και αυτό ισχύει και για τον πρόεδρο και ακόμα περισσότερο για τον διευθύνοντα σύμβουλο. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να δώσει ένα τέλος στις πολιτικές τοποθετήσεις των ΔΕΚΟ, λόγω συμφερόντων και προσωπικών σχέσεων, και να δώσει έμφαση στο πως η επιχείρηση θα παράγει έργο και κέρδη.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να προωθηθούν οι σχετικές εξελίξεις το συντομότερο, ώστε να μην μείνουν πίσω σημαντικά ζητήματα, όπως η αναθεώρηση των τιμολογίων προς τις εμπορικές επιχειρήσεις, η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς, η σύσταση των νέων ΕΠΑ και πολλά άλλα θέματα. Στο κάτω-κάτω η ΔΕΠΑ είναι βασικός κρίκος της ενεργειακής αλυσίδας που εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και άρα η ανάγκη να λειτουργεί ανά πάσα στιγμή πλήρως η διοίκηση δεν είναι ένα ευχολόγιο, αλλά αναγκαιότητα.
(www.energia.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου