Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Kαλοπερασάκηδες οι Έλληνες



Ανοιχτοχέρηδες, παρά την οικονομική κρίση, είναι οι Έλληνες. Σύμφωνα με έρευνα της Εurostat, είμαστε πρώτοι ανάμεσα στις χώρες της ευρωπαϊκές ένωσης στην αλόγιστη σπατάλη. Αν και ο τραπεζικός δανεισμός χτυπάει κόκκινο στους περισσότερους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, εντούτοις, δεν διστάζουμε να ξοδέψουμε κάτι παραπάνω προκειμένου να το "ρίξουμε λίγο έξω" καθυστερώντας την αποπληρωμή ακόμη και βασικών υποχρεώσεων.
Μπορεί 8 στους 10 Έλληνες να εμφανίζονται από τους πλέον απαισιόδοξους ευρωπαίους για τις επιπτώσεις της κρίσης στα οικονομικά τους, ωστόσο ο Έλληνας καταναλωτής κατέχει πανευρωπαϊκή πρωτιά στην σπατάλη. Αποτέλεσμα να αδυνατεί να αποπληρώσει τόσο τα μηνιαία έξοδα λογαριασμών και να πνίγεται στα χρέη από τις τράπεζες.
Όσο για την αποταμίευση αυτή φαίνεται μια λέξη άγνωστη για τους περισσότερους Έλληνες αφού ξοδεύουν περισσότερο απ' ό,τι αντέχει το πορτοφόλι τους .
Μάλιστα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχειά της Εurostat λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση, ο Έλληνας καταναλωτής, αποδεικνύεται μετά τον Πορτογάλο ο πιο ανοιχτοχέρης ευρωπαίος αν και το μέσο εισόδημά του υπολείπεται κατά πολύ του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Αποτέλεσμα το ταμείο του να είναι μείον 300 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο, όταν ο ευρωπαίος κατόρθωσε να αποταμιεύσει κατά μέσο όρο 2.000. Όταν δηλαδή η μέση αποταμίευση στην ευρωζώνη έφθινε το 8,1% στην χωρά μας ήταν - 1,7%.
Την ίδια ώρα ενώ ο Έλληνας έχει περιορίσει τις δαπάνες του σε τρόφιμα, ρούχα αλλά και στις μεταφορές , σκορπά με ευκολία τα χρήματα του για το ευ ζην, ξοδεύοντας πολλά σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Μάλιστα η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση μετά το Λουξεμβούργο και την Κύπρο στα έξοδα για καλοπέραση.
Όσον αφορά τους λογαριασμούς που τρέχουν κάθε μηνά; Ο Έλληνας είναι ο πιο ασυνεπής ευρωπαίος τόσο στην εξόφληση λογαριασμών όσο και στην πληρωμή ενοικίου. Στις καθυστερήσεις πληρωμών λογαριασμών κοινής ωφέλειας η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση και ακολουθούν Πολωνία και Ουγγαρία. Στην καταβολή ενοικίου βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από την Κύπρο και μπροστά από την Φιλανδία.
Την ίδια στιγμή, σε καθημερινό εφιάλτη εξελίσσονται οι οφειλές σε δάνεια και πιστωτικές για 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά. Ένας στους δυο δανειολήπτες αντιμετωπίζει πρόβλημα στην αποπληρωμή των δόσεων, με τα καθυστερούμενα δάνεια να έχουν φτάσει ήδη τα 15 δις ευρώ.
Μάλιστα 1 στα 10 δάνεια κινδυνεύει φέτος να μείνει απλήρωτο με τις κόκκινες οφειλές να φτάνουν τα 25 δισ ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :