Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Ο Χρήστος Ευθυμίου ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας



Το ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας αποφάσισε χθες να επιλέξει τον Χρήστο Ευθυμίου για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή Καβάλας. Ο Χρήστος Ευθυμίου γεννήθηκε στην Καβάλα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου της πόλης. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ από την οποία αποφοίτησε με άριστα το 1982. Παρακολούθησε μαθήματα χορού στη σχολή της Κ.Αγραφιώτη. Στη Θεσσαλονίκη συνεργάστηκε σαν ηθοποιός με την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, το Θεατρικό Εργαστήρι, το ΚΘΒΕ και το Αέναον Χοροθέατρο. Το 1985 κατέβηκε στην Αθήνα και εντάχθηκε στο δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου για 10 χρόνια. Από το 1995 και μετά συνέχισε την καριέρα του ως ηθοποιός στο ελεύθερο θέατρο, στα ΔΗΠΕΘΕ, στον κινηματογράφο και την τηλεόραση μέχρι και σήμερα. Στην Αθήνα δίδαξε υποκριτική στο Σχολείον της Νυκτός. Σκηνοθέτησε το Τρόμος και Αθλιότητα στο Τρίτο Ράιχ στο θέατρο Χώρος. Έγραψε το σενάριο της τηλεοπτικής σειράς Κόλπο Γκρόσσο. Επιμελήθηκε τους διαλόγους στο κόμικ Αστραπίκας και Βροντίκας οι ήρωες του Πόντου.

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Θα καταφέρει να διασωθεί το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ή θα το "φάει" ο Οργανισμός για το Φεστιβάλ Φιλίππων



Σήμερα το βράδυ αποφασίζει το Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας για το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ. Η επιλογή του Χρήστου Ευθυμίου ή της Ελένης Πίττας θα γίνει μετά και από προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η σύμβαση που θα υπογράψει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής θα είναι για έναν μόλις χρόνο. Αν τελικά προχωρήσει η σκέψη για τη δημιουργία του Πολιτιστικού Οργανισμού για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Φιλίππων - Καβάλας όπως ανέφερε ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής αλλά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θοδωρής Γκόνης είναι αβέβαιο αν θα στηριχθεί ο πολύπαθος θεσμός του ΔΗΠΕΘΕ στην Καβάλα από τη διοίκηση του δήμου.

Ξεκινά η μετεγκατάσταση στο νέο νοσοκομείο Καβάλας - 1η Σεπτεμβρίου η λειτουργία του



Στις 28 Αυγούστου ημέρα Παρασκευή ξεκινά η μετεγκατάσταση του νοσοκομείου Καβάλας (της οδού Νυρεμβέργης) στο νέο νοσοκομείο Καβάλας στον Άγιο Σίλα με το σύνολο των κλινικών αλλά και των διοικητικών υπηρεσιών ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει και επίσημα η λειτουργία του νέου νοσοκομείου σύμφωνα και με τους σχεδιασμούς της διοίκησης του ιδρύματος.

Φωτιά στο περιαστικό δάσος της Καβάλας - Ευτυχώς δεν φυσούσε...



Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή του νοσοκομείου στην περιμετρική Καβάλας στο ύψος του 3ου Λυκείου, ενώ άμεση ήταν η επέμβαση της Π.Υ. Καβάλας. Γύρω στις 3 το μεσημέρι η φωτιά σβήστηκε πλήρως έχοντας κάψει 25 στρέμματα δασικής έκτασης. Στην κατάσβεση πήραν μέρος 10 οχήματα της πυροσβεστικής με 20 άνδρες από Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Χρυσούπολη και Ελευθερούπολη, δύο αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και ένα πεζοπόρο τμήμα με 24 άνδρες. Σε ανθρώπινη αμέλεια οφείλεται η πυρκαγιά αφού εργολαβικό συνεργείο τοποθετούσε με οξυγονοκόλληση εκείνη την ώρα, για λογαριασμό της ΔΕΣΕ, προστατευτικά πλέγματα κατά μήκος της περιμετρικής οδού. Τα τέσσερα άτομα του συνεργείου συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτόφωρου και οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Καβάλας.

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

H επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας




Με θέμα την εξέταση των φακέλων των υποψηφίων για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή συνεδρίασε χθες το βράδυ το διοικητικό συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας χωρίς όμως τελικά να καταλήξει σε συγκεκριμένο υποψήφιο. Οι Χρήστος Ευθυμίου και Ελένη Πίττα θα κληθούν αύριο για προσωπική συνέντευξη με τα μέλη του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ.

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Kαλοπερασάκηδες οι Έλληνες



Ανοιχτοχέρηδες, παρά την οικονομική κρίση, είναι οι Έλληνες. Σύμφωνα με έρευνα της Εurostat, είμαστε πρώτοι ανάμεσα στις χώρες της ευρωπαϊκές ένωσης στην αλόγιστη σπατάλη. Αν και ο τραπεζικός δανεισμός χτυπάει κόκκινο στους περισσότερους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, εντούτοις, δεν διστάζουμε να ξοδέψουμε κάτι παραπάνω προκειμένου να το "ρίξουμε λίγο έξω" καθυστερώντας την αποπληρωμή ακόμη και βασικών υποχρεώσεων.
Μπορεί 8 στους 10 Έλληνες να εμφανίζονται από τους πλέον απαισιόδοξους ευρωπαίους για τις επιπτώσεις της κρίσης στα οικονομικά τους, ωστόσο ο Έλληνας καταναλωτής κατέχει πανευρωπαϊκή πρωτιά στην σπατάλη. Αποτέλεσμα να αδυνατεί να αποπληρώσει τόσο τα μηνιαία έξοδα λογαριασμών και να πνίγεται στα χρέη από τις τράπεζες.
Όσο για την αποταμίευση αυτή φαίνεται μια λέξη άγνωστη για τους περισσότερους Έλληνες αφού ξοδεύουν περισσότερο απ' ό,τι αντέχει το πορτοφόλι τους .
Μάλιστα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχειά της Εurostat λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση, ο Έλληνας καταναλωτής, αποδεικνύεται μετά τον Πορτογάλο ο πιο ανοιχτοχέρης ευρωπαίος αν και το μέσο εισόδημά του υπολείπεται κατά πολύ του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Αποτέλεσμα το ταμείο του να είναι μείον 300 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο, όταν ο ευρωπαίος κατόρθωσε να αποταμιεύσει κατά μέσο όρο 2.000. Όταν δηλαδή η μέση αποταμίευση στην ευρωζώνη έφθινε το 8,1% στην χωρά μας ήταν - 1,7%.
Την ίδια ώρα ενώ ο Έλληνας έχει περιορίσει τις δαπάνες του σε τρόφιμα, ρούχα αλλά και στις μεταφορές , σκορπά με ευκολία τα χρήματα του για το ευ ζην, ξοδεύοντας πολλά σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Μάλιστα η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση μετά το Λουξεμβούργο και την Κύπρο στα έξοδα για καλοπέραση.
Όσον αφορά τους λογαριασμούς που τρέχουν κάθε μηνά; Ο Έλληνας είναι ο πιο ασυνεπής ευρωπαίος τόσο στην εξόφληση λογαριασμών όσο και στην πληρωμή ενοικίου. Στις καθυστερήσεις πληρωμών λογαριασμών κοινής ωφέλειας η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση και ακολουθούν Πολωνία και Ουγγαρία. Στην καταβολή ενοικίου βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από την Κύπρο και μπροστά από την Φιλανδία.
Την ίδια στιγμή, σε καθημερινό εφιάλτη εξελίσσονται οι οφειλές σε δάνεια και πιστωτικές για 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά. Ένας στους δυο δανειολήπτες αντιμετωπίζει πρόβλημα στην αποπληρωμή των δόσεων, με τα καθυστερούμενα δάνεια να έχουν φτάσει ήδη τα 15 δις ευρώ.
Μάλιστα 1 στα 10 δάνεια κινδυνεύει φέτος να μείνει απλήρωτο με τις κόκκινες οφειλές να φτάνουν τα 25 δισ ευρώ.

O πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην Κομοτηνή



Με σταθερότητα και αποφασιστικότητα η κυβέρνηση πορεύεται στο δρόμο του έργου και της ευθύνης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αμέσως μετά τη δοξολογία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην ιστορική Μητρόπολη της Κομοτηνής.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει προσήλωση στην υπεράσπιση της ποιότητας της Δημοκρατίας και του κύρους της πολιτικής ζωής, αφοσίωση στα διδάγματα της ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού και ζήτησε από όλους υπευθυνότητα, συστράτευση και εθνική ομοψυχία για να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις «μεγάλες και καθοριστικές» προκλήσεις.
«Είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για τη χριστιανοσύνη και για όλους τους Ελληνες, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο. Είναι μια μέρα η οποία εμπνέει πίστη, εμπνέει εθνική αυτοπεποίθηση, υποδεικνύει προσήλωση σε αρχές, σε αξίες, σε ιδανικά, υποδεικνύει προσήλωση στην υπεράσπιση της ποιότητας της δημοκρατίας μας και του κύρους της πολιτικής μας ζωής.
»Είναι μια μέρα που εκπέμπει μηνύματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και ελπίδας. Μηνύματα με άλλα λόγια εξαιρετικά επίκαιρα, ειδικά στη σημερινή, δύσκολη διεθνή συγκυρία. Οι προκλήσεις των καιρών είναι μεγάλες, καθοριστικές για το μέλλον της πατρίδας μας. Είναι ανάγκη, απαιτούν αυτές οι προκλήσεις, να έχουμε και υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα.
»Είναι ανάγκη, απαιτείται, να υπάρχει συστράτευση, εθνική ομοψυχία στο δρόμο του έργου της προόδου, στο δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και ακόμα, απαιτούν οι προκλήσεις αυτές, να έχουμε αφοσίωση στα διδάγματα της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Σε αυτό το δρόμο, το δρόμο το δύσκολο, τον ανηφορικό, ταυτόχρονα όμως το δρόμο της ευθύνης, πορευόμαστε σταθερά» είπε ο κ. Καραμανλής.
Επισκέψεις με προεκλογικό «άρωμα»
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης έργα στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, συνοδευόμενος από τον γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη και τον υπουργό Μεταφορών Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Το πρώτο έργο ήταν ο κάθετος οδικός άξονας που συνδέει την Κομοτηνή με τη Νυμφαία και τη Βουλγαρία, μήκους 23 χλμ. και ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος το καλοκαίρι του 2010.
Το δεύτερο έργο ήταν ο οικισμός των εργατικών κατοικιών Ξυλαγανής, για τον οποίο ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα είναι έτοιμος σύντομα, θα φιλοξενήσει 36 οικογένειες. Τόνισε επίσης ότι ο οικισμός αυτός είναι προάγγελος για την κατασκευή άλλων τεσσάρων ανάλογων οικισμών στην περιοχή.
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας το οποίο χτίστηκε στα τέλη του 4-ου αιώνα π.Χ. Σήμερα βρίσκεται στο στάδιο της ανακατασκευής, οι εργασίες του γίνονται με γρήγορους ρυθμούς και πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί.
Ο Κ.Καραμανλής σημείωσε, για την ανακατασκευή του αρχαίου θεάτρου, ότι είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, γιατί προσφέρει μία ακόμη «αδιάψευστη μαρτυρία για τη συνεχή, τη διαχρονική, τεράστια προσφορά της Θράκης στην ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό».