Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

"Θα ανακαλύψουμε νέα γη μέσα στο 2010"


«Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οι επιστήμονες θα έχουν εντοπίσει ένα δεύτερο πλανήτη, έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ο οποίος θα είναι ο πρώτος που θα μοιάζει πραγματικά με τη Γη», δήλωσε ένας από τους κορυφαίους αστρονόμους του κόσμου, ο καθηγητής Μισέλ Μαγιόρ του πανεπιστημίου της Γενεύης.




Ο Μαγιόρ ήταν ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών που ανακάλυψαν τον πρώτο εξωπλανήτη το 1995. Μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο, για την επέτειο των 50 ετών από την έναρξη του προγράμματος αναζήτησης εξωγήινης ζωής (SETI), δήλωσε βέβαιος ότι θα ανακαλυφθεί σύντομα ένας πλανήτης που θα έχει το μέγεθος και τη σύνθεση της Γης.



Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 400 εξωπλανήτες, αλλά κανένας δεν φαίνεται να μοιάζει με τη Γη και να διαθέτει συνθήκες κατάλληλες για ζωή. Οι περισσότεροι έχουν πολύ υψηλή θερμοκρασία και είναι πολλοί μεγάλοι, συνεπώς έχουν πολύ ενεργές τεκτονικές πλάκες, άρα ασταθή γεωλογία. Μέχρι τώρα ο μικρότερος εξωπλανήτης που έχει βρεθεί, είναι περίπου 1,7 φορές μεγαλύτερος από το δικό μας.



Αναγκαία προϋπόθεση θα είναι ο εξωπλανήτης να βρίσκεται σε κατάλληλη απόσταση από το άστρο-ήλιο του, ώστε να μην είναι ούτε καυτός, ούτε παγωμένος και παράλληλα να διαθέτει υγρό νερό. Σύμφωνα με τον ελβετό αστρονόμο, το αμερικανικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, το μεγαλύτερο που έχει ποτέ σταλεί πέρα από την τροχιά της Γης, θα είναι το πρώτο που σύντομα θα βρει τον «σωστό» εξωπλανήτη.

Κορυφώνεται το χάσμα αγροτών και κυβέρνησης


Κορυφώνεται το χάσμα μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης. Και οι δύο πλευρές εμμένουν στην σκληρή γραμμή που έχουν χαράξει, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να παραμένουν κλειστοί με την όποια ταλαιπωρία αυτό συνεπάγεται για τους οδηγούς. Παρά το κρύο και τα χιόνια, οι αγρότες κρατούν αποκλεισμένα κομβικά σημεία των εθνικών οδών, αλλά και των παρακαμπτηρίων, όπως στο Κάστρο, την Αλαμάνα και την Ριτσώνα. Οι αγρότες των Σερρών απέκλεισαν και πάλι το τελωνείο του Προμαχώνα, κρατώντας ωστόσο ανοικτή –μέχρι στιγμής- την σιδηροδρομική γραμμή Ελλάδας – Βουλγαρίας. Οι αγρότες θα αποφασίσουν σήμερα αν θα κλείσουν με τρακτέρ και την σιδηροδρομική γραμμή στον Προμαχώνα. Κλειστός παραμένει και ο κόμβος Κερδυλλίων. Στη Λάρισα, τα τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα στον Πλατύκαμπο και τη Μελούνα Τυρνάβου, προχωρώντας ανά διαστήματα σε αποκλεισμό των δρόμων, αλλά και των παρακαμπτηρίων. Στο πλευρό των αγροτών βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι στον Τύρναβο. Στις θέσεις τους παραμένουν και οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για συνάντηση και συντονισμό με τους αγρότες των 12 μπλόκων, οι οποίοι αναμένεται να ζητήσουν συνάντηση με την αρμόδια υπουργό, μετά την ολοκλήρωση και του κοινωνικού διαλόγου στο Ζάππειο. Στον κόμβο του «Φοίνικα», έξω από τη Θεσσαλονίκη, παραμένουν με τα τρακτέρ τους από το μεσημέρι της Δευτέρας αγρότες από την Χαλκιδική.

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Τι θα αποφασίσουν στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ οι δήμαρχοι για τον Καλλικράτη;

Στο ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) μιλά σήμερα ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου. Στο επίκεντρο της ομιλίας του αναμένεται να βρεθεί το σχέδιο για τις αλλαγές στο διοικητικό χάρτη της χώρας «Καλλικράτης», το οποίο η ΚΕΔΚΕ φαίνεται κατ' αρχήν να αποδέχεται. Ο Γ.Παπανδρέου έχει ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το σχέδιο «Καλλικράτης», το οποίο προβλέπει: Δραστική μείωση -μέσω συγχωνεύσεων- των 1.034 ΟΤΑ που υπάρχουν σήμερα σε λιγότερους από 370 δήμους. Στη θέση των Νομαρχιών δημιουργούνται 13 αιρετές περιφέρειες. Θεμελιώνεται η δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Τα περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων μειώνονται σε λιγότερα από 2.000. Θεμελιώνονται έως 7 Γενικές Διοικήσεις σε αντικατάσταση των 13 σημερινών κρατικών περιφερειών.

Συνεχίζονται σήμερα οι κινητοποιήσεις των αγροτών με αποκλεισμούς στα τελωνεία της χώρας

Με αποκλεισμούς τελωνείων κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους την Δευτέρα οι αγρότες, μετά και την άκαρπη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Οικονομικών Φ.Σαχινίδη. Μετ' εμποδίων η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης και την Εγνατία Οδό, ενώ παραμένουν τα μπλόκα σε Βοιωτία και Φθιώτιδα. Οι αγρότες αναμένεται να αποκλείσουν εντός της ημέρας τα τελωνεία Ορμενίου, Κήπων (Έβρου), Εξοχής (Δράμα), Προμαχώνα, Δοϊράνης και Ευζώνων. Η απόφαση για κλείσιμο των τελωνείων έχει προκαλέσει την αντίδραση της Βουλγαρίας, που απειλεί με προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, οι αγρότες αναμένεται να αποκλείσουν με τρακτέρ τον κόμβο Μαλγάρων, την Τρίγλια Χαλκιδικής και τον κόμβο Στρυμωνικού στην εθνική οδό Σερρών - Θεσσαλονίκης. Αποκλεισμένος από τους αγρότες παραμένει ο κόμβος Βογατσικού στην περιοχή της Καστοριάς, όπου οι αγρότες διακόπτουν την κίνηση των οχημάτων, κατά τακτά χρονικά διαστήματα ανά μία ή μισή ώρα. Οι αγρότες κλείνουν περιστασιακά το δρόμο προς το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας. Επιπλέον, παραμένουν τα μπλόκα στο Κάστρο της Βοιωτίας και την Αλαμάνα της Φθιώτιδας. Την Κυριακή, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους αγροτών, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για παροχές».

Γυαλιά καρφιά τα έκαναν οπαδοί του Ολυμπιακού στην Καβάλα. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και στο γήπεδο αλλά και κατά την αποχώρησή τους


Σοβαρά επεισόδια έγιναν χθες στην Καβάλα, πριν κατά την διάρκεια και μετά το τέλος της αναμέτρησης του ΑΟΚ με τον Ολυμπιακό. Η αστυνομική δύναμη ήταν ελλιπέστατη με αποτέλεσμα οι οπαδοί του Ολυμπιακού να κάνουν ότι θέλουν εντός του γηπέδου τραυματίζοντας οπαδούς του ΑΟΚ στους οποίους δύο τουλάχιστον φορές επιτέθηκαν. Τα επεισόδια άρχισαν 3 ώρες πριν το παιχνίδι στην οδό Κουντουριώτου. Συνεχίστηκαν μέσα στο γήπεδο, στην θύρα 4 ενώ στο ημίχρονο μεγάλος αριθμός οπαδών του Ολυμπιακού μπήκε μέσα στο γήπεδο. Τα λεωφορεία των οπαδών του Ολυμπιακού δέχθηκαν επίθεση με πέτρες ενώ έφευγαν από την Καβάλα, στην Εγνατία οδό στον Άγιο Σίλα. Η Αστυνομία έκανε 3 μόνο συλλήψεις, ένας εκ των συλληφθέντων είναι οπαδός του ΑΟΚ. Αγανάκτηση για την προχειρότητα των μέτρων αφού οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν έξω από το γήπεδο για τον σωματικό έλεγχο και μέσα στο γήπεδο για αρκετή ώρα δεν υπήρχε ούτε ένας αστυνομικός. Μεγάλες καταστροφές στο «Ανθή Καραγιάννη» όπου έσπασαν περισσότερα από 2.000 καθίσματα.

Ο Φιλόσογλου ζητά όλη η επαρχία Παγγαίου να γίνει ένας δήμος

Συνάντηση με τους βουλευτές του Νομού Καβάλας είχε το Σάββατο ο Δήμαρχος Ελευθερούπολης Γιάννης Φιλόσογλου. Ζήτησε όλη η επαρχία Παγγαίου να γίνει ένας δήμος με έδρα την Ελευθερούπολη.

Απόπειρα βιασμού στην Καβάλα

Στην Καβάλα, άγνωστος δράστης, ηλικίας 25 ετών περίπου, μελαχρινός, αδύνατος, ύψους 1.85 περίπου πλησίασε 24χρονη κάτοικο Καβάλας, χωρίς να γίνει από αυτήν αντιληπτός, προέβη σε ασελγείς πράξεις πάνω της και όταν η παθούσα αντιστάθηκε και κάλεσε σε βοήθεια, αυτός τράπηκε σε φυγή.

Αιφνίδιος θάνατος δημοτικού αστυνομικού στην Καβάλα

Σήμερα το μεσημέρι κηδεύεται στην Νέα Καρβάλη 32χρονος δημοτικός αστυνομικός του Δήμου Καβάλας Ηλίας Χατζηθεοδώρου που πέθανε αιφνιδίως χθες τα ξημερώματα.

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Από την Τετάρτη άρχισαν και πάλι τα δρομολόγια με τα ταχύπλοα

Με εκπροσώπους των διοικήσεων των δύο τοπικών ναυτιλιακών εταιριών συναντήθηκαν χθες το πρωί τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για τα δρομολόγια της γραμμής Καβάλας-Πρίνου. Η ΑΝΕΘ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρχίσει κάποια δρομολόγια τις Κυριακές, κατά τις οποίες εδώ και μήνες δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο. Αν και οι συζητήσεις με τις εταιρίες θεωρείται ότι είναι σε πολύ αρχικό ακόμη στάδιο, οι επαφές και οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Στο μεταξύ, ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στις τοπικές γραμμές αναφορικά με τα δρομολόγια που εκτελεί το υδροπτέρυγο της εταιρίας «Ταχύπλοα Σκάφη Θάσου» κι έτσι από το μεσημέρι της Τετάρτης άρχισαν και πάλι τα δρομολόγια από Καβάλα για Λιμένα κι από Καβάλα για Πρίνο.

Με επιτυχία στέφθηκε η γεώτρηση στο πεδίο Ε

Ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη με μεγάλη επιτυχία η γεώτρηση που πραγματοποιούσε η Ενεργειακή Αιγαίου στο κοίτασμα «Έψιλον», καταφέρνοντας έτσι να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή της κατά 2.000 βαρέλια και να φτάσει τα 5.000 βαρέλια την ημέρα.

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΑΚΕΠ "Η Καβάλα θέλει να δει πράξεις ...κι όχι λόγια"


Πλήθος πολιτών ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ΑΚΕΠ και του πρώην δημάρχου Στάθη Εριφυλλίδη, με αποτέλεσμα οι χώροι του ξενοδοχείου ΩΚΕΑΝΙΣ όπου κόπηκε χθες η πίτα της Αδέσμευτης Κίνησης Ενεργών Πολιτών να γεμίσουν ασφυκτικά. Ο κ. Εριφυλλίδης στο πλαίσιο της εκδήλωσης προχώρησε στη διακήρυξη αρχών ανακοινώνοντας τη δική του δημαρχιακή υποψηφιότητα και παρουσιάζοντας την πρώτη ομάδα των υποψηφίων δημοτικών του συμβούλων. Μπορεί ο πρώην Υπουργός ΜΑ-ΘΡΑ Μαργαρίτης Τζίμας να μην κατάφερε να παραστεί στην κοπή της πίτας εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο το παρόν έδωσε η Έφη Γιαννούση εκ μέρους του επίσης πρώην Υπουργού ΜΑ-ΘΡΑ Γιώργου Καλαντζή, εντοπίζοντας μάλιστα και το φλουρί στο κομμάτι που έλαβε.


Χαιρετισμούς απεύθυναν κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο αντιπρόεδρος της ΑΚΕΠ Αχιλλέας Μέγας, ο πολιτευτής της ΝΔ Αχιλλέας Καραγκιοζόπουλος, ο αντινομάρχης Γιώργος Τσαλουχίδης, ο πρώην αντιδήμαρχος Σωτήρης Ιατρού, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άγγελος Τσατσούλης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ντίνος Κλειτσιώτης και ο Κώστας Λιόλιος εκ μέρους των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του ΑΟΚ. Οι πάντες ευχήθηκαν στο Στάθη Εριφυλλίδη ότι καλύτερο για το 2010, εντός του οποίου εκτιμούν πως θα του δοθεί η δυνατότητα επανόδου στο δημαρχιακό θώκο της Καβάλας.

Ο ίδιος ο επικεφαλής της ΑΚΕΠ άσκησε δριμύτατη κριτική στη σημερινή δημοτική αρχή, υπογραμμίζοντας ότι η «παρένθεση Σιμιτσή» πρέπει να κλείσει και ο δήμος να προχωρήσει σ’ ένα καλύτερο μέλλον ατενίζοντας τις δύσκολες συνθήκες εφαρμογής του προγράμματος «Καλλικράτης». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Εριφυλλίδη η Καβάλα χρειάζεται ένα δήμαρχο έμπειρο, με όραμα και κατάλληλους συνεργάτες, που δε θα αντιμετωπίζει το αξίωμα ως αυτοσκοπό. «Εμείς από σήμερα τολμάμε κι εμφανιζόμαστε στο προσκήνιο. Δεν είναι η πρώτη φορά που μου λένε ότι βιάζομαι, πάντοτε όμως ήθελα να είμαι απολύτως έτοιμος για όλα», σημείωσε χθες ο πρώην δήμαρχος. Ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε ότι το 2007 σκέφθηκε μέχρι και ν’ αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή, ωστόσο στη συνέχεια απογοητεύθηκε από τα πεπραγμένα της διοίκησης Σιμιτσής και πείσθηκε ότι οι δημότες και η πόλη έχουν την ανάγκη ύπαρξης ενός υπεύθυνου δημάρχου.

Παρουσιάζοντας την πρώτη «φουρνιά» των προσώπων που θα στελεχώσουν το συνδυασμό της ΑΚΕΠ ο κ. Εριφυλλίδης διευκρίνισε ότι πίσω τους κρύβονται πολλοί φίλοι, οι οποίοι εθελοντικά επεξεργάζονται το πρόγραμμα της παράταξης ώστε να παρουσιαστεί ολοκληρωμένο. Τα ονόματα των υποψηφίων που παραβρέθηκαν στη χθεσινή κοπή της πίτας και πλαισίωσαν τον κ. Εριφυλλίδης είναι τα εξής:

* Αβραμίδης Παναγιώτης, Συνταξιούχος ΕΛΑΣ (Αμυγδαλεώνας)

* Γρηγοριάδου Βένη, Δημοσιογράφος

* Δεληκάρης Νικόλαος, Επισιτιστής

* Ζαχαρόπουλος Κων/νος, Υπάλληλος ΚΤΕΛ

* Θεοδοσίου Δημήτριος, Εργολάβος Δ.Ε.

* Θωμαϊδης Παύλος, Δημοτικός Υπάλληλος

* Ιατρού Σωτήριος, Συνταξιούχος

* Ιωσηφίδης Αλέξανδρος, Δάσκαλος (Καρβάλη)

* Καζάκη Μαρία, Έμπορος

* Καζάκος Παύλος, Έμπορος

* Κιοσές Ηλίας, Συνταξιούχος ΕΛΑΣ

* Λύρατζης Δημήτριος, Υπάλληλος ΟΑΕΔ (Λυδία)

* Μανδέχος Γεώργιος, Υπάλληλος ΔΕΥΑΚ

* Μαυρίδης Νικόλαος, Ταξίαρχος Ε.Α.

* Μαυρίδου Αδαμαντία, Πτυχιούχος Ευρωπαϊκών Σπουδών

* Μπρίκος Ιορδάνης, Έμπορος

* Ναϊδος Σωτήριος, Μηχανολόγος - Ηλεκτρολόγος

* Παπαδόπουλος Θεόδωρος, Υπάλληλος ΔΕΥΑΚ

* Τεμεκενίδης Αναστάσιος, Εφοριακός Υπάλληλος

* Τζίμας Δημήτριος, Δικηγόρος

* Τσάλμας Χρήστος, Τραπεζικός Υπάλληλος
(14.1.2010 - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΙΝΗ)

Και επίσημη απάντηση για το κόψιμο του 12% για την Καβάλα και τη Δράμα - Ακούει κανείς;


Η επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας 12% που με αγώνες κέρδισε ο Νομός Καβάλας ενώ οι επιχειρήσεις της Θράκης το απολαμβάνουν αδιάλειπτα, χάθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο ύστερα από απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Δράμας Μαργαρίτη Τζίμα. Στην απάντησή του ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι στο εξής οι επιχειρήσεις της Δράμας θα επιχορηγούνται σε ποσοστό μόλις 4% επί του κόστους μισθοδοσίας.

Οι αγρότες στους δρόμους και πάλι


Νέο γύρο κινητοποιήσεων ξεκινούν οι αγρότες της Β.Ελλάδας. Από σήμερα οι αγρότες του νομού Σερρών παρατάσσουν τα τρακτέρ παραπλεύρως της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης, στον κόμβο του Στρυμονικού. Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι αγρότες του νομού Καβάλας από αύριο Παρασκευή, ζητώντας μεταξύ άλλων τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους και μείωση του κόστους παραγωγής.

Θα συνεχιστούν οι αναστολές έργων από την Θεοδώρα Κόκλα;

Φόβους ότι η αναστολή των σχολικών έργων από την Περιφέρεια μπορεί να μετατραπεί σε ματαίωσή τους εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου χθες ο νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής ενώ δήλωσε πως έχει πληροφορίες ότι οι αναστολές θα συνεχιστούν και για άλλα έργα.

Η τουριστική δίοδος Ξάνθης - Ζλάτογκραντ

Παρουσία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Βούλγαρου ομολόγου του Μπόϊκο Μπορίσωφ θα πραγματοποιηθούν το μεσημέρι της Παρασκευής στο νομό Ξάνθης, τα επίσημα εγκαίνια της διάνοιξης της τουριστικής διόδου Ξάνθης-Ζλάτογκραντ.

Θα συνεχίσουμε μαζί και θα φέρουμε μαζί σε πέρας τη μεγάλη δομική αλλαγή, δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, μετά τη συνάντηση που είχε με το δ.σ. της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ).
Για συζητηση που έγινε στα γραφεία της ΕΝΑΕ, με θέμα τη διοικητική μεταρρύθμιση, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι ήταν πάρα πολύ χρήσιμη και ουσιαστική και δομήθηκε πάνω στις επισημάνσεις και τις απόψεις του δ.σ. της ΕΝΑΕ, επί του προγράμματος «Καλλικράτης».




Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Δημήτρης Δράκος, δήλωσε ότι αναμένουν να γίνουν πράξη αυτά που είπε ο υπουργός, ότι δηλαδή θα διαμορφώσουν από κοινού τις θέσεις κατά το επόμενο διάστημα.





Εμείς -είπε- «θα είμαστε παρόντες με τις θέσεις μας. Θέσεις οι οποίες θα ολοκληρωθούν - τελειοποιηθούν μέσα από το τακτικό μας συνέδριο που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.



Ομως οι προϋποθέσεις, οι οποίες έχουν τεθεί, είναι αδιαπραγμάτευτες και πιστεύουμε ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη».



Ο επικεφαλής του Κινήματος Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ, νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η νέα αρχιτεκτονική συνιστά μια από τις μεγαλύτερες θεσμικές παρεμβάσεις στη χώρα, για την περιφέρεια, μετά τη Μεταπολίτευση.




Σαμαράς με Κακλαμάνη



Συναντήθηκαν χθες για πρώτη φορά, μετά τις εσωκομματικές εκλογές, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς και ο Νικήτας Κακλαμάνης, ως επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης της ΚΕΔΚΕ «Ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση», που πρόσκειται ιδεολογικά στη Ν.Δ., με θέμα τη διοικητική μεταρρύθμιση.



Συζήτησαν, επίσης, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Κακλαμάνης, για τη στρατηγική που ως παράταξη πλέον πρέπει να ακολουθήσουν για το συγκεκριμένο θέμα.



Ο κ. Κακλαμάνης, αφού διευκρίνισε ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, επανέλαβε ότι, χωρίς θεσμική κατοχύρωση, χωρίς μεταφορά ουσιαστικών αρμοδιοτήτων, χωρίς οικονομική «προίκα» και με αντικειμενικά κριτήρια συνενώσεις δήμων, ο όποιος «Καλλικράτης» θα έχει την ίδια τύχη του «Καποδίστρια».

Συζητούν σήμερα στην ΤΕΔΚ Καβάλας για τον "Καλλικράτη"


Στην αίθουσα της δημοτικής βιβλιοθήκης Καβάλας στις 5.30 το απόγευμα θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΤΕΔΚ Ν.Καβάλας με διευρυμένη σύνθεση και τη συμμετοχή όλων των δημάρχων του νομού για το Σχέδιο «Καλλικράτης».

Έφυγε από τη ζωή ο Σοφοκλής Κασνής

Έχασε τη μάχη με τη ζωή χθες το πρωί ο 28χρονος Σοφοκλής Κασνής , πρόεδρος Τ.Σ. Ποδοχωρίου, ο οποίος νοσηλευόταν από την Δευτέρα στην Μονάδα Εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Καβάλας.

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Αύριο στις 7 στο Ωκεανίς ο π.δήμαρχος Καβάλας Στάθης Εριφυλλίδης ανακοινώνει τα πρώτα ονόματα του συνδυασμού του


Με τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ συναντήθηκε χθες το μεσημέρι ο επικεφαλής της ΑΚΕΠ Στάθης Εριφυλλίδης, προκειμένου να αναφερθεί στις προεκλογικές του κινήσεις. Ακόλουθα ο Στάθης Εριφυλλίδης θύμισε ότι το 2010 είναι μια προεκλογική χρονιά κι εκείνος από την πλευρά του φρόντιζε πάντοτε να διατηρεί μέγιστο βαθμό ετοιμότητας. Στο πλαίσιο της καθιερωμένης εκδήλωσης κοπής πίτας της ΑΚΕΠ αύριο στις 7 το απόγευμα στο Ωκεανίς, ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Στάθης Εριφυλλίδης θα παρουσιάσει ένα μέρος των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, κάποιοι εκ των οποίων θα προέρχονται από τα πιθανολογούμενα νέα δημοτικά διαμερίσματα. Ο συνδυασμός της ΑΚΕΠ θα είναι ανανεωμένος σε ποσοστό 60 - 70% και στελεχωμένος από νέους συμπολίτες με όρεξη και πείρα σε πολλούς τομείς. Το σύνολο των στελεχών του συνδυασμού θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που θα δίνει απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα των δημοτών, τα οποία είτε προϋπήρχαν του 2006, είτε δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της διοίκησης Σιμιτσή. «Μέχρι στιγμής δε δέχτηκα και ούτε θα ανεχόμουν παρέμβαση από κάποιον για να σταματήσω, εκτός εάν θα ήταν πειστικά τα επιχειρήματα και θα έπρεπε να υπακούσω. Εγώ όμως δε θα είμαι η αιτία ώστε να χαθεί ο δήμος Καβάλας, όπως για άλλους λόγους που υπήρξαν το 2006. Τουναντίον δικός μας στόχος είναι να επανέλθουμε στη διοίκηση και να συνεχίσουμε το μεγάλο έργο που έμεινε ημιτελές», παρατήρησε ο Στάθης Εριφυλλίδης.

Νέος δήμαρχος Παγγαίου ο Απόστολος Τσακίρης

Την εύρυθμη επαναλειτουργία του Δήμου Παγγαίου έχει θέσει ως πρώτο στόχο ο νέος Δήμαρχος Παγγαίου Απόστολος Τσακίρης, που εξελέγη μετά την σχετική εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο, για την πλήρωση της κενής θέσης του Δημάρχου μετά τη δολοφονία του Δημάρχου Παγγαίου Τριαντάφυλλου Κουκούδη.

Νέες κινητοποιήσεις αγροτών

Από σήμερα οι αγρότες συγκεντρώνονται στις πλατείες των χωριών και προετοιμάζονται για τις κινητοποιήσεις τους. Η συντονιστική επιτροπή αγροτών νομού Καβάλας θα παραχωρήσει αύριο στις 12 το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Ωκεανίς.

Στη θρησκευτική έκθεση τουρισμού στο Βατικανό η ΝΑ Καβάλας


"Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας, έχοντας ήδη απότο 2004 ξεκινήσει να συμμετάσχει σε εκθέσεις θρησκευτικού τουρισμού, πρόκειται, μόνη αυτή από όλη τη χώρα, τις προσεχείς ημέρες, από τις 14 έως τις 18 Ιανουαρίου, να λάβει μέρος στη, έκθεση θρησκευτικού τουρισμού που διοργανώνεται από το Βατικανό στην πόλη της Ρώμης. Πρόκειται για μία εξειδικευμένη έκθεση που στόχο έχει την προβολή του προσκηνυματικού τουρισμού", τόνισε χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο νομάρχης Καβάλας, κ. θεόδωρος Καλλιοντζής.

Συνέντευξη για το τεστ προσανατολισμού στα λύκεια

Ο αντιδήμαρχος Χριστόδουλος Μιχαλάκης, ο πρόεδρος του ΔΕΚΕΚ Λεωνίδας Παππάς και τα μέλη του Συνδέσμου Φροντιστών Νομού Καβάλας θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι στην αίθουσα της δημοτικής βιβλιοθήκης για την παρουσίαση του τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού για όλους τους μαθητές των λυκείων του δήμου Καβάλας.

Το σχέδιο νόμου για την προστασία των δασών

Σήμερα, Τρίτη παρουσιάζεται στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου για την Προστασία των Δασών. Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι η προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2009.

Αύριο κατατίθεται το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Με αλλαγές κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Η σημαντικότερη από τις τροποποιήσεις που έγιναν προβλέπει ότι δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις του νόμου τα δάνεια που συνήφθησαν τον τελευταίο χρόνο.

Αναδρομική φορολόγηση για τις γονικές παροχές


Έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η κατάθεση της τροπολογίας για τις γονικές παροχές, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις την Τετάρτη για το ύψος του νέου αφορολόγητου ορίου και του συντελεστές. Η κατάθεση της τροπολογίας και η αναδρομική φορολόγηση των γονικών παροχών προκάλεσε τις αντιδράσεις παραγόντων της κτηναταγοράς, της αντιπολίτευσης, αλλά και κυβερνητικών στελεχών. Το αφορολόγητο όριο αναμένεται να αυξηθεί στα 200.000 ευρώ περίπου, από 95.000 ευρώ σήμερα, παράλληλα με καθιέρωση νέας, προοδευτικής κλίμακας. Η νέα κλίμακα θα αποτελείται από πολλά κλιμάκια, που θα αρχίζουν από έναν πολύ χαμηλό συντελεστή και θα έχουν ως «οροφή» το 10%. Σήμερα, για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 95.000 ευρώ η φορολόγηση γίνεται με συντελεστή 1% ανεξαρτήτως αξίας.

Ταμειακό πρόβλημα στον ΟΑΕΔ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πληρωμή των επιδομάτων ανεργίας χτυπά ο ΟΑΕΔ, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρό ταμειακό πρόβλημα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Απόγνωση εκφράζει ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος για τις περικοπές που ζητούνται από το υπουργείο του.

Εκπτώσεις αρχίζουν από την Παρασκευή

Πρεμιέρα την Παρασκευή κάνουν οι χειμερινές εκπτώσεις στα καταστήματα, οι οποίες και θα κρατήσουν μέχρι το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Καλλικράτης αντί Καποδίστριας 2


Σε δημόσια διαβούλευση θέτει η κυβέρνηση τις αρχές του νομοσχεδίου για τη νέα διοικητική δομή της χώρας που παρουσιάστηκαν την Κυριακή στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η νέα αρχιτεκτονική περιλαμβάνει ριζικές δομικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες, καταργούνται δύο στους τρεις δήμους και όλες οι νομαρχίες. Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι το πρόγραμμα θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι το Μάιο και οι εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010 θα γίνουν με τους νέους δήμους και περιφέρειες, ενώ διευκρίνισε ότι η χωροθέτηση θα πραγματοποιηθεί στη δεύτερη φάση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου.




- Η νέα διοικητική δομή -στην οποία δόθηκε το όνομα Πρόγραμμα «Καλλικράτης»- περιλαμβάνει τη δραστική μείωση των 1.034 ΟΤΑ που υπάρχουν σήμερα σε λιγότερους από 370 δήμους.

- Θεμελιώνεται η δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

- Καθιερώνεται ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη, καθώς και εκείνη του θεματικού και τοπικού αντιπεριφερειάρχη και της περιφερειακής εκτελεστικής επιτροπής.



- Στη θέση των 76 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που σήμερα αποτελούν τις Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις δημιουργούνται αιρετές περιφέρειες σε αριθμό ανάλογο των 13 κρατικών σημερινών περιφερειών (καταργούνται οι νομαρχίες).

- Ταυτόχρονα, τα περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων μειώνονται σε λιγότερα από 2.000, καταργούνται δηλαδή περίπου 4.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων.



- Επίσης, η κυβέρνηση προχωρά στη θεμελίωση έως 7 Γενικών Διοικήσεων που αντικαθιστούν τις 13 σημερινές κρατικές περιφέρειες ως τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες την ύπαρξη των οποίων επιβάλει το Σύνταγμα.

- Θα υπάρξει πρόβλεψη για την κατανομή των πόρων με γεωγραφικά, οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια.

- Οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συνδεθούν με το ΦΠΑ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

- Θα υπάρξει αλλαγή του τρόπου ελέγχου των πόρων, θα υπάρξει υποχρεωτική ανάρτηση των διοικητικών αποφάσεων στο Διαδίκτυο, ενώ θα συσταθεί αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου των ΟΤΑ.

- Κονδύλια ύψους 650 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αναθεωρούνται και προσαρμόζονται για να στηριχθεί η αλλαγή αυτή αλλά και να προσληφθεί το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό από νομικούς, οικονομολόγους και μηχανικούς που θα στελεχώσουν την τοπική αυτοδιοίκηση υπό τον όρο ότι τα στελέχη αυτά θα παραμένουν επί δεκαετία στους δήμους στους οποίους θα εργάζονται.



- Θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικά δημοτικά ΚΕΠ, θα αρχίσει να αξιοποιείται η «έξυπνη» κάρτα δημότη, ενώ οι δήμοι θα εξοπλιστούν με ATM τα οποία θα συνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό ΚΕΠ και θα παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο επί 365 μέρες.



- Θα δημιουργηθεί διοικητική «βοήθεια στο σπίτι» για τους δημότες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημοτικές υπηρεσίες και θα θεσμοθετηθεί ο «δημοτικός ανταποκριτής», δηλαδή υπάλληλος που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους με αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών.

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Προφυλακίστηκαν οι δύο ταμίες του δήμου Παγγαίου


Μετά την πολύωρη κατάθεσή τους στον ανακριτή οι δυο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του δημάρχου Παγγαίου Τριαντάφυλλου Κουκούδη, προφυλακίστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Ελεύθερος με εγγύηση 10.000 ευρώ αφέθηκε ο κατηγορούμενος από τον οποίο οι δυο δράστες της δολοφονίας φέρονται να προμηθεύτηκαν το όπλο έναντι του ποσού των 5.000 ευρώ. Ο δικηγόρος Χρυσόστομος Βελάκης που ανέλαβε την υπεράσπιση της οικογένειας του δημάρχου, ως πολιτική αγωγή, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο Τριαντάφυλλος Κουκούδης, εκλέχθηκε επί σειρά ετών νομαρχιακός σύμβουλος, υπήρξε εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Παγγαίου και δήμαρχος. Κανείς όσο ζούσε δεν τόλμησε να αμφισβητήσει έστω κατ' ελάχιστο την ηθική και την αξιοπρέπειά του. Το πράττει μόνο μια θλιβερή μειοψηφία που είναι οι δυο δολοφόνοι του. Έχω την αίσθηση ότι ουσιαστικά ολοκληρώνεται το εγκληματικό τους σχέδιο, προσπαθώντας να επιρρίψουν στο δήμαρχο αυτά που υπεξαίρεσαν από το Δήμο Παγγαίου και οι δυο. Θεωρώ το έγκλημά τους προσχεδιασμένο από καιρό». Ο κ. Βελάκης υποστήριξε ότι «ο δήμαρχος δεν είχε πάρει ούτε ένα ευρώ από το ταμείο», διευκρινίζοντας ότι συνηθίζεται ένας δήμαρχος να πληρώνει προκαταβολικά μέρος της αξίας ορισμένων έργων στους αναδόχους και στη συνέχεια να επιστρέφει τα χρήματα πίσω, όταν φτάσουν οι σχετικές επιχορηγήσεις. Ο δικηγόρος Βασίλης Καγκαΐδης, συνήγορος υπεράσπισης του ενός εκ των δυο υπαλλήλων του Δήμου Παγγαίου δήλωσε ότι πελάτης του κατά την απολογία του «ισχυρίστηκε πως ό,τι έκανε, το έκανε εν βρασμώ ψυχικής ορμής και έκανε επίκληση ελαφρυντικών, ότι διήγαγε ζωή τίμια και οδηγήθηκε στην πράξη αυτή, από μη ταπεινά ελατήρια, διότι βρισκόταν σε εξαρτημένη σχέση μεταξύ δημάρχου και υπαλλήλου και ότι στην πράξη του αυτή προέβη από την ένταση της βιαίας οργής και της θλίψης». Υποστήριξε ότι τα χρήματα που έλειπαν από το ταμείο τα πήρε ο δήμαρχος και όχι ο ταμίας και πρόσθεσε ότι «το κορυφαίο σημείο ήταν όταν τους συνάντησε και τους είπε: κι εγώ θα καταστραφώ πολιτικά, αλλά και εσείς θα καταστραφείτε. Εκείνο ήταν πιστεύω το κομβικό σημείο της υπόθεσης που ανάγκασε τους δυο να φτάσουν σε τέτοια παράνοια, ώστε να αποφασίσουν να τον εκτελέσουν». Ο κ. Καγκαΐδης υποστήριξε ότι οι ταμίες πήραν το όπλο απλώς για να εκφοβίσουν το δήμαρχο ενώ σημείωσε ότι: «επειδή το όπλο ήταν υποπολυβόλο και όταν πατάς τη σκανδάλη φεύγουν πολλές σφαίρες, είχαμε το ατύχημα».

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Στον ανακριτή οδηγούνται σήμερα οι δράστες της δολοφονίας του Κουκούδη


Στις 11 σήμερα το πρωί στον Ανακριτή Καβάλας οι απολογίες των 3 κατηγορουμένων για την υπόθεση της δολοφονίας του Δημάρχου Παγγαίου Τριαντάφυλλου Κουκούδη. Σε βάρος τους εκκρεμούν σοβαρές κατηγορίες, είναι γνωστό ότι οι δύο ταμίες έχουν ομολογήσει την πράξη τους κι έτσι το πιο πιθανό είναι μετά την απολογία τους να κριθούν προφυλακιστέοι. Από το προανακριτικό υλικό προκύπτει ότι οι δύο ταμίες είχαν σκοπό να σκοτώσουν τον Δήμαρχο Παγγαίου αρχές Δεκέμβρη. Πλην όμως ο Τριαντάφυλλος Κουκούδης δεν πήγε στο προκαθορισμένο ραντεβού λόγω άλλων υποχρεώσεων. Οι δύο ταμίες υποστηρίζουν ότι δεν πήραν χρήματα από το ταμείο του Δήμου Παγγαίου, ισχυρισμός που ελέγχεται ως προς την εγκυρότητα του. Ένας εκ των δύο παρέδωσε στην Αστυνομία έγγραφα στα οποία ο Τριαντάφυλλος Κουκούδης έβαζε την υπογραφή του κάθε φορά που έπαιρνε χρήματα από τον Δήμο Παγγαίου. Στην δικογραφία υπάρχουν επίσης αναφορές σε εικονικά έργα και εικονικές προμήθειες υλικών του Δήμου Παγγαίου. Κατά την διαδικασία της απολογίας σήμερα θα δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής ο δικηγόρος Μάκης Βελάκης που ανέλαβε να εκπροσωπήσει στην υπόθεση την οικογένεια του θύματος. Όσο για τον τρίτο κατηγορούμενο που προμήθευσε το όπλο του εγκλήματος, υποστηρίζει ότι έδωσε το υποπολυβόλο ούζι στους δύο δημοτικούς υπαλλήλους για να εκφοβίσουν τον Δήμαρχο. Όμως στις αρχικές τους καταθέσεις οι δύο δράστες δηλώνουν το αντίθετο.

Το ΘΕΟΦΙΛΟΣ έκανε ποδαρικό στο λιμάνι της Καβάλας


Ποδαρικό στο λιμάνι της Καβάλας έκανε στις 3.50 τα ξημερώματα της 1ης Ιανουαρίου 2010 το επιβατηγό οχηματαγωγό Θεόφιλος προερχόμενο από τη Λήμνο, ενώ η πρώτη κλήση στην Άμεση Δράση της ΕΛΑΣ ήταν στις 2 τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς για διατάραξη κοινής ησυχίας και η πρώτη κλήση που δέχθηκε η Πυροσβεστική στις 2 Ιανουαρίου ήταν για εγκλωβισμό σε ανελκυστήρα.

Κοριτσάκι το πρώτο μωρό του 2010 στην Καβάλα


Κοριτσάκι το πρώτο μωρό που γεννήθηκε στην Καβάλα το 2010. Το κοριτσάκι βάρους 3,550 κιλών γέννησε η Θωμαή Σωτηρούδη 5 λεπτά μετά την αλλαγή του νέου χρόνου στην κλινική ΛΗΤΩ της Καβάλας.

Καινούρια διοικητική δομή της χώρας



Έτοιμα είναι τα κυβερνητικά σχέδια για το νέο εκλογικό νόμο και την καινούρια διοικητική δομή της χώρας. Το μόνο που απομένει είναι η τελική έγκριση του ίδιου του πρωθυπουργού. Πάντως, οι αλλαγές που επιφέρουν τα σχέδια της κυβέρνησης είναι τεράστιες γι' αυτό και πρέπει να ζυγιστεί αφ' ενός ο χρόνος για την εφαρμογή, αφ' ετέρου τα υπέρ και τα κατά. Σύμφωνα με πληροφορίες της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, ο νέος διοικητικός χάρτης θα δοθεί προς διαβούλευση εντός του Ιανουαρίου, αφού ο χρόνος πιέζει και σε 11 μήνες έχουμε δημοτικές εκλογές. Για το θέμα του εκλογικού νόμου, η συζήτηση οδηγεί στο να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες μονοεδρικές περιφέρειες, ο αριθμός των οποίων σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη αυτή τη στιγμή θα είναι 170. Οι 125 βουλευτές θα εκλέγονται από λίστα στις ευρείες περιφέρειες και 5 θα εκλέγονται από την ομογένεια. Η αναλογικότητα του νόμου θα διατηρηθεί στο 86% που προβλέπει ο «νόμος Σκανδαλίδη» και θα διατηρηθεί το πριμ των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα. Στις μονοεδρικές θα υπάρχει η δυνατότητα σταυρού. Το σχέδιο για το νέο χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης με συγχωνεύσεις για τη δημιουργία περίπου 500 δήμων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί εντός του Ιανουαρίου στην ΚΕΔΚΕ και τους υπόλοιπους φορείς για διαβούλευση. Η ΚΕΔΚΕ έχει ορίσει συνέδριο στις 18 Ιανουαρίου. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί και το συνέδριο της ΕΝΑΕ. Ο χρόνος γι' αυτές τις αλλαγές πιέζει, αφού όπως έχει ανακοινώσει ο Γ.Παπανδρέου, οι δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν όχι τον Οκτώβριο, αλλά στις 14 Νοεμβρίου του 2010, θα γίνουν με βάση τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη. Επίσης, θα ισχύσει ξανά το 50%+1 αντί για την εκλογή με 42%. Για να προλάβουν να γίνουν οι συνενώσεις δήμων, να καταργηθούν οι νομαρχίες και να προετοιμαστούν εκλογές για περιφερειάρχες, χρειάζεται επαρκής χρόνος. Γι' αυτό, πολλοί στην κυβέρνηση τονίζουν ότι πρέπει οι αλλαγές αυτές να προχωρήσουν σύντομα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να επικρατήσει χάος.