Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Επίσκεψη Αλίεφ: Αισιοδοξία για την Προώθηση του ΤΑΡ και την Πώληση του ΔΕΣΦΑ


Κοινή επιθυμία Ελλάδας-Αζερμπαιτζάν είναι να μην καθυστερήσει η γραφειοκρατία των Βρυξελλών για την ολοκλήρωση της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar.
Αυτό προκύπτει από τις συναντήσεις που είχε χθες στην Αθήνα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στις οποίες συμμετείχε και ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στις συναντήσεις, που έγιναν, όπως αναφέρεται, σε πολύ καλό κλίμα, κυριάρχησαν τα θέματα του TAP και του ΔΕΣΦΑ.
Ειδικότερα, όπως είναι γνωστό, η πώληση του ΔΕΣΦΑ προαπαιτεί την τελική έγκριση από την Κομισιόν, καθώς πρόκειται για εξαγορά μιας ευρωπαϊκής εταιρίας από εταιρία τρίτης χώρας. Ήδη ο ΔΕΣΦΑ έχει πιστοποιηθεί από τη ΡΑΕ ως ανεξάρτητος διαχειριστής, η σχετική απόφαση έχει κοινοποιηθεί στην Ε.Ε. και αναμένεται η επικύρωση της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εκφράζει αισιοδοξία ότι το όλο θέμα βρίσκεται σε καλό δρόμο και προσδοκάται το Φθινόπωρο να υπάρξει θετική εξέλιξη από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης.
Για τον TAP αναγνωρίστηκε καταρχήν η σημασία του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. αλλά και γενικότερα για την τροφοδοσία της Ν.Α. Ευρώπης, δεδομένου ότι θα συνδεθεί με τον IGB. Στις συναντήσεις τέθηκαν όλα τα ζητήματα του αγωγού, ακόμη και τα προβλήματα διέλευσης που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα και την Ιταλία. Εκφράσθηκε η ελπίδα ότι τελικά θα μπορέσουν να υπερκερασθούν οι τοπικές αντιδράσεις και με πολιτική βούληση, αλλά και σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχές. Υπήρξε, μάλιστα, η διαβεβαίωση ότι η κατασκευή του αγωγού θα προχωρήσει με βάση τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.
Ενδεικτικό του καλού κλίματος που επικράτησε στις συζητήσεις είναι και το γεγονός ότι ο υπουργός ΠΕΚΑ συμφώνησε με τον ομόλογο του, που συμμετείχε στην αποστολή, να επεκταθεί περαιτέρω η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :