Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Τα Εμπόδια της Κομισιόν στην Εξαγορά του ΔΕΣΦΑ στο Επίκεντρο των Επαφών Αλίεφ στην Αθήνα


Για τη συμφωνία μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία Socar θα έχει επαφές στη χώρα μας ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Άλλο ένα θέμα στην ατζέντα της επίσκεψης του Αζέρου προέδρου στην Ελλάδα αναμένεται να είναι η πρόοδος στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤAP.
Στόχος του Αλίεφ είναι να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως βάση για να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο της Κασπίας τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αρχίζοντας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, μέσω του σχεδιαζόμενου ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB) που αρχίζει να κατασκευάζεται το 2015.
Για να υλοποιηθούν, όμως, αυτά τα σχέδια, πρέπει πρώτα να κλείσει τελεσίδικα η εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, αξίας 400 εκατ. ευρώ, καθώς έξι μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας με το ΤΑΙΠΕΔ η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη, με ευθύνη της Κομισιόν. Ο Αζέρος προεδρος θα έχει επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία σχετικά με το συντονισμό των ενεργειών των δύο πλευρών για την άρση των εμποδίων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στην επίσκεψή του στην Αθήνα, τον Αζέρο πρόεδρο συνοδεύουν οι νούμερο 1 και 2 της Socar  Αμπντουλάγιεφ και Νασίροφ. Επίσης, στην αζερική αποστολή περιλαμβάνονται και οι υπουργοί Οικονομικών-Ανάπτυξης Σαρίφοφ, Εξωτερικών Μαμαντιάροφ και Ενέργειας Αμπάσοφ.
Οι Βρυξέλλες απαιτούν να υπογραφεί διμερής διακρατική συμφωνία μεταξύ των «28» της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν ότι η Socar θα τηρήσει τους όρους της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που προβλέπει μεταξύ των άλλων ότι ο ιδιοκτήτης ενός δικτύου δεν μπορεί να εμπορεύεται και φυσικό αέριο.
Οι χώρες-μέλη αρνήθηκαν να υπογράψουν διακρατικές συμφωνίες και η Κομισιόν αναζητά πλέον άλλη διαδικασία.
Σημαντική για την ολοκλήρωση της συναλλαγής θεωρείται η πρόσφατη πιστοποίηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ότι ο ΔΕΣΦΑ συμμορφώνεται με τις προβλέψεις της κοινοτικής ενεργειακής νομοθεσίας, καθώς απαντά στα ζητήματα που καλείται να εξετάσει η Κομισιόν.
Η πιστοποίηση έχει σταλεί στις Βρυξέλλες, εκείνες καλούνται να επικυρώσουν την απόφαση, και κάπου μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να έχει κλείσει η συμφωνία. 
Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται και η επένδυση 1,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, το χρονοδιάγραμμα του οποίου απειλείται από τις συνεχείς απαιτήσεις από τοπικούς παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας για αλλαγές διέλευσης.
Η κυβέρνηση βλέπει στο Αζερμπαϊτζάν τον καταλύτη στα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδας να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου, ενώ από την πλευρά του το Μπακού βλέπει στην Αθήνα την πύλη εισόδου για το αζερικό αέριο στην Ευρώπη. 
Κατά τη διήμερή επίσκεψή του στην χώρα μας ο πρόεδρος Αλίεφ θα  συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
Επίσης,το πρόγραμμα της επίσκεψης προβλέπει μεγάλη συνάντηση, σήμερα στη μία το μεσημέρι, με τη, συμμετοχή μεταξύ άλλων, του Υπουργού Εξωτερικών και του Υπουργού και Υφυπουργού ΠΕΚΑ αντίστοιχα κ.κ. Μανιάτη και Παπαγεωργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :