«Στην προεδρική εκλογή τον πρώτο λόγο έχουν οι βουλευτές και όχι τα κόμματα. Ήρθε η ώρα τους». Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο επικρατεί αισιοδοξία για την επίτευξη του «μαγικού αριθμού» των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη και πιο καθοριστική ψηφοφορία, στις 29 Δεκεμβρίου.
Το παρασκήνιο αναμένεται να είναι έντονο τα επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς εισήλθαμε στην τελική ευθεία και όλοι πλέον αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Ο στόχος τουΑντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι να γείρει η πλάστιγγα υπέρ του υποψηφίου που θα προτείνει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και εκτιμούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο Eurogroup θα επηρεάσουν τους αμφιταλαντευόμενους βουλευτές και θα τους οδηγήσει να ψηφίσουν τελικά υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Είναι εφικτός ο στόχος της επίτευξης της προεδρικής πλειοψηφίας των 180 ή η χώρα οδεύει προς τις εκλογές 25 Ιανουαρίου, 1 ή 8 Φεβρουαρίου; Ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί με ασφάλεια να απαντήσει, καθώς υπάρχει δρόμος ακόμα, αν και πολλοί στην κυβέρνηση λένε ότι ο Πρωθυπουργός και ο αντιπροέδρος δεν θα προχωρούσαν σε επίσπευση της προεδρικής εκλογής εάν δεν είχαν κάνει τους υπολογισμούς τους. Μένει να φανεί…
Πάντως, με τους έως σήμερα υπολογισμούς, ο αριθμός των βουλευτών που με εκτιμάται από τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι ψηφίζει πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι 174-175.
Η στάση όμως πολλών βουλευτών, από τη μεγάλη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών, από τη ΔΗΜΑΡ, ακόμη και από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, θα καθοριστεί εν πολλοίς, όπως παραδέχονται και οι δύο αρχηγοί, από το ευρύτερο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.
Κυρίως θα βαρύνει στην απόφαση των βουλευτών τι έγινε στο Eurogroup χθες και ποια είναι τα μηνύματα από τους πιστωτές για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, μετά τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος, ενώ τον ρόλο τους θα διαδραματίσουν και άλλοι παράγοντες, όπως η αντίθεση των πολιτών στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κ.ά.
Όπως εκτιμούν και οι δύο αρχηγοί, ακόμη και το διάστημα μεταξύ των τριών ψηφοφοριών θα είναι καθοριστικό για να ενισχυθεί η προοπτική της επίτευξης του στόχου των 180 βουλευτών. Όμως το κλειδί βέβαια θα είναι η πρώτη ψηφοφορία για ψυχολογικούς λόγους, διότι είναι διαφορετικό να ξεκινάει η κυβέρνηση με 170 ή 172 στην πρώτη ψηφοφορία εν αντιθέσει π.χ. με 165 βουλευτές.
Επίσης, στην κυβέρνηση αναμένουν ότι πολλοί βουλευτές θα σκεφθούν το πολύ απλό, ότι ενδεχομένως σε δυο μήνες δεν θα είναι καν βουλευτές και άρα με την ψήφο τους πρέπει να αποτρέψουν να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση παλεύει για 25 βουλευτές, ώστε να προστεθούν στους 155 της κυβερνητικής πλειοψηφίας και να συγκεντρωθούν οι 180 και τα επόμενα εικοσιτετραώρα θα πυκνώσουν οι επαφές και οι επικοινωνίες. Εκτός βέβαια από τη δεξαμενή των ανεξαρτήτων, από την οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσδοκά ότι θα καταφέρει να πείσει το σύνολο των βουλευτών (ήδη μιλάνε ότι διεκδικεί 16), καθώς αρκετοί έχουν τοποθετηθεί αρνητικά, θα πρέπει να διεμβολίσει και να πείσει μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗΜΑΡ (αριθμεί 10 βουλευτές) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (αριθμεί 12 βουλευτές).
Ο ανεξάρτητος Μίμης Ανδρουλάκης έσπευσε να προαναγγείλει το βράδυ της Δευτέρας, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, ότι θα ψηφίσει όχι. Με τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος εμφανίστηκε ενοχλημένος από την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία («πιστόλι στον κρόταφο; Τρία όχι» έγραψε στο twitter), συντάσσονται και άλλοι βουλευτές που αναμένεται να εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες. Μάλιστα, έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες αναφέρουν ότι αρκετοί ίσως επιλέξουν το όχι τελικά, διαπιστώνοντας ότι ο στόχος των 180 βουλευτών ίσως να μην επιτευχθεί.
Οι υπολογισμοί που γίνονται είναι ως εξής: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 155 «ναι» από τα μέλη των Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠαΣοΚ και 121 «όχι» των μελών των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής και υπάρχουν και οι 24 ανεξάρτητοι βουλευτές, εκ των οποίων άλλοι είναι στη μια και άλλη στην άλλη πλευρά.
Υπάρχει το δεδομένο ότι τουλάχιστον οκτώ από τους ανεξάρτητους επιμένουν στο «όχι», δηλ. οι Οδυσσέας Βουδούρης, Θόδωρος Παραστατίδης ,Θεοδώρα Τζάκρη, Μίμης Ανδρουλάκης, Πέτρος Τατσόπουλος, Μάρκος Μπόλαρης, Ραχήλ Μακρή καιΧρυσούλα Γιαταγάνα. Αυτό σημαίνει ότι από τη δεξαμενή των ανεξαρτήτων μένουν 16 που κατά τη ΝΔ είναι στο «ναι» και άρα για σχηματισθεί ο αριθμός 25 που θα προστεθεί στους 155 για να σχηματισθεί η πλειοψηφία των 180, απαιτούνται άλλοι 9 βουλευτές που θα πρέπει να βρεθούν από τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες (αδύνατον από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή και άρα από ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ).
Επί της ουσίας είναι ιδιαίτερα κρίσιμο τι θα γίνει στο εσωτερικό των κομμάτων του Φώτη Κουβέλη και του Πάνου Καμμένου, αφού ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ είναι το «κλειδί» των εξελίξεων. Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν στην τρίτη ψηφοφορία να υπάρξει αλλαγή στάσης και ορισμένοι να κινηθούν προς το ναι.
H K.O. της ΔΗΜΑΡ δεν θεωρείται συμπαγής και εμφανίζει τάσεις αποσυσπείρωσης, ενώ ορισμένα μέλη της είναι έτοιμα να ψηφίσουν Πρόεδρο, ενώ πρόσφατη είναι η τελευταία επιστολή που συγγράφηκε με πρωτοβουλία βουλευτών του κόμματος του κ. Κουβέλη.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μπλοκάρει τη διαδικασία και να προκηρυχθούν εκλογές, αρκεί βέβαια να μείνουν «μπετόν αρμέ» οι Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.
TO BHMA Άρης Ραβανός
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου