Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Παραλύει την ελληνική οικονομία η πολιτική αβεβαιότητα

imerisia.gr
Στη δίνη της αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι πολιτικές εξελίξεις βρέθηκε η ελληνική οικονομία. Ξυπνούν μνήμες με τον «εφιάλτη» του Μαρτίου του 2010 που οδήγησε στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου και της πολιτικής αστάθειας του 2012 με τις διπλές εκλογές, καθώς οι φόβοι των επενδυτών για μακρά περίοδο αβεβαιότητας και πολιτική «παράλυση» εκδηλώθηκε με μαζικές πωλήσεις ελληνικών τίτλων.
Το αποτέλεσμα ήταν κραχ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και εκτίναξη των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα. Οι ρευστοποιήσεις οδήγησαν σε απώλειες 12,78% για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. Έτσι «χάθηκαν» 8,4 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ? 27 ετών, από την «Μαύρη Δευτέρα» της 7ης Δεκεμβρίου του 1987.
Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε το φράγμα του 8%, των πενταετών εκτινάχθηκε στο 7,84%, ενώ ακόμη και η απόδοση του 30ετούς κρατικού τίτλου εκτοξεύθηκε στο 8%.
Ο Β. Σόιμπλε αποκάλυψε ότι είχε ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό για την επίσπευση των προεδρικών εκλογών και τόνισε ότι «ήταν μια καλή απόφαση»
Ο Β. Σόιμπλε αποκάλυψε ότι είχε ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό για την επίσπευση των προεδρικών εκλογών και τόνισε ότι «ήταν μια καλή απόφαση»
Παρά το γεγονός ότι η δίμηνη παράταση αποτιμάται θετικά καθώς δίνει περιθώρια ελιγμών στις διαπραγματεύσεις, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δίνουν νέο τόνο στην αγορά. Από τη μια οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν θετικά το γεγονός ότι αίρεται η πολιτική αβεβαιότητα, από την άλλη όμως, το πολιτικό ρίσκο μεγαλώνει, αφού κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος πριν από το τέλος της χρονιάς.
Η λέξη «εκλογές» έρχεται πιο κοντά, η αγορά φοβάται ότι μπαίνουμε σε μια διαρκή προεκλογική περίοδο με συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις εντός κι εκτός Βουλής, ενώ το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, μόλις σε ενάμιση μήνα από σήμερα είναι πιθανό γεγονός.
Παρέμβαση Π. Μοσκοβισί 
Να σταματήσει την... υπερβάλλουσα ανησυχία των επενδυτών επιχείρησε ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί, ο οποίος αφού σημείωσε ότι οι αγορές είναι πάντα πολύ ευαίσθητες στην πολιτική αβεβαιότητα, υπογράμμισε ότι όποια και να είναι η απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου «υπάρχουν τρόποι για να προχωρήσουμε. Θεωρώ λοιπόν ότι οι αγορές θα πρέπει να νιώθουν πιο ασφαλείς σε σχέση με τη σημερινή τους αντίδραση».
Β. Σόιμπλε: Καλή απόφαση 
Θετικά σχόλια για τις προσπάθειες εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας που καταβάλλουν ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευάγγ. Βενιζέλος διατύπωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο Β. Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι γνώριζε την απόφαση του Αντ. Σαμαρά να επισπεύσει τις προεδρικές εκλογές και δήλωσε ότι ήταν μια καλή απόφαση και χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως μια αποφασιστική μορφή, που συνέβαλε περισσότερο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Γερμανική στήριξη 
Ο Μίχαελ Φουχς, αντιπρόεδρος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) σε συνέντευξή του στο Bloomberg στο περιθώριο του συνεδρίου του κόμματος στην Κολονία, επισήμανε ότι ο Αντ. Σαμαράς «γνωρίζει ότι πρέπει να αποκαταστήσει ένα κλίμα πολιτικής καθαρότητας». Σχετικά με την επίσπευση των προεδρικών εκλογών ο Μ. Φουχς υποστήριξε πως πρόκειται για «ένα υπολογισμένο ρίσκο το οποίο ανέλαβε ο κ. Σαμαράς, το οποίο είναι στην πραγματικότητα μια έξυπνη κίνηση». Τέλος αποκάλυψε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Σαμαρά τη Δευτέρα και, όπως δήλωσε, συμπέρανε ότι «οι πιθανότητες της κίνησης να αποδώσει είναι κάτι παραπάνω από καλές. Ξέρει τι κάνει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Αντίθετα, περίπου αδιάφορα «σφύριξε» ο Γερούν Ντάιζελμπλουμ: «Δεν μπορώ να δώσω λύση στο γεγονός ότι οι αγορές δέχονται πιέσεις. Προφανώς έχει να κάνει με τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα. Δεν έχει αλλάξει κάτι ξαφνικά από χθες το βράδυ», υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.
Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι σε σημαντικό βαθμό η αστάθεια θα υποχωρήσει, καθώς σε ένα δίμηνο θα ξεκαθαρίσουν πολλά: Στις 29 Δεκεμβρίου, μετά την τρίτη ψηφοφορία για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα γίνει γνωστό εάν τελικά θα γίνουν πρόωρες εκλογές.
Αστάθεια
Παρά το γεγονός ότι η δίμηνη παράταση αποτιμάται θετικά καθώς δίνει περιθώρια ελιγμών στις διαπραγματεύσεις, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δίνουν νέο τόνο στην αγορά.
Π. Μοσκοβισί
Να σταματήσει την... υπερβάλλουσα ανησυχία των επενδυτών επιχείρησε ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί, ο οποίος σημείωσε ότι οι αγορές είναι πάντα πολύ ευαίσθητες στην πολιτική αβεβαιότητα.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι όποια και να είναι η απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου «υπάρχουν τρόποι για να προχωρήσουμε. Θεωρώ λοιπόν ότι οι αγορές θα πρέπει να νιώθουν πιο ασφαλείς σε σχέση με τη σημερινή τους αντίδραση»..
Γερούν Ντάιζελμπλουμ
«Δεν μπορώ να δώσω λύση στο γεγονός ότι οι αγορές δέχονται πιέσεις. Προφανώς έχει να κάνει με τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :