Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Bάλτε τέλος στην ανασφάλεια


Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη μαραθώνια χθεσινή Σύνοδο Κορυφής μπορεί να άφησε μια πικρή γεύση για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε  η χώρα μας, από ένα μέρος τουλάχιστον των ευρωπαίων, αλλά παράλληλα κράτησε τη χώρα στη ζώνη του ευρώ και έβαλε ένα φρένο στην αβεβαιότητα που μας ταλανίζει. Μέσα από ένα επώδυνο συμβιβασμό επιτεύχθηκε το μείζον αυτή τη στιγμή, η αποφυγή του Grexit  που βρισκόταν για πρώτη φορά ανοικτά στο τραπέζι.

Τα τραγικά λάθη των τελευταίων μηνών, με την καταστροφική συμβολή του ανεκδιήγητου κ.Βαρουφάκη επιδείνωσαν δραματικά και την κατάσταση της οικονομίας και την αξιοπιστία της χώρας,δυσκολεύοντας τραγικά  την επίτευξη μιας αναγκαίας συμφωνίας.Το τίμημα είναι πράγματι βαρύ και το πολιτικό κόστος, όπως αποδεικνύεται από τη στάση σημαντικής μερίδας βουλευτών του Σύριζα μεγάλο.

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή όμως αυτή τη στιγμή θα ήταν πολύ πιο επώδυνη, πολύ πιο δραματική ιδιαίτερα για το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που υποφέρει περισσότερο από την κρίση. Ο πρωθυπουργός, έκανε το μεγάλο βήμα να συγκρουστεί με σημαντικό τμήμα του κόμματος του, αλλά και με την πολιτική που ο ίδιος διακήρυσσε. Είναι όμως μια πολιτική ευθύνης που οφείλει τώρα να την υπηρετήσει μέχρι τέλος, αγνοώντας το πολιτικό κόστος.

Οι παλινωδίες και οι ψευδαισθήσεις των τελευταίων μηνών, πρέπει να εγκαταλειφθούν οριστικά και αμετακλήτως. Το τεράστιο κόστος που επωμίστηκε η οικονομία, αλλά και η κοινωνία δεν επιτρέπει νέες καθυστερήσεις και ανακολουθίες. Όσο γρηγορότερα  υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε, όσο πιο αποφασιστικά προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, τόσο πιο σύντομα θα περιορίζονται οι συνέπειες και θα αποκαθίσταται η ομαλότητα στη χώρα.

Η χώρα χρειάζεται μια νέα αρχή και οι πολίτες δικαιούνται να ξέρουν την πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουν. Χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς μικροκομματικές ισορροπίες. Είναι καιρός επιτέλους, τώρα που υπάρχει ένα ευρύτατο πολιτικό μέτωπο υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη,να αντιμετωπιστούν λάθη, προκαταλήψεις και παθογένειες που μας οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση.

Αρκετές θυσίες πήγαν ως τώρα χαμένες, γιατί κάποιοι δεν τόλμησαν ή γιατί επέμεναν να επαναλαμβάνουν τις ίδιες καταστροφικές επιλογές  που μας οδήγησαν ως εδώ. Η χώρα έχει ανάγκη από μια ριζική ανασυγκρότηση για να μπορέσει επιτέλους να αρχίσει να  κοιτά το μέλλον με αισιοδοξία. Οι επόμενες μέρες πρέπει να αποδείξουν σε όλους ότι τόσο ο πρωθυπουργός που έχει την πρώτη ευθύνη, όσο και οι πολιτικές δυνάμεις, έχουν συναίσθηση των ευθυνών τους.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :