Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνη μια συμφωνία τόσο για Μέρκελ όσο και για Τσίπρα


Η τελευταία προσφορά της Ελλάδας φαίνεται ότι θα τύχει καλύτερης αποδοχής από τους εταίρους, αλλά θα μπορέσουν να την "πουλήσουν" σε Βερολίνο και Αθήνα;
Με αυτό το κρίσιμο ερώτημα ξεκινά το άρθρο του στο Politico ο Matthew Karnitschnig.
Κι ενώ Μέρκελ και Τσίπρας ετοιμάζουν αποσκευές για Βρυξέλλες αυτό το Σαββατοκύριακο σε μια τελευταία απόπειρα να σωθεί η Ελλάδα από την οικονομική καταστροφή, η επιτυχία μπορεί να εμπεριέχει ένα μεγαλύτερο πολιτικό ρίσκο και για τους δυο τους σε σχέση με την αποτυχία.
Κι αυτό γιατί πολύ απλά οι Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες – τόσο τoυ ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του CDU - είναι πιο πολωμένες από ποτέ και δεν έχουν την ίδια άποψη με εκείνους ότι μια μη συμφωνία θα ήταν επώδυνη και για τις δύο πλευρές.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, «μετά από μήνες καυστικών συνομιλιών και υπό τον κίνδυνο να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, το να υπάρξει μια συμφωνία προϋποθέτει περισσότερο την αμοιβαία εμπιστοσύνη και λιγότερο το πόσος θα είναι ο ΦΠΑ στην τάδε ή την δείνα υπηρεσία».
Μόνο που αυτή δεν θα πρέπει να κερδηθεί μόνο μεταξύ των εταίρων στην Ευρωζώνη, αλλά και στο εσωτερικοκομματικό πεδίο. Η Γερμανία, ήδη, αντιμετωπίζει δίνες εσωτερικών αναταραχών στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, με πρώτο – πρώτο τον Σόιμπλε να θεωρεί ότι η Αθήνα δεν θα καταφέρει ποτέ να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα. Ενδεικτικό της στάσης του Σόιμπλε ήταν και το χοντροκομμένο αστείο του, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μ. Σαπέν, ότι θα δεχόταν το Πουέρτο Ρίκο στην Ευρωζώνη για να το... ανταλλάξει με την Αθήνα που θα πήγαινε στο δολάριο.
Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρει στους ακραίους του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, οι οποίοι μπορούν να αντιταχθούν στα νέα μέτρα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι το καλύτερο άλλοθι για να μην κάνουν πίσω. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι αυτή η συμφωνία ομοιάζει με προδοσία της θέλησης του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :