Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Ιστορική συμφωνία Ρωσίας - Κίνας για το φυσικό αέριο


Έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις, που κράτησαν δέκα ολόκληρα χρόνια, Ρωσία και Κίνα κατέληξαν σε στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία με την οποία η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του πλανήτη εξασφαλίζει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου για τα επόμενα τριάντα χρόνια.

Τη συμφωνία μεταξύ του ρωσικού ενεργειακού μεγαθηρίου Gazprom και της κινεζικής CNPC επισφράγισε το «μνημόνιο κατανόησης» που υπέγραψαν οι πρόεδροι των δύο χωρών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, κατά τη χθεσινή, δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσκεψης του Ρώσου ηγέτη στη Σαγκάη.

Με τη συμφωνία-μαμούθ, ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Ρωσία δεσμεύεται να προμηθεύει την Κίνα με 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο μέσω αγωγού που διασχίζει τη Σιβηρία, προτού φτάσει στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της βορειοανατολικής Κίνας. Η τιμή του φυσικού αερίου που καθορίστηκε τελικά, ύστερα από διαπραγματεύσεις που παρατάθηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν αποκαλύφθηκε, καθώς οι δύο πλευρές τη χαρακτήρισαν «εμπορικό μυστικό». Επικαλούμενο ειδικούς της αγοράς ενέργειας, το πρακτορείο Associated Press υποστηρίζει ότι η τελική τιμή βρίσκεται πιο κοντά στις προτάσεις της Ρωσίας, γεγονός που αντανακλά την προθυμία της Κίνας να πληρώσει ακριβότερα, προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερο φιλική, για το περιβάλλον, ενέργεια.

Η συμφωνία με την Κίνα προκάλεσε ανακούφιση στη Μόσχα, η οποία αναζητούσε διακαώς εναλλακτικές αγορές στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, καθώς αντιμετωπίζει την απειλή των κυρώσεων και της μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τη Δύση λόγω της σύγκρουσης γύρω από το ουκρανικό πρόβλημα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζέικομπ Λιου επισκέφθηκε την Κίνα και ζήτησε από τους ηγέτες της να αποφύγουν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία. Η χθεσινή συμφωνία μαρτυρά το ατελέσφορο της προσπάθειας του Αμερικανού αξιωματούχου.

Την ώρα που Σι και Πούτιν επισημοποιούσαν στη Σαγκάη τη στρατηγική συμφωνία τους, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλούσε από το Βουκουρέστι τους Ευρωπαίους ηγέτες να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση των χωρών τους από τη μεγάλη, ευρασιατική δύναμη. «Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιεί στο εξής τις ενεργειακές πηγές της ως όπλο εναντίον οποιασδήποτε χώρας της περιοχής», δήλωσε ο Μπάιντεν μετά τη συνάντησή του με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα, για να προσθέσει: «Η δημιουργία μιας ασφαλούς, διαφοροποιημένης και διασυνδεδεμένης αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη θα είναι το επόμενο, μεγάλο βήμα στον δρόμο της ευρωπαϊκής ενοποίησης». Επί του παρόντος, η Ευρώπη αντιπροσωπεύει τον υπ’ αριθμόν ένα ενεργειακό πελάτη της Ρωσίας, έχοντας αγοράσει περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το 2013.

Περί ουκρανικών εκλογών

Σε άλλες δηλώσεις του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα υποστεί νέες, σοβαρότερες κυρώσεις «εάν υπονομεύσει τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής (25 Μαΐου) στην Ουκρανία». Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Δύσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε από τη Σαγκάη ότι η εντολή του για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία είχε στόχο «να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για τις προεδρικές εκλογές και να σταματήσει η παραφιλολογία» περί ενδεχόμενης ρωσικής εισβολής. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι «θα είναι πολύ δύσκολο» για τη χώρα του «να αναπτύξει σχέσεις με ανθρώπους που θα έρθουν στην εξουσία εν μέσω μιας εκστρατείας τιμωρίας στην ανατολική και νότια Ουκρανία».

Εν όψει των εκλογών της Κυριακής, η κυβέρνηση του Κιέβου επιστράτευσε 55.000 αστυνομικούς και 20.000 εθελοντές για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές που ελέγχουν κρατικά κτίρια στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή των εκλογών στις περιφέρειές τους.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια :