Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Τα φαβορί και αουτσάιντερ στις περιφέρειες

Στον δεύτερο γύρο θα κριθούν όλες οι Περιφέρειες της χώρας καθώς δεν φαίνεται κανέναν υποψήφιος να είναι το απόλυτο φαβορί το οποίο θα μπορέσει να πάρει πάνω από 50% από την πρώτη Κυριακή. Άλλωστε, το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό δεν επιτρέπει πλέον πανίσχυρες υποψηφιότητες που θα σαρώσουν με αποτέλεσμα οι «συμμαχίες» να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι υποψήφιοι που προηγούνται και έχουν σημαντικό προβάδισμα για τη νίκη.
Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, στην περιφέρεια Αττικής που ψηφίζει η μισή Ελλάδα φαίνεται να είναι φαβορί ο Γ. Σγουρός και να ακολουθούν η Ρ. Δούρου και ο Γ. Κουμουτσάκος. Ο νυν περιφερειάρχης με στενές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ προηγείται και πολύ πιθανό να εκλεγεί.
Στην περιφέρεια Κρήτης δίνεται μάχη και προηγείται ο νυν περιφερειάρχης της Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, των Σ. Τσόκα (ΝΔ που ίσως κάνει την έκπληξη) και Γ. Κριτσωτάκη (ΣΥΡΙΖΑ) που δεν φαίνεται να έχει ρεύμα.
Στο Βόρειο Αιγαίο δίνεται επίσης μάχη και έχει ισχυρές πιθανότητες εκλογής ο Νάσος Γιακαλής και πάλι από το ΠΑΣΟΚ με αντιπάλους την «γαλάζια» Χρ. Καλογήρου που προηγείται σημαντικά από την δημοσιογράφο Αγλαΐα Κυρίτση (ΣΥΡΙΖΑ) η οποία πουλάει μόνο τον… αγώνα της στην ΕΡΤ.
Νότιο Αιγαίο: Σύμφωνα με τις μετρήσεις, ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, έχει προβάδισμα, ωστόσο δυναμική είναι η υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Ρόδου και υποψηφίου της Ν.Δ. Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι στο δεύτερο γύρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει το χρίσμα στο δήμαρχο Λειψών Μπενέτο Σπύρου, τον οποίο στηρίζουν και οι ΑΝ.ΕΛ.
Ανατολική Μακεδονία - Θράκη: Tη μάχη στο δεύτερο γύρο θα δώσουν ο νυν περιφερειάρχης Αρης Γιαννακίδης, ανεξάρτητος που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, και ο Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος έχει τη στήριξη της Ν.Δ. Σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ,Κώστας Μορφίδης, βρίσκεται πολύ μακριά από τη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης μετά τις γνωστές γκάφες, Στην Συγγρού εκτιμούν ότι ο Γ. Παυλίδης διεκδικεί με αξιώσεις να πάρει τη ρεβάνς της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, να πάει στο δεύτερο γύρο και να κερδίσει.
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Θεωρείται σίγουρη η νίκη του υποψήφιου της ΝΔ και νυν περιφερειάρχης, Κώστα Αγοραστού ο οποίος προηγείται με μεγάλη διαφορά από την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη.
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ο νυν περιφερειάρχης, της ΝΔ Σπύρος Σπύρου, και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, θα είναι πιθανότατα το δίδυμο του δεύτερου γύρου με νικητή τον πρώτο. Με αξιώσεις μπήκε στη μάχη και η «πράσινη» Αντζελα Γκερέκου, αλλά θα χάσει.
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Φαίνεται να προηγείται ο Απόστολος Κατσιφάρας παρ’ ότι ανεβαίνει ο Ανδρέας Κατσανιώτης από τη ΝΔ αλλά και οι Σώκος, Ζαφειρόπουλος οι «αντάρτες» από το ΠΑΣΟΚ.
Δυτική Μακεδονία: Ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, ο οποίος έχει τη στήριξη της Ν.Δ., θεωρείται το φαβορί της εκλογικής αναμέτρησης. Οι ενδείξεις δείχνουν επικρατέστερο για να περάσει στο δεύτερο γύρο το σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη, ο οποίος είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ, αν και τοπικοί παράγοντες δεν αποκλείουν να γίνει η έκπληξη και να επικρατήσει της επιλογής της Κουμουνδούρου ο δημοσιογράφος Θόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος μετά τη γνωστή περιπέτεια που είχε με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κατεβαίνει ως ανεξάρτητος.
Περιφέρεια Ηπείρου: Ο νυν περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης (ΝΔ)προηγείται ξεκάθαρα από την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Στο παράλογο δίδυμο του δεύτερου γύρου Γιάννης Ιωαννίδης - Απόστολος Τζιτζικώστας αναμένεται να κερδίσει ο δεύτερος
Περιφέρεια Πελοποννήσου: Ο νυν περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), θα επικρατήσει άνετα του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Οδυσσέα Βουδούρη, ενώ δυναμικά εμφανίζεται και ο ανεξάρτητος Π. Δέδες.
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Ο Κώστας Μπακογιάννης της ΝΔ προηγείται σαφώς ,αλλά τελευταία έχει “σηκώσει κεφάλι” ο «αντάρτης» της ΝΔ, πρώην υφυπουργός Θανάσης Γιαννόπουλος.

Παράλογο σκηνικό

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι προηγείται ο Γ. Καμίνης στην Αθήνα και ο Γ. Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη τους οποίους ο Βενιζέλος θεωρεί δικούς του, όπως και ο Κουράκης στο Ηράκλειο.
Βλέπουμε έτσι, εκτός των άλλων να διαμορφώνεται ένα παράλογο σκηνικό σύμφωνα με το οποίο δεν αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ να βγει μετά το β’ γύρο των εκλογών και να πανηγυρίζει ενώ την ίδια ώρα δεν θα εκλέγει ευρωβουλευτή.
Διότι είναι σχιζοφρενικό αυτό που συμβαίνει σε αρκετές περιφέρειες της χώρας αλλά και σε πολλούς δήμους.
Την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ ή η Ελιά παίρνει ποσοστά… Νευροκοπίου και φαίνεται ότι δεν θα εκλέξει ούτε έναν ευρωβουλευτή, εντούτοις θα καμαρώνει επειδή μπορεί να εκλεγούν ορισμένες περιφερειάρχες και πολλοί δήμαρχοι τους οποίους η Χ. Τρικούπη θεωρεί δικούς της.
Αλλά αυτό δεν θα έχει και τόσο σημασία, όσο το πως θα βαφτεί ο χάρτης από την πρώτη Κυριακή. Αν κυριαρχήσουν τα κυβερνητικά χρώματα, το ηθικό του ΣΥΡΙΖΑ θα σπάσει και πως θα πάνε να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο και τις Ευρωεκλογές;
(antinews)

Δεν υπάρχουν σχόλια :