Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Τερματικό LNG στην Ελλάδα Θέλει το Κατάρ για τον Ανεφοδιασμό των Πλοίων


Το Κατάρ έχει βάλει στο στόχαστρο την αύξηση του μεριδίου του στη ναυτιλιακή αγορά LNG της Ευρώπης και στα πλαίσια αυτά φιλοδοξεί να υλοποιήσει τερματικό LNG στην χώρα μας, ώστε να είναι σε θέση να τροφοδοτεί πλοία.
Όπως αναφέρει το Arabian Supply Chain, το Κατάρ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε επαφές για το όλο σχέδιο, το οποίο έχει νόημα επιχειρηματικά αν σκεφτούμε ότι η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο και το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός LNG παγκοσμίως.
Στα πλαίσια αυτά, ο επικεφαλής της Qatar Petroleum Internationalεπισκέφτηκε πριν λίγο καιρό την Ελλάδα, όπου είχε σειρά επαφών για την επέκταση της εμπορίας LNG και στη ναυτιλία. Επίσης, πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας με αντικείμενο την τροφοδοσία των πλοίων με το συγκεκριμένο καύσιμο, που αποτελεί έτσι κι αλλιώς επιταγή της Ε.Ε. για τα επόμενα χρόνια.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν φορείς της ακτοπλοΐας και παράγοντες που ασχολούνται με τον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Από την πλευρά του υπουργείου συμμετείχαν, πέραν του υπουργού, Μ. Βαρβιτσιώτη, εκπρόσωποι όλων των αρμόδιων διευθύνσεων, ενώ από τον ιδιωτικό τομέα συμμετείχαν θεσμικοί φορείς και εκπρόσωποι από επιχειρήσεις της ακτοπλοΐας, εκπρόσωποι από τηνΤράπεζα Πειραιώς,του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Poseidon Med, της Qatar Energy και του Ομίλου Κοπελούζου.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι αν το Κατάρ κατασκευάσει ακόμη ένα τερματικό LNG, τότε μαζί με τη Ρεβυθούσα και το τερματικό που σχεδιάζει η ΔΕΠΑ στην Καβάλα, τότε η χώρα μας ενδέχεται να φτάσει τα 3 στο σύνολο, γεγονός που αναμένεται να έχει θετικές συνέπειες για την ασφάλεια ανεφοδιασμού της χώρας με αέριο.
(www.energia.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια :