Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Σε εκρηκτικό κλίμα η χθεσινή γενική συνέλευση στην ELFE Καβάλας - Αγωνία για το μέλλον της ELFE


Σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα το ψήφισμα που ενέκρινε η χθεσινή γενική συνέλευση των εργαζόμενων στη ΒΦΛ. Πρόκειται για κείμενο που από τη μια καταγγέλλει την διοίκηση της εταιρίας, από την άλλη ζητά κυβερνητική παρέμβαση προς συγκεκριμένη κατεύθυνση: «Το εργοστάσιο ,που όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε «πέρασε» στα χέρια Λαυρεντιάδη χωρίς χρήματα, επανέρχεται στον κρατικό έλεγχο κι από εκεί σε νέο ενδιαφερόμενο επενδυτή». Σήμερα η εταιρία οφείλει έμμεσα ή άμεσα στο κράτος 200 εκ ευρώ, γεγονός που κατά τους εργαζόμενους δίνει το δικαίωμα να υπάρξει η προαναφερθείσα κυβερνητική παρέμβαση.
Την Τρίτη το σωματείο θα καταγγείλει την καθυστέρηση πληρωμών στην Επιθεώρηση Εργασίας.Είναι άγνωστο αν στην τριμερή θα προσέλθει η εταιρία. Ταυτόχρονα υπάρχει ενδιαφέρον τοπικών παραγόντων. Ήδη ο Μάκης Παπαδόπουλος ζητά συνολική σύσκεψη «κορυφής» και για τη ΒΦΛ ενώ η Δήμητρα Τσανάκα θέτει θέμα έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και για τη ΒΦΛ αλλά και για το LNG που προωθεί αργά αλλά σταθερά η Κυβέρνηση.
Η συνέλευση χθες στο εργοστάσιο ήταν μαζική και μαχητική. Στην αρχή της υπήρξαν ακόμη και γιουχαΐσματα κατά των συνδικαλιστών. Ακούστηκαν προτάσεις για αυτοδιαχείριση όπως και να μην επιτραπεί η είσοδος στο εργοστάσιο των διευθυντικών στελεχών. 
Τα μέλη της διοίκησης έθεσαν τον απολογισμό σε μυστική ψηφοφορία, όπου κι εκεί αποδείχθηκε η αμφισβήτηση προς τη διοίκηση. Ο απολογισμός απορρίφθηκε με 106 ψήφους κατά και 88 υπέρ, ενώ μετά την ανακοίνωση της ψηφοφορίας πολλοί έκαναν λόγο και για εκλογές και για ανάδειξη νέου ΔΣ στο Σωματείο.
Στη ΓΣ ακούστηκαν κι άλλες προτάσεις όπως οι συνεχείς καταγγελίες στο ΣΕΠΕ, η επίσχεση εργασίας, η πίεση προς τον μέτοχο να εμφανιστεί και να δώσει εξηγήσεις, ακόμη και η επιστροφή των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά που έπεσε από τους 350.000 τόνους το χρόνο στους 170.000, με αποτέλεσμα να χάνονται εισοδήματα αφού η τιμή των εξαγώγιμων λιπασμάτων είναι πιο χαμηλή σαφώς.
Από την πλευρά της η εταιρία έκανε γνωστό χθες ότι σκοπεύει να πληρώσει τους εργαζόμενους την Παρασκευή ή την Δευτέρα. Συμπερασματικά τα καλά νέα μέσα σε αυτή την δυσκολία της ΒΦΛ είναι δύο: Οι εργαζόμενοι ζητούν συγκεκριμένα πράγματα από συγκεκριμένα πρόσωπα (την Κυβέρνηση). Δεύτερον, έστω τώρα (κατόπιν εκλογών) εμπλέκονται στο θέμα οι αιρετοί που μπορούν να βοηθήσουν αν ασχοληθούν συστηματικά. Θα είναι ακόμη καλύτερα αν αυτή η γενικότερη κινητοποίηση φθάσει σε μια σύσκεψη φορέων ή συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου που όμως θα έχει αυτόν τον χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :